Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, motoryzacja wielkimi krokami idzie złą drogą.  😭

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam jeszcze trudniej z wyborem, bo dla mnie silniki zaczynają się od 6 cylindrów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To ja mam jeszcze trudniej z wyborem, bo dla mnie silniki zaczynają się od 6 cylindrów...

Niedługo, w ramach mocniejszych wersji „premium” będziemy musieli się zadowolić sześcioma akumulatorami zamiast sześciu cylindrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Niestety, motoryzacja wielkimi krokami idzie złą drogą.  😭

Komuna 2.0 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Komuna 2.0 

Żebyś wiedział :(

Opowieść rodzinna głosi, ze jak dziadek chciał kupić pierwszego Moskwicza, to nie tylko potrzebował pieniędzy. Głównie potrzebował zgody partii. A że był lekarzem miejskim (a nie wiejskim) i mógł korzystać z autobusu, nie było tak łatwo. Ciekawe, czy dożyjemy podobnych czasów?

Gdzies już to pisałem, wiec jeśli się powtarzam, to sorry ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, trollu napisał(-a):

a jakim autem pędzi się 180km/h i nie ma zagrożenia dla innych?

Mnie ciekawi ile przepali takie 1.0 gniecione przy 180:lol:

To zależy oczywiście od umiejętności kierowcy, ale każde sportowe auto z ta prędkością bez problemu sobie poradzi. Dacia to się może rozpaść od podmuchów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam Punto 1.2 8V - po rozpędzeniu tego do 150km/h miało się wrażenie, że wzniesie się w powietrze i poleci 😂

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pmwas napisał(-a):

Żebyś wiedział :(

Opowieść rodzinna głosi, ze jak dziadek chciał kupić pierwszego Moskwicza, to nie tylko potrzebował pieniędzy. Głównie potrzebował zgody partii. A że był lekarzem miejskim (a nie wiejskim) i mógł korzystać z autobusu, nie było tak łatwo. Ciekawe, czy dożyjemy podobnych czasów?

Gdzies już to pisałem, wiec jeśli się powtarzam, to sorry ;)

Juz w nich żyjemy.

Na razie jest okres przejściowy, ale wkrótce zacznie się etap terroru. Kto zna historię ten ma tego świadomość.

Nacisk na płatności elektroniczne, ograniczenie transferu gotówkowego pomiędzy firmami, firmą, a konsumentem, ograniczanie litrażu pojazdów, ograniczenia drogowe, limity C02, różnego rodzaju nakazy i powolne przemycanie karaluchów do żywności, coraz większy socjal, coraz większy ucisk podatkowy, itd...

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, souls_hunter napisał(-a):

Wiem o tym.

Ale walka z władzą trwa. Jakim memem dziś im przywalimy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może takim

wilk-i-zajac__300_427.jpg

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, souls_hunter napisał(-a):

Może takim

wilk-i-zajac__300_427.jpg

Może się przestraszą :)

To straszne jak ludzie są nieuświadomieni.

Niedługo coś takiego jak "tajemnica lekarska" pójdzie do kosza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan się cieszy, że nie żyjemy w USA. Tam mają taki sprytny zwrot pod który można dosłownie podciąnąć wszystko i każdego w ten sposób ud***ć. Ten zwrot to: National Security Threat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, souls_hunter napisał(-a):

Pan się cieszy, że nie żyjemy w USA. Tam mają taki sprytny zwrot pod który można dosłownie podciąnąć wszystko i każdego w ten sposób ud***ć. Ten zwrot to: National Security Threat

Coś na odskocznię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak to mówią nie samochód a kierowca się liczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minutes ago, souls_hunter said:

Nie wiem jak w PL, ale w UK mogą podciągnąć  wiele pod terroryzm i przeciwdziałanie owemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, trollu napisał(-a):

1.3 djezel pokazuje 13,8 l/100

sprawdzone

A533C833-5F30-4C5E-AB33-B4B1940DBC5A.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pawel007 napisał(-a):

1.3 djezel pokazuje 13,8 l/100

sprawdzone

A533C833-5F30-4C5E-AB33-B4B1940DBC5A.jpeg

Octavia 1.6 Dizel rzy 180 pokazywała 8l/100 i wcale nie z górki;)

5 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Niedługo, w ramach mocniejszych wersji „premium” będziemy musieli się zadowolić sześcioma akumulatorami zamiast sześciu cylindrów. emoji30.pngemoji36.png

Dlatego po cichu liczę, że nowa M5 będzie w kombi i mogę tym jeździć do końca życia. Mercedesy ze swoimi 700km z 2l jakos mi nie leżą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smiech smiechem ale za ta kase na warunki terenowo szosowe autko jest naprawde super. Wszystkie kopalnie, blota ….. wyciagalem Q7 bo nie dalo rady a Daczka….. poszla przy blokadzie.

Plastiki jak w lodówce 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, memento mori napisał(-a):

(...)

Co do wyposażenia to o ile mi wiadomo do najmocniejszych wersji silnikowych i wyposażeniowych można w miarę spokojnie sobie dobierać wszystko w konfiguracji. Jak producent ma w magazynie 500 szt. tempomatów aktywnych to wiadomo, że biznesowo lepiej dać je jako dostępne w konfiguracji dla M3 niż 316.

Świeżo to przerabiam z Transporterem 4motion. Może nie inny model, ale inny rynek - oficjalnie info o niewystarczającej ilości napędów w fabryce. Nieoficjalnie ze źródeł zbliżonych do importera - centrala rzuca to na zamówienia skandynawskie 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, pawel007 napisał(-a):

Smiech smiechem ale za ta kase na warunki terenowo szosowe autko jest naprawde super. Wszystkie kopalnie, blota ….. wyciagalem Q7 bo nie dalo rady a Daczka….. poszla przy blokadzie.

Plastiki jak w lodówce 😀

O ile ma napęd 4WD, bo ostatnio ze zdziwieniem odkryłem, że bazowa wersja ma tylko na przód…

Z tanich aut fajny napęd ma też Niva Travel („ruski RAV4”), ale wnętrze jak z 20 letniego Fiata i silnik chyba 70 koni ;)

Po długiej walce osiąga z bidą zawrotne 140 :) - ogólnie Ruscy dali starą Nivę do nowego nadwozia zachowując wszystkie zalety i wszystkie wady tego samochodu. Tylko o ile stara niva wyglada tak, jak jeździ, to nowa wyglada jak współczesne auto, a jeździ dalej jak Niva. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pmwas napisał(-a):

O ile ma napęd 4WD, bo ostatnio ze zdziwieniem odkryłem, że bazowa wersja ma tylko na przód…

Z tanich aut fajny napęd ma też Niva Travel („ruski RAV4”), ale wnętrze jak z 20 letniego Fiata i silnik chyba 70 koni ;)

Po długiej walce osiąga z bidą zawrotne 140 :) - ogólnie Ruscy dali starą Nivę do nowego nadwozia zachowując wszystkie zalety i wszystkie wady tego samochodu. Tylko o ile stara niva wyglada tak, jak jeździ, to nowa wyglada jak współczesne auto, a jeździ dalej jak Niva. 

Tak- trzy tryby: przod/ 4x4/ z blokada do 30 czy 40 km

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, pawel007 napisał(-a):

Tak- trzy tryby: przod/ 4x4/ z blokada do 30 czy 40 km

Nie no, że ta ma to na pewno ;) inaczej nie miałaby blokady. Tylko taka dygresja, ze zdziwiło mnie, że nie wszystkie maja, myślałem kiedyś, że Duster to z założenia 4x4

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.03.2023 o 14:13, Tommaso napisał(-a):

Co do kupna auta, to chyba teraz jest najlepszy okres na kupno egzemplarza z placu. Pojawiły się spore rabaty i jest w czym wybierać, jest sporo aut u dealerów. Natomiast zamówienie auta to loteria, może się okazać, że akurat nie ma jednego elementu wyposażenia, który sobie wybraliśmy i termin będzie przesuwany w nieskończoność. 

Co do loterii to się zgodzę i wiem coś o tym na przykładzie Skody. Ludzie zamawiali nowe Octavie w 2021 roku i do dzisiaj nie odebrali, inni kasowali zamówienie i zamawiali ponownie i dostali, ogólnie rok czekania to było minimum. Ja zamówiłem O4 mHev 1,5 TSI 05.05.2023 z zamiarem odbioru w maju /tak mi pasowało najlepiej/ - można było teoretycznie zaznaczyć w systemie produkcję 10 - 11 tydzień. Zrobili mi psikusa i wyprodukowała się kilka tygodni temu, a w piątek odebrałem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.03.2023 o 11:32, trollu napisał(-a):

Lekko za dużo można by napisać. Powyżej 120km/h  chwilowe pokazuje  tyle co prędkość  minus ostatnie 0 .  Dlatego zmieniam na mocniejszy silnik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi