Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z moich znajomych posiadających elektryki był już nim i na wakacjach w Chorwacji, i zrobił sobie w grudniu wycieczkę do wioski św. Mikołaja.

Da się? Da się.

25 minut ładowania do 70%, potem 350km przejechane i kolejne ładowanie.

Mi osobiście by się nie chciało, przy moim wcale nie oszczędnym aucie tankuję 5 minut raz na 700km więc na każdym tankowaniu "zyskuję" 45 minut w stosunku do elektryka.

Najważniejsze żeby był wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

musimy pamiętać dlaczego w Skandynawii kochają elektryki - zwłaszcza  Tesla- ? bo ich rządy dały ogromne wsparcia finansowego na zakup tych aut - w Polsce ta sama sytuacja by była , uwierz mi- obecnie rządy wycofują tych dotacji na elektryki,  bo muszą karmić uchodzaców i finansować luksusowych aut na ukraińskich tablicach 😉 i stąd spadek zainteresowanie elektrykami, natomiast inne pytanie bym zadał : ilu właścicieli elektryków wróciło do spalinówek ? 

Raczej jest odwrotnie...
W Norwegii jest podatek rejestracyjny, ktory zalezy od tego jaki silnik ma samochod, ile wydziela Co2, NoX, ile wazy itp.
Np GR Yaris kosztuje 430k PLN, tyle ile elektryczny E-Tron GT Quattro,
Podstawowny, benzynowy Mini Cooper C 156KM kosztuje 150k PLN, tyle co 500 konny model Tesli 3.

Dodajac do tego paliwo za 1,8 euro. A takze jedne z najnizszych cen pradu w europie, to nie dziwi, ze 85% samochodow kupionych w 2024 to elektryki.

Szwecja w 2022 roku wycofala dotacje na samochody elektryczne, jest mala, jesli sie zezlomuje stary spalinowy samochod przy zakupie elektryka. Na wszystkie elektrycznie, nie na Tesle.

W Finlandii to nie wiem.

Z tymi ukraincami to zaleciales ruska onuca, wstyd 😒

3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

W DE sposrod moich znajomych, ktorzy przesiedli sie na elektryki: zero. Dwie osoby wlasnie zamienily elektryka na elektryka. Reszta rowniez planuje kolejne auto elektryczne.

z moich znajomych tez nikt nie wrocil...
mam przyjaciela, ktory ma Tesle 3, jedzi nia kilka razy w roku na poludnie francji, byl dwa razy we wloszech. Jest niesamowicie zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie diesel. 

20250110_161340.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Raczej jest odwrotnie...
W Norwegii jest podatek rejestracyjny, ktory zalezy od tego jaki silnik ma samochod, ile wydziela Co2, NoX, ile wazy itp.
Podstawowny, benzynowy Mini Cooper C 156KM kosztuje 150k PLN, tyle co 500 konny model Tesli 3.

Dodajac do tego paliwo za 1,8 euro. A takze jedne z najnizszych cen pradu w europie, to nie dziwi, ze 85% samochodow kupionych w 2024 to elektryki.

Szwecja w 2022 roku wycofala dotacje na samochody elektryczne, jest mala, jesli sie zezlomuje stary spalinowy samochod przy zakupie elektryka. Na wszystkie elektrycznie, nie na Tesle.

W Finlandii to nie wiem.

mam przyjaciela, ktory ma Tesle 3, jedzi nia kilka razy w roku na poludnie francji, byl dwa razy we wloszech. Jest niesamowicie zadowolony. 

" Z tymi ukraincami to zaleciales ruska onuca, wstyd 😒 "
Paweł, "ruska onuca" wyszła z mody już ponad rok temu, nie powielaj tego nędznego określenia wobec osób, które są spostrzegawcze.

Jest wiele rzeczy, które osoby o wysokiej wrażliwości społecznej chciałyby, aby poprawiono. Są jednak również sprawy, które rozgrzewają do czerwoności, ale to pewnie nie najlepsze miejsce na tego typu dysputy ;) 

Elektryki w Norwegii są hołubione i na dzień dobry zwolnione z VAT do bodajże kwoty 0,5mln koron. A na spalinówki domiary, nie dziwota, że ludzie wolą wydać mniej, aniżeli więcej. Ogólnie Norwegia to Kraj, który ma dużo różnego rodzaju afer na bardzo wielu płaszczyznach...

1 godzinę temu, pechagto napisał(-a):

Jeden z moich znajomych posiadających elektryki był już nim i na wakacjach w Chorwacji, i zrobił sobie w grudniu wycieczkę do wioski św. Mikołaja.

Da się? Da się.

25 minut ładowania do 70%, potem 350km przejechane i kolejne ładowanie.

Mi osobiście by się nie chciało, przy moim wcale nie oszczędnym aucie tankuję 5 minut raz na 700km więc na każdym tankowaniu "zyskuję" 45 minut w stosunku do elektryka.

Najważniejsze żeby był wybór.

Elektryki jako jedyny pojazd w rodzinie są dobre, dla osób, które w moim przekonaniu nie szanują swojego czasu. A utraconego czasu nigdy nie odzyskamy. Jak miałbym przeliczyć jazdę elektrykiem i wszystkie ładowania w trakcie trasy... Wariactwo. Tak jak Waldek @beniowski pokazał, wymiana baterii w parę minut do zaakceptowania, długie ładowanie nie!

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

W DE sposrod moich znajomych, ktorzy przesiedli sie na elektryki: zero. Dwie osoby wlasnie zamienily elektryka na elektryka. Reszta rowniez planuje kolejne auto elektryczne.

u mnie tak samo , wszyscy posiadaczy EV których znam - Tesla- są zadowoleni, i nie biorą pod uwagę powrotu do spalinówek- wcale nie mają kilka aut w rodzinie- , taki teslowy fanatyzm się robi 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

U mnie diesel. 

20250110_161340.jpg

Ładnie, a jak z olejem? Byłeś już w ASO?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Czujnik napisał(-a):

Brat po trzech latach zamienił id.3 na corolle hybrid, o vw mówi krótko 'kupa do sześcianu'  ;)

chyba mu się nie dziwię 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

" Z tymi ukraincami to zaleciales ruska onuca, wstyd 😒 "
Paweł, "ruska onuca" wyszła z mody już ponad rok temu, nie powielaj tego nędznego określenia wobec osób, które są spostrzegawcze.

Jest wiele rzeczy, które osoby o wysokiej wrażliwości społecznej chciałyby, aby poprawiono. Są jednak również sprawy, które rozgrzewają do czerwoności, ale to pewnie nie najlepsze miejsce na tego typu dysputy ;) 

Nie ma to jak podlapywac rosyjska propagande i bezmyslnie ja powtarzac 😂
Szczescie, ze w PL afer nie ma, ufff 🤭

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Będę jak zrobię 30k km

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Raczej jest odwrotnie...

W Finlandii to nie wiem.

chyba piszemy o tym samym , tylko z innego punktu widzenia- korzyści z posiadania elektryka VS niekorzyści z posiadania spalinówki w krajach skandynawskich- ale jak pisałem , jest gorzej dla elektryków ze strony rządowej od pewnego czasu.

z tą ruską onucą trochę przesadziłeś 👎, Ukraińcy czy uchodźcy w ogóle mnie nie interesują , pisałem o los wydatków Unijnych w związku z konfliktem na Ukrainę - czyli o naszych podatkach- , gdzie słowami naszego szefa MSZ , i innych szefów dyplomacji Unijnej na szczycie OBWE na Malcie kilka tygodni temu  , wyraźnie podkreślili obawy o skalę korupcji dotyczącej losu Unijnych środków po dotarciu na Ukrainę . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

chyba piszemy o tym samym , tylko z innego punktu widzenia- korzyści z posiadania elektryka VS niekorzyści z posiadania spalinówki w krajach skandynawskich- ale jak pisałem , jest gorzej dla elektryków ze strony rządowej od pewnego czasu.

z tą ruską onucą trochę przesadziłeś 👎, Ukraińcy czy uchodźcy w ogóle mnie nie interesują , pisałem o los wydatków Unijnych w związku z konfliktem na Ukrainę - czyli o naszych podatkach- , gdzie słowami naszego szefa MSZ , i innych szefów dyplomacji Unijnej na szczycie OBWE na Malcie kilka tygodni temu  , wyraźnie podkreślili obawy o skalę korupcji dotyczącej losu Unijnych środków po dotarciu na Ukrainę . 

Przeczytaj jeszcze raz co napisales:

3 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

w Polsce ta sama sytuacja by była , uwierz mi- obecnie rządy wycofują tych dotacji na elektryki,  bo muszą karmić uchodzaców i finansować luksusowych aut na ukraińskich tablicach 😉 i stąd spadek zainteresowanie elektrykami, natomiast inne pytanie bym zadał : ilu właścicieli elektryków wróciło do spalinówek ? 

Pokaz mi jakiekolwiek dane dotyczace tego, ze za brak doplat do samochodow elektrycznych odpowiada "karmienie uchodzcow i finansowanie luksusowych samochodow na ukrainskich blachach"

Twoje slowa pieknie wpisuja sie w moskiewska narracje, ktora ma na celu dzielic Europe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Przeczytaj jeszcze raz co napisales:

Pokaz mi jakiekolwiek dane dotyczace tego, ze za brak doplat do samochodow elektrycznych odpowiada "karmienie uchodzcow i finansowanie luksusowych samochodow na ukrainskich blachach"

Twoje slowa pieknie wpisuja sie w moskiewska narracje, ktora ma na celu dzielic Europe.

Nie chcę się za bardzo zaangażować w tą dyskusję, ale o ile temat czy pomagać wydaje się nie podlegać dyskusji, o tyle temat jak i w jakim stopniu już jak najbardziej. A teraz mamy polaryzację, czarne i białe i nic pomiędzy.

Ale to off top, którego już nie będę kontynuował, bo narażę się na karę... 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Drugi odcinek i jeszcze lepszy wynik. 

20250110_172754.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

20250110_172754.jpg

Spoko wynik 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, pmwas napisał(-a):

Spoko wynik 

No przecież nie chwaliłby się innym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, pmwas napisał(-a):

Nie chcę się za bardzo zaangażować w tą dyskusję, ale o ile temat czy pomagać wydaje się nie podlegać dyskusji, o tyle temat jak i w jakim stopniu już jak najbardziej. A teraz mamy polaryzację, czarne i białe i nic pomiędzy.

Ale to off top, którego już nie będę kontynuował, bo narażę się na karę... 

Zdecydowanie masz racje, ale nie o tym pisze. 
Zwracam uwage na kremlowskie teksty w stylu, "nie mamy doplat do elektrykow, bo pieniadze ida na ukraincow i ich luksusowe samochody".

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać że suv ;) w kombi mniej pali
086e9ff15a282b5798b7a05d4a894615.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, XoneX napisał(-a):

Średnia z ostatnich 24k km to 7,9l/100km

5 minut temu, vvv napisał(-a):

Nooo, sehr gut! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, XoneX napisał(-a):

Tzn ja bym się może i pochwalił, ale w tych czasach to nie wypada ;)

Fakt, że Giulia potrafi palić 7 w trasie, ale nie po to jest Giulia, żeby cały czas uważać na spalanie i czasem przypadkiem nie "depnąć" mocniej, a to auto chce. Bardzo chce. 

26 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Zdecydowanie masz racje, ale nie o tym pisze. 
Zwracam uwage na kremlowskie teksty w stylu, "nie mamy doplat do elektrykow, bo pieniadze ida na ukraincow i ich luksusowe samochody".

No może styl faktycznie troszkę do poprawy 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

pisałem o los wydatków Unijnych w związku z konfliktem na Ukrainę - czyli o naszych podatkach

Dość niska cena za to, że walki toczą się o Pokrowsk a nie o Tarnów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie koledzy , ale nie będę kontynuował dyskusji na ten temat bo:

1- to nie forum ekonomiczno polityczne

2- co miałem na myśli ,już pisałem w poprzednim poście , jeśli ktoś nie rozumie go , lub nie chce rozumieć ,to nie moja wina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

20250110_172754.jpg

Ta, ale tutaj nie ma innych danych, śr. prędkości, dystansu i czasu ;) Ale poniżej 5 w SUVie to wynik pierwszorzędny!

Godzinę temu, vvv napisał(-a):

No i pozamiatał 😆 

45 minut temu, mroova napisał(-a):

Dość niska cena za to, że walki toczą się o Pokrowsk a nie o Tarnów.

Przemek argument kiepski, to że Putin jest zbrodniarzem nie ulega żadnym wątpliwościom. Wystarczy spojrzeć na oś czasu i Czeczenię, Gruzję, a teraz Ukrainę. Należy jednak pewne sprawy racjonalizować. Gdy masz określoną wydolność, która jak się okazała, nie jest tak duża jak się syberyjskiemu niedźwiedziowi wydawało, to nie dołożysz sobie 4 worków z cementem na plecy i nie będziesz i tachał na 4 piętro, bo niesiesz już jeden.

My nie mamy pewności(jak zinterpretują art. 5 NATO) w jaki sposób zachowają się sojusznicy, czy wesprą nas hasłami zagrzewającymi do boju, hełmami, kamizelkami, racjami żywieniowymi, czy czołgami, samolotami i rakietami. Ale Putin też tego nie wie. Więc co by o nim nie mówić, ten facet nie jest idiotą i nie będzie się kopał z kilkunastoma przeciwnikami jak z jednym sobie nie może poradzić wg prawdopodobnych pierwotnych założeń "operacja wojskowa"...
Tutaj należy rozpatrywać to pod kątem pewnych następujących po sobie zdarzeń, których punktem zapalnym było zerwanie porozumień mińskich.

22 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

Wybaczcie koledzy , ale nie będę kontynuował dyskusji na ten temat bo:

1- to nie forum ekonomiczno polityczne

2- co miałem na myśli ,już pisałem w poprzednim poście , jeśli ktoś nie rozumie go , lub nie chce rozumieć ,to nie moja wina.

Jerzy pół żartem pół serio; od pewnych rzeczy nie uciekniesz; ekonomię koledzy pokazali(jako umiejętność racjonalnego użytkowania pojazdu i zużycia zasobu jakim jest paliwo), a siłą rzeczy wpływ na to miała/ma również unijna polityka 😆 

Dzięki trendowi downsizingu 🤢możemy pochwalić się spalaniem rzędu 3,8l/100km :)

Ach ten zielony nieład :)

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, XoneX napisał(-a):

Jakie tam 600k, to tylko wartość początkowa. Zakładam, że tyle nie wydał, bo pewnie ma w leasingu czy innym najmie i spłaca utratę wartości + odsetki, bo za 2-3 lata zmieni na inne. 

Zgadza się, że raczej nie wydał ale niestety taki koszt początkowy. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, XoneX napisał(-a):

Jakie tam 600k, to tylko wartość początkowa. Zakładam, że tyle nie wydał, bo pewnie ma w leasingu czy innym najmie i spłaca utratę wartości + odsetki, bo za 2-3 lata zmieni na inne. 

Ale to potrafi być złudne, bo ta wartość początkowa też jest istotna. I można się o tym boleśnie przekonać, gdy nastąpi szkoda całkowita albo kradzież, a ubezpieczyciel z jakiś absurdalnych powodów odmówi wypłaty odszkodowania. A czym auto droższe tym większe jest prawdopodobieństwo, że tak zrobi. Mój dobry znajomy tak ma, przyłożył w drzewo autem wartym 800k (zimą na śliskiej drodze wpadł w poślizg), a ubezpieczyciel stwierdził, że zrobił to celowo i teraz czeka na rozprawę sądową. A wtedy rusza maszyna, bo warunki leasingu są takie, że jak ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania, to natychmiast leasingodawca żąda od Ciebie całej kwoty i wtedy zaczynasz rozumieć, że nie spłacasz tylko utraty wartości, ale całą wartość auta, w dodatku nawet go nie używając. A w sądzie może wygra, może nie, biegli lubią trzymać sztamę z ubezpieczycielami, bo dzięki nim żyją...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę i widzę, że nie za długo, to tutaj będzie rajd o kropelce :D

Mój daily diesel pali średnio 8l, a drugie (dodatkowe auto) 16l Pb.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi