Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Byl rok 2017. Moja zona jezdzila 17 letnim Audi A4 Avant 1,9TDI manualna skrzynia biegow, ale zaczela mi mowic, ze auto stare i ona chcialaby nowe albo mlodsze.

Mowie do niej dobrze, znajdz sobie auto ja zaplace. Zona razem z corka szukaly auta przez rok! i nie kupily bo nieznalazly.

Zdecydowalem sie rozwiazac ten problem osobiscie. Pytam zony, jakie ma wymagania odnosnie samochodu.

Oto one:

1. Kombi

2. Manualna skrzynia biegow

3. Lancuch rozrzadu

4. NIE niebieski

W tydzien potem kupilem jej w cztery dni samochod i go zarejestrowalem.

A byl to - i jest do tej pory

Mercedes Kombi C180 czteroletni diesel Euro 5, manualna skrzynia biegow, lancuch rozrzadu, kolor czarny antracyt w srodku tez czarny.

I co najwazniejsze zona jest do tej pory zadowolona chociaz wspominala mi, ze Audi bylo w srodku wieksze.

Auto ma teraz 11 lat i jak do tej pory - cisza. Musze powiedziec, ze zona dba o samochod.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę jednym z wymogów żony był łańcuch rozrządu? Wow, nieźle się kobieta na silnikach zna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Beniowski

Wyniklo to z faktu, ze wiedziala ze pasek rozrzadu trzeba wymieniac a lancucha nie.

I jeszcze jedno probowalem ja namowic do skrzyni automatycznej , ale powiedziala kategoryczne NIE, ona chce lewarek zmiany biegow w podlodze.

Edytowane przez Andrzej Wachowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi być "premium", najbardziej zależy mi na bezawaryjności, największe przekonanie mam do Toyoty/Lexusa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Beniowski
Wyniklo to z faktu, ze wiedziala ze pasek rozrzadu trzeba wymieniac a lancucha nie.
I jeszcze jedno probowalem ja namowic do skrzyni automatycznej , ale powiedziala kategoryczne NIE, ona chce lewarek zmiany biegow w podlodze.
Łańcuch też wymieniamy :) wiem, wiem Urban legend mówi inaczej, ale niestety łańcuchy też podlegają zużyciu/wyciągnięciu i je się też wymienia.

Sam mam Mercedesa i jest tam łańcuch - zalecany interwał wymiany 150 tyś km.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Nie musi być "premium", najbardziej zależy mi na bezawaryjności, największe przekonanie mam do Toyoty/Lexusa. 
W Toyotach/Lexach występuje powszechnie znany problem z rozładowywującym się akumulatorem (tym małym). Niby akcje serwisowe były (aku z Turcji) ale ludzi i tak spotyka niespodzianka o poranku, gdzie trzeba jechać do pracy, a Toyka jest martwa :)
Dzieje się tak głównie w przypadku jazdy czysto miejskiej i na prądzie. Jak auto będzie robiło trochę większe przebiegu międzymiastowe + wymiana na większy aku, powinno rozwiązać problem.
I oczywiście - po zakupie od razu konserwacja podwozia. Nie po roku, tylko od razu.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@marcin_poznan

Jak pisalem , moja zona dba o samochod. Jak tylko samochod cos od niej chce to od razu dzwoni do warsztatu i umawia sie na wizyte.

I jeszcze jedno, maz mojej siostry kupowal samochod to moja siostra miala tylko jedno wymaganie, aby drzwi byly na tyle wysoko aby ona mogla bez problemu otworzyc drzwi i wysiasc

bo tam gdzie ona jezdzi sa wysokie krawezniki.

pozdrawiam

Edytowane przez Andrzej Wachowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nav napisał(-a):

Jeżeli idziesz w kierunku Toyota/Lexus - to wybór jest oczywisty. :) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tych samych modelach (np. Lexus LBX vs. Toyota Yaris Cross) Lexus będzie dużo lepiej wyciszony, co jest nie do przecenienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 22.06.2025 o 18:42, nav napisał(-a):

Panowie, wiem, że jest tu trochę osób, którę siedzą w temacie samochodów, a ja jestem kompletnie poza tematem. Żona chce zmienić samochód- (coś miejskiego), podoba jej się Lexus LBX (ale mówi że małę wnętrze) i Audi Q2- czy to będą w miarę ok samochody, czy jest coś innego godne polecenia?

król i Ideał miejskich aut dla mnie to VW Golf , reszta to brak rozsądku , jak kiedyś Clarkson pisał 😅

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomemu kilka dni temu dostarczyli najnowsze XC60, top wersja - plug In… i chłop się dosłownie zagotował. 

Przez ostatnie sześć lat miał tylko XC60tki w tym dwie sztuki w R Design, w wykończeniu te starsze modele według kolegi biły na głowę ten najnowszy. 

Tutaj wnętrze śmierdzi plastikiem, wykończenie tragiczne, niedopasowane elementy wnętrza, ostre krawędzie, sama jakość niektórych plastików porównywalna do tych z nowej Corsy. 

Roleta przy podłokietniku rozpada się od patrzenia. 
Wstawki a’la drewno wyglądają jak tania winylowa naklejka. 
Tapicerka drzwi patrząc pod światło, widzi się tylko pofalowania, górki i dołki… wygląda to tragicznie. 
Nie chciałem robić zdjęć co by kumpla jeszcze bardziej nie rozdrażnić, bo mówi że najlepiej by to oddał. 

Ciekawi mnie czy tak to teraz wygląda w tych nowych wypustach, czy po prostu na Angielski rynek robią taką sieczkę ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Londek napisał(-a):

Znajomemu kilka dni temu dostarczyli najnowsze XC60, top wersja - plug In… i chłop się dosłownie zagotował. 

Przez ostatnie sześć lat miał tylko XC60tki w tym dwie sztuki w R Design, w wykończeniu te starsze modele według kolegi biły na głowę ten najnowszy. 

Tutaj wnętrze śmierdzi plastikiem, wykończenie tragiczne, niedopasowane elementy wnętrza, ostre krawędzie, sama jakość niektórych plastików porównywalna do tych z nowej Corsy. 

Roleta przy podłokietniku rozpada się od patrzenia. 
Wstawki a’la drewno wyglądają jak tania winylowa naklejka. 
Tapicerka drzwi patrząc pod światło, widzi się tylko pofalowania, górki i dołki… wygląda to tragicznie. 
Nie chciałem robić zdjęć co by kumpla jeszcze bardziej nie rozdrażnić, bo mówi że najlepiej by to oddał. 

Ciekawi mnie czy tak to teraz wygląda w tych nowych wypustach, czy po prostu na Angielski rynek robią taką sieczkę ? 

Seweryn napisałem jakiś czas temu, że tylko flagowce będą traktowane jak należy, reszta po macoszemu. Niestety polityka eko nakazuje używanie większych nakładów materiałów z recyklingu. Więc tak to niestety wygląda...

A

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minutes ago, Autor1984 said:

Więc tak to niestety wygląda...

Łukasz, rzeczywiście gdzieś już o tym wcześniej wspomniałeś, ale nie wyobrażałem sobie że aż tak to będzie mogło wyglądać 👀

Auto naprawdę ładne… otwierasz drzwi, siadasz i zaczynasz skanować… pięć minut i to co już zobaczyłeś jest nie do od zobaczenia. 
„Kopa” ma naprawdę konkretnego, ale zawieszenie zachowuje się jak byś łajbą płynął, więc z lekka bezsensowne combo jak dla mnie.

IMG_3901.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To nie jest kwestia eko. To jest kwestia wyciskania ostatnich centów - póki klienci tylko marudzą pod nosem ale nadal kupują to jest ok. W205 to była ekstraklasa w kwestii materiałów w porównaniu do S206. Walimy piano black i ma wyglądać ładnie przez chwilę, za 3 lata i tak leasing / wynajem / kredyt się skończy i klient weźmie nowe auto. Czasy jeżdżenia latami się skończyły i pod taki model użytkowania robione są te nowe auta. I pod wynik finansowy w myśl zasady “maximize shareholder value”. A że to klient jest ostatecznie golony? Jak mawia mój kolega “technicalities”.

EDIT: literówka 

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volvo XC60 jest w top 3 sprzedaży w Suv-ów w tej klasie w Europie.

Więc mogą sobie pozwolić. I tak klient kupi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Londek napisał(-a):

Łukasz, rzeczywiście gdzieś już o tym wcześniej wspomniałeś, ale nie wyobrażałem sobie że aż tak to będzie mogło wyglądać 👀

Auto naprawdę ładne… otwierasz drzwi, siadasz i zaczynasz skanować… pięć minut i to co już zobaczyłeś jest nie do od zobaczenia. 
„Kopa” ma naprawdę konkretnego, ale zawieszenie zachowuje się jak byś łajbą płynął, więc z lekka bezsensowne combo jak dla mnie.

IMG_3901.jpeg

A to dziwne. Z tym bujaniem.

38 minut temu, cordi7 napisał(-a):

To nie jest kwestia eko. To jest kwestia wyciskania ostatnich centów - póki klienci tylko marudzą pod nosem ale nadal kupują to jest ok. W205 to była ekstraklasa w kwestii materiałów w porównaniu do S205. Walimy piano black i ma wyglądać ładnie przez chwilę, za 3 lata i tak leasing / wynajem / kredyt się skończy i klient weźmie nowe auto. Czasy jeżdżenia latami się skończyły i pod taki model użytkowania robione są te nowe auta. I pod wynik finansowy w myśl zasady “maximize shareholder value”. A że to klient jest ostatecznie golony? Jak mawia mój kolega “technicalities”.

Jedno nie wyklucza drugiego. Ja z otrzymanych informacji wiem, że udział procentowy materiałów z recyklingu ma wzrastać. 

Siedziałem w paru nowych autach i na pierwszy rzut oka widać, że zastosowany materiał jest z "odzysku".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Jedno nie wyklucza drugiego. Ja z otrzymanych informacji wiem, że udział procentowy materiałów z recyklingu ma wzrastać. 

Siedziałem w paru nowych autach i na pierwszy rzut oka widać, że zastosowany materiał jest z "odzysku".

Pracuje w branży mającej do czynienia z plastikami, da się mieć materiały z odzysku i dobrą jakość. Tylko kosztuje to więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Autor1984 said:

Może trochę to źle ująłem z tą łajbą, auto po prostu nie zachowuje się stabilnie przy dosyć agresywnym przyspieszaniu i pokonywaniu zakrętów, zachowuje się tak jak by za mocno przeginało się na boki, dosyć dziwne uczucie szczerze mówiąc, nie czułem stabilności w takim przejeździe, z resztą właściciel podzielił moją opinię. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie/Panie,
a czy ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie z chińskimi samochodami? Tzn użytkuje dłuższy okres czasu (plus 2 lata, jak z dostępnością części, serwisem) np Omodę 5, MG HS, czy coś w tym segmencie nie za dużych ale też nie małych suvów?
Nigdy nie myślałem o kupnie "chińczyka" natomiast obecne ceny nazwijmy to popularnych marek są tak absurdalne, że coraz bardziej chodzi po głowie taka zmiana. 5-7 lat gwarancji też mocno kusi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Adamex napisał(-a):

Panowie/Panie,
a czy ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie z chińskimi samochodami? Tzn użytkuje dłuższy okres czasu (plus 2 lata, jak z dostępnością części, serwisem) np Omodę 5, MG HS, czy coś w tym segmencie nie za dużych ale też nie małych suvów?
Nigdy nie myślałem o kupnie "chińczyka" natomiast obecne ceny nazwijmy to popularnych marek są tak absurdalne, że coraz bardziej chodzi po głowie taka zmiana. 5-7 lat gwarancji też mocno kusi.

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.06.2025 o 18:06, beniowski napisał(-a):

Naprawdę jednym z wymogów żony był łańcuch rozrządu? Wow, nieźle się kobieta na silnikach zna. 

W dniu 24.06.2025 o 18:12, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

@Beniowski

Trochę średnio bo są takie modele niby z łańcuchem i teoretycznie niewymiennym gdzie się jak najbardziej zrywają i to baaardzo kosztownie, np BMW N47 z pierwszych serii który montowano też w innych autach.

Co do automatu - wiele osób twierdzi że lewarek w podłodze ( ale przecież automaty poza Mercem i USA też tak zwykle mają ) i kontrola nad autem ale od dłuższego czasu skrzynie automatyczne są tak dobre i wygodne że nie znam nikogo - włącznie ze sobą samym - kto by się przesiadł z manuala na automat i wrócił. Czasem warto zmienić przekonania. Może w jakiejś wyścigówce chociaż tam też wolałbym manetki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Nie tylko Robert Kubica potrafi - marszałek województwa lubuskiego też!  ;) 

Ten z BMW to jednak dał paliwo, aby napędzać dalej stereotyp Sebixa w "buni". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym "klocku"? Może ktoś z Was miał już do czynienia z tym samochodem? 

2024-santa-fe-mx5-sm-0148_16-9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ferrari" od Xiaomi... 200.000 zamówień w 3 minuty. Zapominam, że to auto w ogóle powstało, do Europy nie dotrze przez najbliższe 18mcy minimum🥺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi