Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, dziadek napisał(-a):

Nie wiedziałem o funkcji z kluczami. I tak pewnie nie wykorzystam, bo keyless działa ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pertynowi nie podpasował, ale jeśli masz trochę większy PESEL, to może to być ciekawa przygoda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żona (i czasem ja ) ujeżdżamy Lexusa ct200h z końcówki 2020..
I czas na zmianę
Rozwazam Lexus UX ewentualnie Toyota c-hr lub corolla cross... W sensie hybryda od Toyoty zachwyciła nas... Dziś idziemy na oglądactwo i wsiadanie próbne.. Ale posłucham co sądzicie.. ewentualnie może jest jakaś konkurencja na samochód dla kobiety do miasta...
Przebieg 10kkm rocznie ... Tylko do miasta.. czasem z tyłu wsiadają dzieci..

Tapatalkniete z Pixel 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, xaoo napisał(-a):

I czas na zmianę
Rozwazam Lexus UX ewentualnie Toyota c-hr lub corolla cross... W sensie hybryda od Toyoty zachwyciła nas... Dziś idziemy na oglądactwo i wsiadanie próbne.. Ale posłucham co sądzicie.. ewentualnie może jest jakaś konkurencja na samochód dla kobiety do miasta...

Tapatalkniete z Pixel 6

Ja ostatnio kupiłem dla żony Hyundaia i30 Fastback N-line. Przy mocy 140 KM pali oszczędnie. Minimalne spalanie w trasie, przy "dziadkowych" prędkościach spadało do 4,6l/100km (ok. 65-70km/h). W mieście około 7,5l/100km. Oczywiście przy zakorkowanej trasie będzie więcej. To miękka hybryda, więc wyniki nie są wyssane z brudnego palucha. ;) Jak nie masz uprzedzeń do produktów koreańskich, to polecam sprawdzić. Z własnego doświadczenia polecam, bo mam także Kię ProCeeda od 5 lat i poza awarią cewki działa bez zarzutu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja ostatnio kupiłem dla żony Hyundaia i30 Fastback N-line. Przy mocy 140 KM pali oszczędnie. Minimalne spalanie w trasie, przy "dziadkowych" prędkościach spadało do 4,6l/100km (ok. 65-70km/h). W mieście około 7,5l/100km. Oczywiście przy zakorkowanej trasie będzie więcej. To miękka hybryda, więc wyniki nie są wyssane z brudnego palucha. ;) Jak nie masz uprzedzeń do produktów koreańskich, to polecam sprawdzić. Z własnego doświadczenia polecam, bo mam także Kię ProCeeda od 5 lat i poza awarią cewki działa bez zarzutu. 

Po tylu latach obecności koreańskiej Marki m.in. na naszym rynku, bo w sumie Hyundai, Kia to jeden konglomerat; uprzedzeń raczej mieć nie można.

Korzystając z okazji wrzucam azjatyckiego Cullinana :) 

Właśnie kurła zapomniałem, a tu taka nowina...

https://f1wm.pl/news/56591

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Po tylu latach obecności koreańskiej Marki m.in. na naszym rynku, bo w sumie Hyundai, Kia to jeden konglomerat; uprzedzeń raczej mieć nie można.

Korzystając z okazji wrzucam azjatyckiego Cullinana :) 

Właśnie kurła zapomniałem, a tu taka nowina...

https://f1wm.pl/news/56591

Genesis, to już klasa sama w sobie. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, JakubZet napisał(-a):

Pertynowi nie podpasował, ale jeśli masz trochę większy PESEL, to może to być ciekawa przygoda :)

O co Ci chodzi z tym PESELEM..? Mam chyba mniejszy niż Pertyn, ale... no... nie taki najmniejszy... ;) Że niby "stary dziad nie ogarnie"..?  :D

Mnie jednak chyba bliżej do wrażeń tego "młokosa".  :) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, xaoo napisał(-a):

I czas na zmianę

Tapatalkniete z Pixel 6

Lexus UX wygląda bardzo ciekawie.

Szczególnie z tyłu gdzie tylne światła nawiązują do zwieńczenia bramy Torii.

Nowa C-hr wygląda świetnie.

Osiołkowi w żłoby dano aby się zdecydować…

Corolla cross nie robi już takiego wrażenia.

Audi Q3 coupe fajnie wygląda ale ja tam nie wiem czy silniki Audi i reszta podzespołów dorównają bezawaryjnością Toyocie/Lexusowi.

W przypadku kobiety o wyborze auta, będzie decydował kolor 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po wyjściu z kina na podziemnym parkingu zastałem taką sytuację 🤣🤣🤣

IMG20250222213608.jpg

IMG20250222213637.jpg

IMG20250222213652.jpg

IMG_20250222_220737.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Remy napisał(-a):

Audi Q3 coupe fajnie wygląda ale ja tam nie wiem czy silniki Audi i reszta podzespołów dorównają bezawaryjnością Toyocie/Lexusowi.

To weź Mazdę - dostaniesz 6-letnią gwarancję. 

2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Może przygotowany do wysyłki paczkomatem InPost.   ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Lincoln Six Echo napisał(-a):

To weź Mazdę - dostaniesz 6-letnią gwarancję. 

Może przygotowany do wysyłki paczkomatem InPost.   ;)

Dobre 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG20250222213608.jpg

IMG20250222213637.jpg

IMG20250222213652.jpg

IMG_20250222_220737.jpg

Może właściciel siedział na seansie w kapeluszu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja ostatnio kupiłem dla żony Hyundaia i30 Fastback N-line. Przy mocy 140 KM pali oszczędnie. Minimalne spalanie w trasie, przy "dziadkowych" prędkościach spadało do 4,6l/100km (ok. 65-70km/h). W mieście około 7,5l/100km. Oczywiście przy zakorkowanej trasie będzie więcej. To miękka hybryda, więc wyniki nie są wyssane z brudnego palucha.  Jak nie masz uprzedzeń do produktów koreańskich, to polecam sprawdzić. Z własnego doświadczenia polecam, bo mam także Kię ProCeeda od 5 lat i poza awarią cewki działa bez zarzutu. 
Jeździliśmy /mieliśmy Hyundai Tucson z miękką hybryda ... Uprzedzeń do koreańskiej motoryzacji nie mamy, właśnie finalizuje zakup kia dla teściowej, odbiór w przyszłą sobote. My nawet kiedyś byliśmy napaleni na xceed... Z założenia ma byc to "SUV do miasta" więc i30 odpada szukamy czegoś wyższego typu crossover żeby łatwiej na obcasach wsiadać.
A jako że Tucson już był- żeby nie krytykować ale miał więcej wad niż zalet..

Lexus UX wygląda bardzo ciekawie.
Szczególnie z tyłu gdzie tylne światła nawiązują do zwieńczenia bramy Torii.
Nowa C-hr wygląda świetnie.
Osiołkowi w żłoby dano aby się zdecydować…

Corolla cross nie robi już takiego wrażenia.

W przypadku kobiety o wyborze auta, będzie decydował kolor
Lexus UX jednak jest za mało designerski.. choć jakość materiałów i całości mega wyżej niż toyota.
Corolla cross odpadła za wygląd -taka szopa na narzędzia...
Na dziś wygranym jest fenomen sprzedaży stycznia w Polsce.
Nowa c-hr za wygląd odnotowała wzrost 69%.. a my chyba jeszcze podkręcimy ten wynik
Nowa c-hr jest wewnątrz na tylnych siedzeniach ciut mniej klaustrofobiczna niż gen1. Gdyby jeszcze podsufitka była jasna to można by tam wytrzymać

Wysłane z Pixel 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lexus UX był dla mnie i żony mega rozczarowaniem. Biorąc pod uwagę rozmiary zewnętrzne ciasny w środku. Bagażnik to żart, nie dość, że maleńki to jeszcze nieregularny kształt bo akumulator 12V jest w bagażniku. Jakość materiałów też mnie rozczarowała, tony twardego plastiku (choć to akurat teraz standard). Szkoda bo zawieszenie i napęd niezłe, przy spokojnej jeździe CVT mi nie przeszkadzała. Za pieniądze, które obecnie sobie życzą - nie. Zdecydowanie nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

O co Ci chodzi z tym PESELEM..? Mam chyba mniejszy niż Pertyn, ale... no... nie taki najmniejszy... ;) Że niby "stary dziad nie ogarnie"..?  :D

W żadnym wypadku nie chciałem nikogo urazić 😅 Po reakcji Pertyna wysnułem wniosek, że może nie jest to samochód dla ludzi z jego pokolenia. Jeśli się pomyliłem, to przepraszam, więcej takich wniosków wyciągał nie będę 😂

Sam uważam, że DS4, to wyjątkowo urodziwa maszyna i gratuluję (serio!) dostrzeżenia go w gąszczu mniej przyciągającej oko, a bardziej (tfu) popularnej konkurencji. Nie wiem tylko jak wygląda sytuacja z dostępnymi silnikami, ale jeśli, jak podejrzewam, nie są już dostępne mocniejsze benzyny, to osobiście byłoby mi bardzo bardzo ciężko zdecydować się na ten model. Ale ja, to ja, może Tobie nie robi to różnicy... Jedno wiem na pewno - za tym samochodem zawsze się obejrzę 🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, JakubZet napisał(-a):

W żadnym wypadku nie chciałem nikogo urazić 😅 Po reakcji Pertyna wysnułem wniosek, że może nie jest to samochód dla ludzi z jego pokolenia. Jeśli się pomyliłem, to przepraszam, więcej takich wniosków wyciągał nie będę 😂

Sam uważam, że DS4, to wyjątkowo urodziwa maszyna i gratuluję (serio!) dostrzeżenia go w gąszczu mniej przyciągającej oko, a bardziej (tfu) popularnej konkurencji. Nie wiem tylko jak wygląda sytuacja z dostępnymi silnikami, ale jeśli, jak podejrzewam, nie są już dostępne mocniejsze benzyny, to osobiście byłoby mi bardzo bardzo ciężko zdecydować się na ten model. Ale ja, to ja, może Tobie nie robi to różnicy... Jedno wiem na pewno - za tym samochodem zawsze się obejrzę 🤗

Nie wiem, ile Pertyn ma lat tak dokładniej, ale ode mnie jest chyba jednak starszy "nieco". Z drugiej strony, można mieć i 19 lat i być starcem.  ;)

W każdym razie, nie chodziło o moje "urażenie"  - po prostu DOSŁOWNIE chciałem się upewnić, czy dobrze Cię rozumiem. DS4 podoba mi się tak ogólnie, ale jest parę spraw, które mi w nim przeszkadzają, więc... zobaczymy.  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG20250222213608.jpg

IMG20250222213637.jpg

Nie daj Boże Twoje auto?

Edytowane przez jacek_63

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, jacek_63 napisał(-a):

Nie daj Boże Twoje auto?

Niee spokojnie 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to potestowalem:

IMG_1716.thumb.jpg.09be7d1f035aed6eefed177d00f8fece.jpg

Dostalem wersje Touring (629KM) i 794km zasiegu.
Z plusow:
- zbiera sie

- jest senne

- dobrze sie prowadzi.

Minusow bedzie wiecej:
- Nie ma mozliwosci zamowienie pneumatyki, jest jedynie adaptacyjne zawieszenie. Niestety regulowac je mozemy jedynie poprzez tryby jazdy, ktore sa skomponowane z moca. Wiec... na comfortowym mamy niecale 300KM i miekkie zawieszenie (choc jest i tak twarde), na srednim 400KM i srednio sestrojone, na Sprint pelna moc i twarde zawieszenie. Bez sensu.
- Szumi przez drzwi bez ramek. Nie da sie zamowic akustycznych szyb.
- Wycieraczki mazaly jak w Volvo.
- Nie mial wgranych map (niby dlatego, ze niedawno mial update systemu)
- Pol-autonomiczna jazda jest mozliwa tylko na autostradzie. Na normalnych drogach tylko tempomat.
- Ostrzezen o przekroczeniu predkosci nie mozna dostosowac, np znak plus 5km/h. Jeczy juz po przekroczrniu o 1km/h.
- Zasieg znikal razy 2. 
- I najgorsze na koniec. W szybie sie odbija deska rozdzielcza. Nie tylko zegary, ale tez szew i jakas ozdobna metalowa listwa.

To nie to... Ale moze za kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to potestowalem:

IMG_1716.thumb.jpg.09be7d1f035aed6eefed177d00f8fece.jpg

Dostalem wersje Touring (629KM) i 794km zasiegu.
Z plusow:
- zbiera sie
- jest senne
- dobrze sie prowadzi.

Minusow bedzie wiecej:
- Nie ma mozliwosci zamowienie pneumatyki, jest jedynie adaptacyjne zawieszenie. Niestety regulowac je mozemy jedynie poprzez tryby jazdy, ktore sa skomponowane z moca. Wiec... na comfortowym mamy niecale 300KM i miekkie zawieszenie (choc jest i tak twarde), na srednim 400KM i srednio sestrojone, na Sprint pelna moc i twarde zawieszenie. Bez sensu.
- Szumi przez drzwi bez ramek. Nie da sie zamowic akustycznych szyb.
- Wycieraczki mazaly jak w Volvo.
- Nie mial wgranych map (niby dlatego, ze niedawno mial update systemu)
- Pol-autonomiczna jazda jest mozliwa tylko na autostradzie. Na normalnych drogach tylko tempomat.
- Ostrzezen o przekroczeniu predkosci nie mozna dostosowac, np znak plus 5km/h. Jeczy juz po przekroczrniu o 1km/h.
- Zasieg znikal razy 2. 
- I najgorsze na koniec. W szybie sie odbija deska rozdzielcza. Nie tylko zegary, ale tez szew i jakas ozdobna metalowa listwa.

To nie to... Ale moze za kilka lat.

Senne to przez nutę pewnie.
A co to w ogóle, bo 629KM brzmi byczo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to był moment w którym GY DuraTrac  powiedziały 🖕

Wydawało mi się że to jest zwykle błoto, a to praktycznie jest glina, ledwo się stamtąd wykopałem 😜

A już myślałem że bedzie trzeba na bosaka po pomoc iść 

20250227_095120.jpg

20250227_095131.jpg

20250227_104743.jpg

20250227_095506.jpg

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi