Autor1984 12747 #44526 Napisano 20 Czerwca 2024 5 minut temu, Krakus1 napisał(-a): Habibi , come to Kraków 😅 nie wiem co za model , ale wygląda obłędnie 😍 szkoda ze robiłem fotki z boku auta , tam dopiero są szczegóły WOW przez duże W F8 Tributo. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RysiekOchodzki 1875 #44527 Napisano 20 Czerwca 2024 5 godzin temu, beniowski napisał(-a): Jak sobie w Austrii w niedzielę ustawię tempomat, to potrafię bez praktycznie żadnego hamowania ponad 200 km przejechać z jednostajną prędkością. We Włoszech jest cały czas ruch (nawet nocą) ale ludzie tak nie szarpią i jadą raczej jednostajnie. A w Polsce mam wrażenie że ludzie na autostradzie oszaleli i chcą się pozabijać😁 . I wciąż się wszędzie spieszą. Jak widzę, nie tylko ja mam takie wrażenia nie mieszkając na stałe w naszej ojczyźnie od jakiegoś czasu. Z tymi blachami to bym nie był taki pewien - bardzo dużo Włochów jeździ na szwajcarskich numerach, szczególnie ci w superautach. Tu są tak wysokie podatki że ludzie kombinują, a dodano jest tzw. superbollo - to taki dodatkowy podatek samochodowy, jaki muszą uiścić właściciele samochodów luksusowych, jeżeli moc wyrażona w kilowatach przekracza 185 kW. Weźmy za punkt odniesienia samochód spełniający normę Euro 6, który może poszczycić się mocą 220 kW. Przede wszystkim trzeba będzie pomnożyć kwotę przewidzianą przez Region (2,58 euro) przez 100 kW (czyli pierwszy pułap), tak aby wynik wyniósł 258 euro. Następnie będziemy musieli pomnożyć kwotę przewidzianą za każdy kW przekraczający 100, a zatem 3,87 euro przez 85 (tj. do maksymalnie 185 kW, co stanowi drugi przewidziany maksymalny próg), czyli 328,95 euro. Na koniec będziemy musieli pomnożyć 20 euro za każdy kW przekraczający 185. W naszym przykładzie samochód ma moc 220 kW, więc będziemy musieli pomnożyć 20 euro przez 35 kW, czyli 700 euro. Suma tych kwot wynosi 1286,95 euro. Moja żona w Polsce, mając niższy limit w leasingu niż teraz, miała topową wersję Volvo XC90. Tutaj, przy wyższej kwocie leasingu, ma XC60. Za tę cenę w Polsce pewnie by sobie Merca S mogła wziąć. Ktoś jeszcze na wysokie podatki w Polsce narzeka? Mnie natomiast superauta wydają się spokojne we Włoszech. Owszem, jeżdżą szybko, ale nie kojarzę jakichś niebezpiecznych sytuacji. A przyznam że jeździmy bardzo dużo po autostradach. To nie były jakieś superauta, „zwykłe” samochody. 5 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): Wstretne te szfajcary 🤣 Nie wiem, nie podejmuję się oceniać. Ci, których znam osobiście wydają się spoko, ale nie znam ich na tyle dobrze, aby mieć 100% pewność 🤷♂️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #44528 Napisano 20 Czerwca 2024 3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a): Habibi , come to Kraków 😅 nie wiem co za model , ale wygląda obłędnie 😍 szkoda ze robiłem fotki z boku auta , tam dopiero są szczegóły WOW przez duże W 😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8028 #44529 Napisano 20 Czerwca 2024 (edytowane) 8 godzin temu, nicon napisał(-a): Ja miałem inną sytuację z 80 babcią, na Sycylii w Palermo to było moje pierwsze spotkanie z włoskim miejskim ruchem, w wypożyczonym samochodzie. Czekałem na podporządkowanej żeby się włączyć i tak jak pisze @beniowski wszyscy dojeżdżają do zderzaka na centymetr i nikt nawet nie myśli żeby mnie wpuścić. Po jakichś 4 minutach samochód za mną wściekle trąbi, patrzę w lusterko a tam taka 80 letnia babcia wymachuje rękami i pewnie już wyzywa mi matkę. Potem zrozumiałem że mogłem tam stać tak do kolejnego dnia, trzeba było wyczaić moment i się wepchnąć. Do tego wszędzie skutery które się pchają z każdej strony i w ogóle brak korzystania z kierunkowskazów, albo ktoś włączy i jedzie tak z nim przez kilka skrzyżowań bo zapomniał i wywołuje tylko większą konfuzję xD. Niemniej jednak na trasach pomiędzy miastami nigdy nie miałem stresującej sytuacji, bo wszyscy raczej jednostajnie zamulają i przyjemni się jedzie. Lata już temu pracowałem w IT i jeździłem autem do Neapolu, to był hit. Dojeżdżasz do skrzyżowania jadąc podporządkowana, hamujesz żeby się rozejrzeć - trąbią już z tyłu. Kompletny chaos, przeplatające się strumienie aut jadące w każdą stronę. Piekło tak sobie wyobrażałem. Gorsze były tylko Hanoi i Sajgon, nawet Izmir w godzinach szczytu nie podnosił mi w tym tempie ciśnienia 😆 Edytowane 20 Czerwca 2024 przez cordi7 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ruslaw 10 #44530 Napisano 20 Czerwca 2024 A ja z kolei dzisiaj odwiedziłem Museo di Ferrari w Maranello. Samo muzeum wspaniałe jednak logistycznie się tam dostać to dramat. Ale widoki takie jak poniżej wynagradzają wszelakie niedogodności 😉 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #44531 Napisano 21 Czerwca 2024 A Bugatti pokazało wczoraj następce Chirona. Bugatti Turbiją czy Tourbillon (nie wiem dlaczego kojarzy mi się z wycieczką po monety :P). Jedyne 1800 koni z silnika V16 NA + 3 silniki elektryczne. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4015 #44532 Napisano 21 Czerwca 2024 To zmieniając temat, macie jakieś doswiadczenia z gapem?Brac od dealera czy osobno? Jakieś wady/zalety?Na pewno u dealera jest dużo drożej, ale może warto?Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8947 #44533 Napisano 21 Czerwca 2024 11 godzin temu, Ruslaw napisał(-a): A ja z kolei dzisiaj odwiedziłem Museo di Ferrari w Maranello. Samo muzeum wspaniałe jednak logistycznie się tam dostać to dramat. Ale widoki takie jak poniżej wynagradzają wszelakie niedogodności 😉 Dlaczego logistycznie ciężko tam się dostać? Przecież podjeżdżasz pod muzeum i masz parking przed. Tu już jakby co, to trudniej trafić do Museo Enzo Ferrarti w Modenie, bo tam nie ma parkingu przed samym muzeum. A jak już byłeś w Maranello, to skoczyłeś do Sant’Agata Bolognese do Lamborghini? To bardzo blisko (34 km). No i w Modenie można też zabukować sobie wizytę w Maserati (także w fabryce). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 589 #44534 Napisano 21 Czerwca 2024 19 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): za mruganie tez sa mandaty w DE 18 godzin temu, cordi7 napisał(-a): Zgadza sie, sa Żeby tylko mandaty Brat trafił na dwa tygodnie do ula w Bad Bentheim za poganianie światłami i zajechanie drogi na A30 i jeszcze pyskował policji Głupek tłumaczył się awanturą z własną żoną to jeszcze dostał od sędziego nadzór policyjny na rok za Familiengewalt No i mam brata kryminaliste 🤣 tapatalked 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2931 #44535 Napisano 21 Czerwca 2024 1 minutę temu, Czujnik napisał(-a): Żeby tylko mandaty Brat trafił na dwa tygodnie do ula w Bad Bentheim za poganianie światłami i zajechanie drogi na A30 i jeszcze pyskował policji Głupek tłumaczył się awanturą z własną żoną to jeszcze dostał od sędziego nadzór policyjny na rok za Familiengewalt No i mam brata kryminaliste 🤣 tapatalked I sie skonczylo rumakowanie. Tak powinno byc i w PL. Szybko by sie poganiacze nauczyli 🤭 11 godzin temu, Ruslaw napisał(-a): A ja z kolei dzisiaj odwiedziłem Museo di Ferrari w Maranello. Samo muzeum wspaniałe jednak logistycznie się tam dostać to dramat. Ale widoki takie jak poniżej wynagradzają wszelakie niedogodności 😉 Jakas dziwna ta kolekcja czerwonych samochodow 3 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2931 #44536 Napisano 21 Czerwca 2024 Jesli ktos sie chce przejechac Genesisem po Ringu to jest opcja: https://www.genesisnewseurope.com/swiss-german/pressemeldungen/genesis-startet-das-programm--track-taxi-nordschleife--auf-dem-n-rburgring/s/b4e11ffd-4c49-467d-9fa9-2ef8809b2da7 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4539 #44537 Napisano 21 Czerwca 2024 22 godziny temu, beniowski napisał(-a): Jak sobie w Austrii w niedzielę ustawię tempomat, to potrafię bez praktycznie żadnego hamowania ponad 200 km przejechać z jednostajną prędkością. Ja bym tu dał gwiazdkę z adnotacją *nie dotyczy A1 między Wiedniem a Linz. W Austrii jestem kilka razy w roku i nigdzie nie spotkałem się z takim poganianiem i siadaniem na zderzaku jak na tym odcinku. Przypomina mi to klimat z autostrady A2 w Polsce między Łodzią a Wwą - podobny Mad Max vibe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #44538 Napisano 21 Czerwca 2024 4 godziny temu, bober5264 napisał(-a): To zmieniając temat, macie jakieś doswiadczenia z gapem? Brac od dealera czy osobno? Jakieś wady/zalety? Na pewno u dealera jest dużo drożej, ale może warto? Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Porównaj oferty, a przede wszystkim sprawdź, czy jak nie weźmiesz gap od dealera/leasingodawcy, to czy ci nie zwiększą % do raty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6570 #44539 Napisano 21 Czerwca 2024 16 godzin temu, Ruslaw napisał(-a): dzisiaj odwiedziłem Museo di Ferrari w Maranello Eee tam, z neta fotki zajumałeś, bez takich się nie liczy 😉: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69821 #44540 Napisano 21 Czerwca 2024 Cztery kółka odebrane. 22 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8947 #44541 Napisano 21 Czerwca 2024 Pictures, or it didn't happen!😂 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6570 #44542 Napisano 21 Czerwca 2024 (edytowane) @mario1971 "będzie Pan zadowolony..." - niech się jeździ jak najlepiej. Tę konstrukcję reklamową z pierwszego zdjęcia widzę z okien... Edytowane 21 Czerwca 2024 przez mroova 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69821 #44543 Napisano 21 Czerwca 2024 [mention=105984]mario1971[/mention] "będzie Pan zadowolony..." - niech się jeździ jak najlepiej. Tę konstrukcję reklamową z pierwszego zdjęcia widzę z okien... No to jesteśmy sąsiadami. Pictures, or it didn't happen! Proszę bardzo. 3 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6570 #44544 Napisano 21 Czerwca 2024 8 minut temu, mario1971 napisał(-a): jesteśmy sąsiadami Myślałem że to Janki, ale przecież wszystkie centra handlowe są na jedno kopyto. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12747 #44545 Napisano 21 Czerwca 2024 22 minuty temu, mario1971 napisał(-a): No to jesteśmy sąsiadami. Proszę bardzo. Gratuluję nowego nabytku! Napisz za parę tysięcy jak w wychodzi w porównaniu do GLC. Mieczysława pogoniłeś? 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4015 #44546 Napisano 21 Czerwca 2024 Napisz też jak wrażenia na gorąco Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69821 #44547 Napisano 21 Czerwca 2024 [mention=105984]mario1971[/mention] "będzie Pan zadowolony..." - niech się jeździ jak najlepiej. Tę konstrukcję reklamową z pierwszego zdjęcia widzę z okien... Gratuluję nowego nabytku! Napisz za parę tysięcy jak w wychodzi w porównaniu do GLC. Mieczysława pogoniłeś? Napisz też jak wrażenia na gorąco Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Dzięki! Jakoś się jedzie. Wrażenia opiszę za pewien czas, jak nakulam trochę km. Mietek znalazł nowy dom. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 87466 #44548 Napisano 21 Czerwca 2024 5 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Cztery kółka odebrane. Gratuluję fajny samochód. Pokaż środek jak wygląda. Ładna felga 20 cali?? W środku diesel chyba pisałeś ale jaki tam siedzi i ile koni? 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 331 #44549 Napisano 21 Czerwca 2024 Czy zdarzyło się komuś odwiedzać ostatnimi czasy salon Lexusa? Polityka rabatowa zakładam niewiele się zmieniła... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69821 #44550 Napisano 21 Czerwca 2024 48 minut temu, kornel91 napisał(-a): Gratuluję fajny samochód. Pokaż środek jak wygląda. Ładna felga 20 cali?? W środku diesel chyba pisałeś ale jaki tam siedzi i ile koni? Dzięki. Audi Q5 advanced 40 TDI quattro 150 kW (204 KM) S tronic. Felgi 20 calowe. Fotki środka wrzucę innym razem. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach