beniowski 8420 #40326 Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) 17 minut temu, pmwas napisał(-a): A ja dzisiaj pierwszy dzień po urlopie pomykałem moim UAZem i tym naprawdę nie jeździ się gorzej niż tą Pandą 😂 Silnik posiada, zbiera się niezle, prowadzi może tylko ciut mniej stabilnie, ogólnie wciąż uważam, że poza absolutnie koszmarną jakością - nie jest to złe autko Jeszcze się znowu nie zepsuł? No nie wierzę 🤣. Edytowane 31 Lipca 2023 przez beniowski 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9088 #40327 Napisano 31 Lipca 2023 Poczekaj, on atakuje znienacka Zresztą on jeździ głównie dzięki swojej prymitywnej konstrukcji. Założę się, ze gdyby „normalne” auto było w takim stanie, wywaliłoby „choinkę” na desce i na lawetę, a to twardo jedzie. Nawet Tarmot przyznaje - choć twardo bronią zajebistosci tej konstrukcji - że on na spore luzy w układzie napędowym i po prostu tak ma stąd szeroka gama różnych odgłosów które wydaje podczas jazdy, przy zmianach biegów itp. Trzeba tez ruskim przyznać rację w jednym - UAZ wprawdzie się psuje, ale naprawisz i jedzie, a koleżance w BMW właśnie po 100.000km przebiegu rozleciał się silnik i szuka nowego auta 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8420 #40328 Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) 6 godzin temu, memento mori napisał(-a): Nakładka na taśmę za katalogowe 30k PLN to pół biedy, ale znani włoscy malarze to przewracają się w grobach. 🤪 Kim jest tej dziwny człowiek? Jakim on się językiem posługuje? To jest po polsku? Bo ja słyszę na nagraniu ’dziurom’ czy ‚zrobiom’ . Pomijając kuriozalną i okropną wpadkę jaka się autu przydarzyła (co na pewno chluby Lamborghini nie przynosi) to czego się ten człowiek spodziewa? Że on, gwiazdor YT, w sobotę zmusi fabrykę żeby się otworzyła i mu napis przykleiła? Niezły poziom odklejenia. Mam nadzieję, że owe ‚troche’ ponad 200 km/h kręcił tym autem na torze, nie na publicznych drogach, bo nie chciałbym na takiego pajaca się nadziać gdzieś na autostradzie we Włoszech. A jak już jest we Włoszech, to niech się douczy, że fabryka Lamborghini nie jest w Bolonii, a w Sant’Agata Bolognese w prowincji Bologna. Edytowane 31 Lipca 2023 przez beniowski 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #40329 Napisano 31 Lipca 2023 9 godzin temu, vvv napisał(-a): Nie mam swojego zdjęcia ale proszę pierwsze dostępne w necie: jeśli to nie fejk, to szok, że jakaś firma na takim dachu to zamontowała, a energetyczna przyjęła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2256 #40330 Napisano 31 Lipca 2023 Godzinę temu, beniowski napisał(-a): Jeszcze się znowu nie zepsuł? No nie wierzę 🤣. ale z UAZA karbonowe elementy nie odpadną przy 200km\h przynajmniej 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9088 #40331 Napisano 31 Lipca 2023 9 minut temu, Admof napisał(-a): ale z UAZA karbonowe elementy nie odpadną przy 200km\h przynajmniej tak Odpadlo by kilka innych rzeczy, gdyby nie to, ze ledwo osiąga 135 Choć ruskim udało się go rozpędzić do 150km/h (pomiar GPS). Nie wiem, czy to śmieszne czy straszne Szczerze - gdyby UAZa cechowała jakość materiałów i montażu współczesnych BMW, byłby autem praktycznie wiecznym. Gdyby BMW zmontować jak UAZa i użyć ruskich materiałów - nie ujechaloby ani tych 100.000km, ani nawet jednego, bo nie ruszyloby z miejsca Pytanie tylko jakie kto (i gdzie) ma priorytety. W miejscach, gdzie ludzi nie stać na serwisowanie BMW, japońców itd., UAZ wciąż może mieć sens 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #40332 Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Właśnie to jest piękne w motoryzacji, że można się rozczarować Lamborghini lub cieszyć UAZem. Z zegarkami jest podobnie. Ja miałem identyczną radochę z jazdy 458 Italia na torze jak jeździe testowej poprzednim Jimnym, do którego pracownik salonu musiał iść po pomoc. Zakopaliśmy się w lesie gdzie nie było zasięgu i to był jego pomysł, żeby pojechać cytuję "tam gdzie Grand Vitara wymięka". 🤣 Edytowane 31 Lipca 2023 przez memento mori 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64132 #40333 Napisano 1 Sierpnia 2023 W dniu 30.07.2023 o 22:06, Lincoln Six Echo napisał(-a): Audi. 100 coupe 72r 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49597 #40334 Napisano 1 Sierpnia 2023 23 hours ago, memento mori said: Nakładka na taśmę za katalogowe 30k PLN to pół biedy, ale znani włoscy malarze to przewracają się w grobach. 🤪 https://m.demotywatory.pl/5204041 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakubos 452 #40335 Napisano 1 Sierpnia 2023 Po zakupie nowego auta z salonu, przyszedł czas na pierwszą wymiane oleju po 8 tys km. Zalecenie producenta jest co 30 tys km ale włożył bym to między bajki. Co wlewacie do samochodów? Bo moje odkrycie to że większość olejów 0W-30 czy 0W-20 to niestety oleje w większości mineralne. Syntetycznych jak na lekarstwo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #40336 Napisano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) 20 minut temu, jakubos napisał(-a): Po zakupie nowego auta z salonu, przyszedł czas na pierwszą wymiane oleju po 8 tys km. Zalecenie producenta jest co 30 tys km ale włożył bym to między bajki. Co wlewacie do samochodów? Bo moje odkrycie to że większość olejów 0W-30 czy 0W-20 to niestety oleje w większości mineralne. Syntetycznych jak na lekarstwo. Nie wiem co kupiłeś, ale większość 0W30 do współczesnych turbobenzyn to syntetyki a nie mineralne (BMW/MINI, VW/Audi/Skoda/Seat, Ford). A pierwszą wymianę oleju to bym zrobił po 1-2 kkm, a drugą przy 5-7 kkm i poźniej w zależności od warunków użytkowania (trasa/miasto/waga nogi 😉 ) co 10-15 kkm, jeśli auto chcesz mieć dłużej niż leasing. Na YT jest pełno filmów jak wygląda olej po np. 0.5/1/5/10/20/30 kkm z pokazaniem rozciętego filtra. Można nawet znaleźć konkretnie swój silnik. Ja akurat byłem pod autem przy wymianie w ASO na 1/5/10 kkm i zachachmęciłem filtry do domu do rozcięcia. Pierwsza wymiana po 8-10 kkm zamiast 20-30 kkm to obecnie i tak zbyt optymistyczne założenie, chociaż w moim przypadku nawet po 1 kkm nie było tragedii. 😉 Oczywiście kluczowe czy i jak długo po gwarancji ma się zamiar to auto użytkować. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakubos 452 #40337 Napisano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) 12 minut temu, memento mori napisał(-a): Nie wiem co kupiłeś, ale większość 0W30 do współczesnych turbobenzyn to syntetyki a nie mineralne (BMW/MINI, VW/Audi/Skoda/Seat, Ford). Zalałem Total Quartz 0W-30 który wg charakterystyki jest olejem mineralnym. Nie wiem czym jeździsz, ale BMW TwinPower Turbo LL12FE 0W-30 https://www.scfuels.com/wp-content/uploads/2018/11/bmw-twinpower-turbo-ll12fe-0w-30.pdf wygląda na to, że też ma baze mineralną: (cytat z karty charakterystyki produktu) Cytat Synthetic base oil and additives. Highly refined mineral oil. The highly refined mineral oil contains <3% (w/w) DMSO-extract, according to IP346. The highly refined mineral oil is only present as additive diluent. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez jakubos 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #40338 Napisano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) 54 minuty temu, jakubos napisał(-a): Zalałem Total Quartz 0W-30 który wg charakterystyki jest olejem mineralnym. Nie wiem czym jeździsz, ale BMW TwinPower Turbo LL12FE 0W-30 https://www.scfuels.com/wp-content/uploads/2018/11/bmw-twinpower-turbo-ll12fe-0w-30.pdf wygląda na to, że też ma baze mineralną: (cytat z karty charakterystyki produktu) Ja pisałem o turbobenzynach, a ten LL12, który podałeś to jest chyba do słabszych i/lub starszych diesli 14d, 16d, 18d, 20d. Benzyny i mocniejsze diesle (bez M) 25d, 30d, 35d, 40d oraz 50d mają od 4-5 lat zalecany LL04. Badałem dokładnie ten temat i nie wiem jak LL12, ale w przypadku LL04 0W30 to tak naprawdę Shell Helix Ultra ECT w innej butelce - to tak gdyby ktoś chciał przyjechać ze swoim olejem, zamiast brać olej z beczki, ale niekoniecznie chce płacić w ASO BMW za olej Shella w butelce BMW po 2-3 razy tyle. Olej z beczki mógłbym brać tylko z ASO, w którym pracuje mój stary dobry kolega, ale jest to niestety inna marka. Z historii prawdziwych to zdarzają się rzadko bo rzadko pomyłki typu "młody na hali" wlał inną specyfikację (w najlepszym przypadku będzie spuszczony i wlany prawidłowy), ale jeśli to 0W20 zamiast 0W30 to raczej nikt go spuszczał nie będzie, ale bardziej mnie martwi czy dany warsztat regularnie wymienia filtry/osuszacze, które są pompach tego oleju. Tak mi to tłumaczył właśnie ten znajomy. U niego też mają te lepsze i te gorsze beczki. 😛 Nie mam zapisanego linku, ale YT (nie wiem czy nie Profesor Chris) ma świetną tabelę z parametrami olejów po testach laboratoryjnych (popiół, temperatura, rzeczywista lepkość itd.). Generalnie to temat rzeka. Nie mam M-ki, którą chciałbym zostawić na 10 lat, więc zamiast doktorozywać czy lepszy o uproszczając "10%" będzie Millers, LM czy Motul itp. Skupiłem się bardziej na zalecanym oleju, który jest może nie najwyższej możliwej na rynku a średniej jakości, ale jest bardzo często wymieniany. 🙂 Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakubos 452 #40339 Napisano 1 Sierpnia 2023 https://www.scfuels.com/wp-content/uploads/2018/11/bmw-twinpower-turbo-ll04-5w-30.pdf Ten? Cytat 2. COMPOSITION/INFORMATION ON INGREDIENTS Chemical Identity CAS No. Concentration Calcium Carbonate 471-34-1 1.00 - 5.00 % Maleic anhydride 108-31-6 1.00 - 5.00 % Synthetic base oil and additives. Highly refined mineral oil. The highly refined mineral oil contains <3% (w/w) DMSO-extract, according to IP346. The highly refined mineral oil is only present as additive diluent. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #40340 Napisano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) 17 minut temu, jakubos napisał(-a): https://www.scfuels.com/wp-content/uploads/2018/11/bmw-twinpower-turbo-ll04-5w-30.pdf Ten? Zdaje się, że tak. To by się nawet zgadzało, LL12 produkuje Sopus, a LL04 Shell. Chociaż ja kojarzę, że rok temu jak sprawdzałem, to karta charakterystyki wyglądała inaczej i była na innej stronie. Może to też kwestia, że linki to chyba karty na rynek USA, a ja znalazłem karty na rynek EU. Nie zdziwiłbym się, gdyby ta sama specyfikacja oleju według producenta miała inne charakterystyki na konkretny region. Natomiast w Twoich linkach jeśli dobrze rozumiem ich opis to oba są olejami na bazie syntetycznej a olej mineralny zawierają tylko jako dodatkowy rozcieńczalnik. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #40341 Napisano 1 Sierpnia 2023 co do kart charakterystyk i składu to na forum BMW tez były wałkowane tematy olejów - firmy potrafią 3-4 razy w roku zmienić skład, ważne żeby zgadzał się z wymogami producenta silników. Na olejach PMO ktoś jeździł? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lynx27 2539 #40342 Napisano 2 Sierpnia 2023 Lubię swoją pracę, zegarki, auta i pizzę... Miłego dnia wszystkim! 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 966 #40343 Napisano 2 Sierpnia 2023 Lubię swoją pracę, zegarki, auta i pizzę... Miłego dnia wszystkim! strasznie gupia rejestracja 🙃 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lynx27 2539 #40344 Napisano 2 Sierpnia 2023 Cóż zrobić, taką dali . Jak tak teraz się zastanawiam to wyszło w sumie nie aż tak głupio. Przerobiłem już cztery tarpany G od mercedesa. Każda dekada miała swój urok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 304 #40345 Napisano 2 Sierpnia 2023 2 godziny temu, Lynx27 napisał(-a): Lubię swoją pracę, zegarki, auta i pizzę... Miłego dnia wszystkim! Na niemieckim samochodzie (jeszcze do tego w stylu oldschool) to jakaś "niemiecko dekorowana" pizza powinna być. Tak się zastanawiam że np. z kiełbasą smażoną w głębokim tłuszczu lub kawałkami golonki... Ale na niemieckiej kuchni się nie znam. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 966 #40346 Napisano 2 Sierpnia 2023 Na niemieckim samochodzie (jeszcze do tego w stylu oldschool) to jakaś "niemiecko dekorowana" pizza powinna być. Tak się zastanawiam że np. z kiełbasą smażoną w głębokim tłuszczu lub kawałkami golonki... Ale na niemieckiej kuchni się nie znam. nie zapominajmy o kapuście i "kartofel zalad" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #40347 Napisano 2 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, plszcto napisał(-a): strasznie gupia rejestracja 🙃 Nie zapominaj kto mieszka w Toruniu. Tam jest tyle Gelend i Maybachów od Pana Stanisława z Warszawy, że tylko tablicą mogą się wyróźnić . 😜 Edytowane 2 Sierpnia 2023 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8420 #40348 Napisano 2 Sierpnia 2023 Panowie, luksusowymi niemieckimi samochodami to wiadomo co się wozić powinno (od 4:50 do 5:10 na filmie), a nie jakąś tam pizzę: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matti 100 #40349 Napisano 2 Sierpnia 2023 W dniu 1.08.2023 o 15:49, memento mori napisał(-a): Nie wiem co kupiłeś, ale większość 0W30 do współczesnych turbobenzyn to syntetyki a nie mineralne (BMW/MINI, VW/Audi/Skoda/Seat, Ford). A pierwszą wymianę oleju to bym zrobił po 1-2 kkm, a drugą przy 5-7 kkm i poźniej w zależności od warunków użytkowania (trasa/miasto/waga nogi 😉 ) co 10-15 kkm, jeśli auto chcesz mieć dłużej niż leasing. Na YT jest pełno filmów jak wygląda olej po np. 0.5/1/5/10/20/30 kkm z pokazaniem rozciętego filtra. Można nawet znaleźć konkretnie swój silnik. Ja akurat byłem pod autem przy wymianie w ASO na 1/5/10 kkm i zachachmęciłem filtry do domu do rozcięcia. Pierwsza wymiana po 8-10 kkm zamiast 20-30 kkm to obecnie i tak zbyt optymistyczne założenie, chociaż w moim przypadku nawet po 1 kkm nie było tragedii. 😉 Oczywiście kluczowe czy i jak długo po gwarancji ma się zamiar to auto użytkować. Ja tam w jednym nowym aucie wymieniłem olej po 5000 km i potem 15k, ok 30k, 45k, 59k po czym sprzedałem. 3 i 5 wymianę robiło ASO w ramach pakietu. IMHO wymiana po 2k to jednak za szybko. Na pewno w silnikach z turbiną nie należy przekraczać interwału 12-15k. Obecnie z nowym autem zrobię identycznie, u mnie o tyle jest łatwiej, że raczej nie jeżdżę dłużej niż 1-2 miesiące od zakończenia leasingu/gwarancji 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #40350 Napisano 3 Sierpnia 2023 14 godzin temu, beniowski napisał(-a): Panowie, luksusowymi niemieckimi samochodami to wiadomo co się wozić powinno (od 4:50 do 5:10 na filmie), a nie jakąś tam pizzę: a od 1:50 widać pięknego Chevy Caprice 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach