Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ten wybitnie,takie nadmuchane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez tydzień jeździłem po polskich górach peugeotem 3008 z trzycylindrowym benzynowym silnikiem 1,2 o mocy 130km z automatyczną skrzynią. W 5 osób, z załadowanym bagażnikiem. Były strome podjazdy (znaki informujące o konieczności jazdy z łańcuchami zimą) i zjazdy. Auto dawało radę, silnik nie wybuchł, skrzynia nie padła. Skrzynia nie musiała wbijać się na czerwone pole obrotomierza. Piszę o tym, bo nie jest tak, że takie silnik nie daje rady, jest za słaby, itd. Jeśli sprawdził się w takich warunkach, to nie ma na co narzekać. Może oprócz dźwięku, typowego dla trzycylindrowców. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 11:15, mroova napisał(-a):

Akurat widzę jego protoplastę, pierwsze F 4x4:

IMG_20240804_131408.jpg

IMG_20240804_131413.jpg

Pokaż więcej  

Dwie rzeczy:

FF nie jest protoplasta Purosangue. To linia V12 umieszczonego z przodu w nadwoziu 2+2. To nastepca 456 i 612, poprzednik GTC4 Lusso.

FF nie byl tez pierwszym Ferrari z napedem 4x4, byly nimi 408/4RM. Natomiast byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 16:29, SzefSzefow napisał(-a):

FF nie jest protoplasta Purosangue.

Pokaż więcej  

Oczywiście, powinienem był użyć cudzysłowu. 

byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4

Pokaż więcej  

O to właśnie mi chodziło (prototypy w sumie się nie liczą 🙂), ale dzięki za doprecyzowanie. Dodajmy, że napęd FF był nietypowy i bardzo innowacyjny:

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mial ktos do czynienia z Range Roverami? 🤔
Bo potrzebuje kubla zimnej wody 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 19:38, SzefSzefow napisał(-a):

Pokaż więcej  

Jeremy Clarkson o L322 w Top Gear powiedział, że jest świetny, ale niestety ekipa musiała mieć zapasową sztukę do realizacji materiału, ponieważ się zepsuł. 🤣 Jednak prywatnie nim jeździ nadal. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 19:43, memento mori napisał(-a):

Jeremy Clarkson o L322 w Top Gear powiedział, że jest świetny, ale niestety ekipa musiała mieć zapasową sztukę do realizacji materiału, ponieważ się zepsuł. 🤣 Jednak prywatnie nim jeździ nadal. 🙂

Pokaż więcej  

Mam znajomego, ktory pracowal dla Jaga / RR i powiedzal, ze tego nigdy nie kupi - odpowiadal za poprawe jakosci. 

Wiec teorie znam. Chce poznac "real life cases"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie rzeczy:

FF nie jest protoplasta Purosangue. To linia V12 umieszczonego z przodu w nadwoziu 2+2. To nastepca 456 i 612, poprzednik GTC4 Lusso.

FF nie byl tez pierwszym Ferrari z napedem 4x4, byly nimi 408/4RM. Natomiast byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4.

Pokaż więcej  

trzecia rzecz - na foto jest GTC4 a nie FF 😉

z boku najłatwiej poznać po "skrzelach"

456  to chyba najtańsze V12 Ferrari do kupienia dzisiaj

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 20:42, zielony.m napisał(-a):

F430, F355 tak pierwsze z brzegu;)

Pokaż więcej  

W pełni się z Tobą zgadzam - tyle że to prawie youngtimery.

@trollu serio ? ale numer 😄 !!

Edytowane przez mroova
Chyba nie masz racji, to raczej ff po liftingu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 19:38, SzefSzefow napisał(-a):

Pokaż więcej  

Na który model Cię wzięło?

W dniu 4.08.2024 o 21:05, trollu napisał(-a):

Pokaż więcej  

Ja też się nabrałem ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 21:52, mroova napisał(-a):

Chyba nie masz racji, to raczej ff po liftingu ...

Pokaż więcej  

może tak być tylko przy okazji chyba zmienili oznaczenie modelu 😉

https://www.autocentrum.pl/newsy/ferrari-ff-po-liftingu-jako-gtc4lusso/

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 3.08.2024 o 14:14, The_Rocket napisał(-a):

Kontynuując nudny wątek poszukiwania auta rodzinnego emoji6.png udało mi się pojeździć RX 500h F-sport i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zawieszenie mimo, że wersja “sportowa” świetnie wybiera i jest komfortowe, do tego tylna skrętna oś. Wnętrze przestronne i wygodne. Prowadzenie bardzo przyzwoite. Mocny konkurent do X5. Zobaczymy jak wyjdzie to cenowo.

Co do Macana to nie rozważam go z uwagi na gabaryty po jeździe konkurencją. Z resztą budżet też chyba nie ten żeby było to auto przyzwoicie wyposażone.

Pokaż więcej  

RX 500h to jedno z niewielu aut, ktore moge z czystym sumieniem polecić. Jezdze tym juz prawie rok i caly czas jestem zadowolony, nie ma z tym autem żadnych problemów, jest szybkie, wygodne, dobrze wyposazone ale jest wyraznie mniejsze niz X5, szczególnie bagaznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z zawieszeniem? Bo we wszyskich testach na YT mówią, że jest niepotrzebnie utwardzone i w połączeniu ze sportowymi fotelami nie daje komfortu godnego Lexusa. Mówią, że to w RX450h jest znacznie lepsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie jest zbyt miękkie:). Nie wiem z czym testujący porównują, pewnie z innymi Lexusami ale to zawieszenie nie ma zbyt wiele wspólnego ze sportem, nadal jest komfortowe, z tym, że nie ma sie wrażenia prowadzenia pontonu, jak to czasem z Lexusami bywało. Fotele - fakt, rózne sa opinie, według mnie powinien byc wybór foteli jak np. w BMW, no ale to japonczycy, maja swój pogląd na motoryzacje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez weekend wersję prestige i fotele były bardzo wygodne. W tych f-sportowych siedziałem przez chwilę i wydawały się dość twarde, ale za to miały dłuższe siedziska. Niemniej twarde nie znaczy niewygodne, moje fotele w M3 są mocno twarde, a po 1000 km nic mnie nie boli, co w moim wieku nie jest takie oczywiste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.08.2024 o 08:32, Tommaso napisał(-a):
A jak z zawieszeniem? Bo we wszyskich testach na YT mówią, że jest niepotrzebnie utwardzone i w połączeniu ze sportowymi fotelami nie daje komfortu godnego Lexusa. Mówią, że to w RX450h jest znacznie lepsze. 
Pokaż więcej  

Nie mam porównania z 450h, ale ja nazwałbym to zawieszenie z 500h komfortowym. Super byłoby gdyby chociaż w trybie sportowym robiło się sztywniejsze. Natomiast jest wg. mnie takim dobrym kompromisem do codziennej jazdy.
X5 jest dużo twardsze, ale jeździłem wersja bez pneumatyki.

Co do przestrzeni to bagażnik większy w X5, ale wg. mnie przestrzeń dla pasażerów z tyłu, ale też i dla kierowcy jest większa w Lexusie, chociaż gabarytowo BMW wygrywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 21:05, trollu napisał(-a):

Pokaż więcej  

Oczywiscie, nawet siie nie przyjrzalem 😂

W dniu 5.08.2024 o 13:06, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam do czynienia od kilku lat z Jaguarem E-Pace, czyli „krewniakiem” RR. Uczucia mam mieszane.

Pokaż więcej  

Moze byc krewniakiem, ale RR powinien byc wykonany lepiej (co nie znaczy, ze jest)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.08.2024 o 19:28, SzefSzefow napisał(-a):

Moze byc krewniakiem, ale RR powinien byc wykonany lepiej (co nie znaczy, ze jest)

Pokaż więcej  

Mam nadzieję, bo niektóre niedoróbki w Jaguarze są takie, że w Dacii chyba takie się nie zdarzają. I to najczęściej w drobnych, banalnie prostych rzeczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.08.2024 o 20:34, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam nadzieję, bo niektóre niedoróbki w Jaguarze są takie, że w Dacii chyba takie się nie zdarzają. I to najczęściej w drobnych, banalnie prostych rzeczach.

Pokaż więcej  

Podalbys jakies przyklady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.08.2024 o 14:29, XoneX napisał(-a):

Przez tydzień jeździłem po polskich górach peugeotem 3008 z trzycylindrowym benzynowym silnikiem 1,2 o mocy 130km z automatyczną skrzynią. W 5 osób, z załadowanym bagażnikiem. Były strome podjazdy (znaki informujące o konieczności jazdy z łańcuchami zimą) i zjazdy. Auto dawało radę, silnik nie wybuchł, skrzynia nie padła. Skrzynia nie musiała wbijać się na czerwone pole obrotomierza. Piszę o tym, bo nie jest tak, że takie silnik nie daje rady, jest za słaby, itd. Jeśli sprawdził się w takich warunkach, to nie ma na co narzekać. Może oprócz dźwięku, typowego dla trzycylindrowców. 

Pokaż więcej  

Opel astra z tym silnikiem jeździ całkiem żwawo, max speed 200kph, daje radę i w mieście, i na autostradzie, tylko że po 100tys km silnik zaczął pracować na 2 cylindrach

wcześniej raz auto wymagało lawetowania - wadliwa cewka

teraz przy 110tys turbina do naprawy - wyłącza się turbo przy większym obciążeniu

także zgadzam się, że przez tydzień jazdy, ba nawet dłużej ten silnik daje radę ale na dłuższą metę to bubel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sławny już 1,2 PureTech, jeden z najgorszych silników ever, ma problemy z rozrządem, turbo i spasowaniem wału.

https://autokult.pl/silnik-1-2-puretech-tak-zla-konstrukcje-mogli-zrobic-tylko-francuzi,6991290650868672a

Z własnego doświadczenia dodam, że żona miała wymieniany ten silnik na gwarancji w Peugeocie 208, przy śladowym przebiegu

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi