Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

W dniu 13.01.2025 o 15:35, Autor1984 napisał(-a):

Z bólem serca, ale muszę się przyznać. Zakochałem się w elektryku.

Jeżeli wejdą na rynek UE, biorę w ciemno.

Donfeng M-Hero M800, który uwaga zasila silnik 1,5 l :) 

Ale ten silnik nie jest po to, aby napędzać układ napędowy; służy jako generator. Zaczynam powoli bić brawo uszami, jak patrzę jak się Chińczycy rozwijają.

Do napędu służą trzy silniki elektryczne mające sumarycznie ponad 800KM. Auto posiada rodowód wojskowy, a mierzy 5.2/2.2/2.0 - dł/szer/wys. w przybliżeniu. Wspomniany silnik generuje 145kW.

Teraz najlepsze cena, ok. 700 000 Juanów; czyli około 400 000zł. Naturalnie pewnie dowalą cło, ale auto robi wrażenie...

CM-Hero-M800-lCNC.jpg

Ciekawe jak z awaryjnością. 

Spadek wartości zapewne będzie spory.

Edited by Remy

Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ciekawe czy mozna pozyczyc czolg na weekend 🤔

Gdybym mógł, to jeździłbym M1 Abramsem SEPV3 ew. Leopardem 2A8, pisałem kiedyś o tym.

A czy można pożyczyć... Hm; może wypożyczalnia z ciekawymi chinolami w ofercie to niegłupi pomysł :)

7 minut temu, Remy napisał(-a):

Ciekawe jak z awaryjnością. 

Spadek wartości zapewne będzie spory.

Oczywiście zakup jest uzależniony od wielu czynników, po pierwsze czy w ogóle to wjedzie do UE, do Polski, czy będzie rozwinięta sieć dealerska i ASO, bez tego to pchanie się na minę.

Ale sam zamysł stworzenia takiego układu czyli baterii wspomaganych generatorem jak również militarny charakter wozu, który przypomina lekki pojazd wielozadaniowy mi się widzi.

To musi robić wrażenie od środka, bo wóz mierzy 2 metry wysokości :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Gdybym mógł, to jeździłbym M1 Abramsem SEPV3 ew. Leopardem 2A8, pisałem kiedyś o tym.

A czy można pożyczyć... Hm; może wypożyczalnia z ciekawymi chinolami w ofercie to niegłupi pomysł :)

Pamietaj, zeby mi przesylac 5% za ten pomysl 🤭

1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Pamietaj, zeby mi przesylac 5% za ten pomysl 🤭

Okej, ale będę priorytetowy u Lederera ;)
I upust!

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

nie ma już gdzie , za mną szlaban garażu hotelowego 😅

Szerokie drogi Panowie ,ciężkie warunki dziś są w Małopolsce

nie ma już gdzie , za mną szlaban garażu hotelowego
Szerokie drogi Panowie ,ciężkie warunki dziś są w Małopolsce

hotel mówisz
to obsługa ewidentnie zaspała

19 godzin temu, stefanekmac napisał(-a):

Wśród maszyn mam colta cabrio. Chcę go sprzedać I kupić suzuki do miasta. Miałem splasha a obecnie mam ochotę na używanego ignis.  Prześwit to ma duży a gabaryt na parkingi ciasne ok. Warto czy coś innego?  Lupo i Aygo raczej nie.

Kolega kupił celerio do miasta, gdzieś zaparkować, dzieci zawieźć do szkoły. Jego żona auta nienawidzi ;) ale on jest zadowolony spalanie małe, nic się nie psuje, wszędzie zaparkuje. 

Pozdrawiam,

Janek

Upust? Nie znam tego slowa 🤔

Czas sięgnąć do SJP :D

Aaaa nowego chinczyka widzieliscie?

473667808_1013270570838267_1958613356295754803_n.thumb.jpg.2964d7a4ba82f4125fcaa7d2fa6897cc.jpg

No, no; jednemu z moich Szwagrów by się przydał, niedawno urodziło mu się czwarte dziecko.

Może jakiemuś rektorowi polskiej uczelni się spodoba :)

Pozdrawiam,

Janek

Mercedes przewiozl dziennikarzy zamaskowanymi nowymi elektrycznymi CLA:

https://insideevs.de/news/744460/mercedes-cla-elektroantrieb-erste-probefahrten/

Zastosowano technologie i doswiadczenia zebrane przy koncepcie EQXX Vision.

Planowane zuzycie energii to 12 kWh / 100 km co daje w wariancie long range zasieg 700-750 km.

Przy ladowaniu 320 kW i wielkosci baterii 85 kWh czas ladowania od 10% do 80% wynosi ponizej 15 minut.

I w tym przypadku robi sie ciekawie.

1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Mercedes przewiozl dziennikarzy zamaskowanymi nowymi elektrycznymi CLA:

https://insideevs.de/news/744460/mercedes-cla-elektroantrieb-erste-probefahrten/

Zastosowano technologie i doswiadczenia zebrane przy koncepcie EQXX Vision.

Planowane zuzycie energii to 12 kWh / 100 km co daje w wariancie long range zasieg 700-750 km.

Przy ladowaniu 320 kW i wielkosci baterii 85 kWh czas ladowania od 10% do 80% wynosi ponizej 15 minut.

I w tym przypadku robi sie ciekawie.

Zasięg całkiem sensowny. Jednakże "planowane" od wykonane zgodnie z założeniami leży dosyć daleko. Nie chcę siać defetyzmu, ale to zużycie energii, jakieś takie; małe, chyba, że mowa o minimalnym; bo średnio to raczej tak nie wyjdzie :)

Wrzucałem wcześniej dane z przejazdów EQXX Vision, gdzie w realnym ruchu przy zasięgu ponad 1.000 km zużycie wychodziło poniżej 8 kWh / 100 km.

Jasne, producenci podają zasięg w optymalnej temperaturze i przy baterii naładowanej w 100% zalecając jednocześnie ładowanie do 80% - więc ten zasięg to ekwiwalent podawania długości penisa razem z kręgosłupem 😆

Tym niemniej realnie w zimie po autostradzie do 500 km będzie realne a to już całkiem sensownie.

Pożyjemy - zobaczymy.

A do tego wycofują a i b klasę, zostaje tylko cla i chyba znika cla te mocniejsze amg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

29 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Chinczycy coraz bardziej potrafia w samochody, ale 230.000$ w chinach (nas pewnie wiecej)... Za te kwote mozna kupic wiele ciekawych samochodow.

Dla mnie cena jest na poziomie nieosiągalnym, więc pokazałem to raczej jako ciekawostkę. Cena w Europie będzie przekraczać na pewno milion złotych. Już wyobrażam sobie koszty ubezpieczenia, pewnie na poziomie 35-40k zł rocznie. Droga zabawka. ;) 

5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Niezła kopia Lykana Hypersport :)

39 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Niezła kopia Lykana Hypersport :)

Nawet nie wiedziałem, że taka marka istnieje. Swoją drogą 230k USD ma się nijak do kwoty 15 razy większej. Chińczyk potrafi. ;) 

I tak po raz kolejny okazało się, że wysoka cena to pojęcie względne. 

Mały szkopuł chiński model ma większą moc i lepsze osiągi. :) 

3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Nawet nie wiedziałem, że taka marka istnieje. Swoją drogą 230k USD ma się nijak do kwoty 15 razy większej. Chińczyk potrafi. ;) 

I tak po raz kolejny okazało się, że wysoka cena to pojęcie względne. 

Mały szkopuł chiński model ma większą moc i lepsze osiągi. :) 

230 tyś dolarów, to nawet nie promocja przy Lykan HS, to prawie za darmo :D

18 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

230 tyś dolarów, to nawet nie promocja przy Lykan HS, to prawie za darmo :D

A ja głupi myślałem, że to drogo. :)