Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.01.2024 o 20:20, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Tak, czy owak, jednak nie... Pagani Design. Ani nie Parnis, ani nie San Martin, ani nie Steeldive, Copperdive, Plasticdive, czy np. Silverdive.  ;)

Pokaż więcej  

Czekaj, czekaj, czekaj. Może nie do końca rozumiem, jestem na antybiotykoterapii i trochę zakręcony chodzę i spałbym całą dobę.

Ale kompletnie nie zrozumiałem co napisałeś. To co ma na nadgarstku to nie CVSTOS tylko PD?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.01.2024 o 20:23, Autor1984 napisał(-a):

Czekaj, czekaj, czekaj. Może nie do końca rozumiem, jestem na antybiotykoterapii i trochę zakręcony chodzę i spałbym całą dobę.

Ale kompletnie nie zrozumiałem co napisałeś. To co ma na nadgarstku to nie CVSTOS tylko PD?

Pokaż więcej  

Nie. Z mojej strony to taki żarcik. Wiesz, Pagani od design i bez Pagani Design. Taka "antyteza" znanego "Jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać?", w którym np. my - Polacy się lubujemy.  ;) Wrzuciłem w kontekście wcześniejszej wymiany zdań na temat "chińszczyzny w gospodarce globalnej". Chińczycy umieją brać, uczą się, przetwarzają i zagarniają. Europa jakby przestała z kolei - raczej "cuduje cywilizacyjnie". Przeciętny konsument może nie mieć świadomości skutków takiej sytuacji, ale tzw. elity powinny - a wydaje się, że niespecjalnie mają. 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem spotykam sie z samochodami, ktore byly wyprodukowane lata temu, ale moznaby rzec, ze wygladaja nadal nowoczesnie i wcale nie wygladaja na swoje lata... jakby wyprzedzily swoja epoke 🤔

Jak dla mnie to:

Toyota Previa I (1990):
spacer.png

Mitsubishi Galant VIII (1996😞
spacer.png

Peugeot 406 Coupe (1997):
spacer.png

Opel Astra OPC (2012):
spacer.png

A dla Was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.01.2024 o 21:30, SzefSzefow napisał(-a):
Czasem spotykam sie z samochodami, ktore byly wyprodukowane lata temu, ale moznaby rzec, ze wygladaja nadal nowoczesnie i wcale nie wygladaja na swoje lata... jakby wyprzedzily swoja epoke
Jak dla mnie to:

Toyota Previa I (1990):
&key=f8e70256640326fc4c7cca1c678bc14bbab83d74f4f1094b15dda97687104c8d

Mitsubishi Galant VIII (1996
mitgalant02_750_500_70.jpg&key=a2f604507f3d5ccc2ff39070111158b7f378a461226df1375fafe68512c46081

800px-Peugeot_406_Coupe.jpg?20060624164139&key=4dcb4a0c207efaad0216fc0c9a51ee3bb1729dd5c552544378453248a91d2e6b

Opel Astra OPC (2012):
4844_large.jpg&key=f8189d46b8ed0b0b3765bc33569acd0381075aa5efd402f584dca6bf0ff3c1ef

A dla Was?
Pokaż więcej  

Previa niekoniecznie, ale reszta jak najbardziej tak - zwłaszcza Galant i 406 (coupe i sedan, kombi już nie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie zdecydowanie takim autem jest Audi TT (26 lat produkcyjnie a konceptowo dłużej).

Ale też np. BMW E60 które ma 21 lat.

auditt1998-1.jpg

1605456709-bmw.m5.e60.21.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nissan 300ZX

BMW E31 

a tak przyziemnie to Ford Puma mk1

… i jeszcze by się dobra garść zebrała

IMG_4117.jpeg

IMG_4118.jpeg

IMG_4119.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

406 coupe,swego czasu mój mroczny przedmiot pożądania. Piękna linia, Pininfarina się postarała.

406 coupe,swego czasu mój mroczny przedmiot pożądania. Piękna linia, Pininfarina się postarała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mój były :)

Ktoś kojarzy ten pojazd kosmiczny?

4.JPG

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.01.2024 o 22:54, tommly napisał(-a):

A to mój były :)

Ktoś kojarzy ten pojazd kosmiczny?

4.JPG

Pokaż więcej  

Pontiac Trans Sport ? 
Pamiętam mój pierwszy wyjazd na giełdę samochodową z moim tatą… a tam maluchy, duże fiaty, polonezy… i on, biały Trans Sport 🔥

IMG_4112.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.01.2024 o 23:01, Londek napisał(-a):

Pontiac Trans Sport ? 
Pamiętam mój pierwszy wyjazd na giełdę samochodową z moim tatą… a tam maluchy, duże fiaty, polonezy… i on, biały Trans Sport 🔥

IMG_4112.jpeg

Pokaż więcej  

Dokładnie. W szkole średniej bodajże zobaczyłem go, pierwszy raz, jako taxi pod Hotelem Orbis i powiedziałem sobie, że muszę go kiedyś mieć. Marzenie kilka lat później się spełniło i to nawet w takim samym kolorze ;)
Mega wygodny ponton i ta stylistyka zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Micha zawsze mi się cieszyła.

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem spotykam sie z samochodami, ktore byly wyprodukowane lata temu, ale moznaby rzec, ze wygladaja nadal nowoczesnie i wcale nie wygladaja na swoje lata... jakby wyprzedzily swoja epoke 🤔

Jak dla mnie to:

Toyota Previa I (1990):
spacer.png

spacer.png

spacer.png

Opel Astra OPC (2012):
spacer.png

A dla Was?

Pokaż więcej  

Dla mnie Fiat 500 i Peugeot 206, pierwszy Focus też się powoli starzał.

image.png.b695a6cf70956f6778523afbc46403c9.png

image.thumb.png.d3d290661a3c01e808336754a30b06bd.png

image.thumb.png.539788c0ab961b3fcf6b9a05959f5742.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też się chyba łapie 🤔🤔🤔

0800_12.jpg

I jak gdzieś widzę to oglądam też się za takim czymś 😁😁😁

1998_Honda_Prelude_VTi_Automatic_2.2_Front.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 6.01.2024 o 08:47, TomcioMiki napisał(-a):

To też się chyba łapie 🤔🤔🤔

0800_12.jpg

I jak gdzieś widzę to oglądam też się za takim czymś 😁😁😁

1998_Honda_Prelude_VTi_Automatic_2.2_Front.jpg

Pokaż więcej  

Mój kolega miał oba, bardzo fajne auta.

A wczoraj widziałem jeszcze Calibrę na światłach i to w świetnym stanie zachowania, bez wieśtjuningu.

Edytowane przez tommly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czasem spotykam sie z samochodami, ktore byly wyprodukowane lata temu, ale moznaby rzec, ze wygladaja nadal nowoczesnie i wcale nie wygladaja na swoje lata... jakby wyprzedzily swoja epoke
Jak dla mnie to:

Toyota Previa I (1990):
&key=f8e70256640326fc4c7cca1c678bc14bbab83d74f4f1094b15dda97687104c8d

Mitsubishi Galant VIII (1996
mitgalant02_750_500_70.jpg&key=a2f604507f3d5ccc2ff39070111158b7f378a461226df1375fafe68512c46081

800px-Peugeot_406_Coupe.jpg?20060624164139&key=4dcb4a0c207efaad0216fc0c9a51ee3bb1729dd5c552544378453248a91d2e6b

Opel Astra OPC (2012):
4844_large.jpg&key=f8189d46b8ed0b0b3765bc33569acd0381075aa5efd402f584dca6bf0ff3c1ef

A dla Was?
Pokaż więcej  
Jeden z pierwszych, jeśli nie pierwszy, nie-van dla 6 osób na europejskim rynku. Pokuszę się o stwierdzenie, że gdyby powstał 15 lat później, miał silnik elektryczny i dwa 17" ekrany w środku, to zamiast hejtu, połowa europejskich dziennikarzy piałaby z zachwytu.ad19742f9a72eda11538e4d2fc2e5ca4.jpg&key=ea9a728af86d8080ead99aa773a7a21a88d066e5fc775d68acb564aed9770953

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno tu nie zatglądałem...  a tymczasem u mnie się szykuje spora zmiana. Dokładnie dwa lata temu skonfigurowałem sobie Rviana R1T i wpłaciłem tysiąc $$$ zaliczki. Później okazało się, że jest problem z odbiorem tego samochodu, bo Rivian nie może otworzyć Service Centers w stanie, w którym mieszkam. Jest to prawny problem - w USA mamy takie prawo, że producent samochodów musi korzystać z niezależnych pośredników przy sprzedaży aut. Pierwszy z tego się wyłamał Musk ze swoją Teslą, uzasadniając to tak, że Tesla to nie samochód, bo nie ma spalinowego silnika, tylko "komputer na kołach", więc go ten zakaz bezpośredniej sprzedaży nie obowiązuje. Powygrywał sprawy w sądzie i sprzedaje swoje auta bez pośredników. Rivian też tak chce, ale na razie w dziewięciu stanach im się nie udało tego przeforsować, a ja mieszkam w jednym z tych stanów.

Ostatnio jednak trochę Rivianowi zmiękła rura, bo kolejka oczekujących się wykruszyła, nowi nabywcy mogą odebrać auto w parę tygodni od zamówienia, konkurencja rośnie i zaczęli szukać możliwości sprzedaży aut tym nabycom, którzy mieszkają daleko od centrum serwisowego. W związku z czym dostałem maila od Riviana, że jeśli jestem gotów jechać po auto do Atlanty, czyli ok. 400 km, to mój samochód powinien być gotowy za miesiąc, czy dwa. A ponieważ jestem gotowy, to jest szansa, że jeszcze tej zimy, lub wczesną wiosną zostanę posiadaczem elektrycznego pickupa marki Rivian. 

Zrzut ekranu 2024-01-06 191826.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191804.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191705.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191509.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191438.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191358.png

W skrócie jest to auto mniej - więcej wielkości Forda Rangera Raptora. Podobna szerokość i wysokość, 15 cm dłuższy.  835 KM, 1235 Nm, setka w jakieś 3,5 sekundy, zdolności terenowe Jeepa Wranglera Rubicon, a jakość wnętrza na poziomie Range Rovera, czy Audi. Dodatkowo mam "zaklepaną" starą cenę, dzięki czemu zapłacę za niego niemal 20 tys dolarów mniej, niż wynosi aktualna cena. 

Edytowane przez hiob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 7.01.2024 o 00:19, hiob napisał(-a):

Dawno tu nie zatglądałem...  a tymczasem u mnie się szykuje spora zmiana. Dokładnie dwa lata temu skonfigurowałem sobie Rviana R1T i wpłaciłem tysiąc $$$ zaliczki. Później okazało się, że jest problem z odbiorem tego samochodu, bo Rivian nie może otworzyć servie center w stanie, w którym mieszkam. Jest to prawny problem - w USA mamy takie prawo, że producent samochodów musi korzystać z niezależnych pośredników przy sprzedaży aut. Pierwszy z tego się wyłamał Musk ze swoją Teslą, uzasadniając to tak, że Tesla to nie samochód, bo nie ma spalinowego silnika, tylko "komputer na kołach", więc go ten zakaz bezpośredniej sprzedaży nie obowiązuje. Powygrywał sprawy w sądzie i sprzedaje swoje auta bez pośredników. Rivian też tak chce, ale na razie w 9 stanach im się nie udało tego przeforsować, a ja mieszkam w jednym z tych stanów.

Ostatnio jednak trochę Rivianowi zmiękła rura, bo kolejka oczekujących się wykruszyła, nowi nabywcy mogą odebrać auto w parę tygodni od zamówienia, konkurencja rośnie i zaczęli szukać możliwości sprzedaży aut tym nabycom, którzy mieszkają daleko od centrum serwisowego. W związku z czym dostałem maila od Riviana, że jeśli jestem gotów jechać po auto do Atlanty, czyli ok. 400 km, to mój samochód powinien być gotowy za miesiąc, czy dwa. A ponieważ jestem gotowy, to jest szansa, że jeszcze tej zimy, lub wczesną wiosną zostanę posiadaczem elektrycznego pickupa marki Rivian. 

Zrzut ekranu 2024-01-06 191826.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191804.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191705.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191509.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191438.png

Zrzut ekranu 2024-01-06 191358.png

W skrócie jest to auto mniej - więcej wielkości Forda Rangera Raptora. Podobna szerokość i wysokość, 15 cm dłuższy.  835 KM, 1235 Nm, setka w jakieś 3,5 sekundy, zdolności terenowe Jeepa Wranglera Rubicon, a jakość wnętrza na poziomie Range Rovera, czy Audi. Dodatkowo mam "zaklepaną" starą cenę, dzięki czemu zapłacę za niego niemal 20 tys dolarów mniej, niż wynosi aktualna cena. 

Pokaż więcej  

Eleganckie wejście w nowy rok Hiobie, gratulacje 👍🏻

Liczby w tym przypadku robią wrażenie💪🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 7.01.2024 o 00:45, Londek napisał(-a):

Eleganckie wejście w nowy rok Hiobie, gratulacje 👍🏻

Liczby w tym przypadku robią wrażenie💪🏻

Pokaż więcej  

Dzięki. Rivian naprawdę robi wrażenie, choć ma sporą konkurencję. Przede wszystkim Cybertruck od Tesli, ale ten to odpadł w przedbiegach, bo Tesla to religia, a ja jej nie wyznaję.  Cybertrucka się uwielbia, albo nienawidzi i ja należę do tej drugiej grupy. Ale są też inne ciekawe nowości w grupie elektrycznych SUVów, np. Fisker Ocean, czy Lucid Gravity, nie mówiąc już o "starych" producentach samochodów, jak Ford, czy GM, nie wspominając nawet VW, koreańczyków, czy niemieckich SUWów klasy premium. Wybór jest naprawdę trudny i jest też pewne ryzyko związane z nabyciem samochodu od firmy, która nie wiadomo, czy przetrwa następne 10 lat, ale po wzięciu wszystkich argumentów "za" i "przeciw" stwierdziliśmy z żoną, że Rivian będzie dla nas najlepszym wyborem. 

Edytowane przez hiob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to:

Toyota Previa I (1990):

Opel Astra OPC (2012):

A dla Was?

Pokaż więcej  

Kilka by się uzbierało, ale mało czasu, więc zacznę od 2 ikon premium:

Porsche 911 - aktualny wczoraj i dziś, a 997 (20 lat na karku) jest pomostem pomiędzy starym a nowym:

spacer.png

spacer.png

Jaguar xj x350 (22 lata) - ostatni prawdziwy - nawiązujący do klasyki, a mógłby być produkowany do dzisiaj w takiej linii, niestety zastąpiony jakimś badziewiem...

spacer.png

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mi się podobały, i chyba za wiele nie straciły na wyglądzie 🤗🤗🤗

1200px-1998-2003_Alfa_Romeo_GTV_Twin_Spark_coupe_01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 7.01.2024 o 01:28, hiob napisał(-a):

Dzięki. Rivian naprawdę robi wrażenie, choć ma sporą konkurencję. Przede wszystkim Cybertruck od Tesli, ale ten to odpadł w przedbiegach, bo Tesla to religia, a ja jej nie wyznaję.  Cybertrucka się uwielbia, albo nienawidzi i ja należę do tej drugiej grupy. Ale są też inne ciekawe nowości w grupie elektrycznych SUVów, np. Fisker Ocean, czy Lucid Gravity, nie mówiąc już o "starych" producentach samochodów, jak Ford, czy GM, nie wspominając nawet VW, koreańczyków, czy niemieckich SUWów klasy premium. Wybór jest naprawdę trudny i jest też pewne ryzyko związane z nabyciem samochodu od firmy, która nie wiadomo, czy przetrwa następne 10 lat, ale po wzięciu wszystkich argumentów "za" i "przeciw" stwierdziliśmy z żoną, że Rivian będzie dla nas najlepszym wyborem. 

Pokaż więcej  

Jestem świeżo po obejrzeniu na AppleTV wyprawy Ewana McGregora przez dwie Ameryki. Podróżowali elektrycznymi Harleyami a do pomocy mieli m.in. dwa Riviany, bodajze z VIN 001 i 002 ;) Polecam obejrzeć zarówno dla miłośników motoryzacji (szczególnie elektrycznej odmiany) oraz podróży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś to było…moim zdaniem nadal wyglada nowocześnie i nie odstaje tak bardzo od nowych. Pamietam jak po nim wyszła VI i mówiłem wtedy, że ta V wygląda lepiej..jak dla mnie największy przeskok pomiędzy IV, a V 

IMG_7929.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 8.01.2024 o 12:11, 7David7 napisał(-a):

Kiedyś to było…moim zdaniem nadal wyglada nowocześnie i nie odstaje tak bardzo od nowych. Pamietam jak po nim wyszła VI i mówiłem wtedy, że ta V wygląda lepiej..jak dla mnie największy przeskok pomiędzy IV, a V 

IMG_7929.jpeg

Pokaż więcej  

Ładnie się prezentuje, to racja.

Ja miałem białą trójkę GTD z ospojlerowaniem ABT bodajże. Bardzo fajnie mi się nią jeździło, auta było jak ulepione pode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 8.01.2024 o 09:22, Valygaar napisał(-a):

Jestem świeżo po obejrzeniu na AppleTV wyprawy Ewana McGregora przez dwie Ameryki. Podróżowali elektrycznymi Harleyami a do pomocy mieli m.in. dwa Riviany, bodajze z VIN 001 i 002 ;) Polecam obejrzeć zarówno dla miłośników motoryzacji (szczególnie elektrycznej odmiany) oraz podróży.

Pokaż więcej  

Na pewno była to hardkorowa decyzja i niezwwykłe osiągnięcie. Ja, niestety, nie mam AppleTV i nie widziałem tamtego reportażu, ale słyszalem o tamtej wyprawie już parę lat temu. Inną ciekawą ekspedycją był przejazd Rivianem od wybrzeża do wybrzeża USA po tak zawnym "Trans America Trail". To trasa z Północnej Karoliny na wschodzie do wybrzeża Pacyfiku wiodąca po nieutwardzonych, szutrowych drogach. Reportaż z tej wyprawy można znaleźć tutaj:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraz sobie, ze Rivian postawil na trasie 150 stacji ;) A i tak poczatki wyprawy to byla komediowo-hardkorowa walka o kazdy "liter sztromu" ;) agregaty na pace dizla itp. Warto obejrzeć, może jakas wersja trial jest tego medium.

Szczególnie ciekawie wyglądały niektóre rozwiazania wnętrza, bo zabrakło im czau/pomysłu np na panele sterowania elektroniką. Podobnie Harley - kosmiczna prowizorka, co było widac w filmie więc w praktyce jesli to te dwie firmy sponsorowały można sie domyslec, ze bylo znacznie gorzej... No ale to juz 6 lat prawie temu :o 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi