Andrzej Wachowicz 291 #49001 Napisano 24 Czerwca Byl rok 2017. Moja zona jezdzila 17 letnim Audi A4 Avant 1,9TDI manualna skrzynia biegow, ale zaczela mi mowic, ze auto stare i ona chcialaby nowe albo mlodsze. Mowie do niej dobrze, znajdz sobie auto ja zaplace. Zona razem z corka szukaly auta przez rok! i nie kupily bo nieznalazly. Zdecydowalem sie rozwiazac ten problem osobiscie. Pytam zony, jakie ma wymagania odnosnie samochodu. Oto one: 1. Kombi 2. Manualna skrzynia biegow 3. Lancuch rozrzadu 4. NIE niebieski W tydzien potem kupilem jej w cztery dni samochod i go zarejestrowalem. A byl to - i jest do tej pory Mercedes Kombi C180 czteroletni diesel Euro 5, manualna skrzynia biegow, lancuch rozrzadu, kolor czarny antracyt w srodku tez czarny. I co najwazniejsze zona jest do tej pory zadowolona chociaz wspominala mi, ze Audi bylo w srodku wieksze. Auto ma teraz 11 lat i jak do tej pory - cisza. Musze powiedziec, ze zona dba o samochod. pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8329 #49002 Napisano 24 Czerwca Naprawdę jednym z wymogów żony był łańcuch rozrządu? Wow, nieźle się kobieta na silnikach zna. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #49003 Napisano 24 Czerwca (edytowane) @Beniowski Wyniklo to z faktu, ze wiedziala ze pasek rozrzadu trzeba wymieniac a lancucha nie. I jeszcze jedno probowalem ja namowic do skrzyni automatycznej , ale powiedziala kategoryczne NIE, ona chce lewarek zmiany biegow w podlodze. Edytowane 24 Czerwca przez Andrzej Wachowicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 8886 #49004 Napisano 24 Czerwca Nie musi być "premium", najbardziej zależy mi na bezawaryjności, największe przekonanie mam do Toyoty/Lexusa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin_poznan 18 #49005 Napisano 24 Czerwca @Beniowski Wyniklo to z faktu, ze wiedziala ze pasek rozrzadu trzeba wymieniac a lancucha nie. I jeszcze jedno probowalem ja namowic do skrzyni automatycznej , ale powiedziala kategoryczne NIE, ona chce lewarek zmiany biegow w podlodze.Łańcuch też wymieniamy wiem, wiem Urban legend mówi inaczej, ale niestety łańcuchy też podlegają zużyciu/wyciągnięciu i je się też wymienia. Sam mam Mercedesa i jest tam łańcuch - zalecany interwał wymiany 150 tyś km. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka Nie musi być "premium", najbardziej zależy mi na bezawaryjności, największe przekonanie mam do Toyoty/Lexusa. W Toyotach/Lexach występuje powszechnie znany problem z rozładowywującym się akumulatorem (tym małym). Niby akcje serwisowe były (aku z Turcji) ale ludzi i tak spotyka niespodzianka o poranku, gdzie trzeba jechać do pracy, a Toyka jest martwa Dzieje się tak głównie w przypadku jazdy czysto miejskiej i na prądzie. Jak auto będzie robiło trochę większe przebiegu międzymiastowe + wymiana na większy aku, powinno rozwiązać problem. I oczywiście - po zakupie od razu konserwacja podwozia. Nie po roku, tylko od razu. Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #49006 Napisano 24 Czerwca (edytowane) @marcin_poznan Jak pisalem , moja zona dba o samochod. Jak tylko samochod cos od niej chce to od razu dzwoni do warsztatu i umawia sie na wizyte. I jeszcze jedno, maz mojej siostry kupowal samochod to moja siostra miala tylko jedno wymaganie, aby drzwi byly na tyle wysoko aby ona mogla bez problemu otworzyc drzwi i wysiasc bo tam gdzie ona jezdzi sa wysokie krawezniki. pozdrawiam Edytowane 24 Czerwca przez Andrzej Wachowicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11043 #49007 Napisano 24 Czerwca Godzinę temu, nav napisał(-a): Nie musi być "premium", najbardziej zależy mi na bezawaryjności, największe przekonanie mam do Toyoty/Lexusa. Jeżeli idziesz w kierunku Toyota/Lexus - to wybór jest oczywisty. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7871 #49008 Napisano 24 Czerwca Przy tych samych modelach (np. Lexus LBX vs. Toyota Yaris Cross) Lexus będzie dużo lepiej wyciszony, co jest nie do przecenienia. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1563 #49009 Napisano 25 Czerwca (edytowane) W dniu 22.06.2025 o 18:42, nav napisał(-a): Panowie, wiem, że jest tu trochę osób, którę siedzą w temacie samochodów, a ja jestem kompletnie poza tematem. Żona chce zmienić samochód- (coś miejskiego), podoba jej się Lexus LBX (ale mówi że małę wnętrze) i Audi Q2- czy to będą w miarę ok samochody, czy jest coś innego godne polecenia? król i Ideał miejskich aut dla mnie to VW Golf , reszta to brak rozsądku , jak kiedyś Clarkson pisał 😅 Edytowane 25 Czerwca przez Krakus1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49549 #49010 Napisano 25 Czerwca Znajomemu kilka dni temu dostarczyli najnowsze XC60, top wersja - plug In… i chłop się dosłownie zagotował. Przez ostatnie sześć lat miał tylko XC60tki w tym dwie sztuki w R Design, w wykończeniu te starsze modele według kolegi biły na głowę ten najnowszy. Tutaj wnętrze śmierdzi plastikiem, wykończenie tragiczne, niedopasowane elementy wnętrza, ostre krawędzie, sama jakość niektórych plastików porównywalna do tych z nowej Corsy. Roleta przy podłokietniku rozpada się od patrzenia. Wstawki a’la drewno wyglądają jak tania winylowa naklejka. Tapicerka drzwi patrząc pod światło, widzi się tylko pofalowania, górki i dołki… wygląda to tragicznie. Nie chciałem robić zdjęć co by kumpla jeszcze bardziej nie rozdrażnić, bo mówi że najlepiej by to oddał. Ciekawi mnie czy tak to teraz wygląda w tych nowych wypustach, czy po prostu na Angielski rynek robią taką sieczkę ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11043 #49011 Napisano 25 Czerwca 2 godziny temu, Londek napisał(-a): Znajomemu kilka dni temu dostarczyli najnowsze XC60, top wersja - plug In… i chłop się dosłownie zagotował. Przez ostatnie sześć lat miał tylko XC60tki w tym dwie sztuki w R Design, w wykończeniu te starsze modele według kolegi biły na głowę ten najnowszy. Tutaj wnętrze śmierdzi plastikiem, wykończenie tragiczne, niedopasowane elementy wnętrza, ostre krawędzie, sama jakość niektórych plastików porównywalna do tych z nowej Corsy. Roleta przy podłokietniku rozpada się od patrzenia. Wstawki a’la drewno wyglądają jak tania winylowa naklejka. Tapicerka drzwi patrząc pod światło, widzi się tylko pofalowania, górki i dołki… wygląda to tragicznie. Nie chciałem robić zdjęć co by kumpla jeszcze bardziej nie rozdrażnić, bo mówi że najlepiej by to oddał. Ciekawi mnie czy tak to teraz wygląda w tych nowych wypustach, czy po prostu na Angielski rynek robią taką sieczkę ? Seweryn napisałem jakiś czas temu, że tylko flagowce będą traktowane jak należy, reszta po macoszemu. Niestety polityka eko nakazuje używanie większych nakładów materiałów z recyklingu. Więc tak to niestety wygląda... A 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49549 #49012 Napisano 25 Czerwca 33 minutes ago, Autor1984 said: Więc tak to niestety wygląda... Łukasz, rzeczywiście gdzieś już o tym wcześniej wspomniałeś, ale nie wyobrażałem sobie że aż tak to będzie mogło wyglądać 👀 Auto naprawdę ładne… otwierasz drzwi, siadasz i zaczynasz skanować… pięć minut i to co już zobaczyłeś jest nie do od zobaczenia. „Kopa” ma naprawdę konkretnego, ale zawieszenie zachowuje się jak byś łajbą płynął, więc z lekka bezsensowne combo jak dla mnie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7871 #49013 Napisano 25 Czerwca (edytowane) To nie jest kwestia eko. To jest kwestia wyciskania ostatnich centów - póki klienci tylko marudzą pod nosem ale nadal kupują to jest ok. W205 to była ekstraklasa w kwestii materiałów w porównaniu do S206. Walimy piano black i ma wyglądać ładnie przez chwilę, za 3 lata i tak leasing / wynajem / kredyt się skończy i klient weźmie nowe auto. Czasy jeżdżenia latami się skończyły i pod taki model użytkowania robione są te nowe auta. I pod wynik finansowy w myśl zasady “maximize shareholder value”. A że to klient jest ostatecznie golony? Jak mawia mój kolega “technicalities”. EDIT: literówka Edytowane 26 Czerwca przez cordi7 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 295 #49014 Napisano 25 Czerwca Volvo XC60 jest w top 3 sprzedaży w Suv-ów w tej klasie w Europie. Więc mogą sobie pozwolić. I tak klient kupi. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11043 #49015 Napisano 25 Czerwca 45 minut temu, Londek napisał(-a): Łukasz, rzeczywiście gdzieś już o tym wcześniej wspomniałeś, ale nie wyobrażałem sobie że aż tak to będzie mogło wyglądać 👀 Auto naprawdę ładne… otwierasz drzwi, siadasz i zaczynasz skanować… pięć minut i to co już zobaczyłeś jest nie do od zobaczenia. „Kopa” ma naprawdę konkretnego, ale zawieszenie zachowuje się jak byś łajbą płynął, więc z lekka bezsensowne combo jak dla mnie. A to dziwne. Z tym bujaniem. 38 minut temu, cordi7 napisał(-a): To nie jest kwestia eko. To jest kwestia wyciskania ostatnich centów - póki klienci tylko marudzą pod nosem ale nadal kupują to jest ok. W205 to była ekstraklasa w kwestii materiałów w porównaniu do S205. Walimy piano black i ma wyglądać ładnie przez chwilę, za 3 lata i tak leasing / wynajem / kredyt się skończy i klient weźmie nowe auto. Czasy jeżdżenia latami się skończyły i pod taki model użytkowania robione są te nowe auta. I pod wynik finansowy w myśl zasady “maximize shareholder value”. A że to klient jest ostatecznie golony? Jak mawia mój kolega “technicalities”. Jedno nie wyklucza drugiego. Ja z otrzymanych informacji wiem, że udział procentowy materiałów z recyklingu ma wzrastać. Siedziałem w paru nowych autach i na pierwszy rzut oka widać, że zastosowany materiał jest z "odzysku". 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7871 #49016 Napisano 25 Czerwca Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): A to dziwne. Z tym bujaniem. Jedno nie wyklucza drugiego. Ja z otrzymanych informacji wiem, że udział procentowy materiałów z recyklingu ma wzrastać. Siedziałem w paru nowych autach i na pierwszy rzut oka widać, że zastosowany materiał jest z "odzysku". Pracuje w branży mającej do czynienia z plastikami, da się mieć materiały z odzysku i dobrą jakość. Tylko kosztuje to więcej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49549 #49017 Napisano 25 Czerwca 2 hours ago, Autor1984 said: A to dziwne. Z tym bujaniem. Może trochę to źle ująłem z tą łajbą, auto po prostu nie zachowuje się stabilnie przy dosyć agresywnym przyspieszaniu i pokonywaniu zakrętów, zachowuje się tak jak by za mocno przeginało się na boki, dosyć dziwne uczucie szczerze mówiąc, nie czułem stabilności w takim przejeździe, z resztą właściciel podzielił moją opinię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamex 6 #49018 Napisano 26 Czerwca Panowie/Panie, a czy ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie z chińskimi samochodami? Tzn użytkuje dłuższy okres czasu (plus 2 lata, jak z dostępnością części, serwisem) np Omodę 5, MG HS, czy coś w tym segmencie nie za dużych ale też nie małych suvów? Nigdy nie myślałem o kupnie "chińczyka" natomiast obecne ceny nazwijmy to popularnych marek są tak absurdalne, że coraz bardziej chodzi po głowie taka zmiana. 5-7 lat gwarancji też mocno kusi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1623 #49019 Napisano 26 Czerwca 2 godziny temu, Adamex napisał(-a): Panowie/Panie, a czy ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie z chińskimi samochodami? Tzn użytkuje dłuższy okres czasu (plus 2 lata, jak z dostępnością części, serwisem) np Omodę 5, MG HS, czy coś w tym segmencie nie za dużych ale też nie małych suvów? Nigdy nie myślałem o kupnie "chińczyka" natomiast obecne ceny nazwijmy to popularnych marek są tak absurdalne, że coraz bardziej chodzi po głowie taka zmiana. 5-7 lat gwarancji też mocno kusi. 0 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 70726 #49020 Napisano 26 Czerwca Nie tylko Robert Kubica potrafi - marszałek województwa lubuskiego też! ssstwitter.com_1750953302648.mp4 4 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 70726 #49021 Napisano 26 Czerwca Warto dodać, że szanowny pan marszałek jest również, między innymi, przewodniczącym... Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego! 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4586 #49022 Napisano 26 Czerwca W dniu 24.06.2025 o 18:06, beniowski napisał(-a): Naprawdę jednym z wymogów żony był łańcuch rozrządu? Wow, nieźle się kobieta na silnikach zna. W dniu 24.06.2025 o 18:12, Andrzej Wachowicz napisał(-a): @Beniowski Wyniklo to z faktu, ze wiedziala ze pasek rozrzadu trzeba wymieniac a lancucha nie. I jeszcze jedno probowalem ja namowic do skrzyni automatycznej , ale powiedziala kategoryczne NIE, ona chce lewarek zmiany biegow w podlodze. Trochę średnio bo są takie modele niby z łańcuchem i teoretycznie niewymiennym gdzie się jak najbardziej zrywają i to baaardzo kosztownie, np BMW N47 z pierwszych serii który montowano też w innych autach. Co do automatu - wiele osób twierdzi że lewarek w podłodze ( ale przecież automaty poza Mercem i USA też tak zwykle mają ) i kontrola nad autem ale od dłuższego czasu skrzynie automatyczne są tak dobre i wygodne że nie znam nikogo - włącznie ze sobą samym - kto by się przesiadł z manuala na automat i wrócił. Czasem warto zmienić przekonania. Może w jakiejś wyścigówce chociaż tam też wolałbym manetki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11043 #49023 Napisano 26 Czerwca 3 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Nie tylko Robert Kubica potrafi - marszałek województwa lubuskiego też! ssstwitter.com_1750953302648.mp4 808.76 kB · 0 pobrań Ten z BMW to jednak dał paliwo, aby napędzać dalej stereotyp Sebixa w "buni". 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127477 #49024 Napisano 27 Czerwca A co sądzicie o tym "klocku"? Może ktoś z Was miał już do czynienia z tym samochodem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 278 #49025 Napisano 27 Czerwca "Ferrari" od Xiaomi... 200.000 zamówień w 3 minuty. Zapominam, że to auto w ogóle powstało, do Europy nie dotrze przez najbliższe 18mcy minimum🥺 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach