Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

Lexus daje 25% ?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Mój klient dostał ofertę na 515k, ale to był egzemplarz już zarejestrowany, tyle, że bez przebiegu. Wybrał jednak tańszego RX-a

3 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

Mój klient dostał ofertę na 515k, ale to był egzemplarz już zarejestrowany, tyle, że bez przebiegu. Wybrał jednak tańszego RX-a

Zaskoczyłeś mnie, bo "Prestiż" to wersja przed Omotenashi; czyli de facto prawie najwyższa.

Ładnie walczą o klienta :)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

1 minutę temu, Tommaso napisał(-a):

No spójrz na ofertę z otomoto, którą linkowałem powyżej

Widzę, ale to jakiś demo.

139 km przebiegu, więc to tak nie za bardzo demo. Ale pewnie trzeba by zadzwonić i sprawdzić. Całkiem nowa, nierejestrowana jest na otomoto za 570k w wersji prestige.

Teraz, Tommaso napisał(-a):

139 km przebiegu, więc to tak nie za bardzo demo. Ale pewnie trzeba by zadzwonić i sprawdzić. Całkiem nowa, nierejestrowana jest na otomoto za 570k w wersji prestige.

Tomek to pewnie tak jak ten z Gdańska przywieziony do Bydgoszczy na 3 dni. Aby rzeczywiście zainteresowany mógł przejechać się wkoło komina w asyście. Jest zarejestrowany, a sam przebieg może być wyższy.

Nie ważne, rabaty mega!

Lexus zaczął dawać naprawdę spore rabaty. Pamiętam SUVa RX450h+, który w momencie premiery w wersji omotenashi kosztował 480k, a teraz można kupić za równe 400 

13 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Lexus zaczął dawać naprawdę spore rabaty. Pamiętam SUVa RX450h+, który w momencie premiery w wersji omotenashi kosztował 480k, a teraz można kupić za równe 400 

Muszą, bo rynek jest "przyzwyczajony" i trudny. Widzę coraz więcej ESów.

SUVy średniej wielkości to przeważnie XC60 i X3.

SUVy duże to GLE i Q7,Q8, X5.

Sedany - 5tki,A6stki i E klasy + S90.

Takim działaniem ludzie będą się kusić, bo to jednak świetnie złożone, wykonane i piękne auta. Tylko te skrzynie cholerne ;)

To prawda, do tej skrzyni trzeba mieć nieco ... flegmatyczny charakter. 😁

cena samochodu dla mnie jest tylko suchą liczbą , liczy się wysokość raty miesięcznej przy danej opłaty wstępnej, na 48miesięcy z możliwością oddania samochodu , i z pakietem gwarancyjnym i serwisowym na 4 lata lub 150tyś km minimum. , w trakcie szukania alternatywy dla A6, konfigurowałem jeszcze X5 , obecnie od niego zaczyna się wyposażenie które mnie interesuje w stajni BMW , zrobili mi taki rabat że cena auta była tylko o 40tyś wyższa od A6 , ale co z tego jak rata o 2300zł wyższa przy identycznych parametrach finansowania , z kolej MB E klasa była o 25tyś tańsza od A6 a wyposażenie bardzo średnie , ale rata o 1300 zł wyższa - robię około 40 tyś km rocznie-  jak dla mnie Audi miażdży konkurencję jeśli chodzi o finansowanie tego modelu.

3 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

cena samochodu dla mnie jest tylko suchą liczbą , liczy się wysokość raty miesięcznej przy danej opłaty wstępnej, na 48miesięcy z możliwością oddania samochodu , i z pakietem gwarancyjnym i serwisowym na 4 lata lub 150tyś km minimum. , w trakcie szukania alternatywy dla A6, konfigurowałem jeszcze X5 , obecnie od niego zaczyna się wyposażenie które mnie interesuje w stajni BMW , zrobili mi taki rabat że cena auta była tylko o 40tyś wyższa od A6 , ale co z tego jak rata o 2300zł wyższa przy identycznych parametrach finansowania , z kolej MB E klasa była o 25tyś tańsza od A6 a wyposażenie bardzo średnie , ale rata o 1300 zł wyższa - robię około 40 tyś km rocznie-  jak dla mnie Audi miażdży konkurencję jeśli chodzi o finansowanie tego modelu.

Tak się dzieje od zeszłego roku, VW Leasing bierze na siebie część zobowiązań, dlatego raty na każde Audi wychodzą korzystniej względem konkurencji.

Jak mi w zeszłym roku przedstawiono ofertę na Audi S8, to miałem sporą zagwozdkę.

26 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

w Twoim przypadku sprawa była prosta , 7er nie ma równych obecnie 👌🏼

Przede wszystkim należy odpowiedzieć sobie na pytanie; dlaczego VW Bank robi takie "prezenty". Chłopcy i dziewczynki z Ingolstadt przespali trochę, a ich auta stały się mniej atrakcyjne, aniżeli te wdrożone przez konkurencję. Oczywiście to są nadal świetne samochody, ale zdążyły się już opatrzeć. Aby zarobić, należy dać kredyt na mniejszym procencie i tak później opchną lub dalej będą kredytować... Ale zabieg dobry, bo można mieć świetny samochód w atrakcyjnej racie. Ja z Audi mam jak najlepsze wspomnienia. Do dziś C6 - wygląda dobrze, a to już minęło 20 lat od rozpoczęcia sprzedaży.

Jeździłem tą S8 i byłem podniecony jak dziecko. Auto, które przyśpiesza do 100 w takim samym przedziale w jakim robił to GT-R z 2008 lub 458 Italia, a w przypadku złych warunków drogowych Italia może jedynie pomarzyć aby dotrzymać kroku... Piękna sprawa.

Niestety nowe 7 mnie całkowicie obezwładniło i osiągi zeszły na drugi, a może i trzeci plan.

Audi ma po prostu taki model biznesowy - wycenia auta na bardzo wysokim poziomie, ale w audi perfect lease ustala jakąś absurdalnie wysoką wartość rezydualną na koniec i dzięki temy raty są niższe niż u konkurencji, mimo początkowej ceny bez żadnego upustu

Nie do końca to rozumiem, bo na koniec zostają z autem, które początkowo wycenili np na 400k, a gdyby chcieli je sprzedać to dostaliby góra 300k, ale pewnie je dalej wynajmują i biznes się kręci. Natomiast można wywalczyć u nich spore rabaty (na koniec zeszłego roku na A6 dawali 20%), ale przy klasycznym leasingu lub zewnętrznym finansowaniu

BMW też teraz zaczęło oferować promocyjne leasingi częściowo finansowane przez producenta, ale oni trochę inaczej podchodzą do tematu. Dają rabat, ale płacą w większości za odsetki, oferując np 3-letnie leasingi 104% czy 102%, Natomiast w bmw comfort lease, czyli z możliwością zwrotu, wartość rezydualna jest ustalana dość ostrożnie. Mi na przykład po 4 latach bardziej opłacało się wykupić samochód i sprzedać od razu drożej na rynku wtórnym, różnica wynosiła jakieś 15% wartości auta.

W dniu 3.03.2024 o 22:57, zielony.m napisał(-a):

Nie, ale aż kusi Turbo przerejestrować i poprosić o coś z 430 xD

Teraz tylko zastanawiam się czemu na przód i tył dają inne numery 276eb314e4186dcaed6022981a156cce.jpg

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

A tak poważne to dwa auta rejestrowałeś ?? :) 

Czy się w wydziale pomylili to też może być. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

jeszcze byla jedna marka ktorą chciałem testować przed ostateczną decyzją  , ale nie miałem okazji , Jaguar model odpowiednik 5er czy A6 , co myślicie o tych hinduskich autach ?

W TATA Motors stanęli w miejscu w segmencie, który by Cię interesował. XF tak się opatrzył, jak policyjne Polonezy w 90tych.

Daj cynk jak potwierdzą Ci odbiór. Ciekaw jestem czy idzie ku dobremu :)

Ostatni  fajny wypust z limuzynowatych to XJ, kumpel kupił i do dziś przyciąga wzrok. Jak każdy XJ. Kto pamięta film "To ja złodziej" ;)

Edited by Autor1984

jasne ☺️ , dobra informacja jest taka że Audi nie ma żadnych restrykcji jeśli chodzi o wyposażenie 👍🏼

Nie kupiłbym nic z JLR. Znam przypadki aut, które na gwarancji stały na placu po 3 miesiące czekając na części

9 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Nie kupiłbym nic z JLR. Znam przypadki aut, które na gwarancji stały na placu po 3 miesiące czekając na części

3 miesiące... To @Krakus1 dostałby nowe auto :D

Edited by Autor1984

2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

jeszcze byla jedna marka ktorą chciałem testować przed ostateczną decyzją  , ale nie miałem okazji , Jaguar model odpowiednik 5er czy A6 , co myślicie o tych hinduskich autach ?

mają tragiczne opinie jesli chodzi o awaryjność, niektóre silniki potrafią sie zatrzeć przed 100 kkm - typowa przypadłość 2.0 diesel. Mnóstwo przypadków na necie np. tutaj:

REMONT KAPITALNY JAGUAR F PACE 2.0 DIESEL INGENIUM 83 TYSIĄCE PRZEBIEGU. - YouTube

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Do dziś C6 - wygląda dobrze, a to już minęło 20 lat od rozpoczęcia sprzedaży.

Wg mnie C6 ma słabe proporcje - dłuuugi zwis - jak glonojad. w C7 jest znacznie lepiej. w C7 zwis przedni jest prawie 9 cm którszy.

Wg mnie C7 ma bardzo fajną, ponadczasową linię, na tyle dobrą, ze C8 w zasadzie nic nie wnosi, prócz fajnego, ostrego przetłoczenia na tylnym błotniku ;) :

spacer.png

spacer.png

O kurcze 🥴 to odnośnie challengera i chargera 

Co do nowych samochodów, ostatnio szukałem, malego SuVa klasy letkiej premium, przeglądnąłem praktycznie całą ofertę na rynku, pomijajac Jaguara i Alfę. 

I pomimo tego że jestem.wielkim miłośnikiem niemieckiej motoryzacji to okazało się ze hujdaj ich zniszczył, tak samo jak lexusa modelem GV70. 

Troche nie jestem pewien co do ich niezawodności, ale oferta gwarancyjna i serwisowa mnie skusiła.

Mam juz na jeżdżone 3600km i narazie nic sie jeszcze nie zepsuło... 

Widget span

Edited by irekm

Beware the fury of a patient man.

W dniu 4.03.2024 o 17:36, Autor1984 napisał(-a):

A skąd to wiesz?

Bo mi się wydaje, że w M5 może się znaleźć.

nie chce mi sie czytac czy ktos odpisał - M5 ma ważyć ponad 2,5tony wiec nie, dziękuje