Chorwat 9553 #39876 Napisano 19 Maja 2023 Wielokrotnie obserwowałem na trasie Rzym - Pescara. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1098 #39877 Napisano 19 Maja 2023 1 godzinę temu, LUKASZOWSKI napisał(-a): A powiedz mi jak niezbędna jest wiedza przy jeździe na wprost na temat czy za zestawem jest auto osobowe? W wielu autach też nie ma widoczności do tyłu, a nawet w ultra drogich autach sportowych też nie ma takiej możliwości Ano taka, że taki ktoś jest zbyt blisko twojego zderzaka, co może doprowadzic do nieszczęścia. Pomijajac tą "dobra" widoczność w lusterkach ciężarówki wydaje mi się, że nie rozumiesz jednej bardzo istotnej rzeczy, że nie można ignorować tego, że to inny kierowca doprowadza do niebezpiecznej sytuacji i w razie w to w konfrontacji z ciężarówka to raczej jego zawiozą do szpitala lub kostnicy. Porównanie z samochodami sportowymi jest mocno nietrafione. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8360 #39878 Napisano 19 Maja 2023 3 minuty temu, Chorwat napisał(-a): Wielokrotnie obserwowałem na trasie Rzym - Pescara. A, to już Afryka😂. Tu się mawia: Dal Po in giù l'Italia non c'è più- czyli że Włochy kończą się za rzeką Pad (w łagodniejszej wersji że za Rzymem). Te cholery się po akcentach od razu rozpoznają. Nawet ja już to potrafię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9553 #39879 Napisano 19 Maja 2023 Wszędzie są jakieś podziały Zdecydowanie lepiej czuję się jednak w okolicach mojej firmy - czyli Marche (starówka w Ascoli Piceno - miodzio 🥰) , Abruzzo niż Lombardia. Pewnie dlatego, że bardziej lubię mój Toruń niż Warszawę. Metropolie mi nie służą Wracając jednak do tematu wątku... Pod koniec czerwca powinien być gotowy do jazdy 😎 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUKASZOWSKI 251 #39880 Napisano 19 Maja 2023 (edytowane) Godzinę temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Ano taka, że taki ktoś jest zbyt blisko twojego zderzaka, co może doprowadzic do nieszczęścia. Pomijajac tą "dobra" widoczność w lusterkach ciężarówki wydaje mi się, że nie rozumiesz jednej bardzo istotnej rzeczy, że nie można ignorować tego, że to inny kierowca doprowadza do niebezpiecznej sytuacji i w razie w to w konfrontacji z ciężarówka to raczej jego zawiozą do szpitala lub kostnicy. Porównanie z samochodami sportowymi jest mocno nietrafione. Może doprowadzić do nieszczęścia.Z tym że ciężarówka z reguły nie wykonuje gwałtownych ruchów, a awaryjne hamowanie ciężarówką zdaża się naprawde żadko.Poza tym max dla ciężarówki to 90km/h I nie ma tu wyjątków bo tyle sie jedzie na,, odcięciu". Nie musze chyba przypominać że droga hamowania z prędkości 90km na godzine to dla osobòwki nie ma tragedii. Bardziej niebezpieczne są osobówki na lewym pasie które dojeżdżają do zdeżaka aby kolejne auto wyprzedzić I tu się robi problem bo czasami mamy grubo powyżej 130 I ktoś dojeżdża do zdeżaka. Wystarczy że ktoś przed tobą zacznie zwalniać i rodzi się ryzyko. Hamowanie z dużych prędkości to już nie zabawa. Edytowane 19 Maja 2023 przez LUKASZOWSKI 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #39881 Napisano 20 Maja 2023 12 godzin temu, LUKASZOWSKI napisał(-a): Poza tym max dla ciężarówki to 90km/h I nie ma tu wyjątków bo tyle sie jedzie na,, odcięciu". wyjaśnij mi zatem, skoro już wiemy, że 90km to nie jest duża prędkość i że kierowcy wszystko widzą/wszystkiego nie widzą(niepotrzebne skreslić) dlaczego gdy mijam lewym pasem jadącą w szeregu na prawym ciężarowki, to szacunkowa odległość między zestawami prowadzonymi przez zawodowych kierowców wynosi ok 10m (nie 45m) pub czasami nawet mniej.. Ostatnio jak się przymierzałem, to po wjechaniu w lukę między tirami miałbym około 2m z przodu i tyle samo z tyłu wolnego miejsca (moje auto ma ok 5m długości). Zakładając, że nowlczesny ciągnik posiada systemy wspomagania hamowania i potrafi rozpocząć hamowanie gdy "zauważy" przeszkodę , to co stałoby się gdybym jednak zjechał pomiędzy te tiry? Na ile zablokowana byłaby autostrada po awaryjnym systemowym hamowaniu ciężarówki w sytuacji, gdy mijanych tirów było ok 20 jeden za drugim a żaden z nich nie utrzymywał wymaganej odległości od poprzednika? Co zrobić, gdy dojeżdżasz do zjazdu z autostrady i musisz dostać się na prawy pas między tiry? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1098 #39882 Napisano 20 Maja 2023 (edytowane) 12 godzin temu, LUKASZOWSKI napisał(-a): Może doprowadzić do nieszczęścia.Z tym że ciężarówka z reguły nie wykonuje gwałtownych ruchów, a awaryjne hamowanie ciężarówką zdaża się naprawde żadko.Poza tym max dla ciężarówki to 90km/h I nie ma tu wyjątków bo tyle sie jedzie na,, odcięciu". Nie musze chyba przypominać że droga hamowania z prędkości 90km na godzine to dla osobòwki nie ma tragedii. Bardziej niebezpieczne są osobówki na lewym pasie które dojeżdżają do zdeżaka aby kolejne auto wyprzedzić I tu się robi problem bo czasami mamy grubo powyżej 130 I ktoś dojeżdża do zdeżaka. Wystarczy że ktoś przed tobą zacznie zwalniać i rodzi się ryzyko. Hamowanie z dużych prędkości to już nie zabawa. Hamowanie awaryjne ciężarówką czy zdarza się rzadko czy nie to dla samochodu który jest bezpośrednio zanim, a którego kierowca nie widzi kończy się tak samo i I podkreślam po raz kolejny że nie jest istotne Kto zawinił tylko jakie są tego skutki. Z twojej wypowiedzi wynika hasło, że kierowca ciężarówki dobrze widzi, a z tył nie musi widzieć, bo skoro prowadzi ciężarówkę i ktoś przykleił czy się do zderzaka to nie ma to dla ciebie żadnego znaczenia przy jeździe na wprost.. Można i tak i nawet rozumiem że są tacy którzy mają podejście "nie moja sprawa, nie moja wina" ale chyba życie i zdrowie człowieka jest ważniejsze. I chyba w tej kwestii się nie rozumiemy, dlatego powtórzę jeszcze raz to, że jesli ktoś łamie przepisy, jedzie niebezpiecznie lub jest nieostrożnym, nieuważnym kierowcą albo cokolwiek innego nie zwalnia żadnego innego kierowcy z odpowiedzialności za to co może się wydarzyć, niezależnie od tego kto zawinił. Edytowane 20 Maja 2023 przez Balansujący Na Osi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9034 #39883 Napisano 20 Maja 2023 Zaciekawiło mnie to… Otworzyłem i… taki zaciek. Z drugiej strony… …tez. To auto ma dwa lata. Chyba błąd technologiczny 🤔 Ewidentnie niezabezpieczony spaw… 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUKASZOWSKI 251 #39884 Napisano 20 Maja 2023 3 godziny temu, zadra napisał(-a): wyjaśnij mi zatem, skoro już wiemy, że 90km to nie jest duża prędkość i że kierowcy wszystko widzą/wszystkiego nie widzą(niepotrzebne skreslić) dlaczego gdy mijam lewym pasem jadącą w szeregu na prawym ciężarowki, to szacunkowa odległość między zestawami prowadzonymi przez zawodowych kierowców wynosi ok 10m (nie 45m) pub czasami nawet mniej.. Ostatnio jak się przymierzałem, to po wjechaniu w lukę między tirami miałbym około 2m z przodu i tyle samo z tyłu wolnego miejsca (moje auto ma ok 5m długości). Zakładając, że nowlczesny ciągnik posiada systemy wspomagania hamowania i potrafi rozpocząć hamowanie gdy "zauważy" przeszkodę , to co stałoby się gdybym jednak zjechał pomiędzy te tiry? Na ile zablokowana byłaby autostrada po awaryjnym systemowym hamowaniu ciężarówki w sytuacji, gdy mijanych tirów było ok 20 jeden za drugim a żaden z nich nie utrzymywał wymaganej odległości od poprzednika? Co zrobić, gdy dojeżdżasz do zjazdu z autostrady i musisz dostać się na prawy pas między tiry? Spokojnie po kolei. Teoretycznie odległość pomiedzy ciężarówkami na autostradzie powinna wynosić 50 metrów. U naszych zachodnich sąsiadów mamy najczęściej pod wiaduktami malowane linie poprzeczne co 50m i czasami ustawiane kamery które to weryfikują. U nas w Polsce nie zauważyłem. Jeśli chodzi o system rozpoznania pojazdu przed ciężarówką to działa bardzo dobrze ,szczegulnie w Scanii. Wiele aut nie ma jeszcze tego na wyposażeniu ale to tylko kwestia czasu. Od 2020 lub 2021r zostało wprowadzone tacho gdzie inspekcja może sprawdzić czas kierowcy dobowy oraz z ostatnich 28dni bez zatrzymywania pojazdu. Jeśli chodzi o tempomat adaptacyjny to wychodzi dyrektywa że ma to być standard. Odnośnie sytuacji gdzie chcesz zjechać z lewego pasa na prawy aby zjechać to żeczywiście zdażają sie takie sytuacje na ruchliwych odcinkach, na przykład Wroclaw- Krzyżowa w kierunku Olszyny lub Zgorzelca gdzie natężenie jest ogromne szczegulnie w poniedziałek lub powroty w piątek gdzie ciężarówki jadą jeden za drugim. Zdaża się że odległości są pomiedzy pojazdami niewielkie ale to raczej w korku niż podxzas normalnej jazdy. Jeżeli ktoś trzyma się zbyt blisko to nagina przepisy I tyle. Na samym adaptacyjnym tempomacie nie zbliżysz do sie do mniejszej odległości niż około 30metrów od pojazdu. A jak wytłumaczys sytuacje kiedy osobówka zajeżdza droge ciężarówce I hamuje cały konwój bo takie sytuacje też często się zdażają,takie szeryfowanie to również wykroczenie. Albo zjazdy w ostatnim momęcie w zjazd żeby wyprzedzić największą ilość tirów po to aby szybciej zjechać bo ,,a nóż się uda" ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67320 #39885 Napisano 20 Maja 2023 (edytowane) A Ty dalej walisz: szczegulnie, żeczywiście, momęcie czy zdaża się. Czyta nas cała Polska! 😅 Litości!!! Edytowane 20 Maja 2023 przez mario1971 3 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11091 #39886 Napisano 20 Maja 2023 29 minut temu, mario1971 napisał(-a): A Ty dalej walisz: szczegulnie, żeczywiście, momęcie czy zdaża się. Czyta nas cała Polska! 😅 Litości!!! Żeczywiście niewyglonda to najlepiej, szczegulnie rze czyta nas cała Polska. Polska GUROM! 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUKASZOWSKI 251 #39887 Napisano 20 Maja 2023 1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a): A Ty dalej walisz: szczegulnie, żeczywiście, momęcie czy zdaża się. Czyta nas cała Polska! 😅 Litości!!! Musisz wybaczyć, w szkole byłem dysortografem;) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #39888 Napisano 20 Maja 2023 Ja pochodzę z czasów gdzie nie było dysleksji, dysortografii, ADHD... Poprostu była szkoła specjalna, np.102 na "za bramką" i tam kierowano uczniów uważanych za "stukniętych"... Takie były czasy...lata 70-te ... 7 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67320 #39889 Napisano 20 Maja 2023 17 minut temu, kiniol napisał(-a): Ja pochodzę z czasów gdzie nie było dysleksji, dysortografii, ADHD... Poprostu była szkoła specjalna, np.102 na "za bramką" i tam kierowano uczniów uważanych za "stukniętych"... Takie były czasy...lata 70-te ... 102 i 105. 😉 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #39890 Napisano 20 Maja 2023 2 minuty temu, mario1971 napisał(-a): 102 i 105. 😉 No tak... Straszyli nas 102... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 966 #39891 Napisano 20 Maja 2023 No tak... Straszyli nas 102... 102 i 105. z dużych miast musicie pochodzić - u mnie była tylko "5tka" ;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #39892 Napisano 20 Maja 2023 Auto używane zgodnie z przeznaczeniem 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6584 #39893 Napisano 20 Maja 2023 2 godziny temu, plszcto napisał(-a): z dużych miast musicie pochodzić - u mnie była tylko "5tka" ;-)) U mnie "siódemka" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2240 #39894 Napisano 21 Maja 2023 6 godzin temu, Darecki napisał(-a): Auto używane zgodnie z przeznaczeniem przecież lakier się może porysować! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11091 #39895 Napisano 21 Maja 2023 10 godzin temu, kiniol napisał(-a): Ja pochodzę z czasów gdzie nie było dysleksji, dysortografii, ADHD... Poprostu była szkoła specjalna, np.102 na "za bramką" i tam kierowano uczniów uważanych za "stukniętych"... Takie były czasy...lata 70-te ... U mnie to samo! Lata, 80 te; kobitka postury wątłej, a w ręku 1,5 metrowy atrybut do odmiany poprawnej polszczyzny. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #39896 Napisano 21 Maja 2023 9 godzin temu, plszcto napisał(-a): z dużych miast musicie pochodzić - u mnie była tylko "5tka" ;-)) Poznań miasto doznań...🤪 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3738 #39897 Napisano 21 Maja 2023 2023r a ludzie dalej wylatuja z tekstami kiedys to nie bylo dysleksji, otylosci, problemow psychicznych, homoseksualizmu, ba! Jestem przekonany ze niektorzy nawet stwierdza ze kiedys to i czarnoskorych nie bylo Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8360 #39898 Napisano 21 Maja 2023 7 minut temu, bober5264 napisał(-a): 2023r a ludzie dalej wylatuja z tekstami kiedys to nie bylo dysleksji, otylosci, problemow psychicznych, homoseksualizmu, ba! Jestem przekonany ze niektorzy nawet stwierdza ze kiedys to i czarnoskorych nie bylo 2023 rok a niektórzy wciąż mają problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2240 #39899 Napisano 21 Maja 2023 (edytowane) Może tęsknią za tym jak ich bito linijką po łapach różne są fetysze Edytowane 21 Maja 2023 przez Admof 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUKASZOWSKI 251 #39900 Napisano 21 Maja 2023 20 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Hamowanie awaryjne ciężarówką czy zdarza się rzadko czy nie to dla samochodu który jest bezpośrednio zanim, a którego kierowca nie widzi kończy się tak samo i I podkreślam po raz kolejny że nie jest istotne Kto zawinił tylko jakie są tego skutki. Z twojej wypowiedzi wynika hasło, że kierowca ciężarówki dobrze widzi, a z tył nie musi widzieć, bo skoro prowadzi ciężarówkę i ktoś przykleił czy się do zderzaka to nie ma to dla ciebie żadnego znaczenia przy jeździe na wprost.. Można i tak i nawet rozumiem że są tacy którzy mają podejście "nie moja sprawa, nie moja wina" ale chyba życie i zdrowie człowieka jest ważniejsze. I chyba w tej kwestii się nie rozumiemy, dlatego powtórzę jeszcze raz to, że jesli ktoś łamie przepisy, jedzie niebezpiecznie lub jest nieostrożnym, nieuważnym kierowcą albo cokolwiek innego nie zwalnia żadnego innego kierowcy z odpowiedzialności za to co może się wydarzyć, niezależnie od tego kto zawinił. Kolego, jeśli chodzi o to kto I jak jedzie za tobą to nie masz na to wpływu. Każdy większy pojazd w 90% nie ma lusterka wstecznego tylko boczne a reszta co najwyżej kamery tylne do cofania w których niekiedy można obserwować sytuacje. Jasne że dobrze jest widzieć czy ktoś nie jest za tobą przy braku lusterka wstecznego. Doświadczony driver zestawu zrobi mały ruch kierownicą I jest wstanie zweryfikować w bocznych lusterkach czy ktoś nie jest metr za nim. Gorsza widoczność jest w autach sportowych bo nie dość że siedzisz jak w wiaderku to linia szyb jest na wysokości głowy a tylnia szybka to mały kwadracik przez który, mało co widać I bardziej nadaje się na tor niż do normalnej eksploatacji. Chciałbym się dowiedzieć od kolegów którzy idą w zaparte w swoich teoriach jak bardzo pomocne jest lusterko wsteczne w sytuacjach awaryjnych? Możliwe że czegoś nie wiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach