Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

Godzinę temu, XoneX napisał(-a):

Wniosek z tego jeden, kupuj, używaj. Nie wynajmuj, nie leasinguj :) Unikniesz stresów. 

Jakie to przypadki i dziury prawne?

Jeśli wykupisz auto z leasingu i zrobisz korektę polisy (wykreślisz leasingodawcę) zamiast ją wypowiedzieć i zawrzeć nową, to OC ci się nie przedłuża z automatu.

14 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Z bólem serca, ale muszę się przyznać. Zakochałem się w elektryku.

Jeżeli wejdą na rynek UE, biorę w ciemno.

Donfeng M-Hero M800, który uwaga zasila silnik 1,5 l :) 

Ale ten silnik nie jest po to, aby napędzać układ napędowy; służy jako generator. Zaczynam powoli bić brawo uszami, jak patrzę jak się Chińczycy rozwijają.

Do napędu służą trzy silniki elektryczne mające sumarycznie ponad 800KM. Auto posiada rodowód wojskowy, a mierzy 5.2/2.2/2.0 - dł/szer/wys. w przybliżeniu. Wspomniany silnik generuje 145kW.

Teraz najlepsze cena, ok. 700 000 Juanów; czyli około 400 000zł. Naturalnie pewnie dowalą cło, ale auto robi wrażenie...

CM-Hero-M800-lCNC.jpg

Ale wizualnie ten samochód też ci się podoba? Przecież on wygląda jak Mercedes GLK poprzedniej generacji obudowany pancerzem przez pana Zenka w garażu. 

Czyli że jest tam silnik spalinowy i ma fukcję jedynie ładowania baterii? Ciekawy koncept.

1386677357_CleanShot2025-01-13at15_50_19.thumb.png.a62903327dff3d1e142d5f513c1abcca.png

6 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ale wizualnie ten samochód też ci się podoba? Przecież on wygląda jak Mercedes GLK poprzedniej generacji obudowany pancerzem przez pana Zenka w garażu. 

Czyli że jest tam silnik spalinowy i ma fukcję jedynie ładowania baterii? Ciekawy koncept.

1386677357_CleanShot2025-01-13at15_50_19.thumb.png.a62903327dff3d1e142d5f513c1abcca.png

Doskonały koncept. Czysto przejedziesz 200km - podobno. Ale w razie co cyk generator i system wykiwany ;)

Czy mi się podoba wizualnie? Bardzo! Zawsze chciałem mieć Hummera H1, ale teraz patrząc na ceny za odrestaurowane modele, jestem przerażony.

Przede wszystkim gabaryt mi się podoba. 2.200 szerokości i 2 metry wysokości. Kurła Gelendy przy tym będą wyglądały jak Matizy 😆 

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Nissan Kumkwat e-Power ma silnik rowniez dzialajacy jako generator, co daje dziwnie wysokie obroty przy staniu na swiatlach i dzialajacym silniku.

preview-928x522.jpg

Honda Civic eHEV miala silnik spalinowy napedzajacy kola przy wysokich predkosciach badz generator ladujacy baterie i dajacy prad na silnik elektryczny przy mniejszych. Mogla tez jezdzic czysto na pradzie.

https://www.honda.co.uk/cars/hybrid/hybrid-technology-explained.html

Edited by cordi7

1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Nissan Kumkwat e-Power ma silnik rowniez dzialajacy jako generator, co daje dziwnie wysokie obroty przy staniu na swiatlach i dzialajacym silniku.

preview-928x522.jpg

Honda Civic eHEV miala silnik spalinowy napedzajacy kola przy wysokich predkosciach badz generator ladujacy baterie i dajacy prad na silnik elektryczny przy mniejszych. Mogla tez jezdzic czysto na pradzie.

https://www.honda.co.uk/cars/hybrid/hybrid-technology-explained.html

Ale zobacz Dominik, jaki to jest rozsądny koncept. Jedziesz, ale utknąłeś w korku na autostradzie zimą, bo się ludzie zapomnieli, że trzeba dostosować jazdę do warunków panujących na drogach. Nieraz zdarzyło się, że stałem i w tym przypadku taki generator to zbawienie...

Ostatnio oglądałem gościa w Tesli, który zajechał na stację ładowania mając 8km zasięgu, ta nie działa...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

mhero.ch , cena na poziomie 150k CH robi wrażenie, bo jeszcze trzeba dopłacić za import do EU. No i masa calkowita 3920, prawo jazdy C i  e-Toll :)

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ale zobacz Dominik, jaki to jest rozsądny koncept. Jedziesz, ale utknąłeś w korku na autostradzie zimą, bo się ludzie zapomnieli, że trzeba dostosować jazdę do warunków panujących na drogach. Nieraz zdarzyło się, że stałem i w tym przypadku taki generator to zbawienie...

Ostatnio oglądałem gościa w Tesli, który zajechał na stację ładowania mając 8km zasięgu, ta nie działa...

Jako inzynier lubie patrzec jak rozni producenci podchodza do tego samego tematu, czesto takie nietypowe rozwiazania maja swoje zdecydowane plusy.

Przewaga wzgledem plug-in jest nizsza masa bo bateria jest relatywnie niewielka plus przy predkosciach autostradowych silnik elektryczny jest malo oszczedny.

Mercedes pracowal dla elektrycznego EQS nad takim spalinowym generatorem ale zarzucili to, chyba jednak trasa wytyczona przez EQXX Vision wziela gore.

https://www.carscoops.com/2024/04/mercedes-axes-plans-for-range-extender-evs-after-testing-an-eqs-with-a-1-0-liter-engine/

https://www.benzinsider.com/mercedes-benz-ditches-plans-for-two-cylinder-range-extender/

Edited by cordi7

2 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Jeśli wykupisz auto z leasingu i zrobisz korektę polisy (wykreślisz leasingodawcę) zamiast ją wypowiedzieć i zawrzeć nową, to OC ci się nie przedłuża z automatu.

Ale to jest zmiana właściciela więc tak jakbyś kupił auto i jeździł na polisie sprzedawcy - też się nie wznowi chyba że sprzedający nie zgłosił.

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Z bólem serca, ale muszę się przyznać. Zakochałem się w elektryku.

Jeżeli wejdą na rynek UE, biorę w ciemno.

Donfeng M-Hero M800, który uwaga zasila silnik 1,5 l :) 

Ale ten silnik nie jest po to, aby napędzać układ napędowy; służy jako generator. Zaczynam powoli bić brawo uszami, jak patrzę jak się Chińczycy rozwijają.

Do napędu służą trzy silniki elektryczne mające sumarycznie ponad 800KM. Auto posiada rodowód wojskowy, a mierzy 5.2/2.2/2.0 - dł/szer/wys. w przybliżeniu. Wspomniany silnik generuje 145kW.

Teraz najlepsze cena, ok. 700 000 Juanów; czyli około 400 000zł. Naturalnie pewnie dowalą cło, ale auto robi wrażenie...

Po co Ci czolg? 😳

Go big or go home :D To swietny sposob na dzisiejsze korki :D

marauder-banner-5-2022.jpg

2011-250282-paramount-group-marauder-armored-vehicle-1024-27-06-20111.jpg

2011-250290-paramount-group-marauder-armored-vehicle-on-top-gear-1280-27-06-20111.jpg

2011-250288-paramount-group-marauder-armored-vehicle-on-top-gear-1280-27-06-20111.jpg

5 godzin temu, beniowski napisał(-a):

konceptem bym tego nie nazwał. W 2013r BMW oferowało i3 z wbudowanym generetorem prądu - i3REx. Silnik spalinowy nie ma fizycznego połączenia z kołami.  A jeśli patrzymy na wagę ciężką to np Liebher  T282B z 2004r ma silnik spalinowy do ładowania akumulatorów, z których to silniki elektryczne pobierają energię do napędzania pojazdu :P

Edited by trollu

I3 rex był pierwszy, potem doszły napędy Nissana e-power, mazda MX-30 też miała opcję z generatorem.

Czyli nowość to nie jest.

Lokomotywa spalinowa od dziesięcioleci wykorzystuje tę zasadę.

42 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Go big or go home :D To swietny sposob na dzisiejsze korki :D

marauder-banner-5-2022.jpg

2011-250282-paramount-group-marauder-armored-vehicle-1024-27-06-20111.jpg

2011-250290-paramount-group-marauder-armored-vehicle-on-top-gear-1280-27-06-20111.jpg

2011-250288-paramount-group-marauder-armored-vehicle-on-top-gear-1280-27-06-20111.jpg

To jest Marauder; bohater jednego z odcinków Top Gear, jak dobrze pamiętam masa ok. 11T :) Ten jest ciutke za duży.

Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Po co Ci czolg? 😳

A po co ludziom PAMy? Dla przykładu taki PAM00341 ;)

5 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Ale to jest zmiana właściciela więc tak jakbyś kupił auto i jeździł na polisie sprzedawcy - też się nie wznowi chyba że sprzedający nie zgłosił.

Nie o to chodzi.

Jesteś ty na polisie (aneks), nie dotychczasowy właściciel (firma leasingowa). Polisa się kończy i wygasa.

Uważasz, że to OK? 🤔

37 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

To dobry przyklad 👏

Tak naprawde nie wiem dlaczego ludzie kupuja PAMy🤔😅

Z takiego samego powodu dla jakiego kupują G klasę, Hummera H1/H2, GMC Yukon, Cadillaca Escalade, Lincolna Navigatora, itd... ;)

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Z takiego samego powodu dla jakiego kupują G klasę, Hummera H1/H2, GMC Yukon, Cadillaca Escalade, Lincolna Navigatora, itd... ;)

Nie wiem czy z tego samego powodu kupuje sie czolg i taka G 🤔

20 godzin temu, XoneX napisał(-a):

Wniosek z tego jeden, kupuj, używaj. Nie wynajmuj, nie leasinguj :) Unikniesz stresów. 

Jakie to przypadki i dziury prawne?

1 godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

Na polisie na 99% jesteś wskazany jako ubezpieczający, ale poza tym zapewne jest też jeszcze właściciel pojazdu, leasigodawca. Nie znam się, ale kwestią jest, kogo chroni polisa: ubezpieczającego, czy też może jednak właściciela, leasingodawcę? I może dlatego jest ta "luka", jeśli jest luką, no bo po wykupie samochód ma tego samego właściciela i ubezpieczającego. Ja się nie znam ;) 

3 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nie wiem czy z tego samego powodu kupuje sie czolg i taka G 🤔

Paweł inne doznania :)

Jeździłem praktycznie każdym segmentem, od małych crossoverów, średnich sedanów, sportowych, małych SUV, dużych SUV, terenowych, limuzyn, fajnie byłoby spróbować czegoś nowego.

Wśród maszyn mam colta cabrio. Chcę go sprzedać I kupić suzuki do miasta. Miałem splasha a obecnie mam ochotę na używanego ignis.  Prześwit to ma duży a gabaryt na parkingi ciasne ok. Warto czy coś innego?  Lupo i Aygo raczej nie.

Edited by stefanekmac
Literówki

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Paweł inne doznania :)

Jeździłem praktycznie każdym segmentem, od małych crossoverów, średnich sedanów, sportowych, małych SUV, dużych SUV, terenowych, limuzyn, fajnie byłoby spróbować czegoś nowego.

Ciekawe czy mozna pozyczyc czolg na weekend 🤔