Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

7 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

A tak poważne to dwa auta rejestrowałeś ?? :) 

Czy się w wydziale pomylili to też może być. 

dwa w kolorze rosso corsa;)

3 godziny temu, zielony.m napisał(-a):

M5 ma ważyć ponad 2,5tony wiec nie, dziękuje

skoro MB AMG Sport-Leicht może ważyć 2t to dlaczego wielki sedan ma ważyć mniej :lol:

6 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

mają tragiczne opinie jesli chodzi o awaryjność, niektóre silniki potrafią sie zatrzeć przed 100 kkm - typowa przypadłość 2.0 diesel. Mnóstwo przypadków na necie np. tutaj:

REMONT KAPITALNY JAGUAR F PACE 2.0 DIESEL INGENIUM 83 TYSIĄCE PRZEBIEGU. - YouTube

Wg mnie C6 ma słabe proporcje - dłuuugi zwis - jak glonojad. w C7 jest znacznie lepiej. w C7 zwis przedni jest prawie 9 cm którszy.

Wg mnie C7 ma bardzo fajną, ponadczasową linię, na tyle dobrą, ze C8 w zasadzie nic nie wnosi, prócz fajnego, ostrego przetłoczenia na tylnym błotniku ;) :

spacer.png

spacer.png

Czuję się wywołany do tablicy. Tak niewątpliwie A6 C6 miało pociągnięty zwis przedni prawie do 1m. W tamtym okresie wszedł Passat B6, a dokładnie w roku 2004/5.

Passat na reklamach wydawał się być kompletnie innym autem w stosunku do B5, całkowita metamorfoza. Będąc w salonie VW, który był połączony z Audi i Skodą dokładnie go sobie obejrzeliśmy. A że ciekawość ludzka jest bezgraniczna podeszliśmy do Audi. Stało tam srebrne A6. Stanęliśmy naprzeciw niego i zdębieliśmy; dosłownie kopary opadły nam na podłogę. To właśnie ten zwis przedni wybił nam Passata z głowy. Tak długiej maski z potężnym grillem nie miało wówczas nic na drogach. I muszę przyznać szczerze, że w tamtym okresie ten samochód przyciągał wzrok i to każdej grupy wiekowej bez względu na płeć, wówczas były jeszcze dwie.

To auto zaprojektował Walter de Silva, który był autorem również R8 i musisz przyznać z ręką na sercu, że od 6 generacji do 8mej zarys auta pozostał niezmienny, również w wersjach kombi.

W tamtym okresie Znajoma kupiła Citroena C6 - no! To, to jest dopiero zwis... Przedni :D

Audi compar.png

5 godzin temu, irekm napisał(-a):

O kurcze 🥴 to odnośnie challengera i chargera 

Co do nowych samochodów, ostatnio szukałem, malego SuVa klasy letkiej premium, przeglądnąłem praktycznie całą ofertę na rynku, pomijajac Jaguara i Alfę. 

I pomimo tego że jestem.wielkim miłośnikiem niemieckiej motoryzacji to okazało się ze hujdaj ich zniszczył, tak samo jak lexusa modelem GV70. 

Troche nie jestem pewien co do ich niezawodności, ale oferta gwarancyjna i serwisowa mnie skusiła.

Mam juz na jeżdżone 3600km i narazie nic sie jeszcze nie zepsuło... 

Widget span

Pochwal się nim. Na forum jest paru petrolheadów. Z chęcią obejrzymy :)

4 godziny temu, zielony.m napisał(-a):

nie chce mi sie czytac czy ktos odpisał - M5 ma ważyć ponad 2,5tony wiec nie, dziękuje

Ale Panie Michale, mowa była o silniku, a nie o masie.

Swoją drogą będę wypatrywał tego pięknego czerwonego rumaka. Pozazdrościć :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Przegladnalem telefon i okazuje sie że mam dwie swoje fotki 😜

Tak że jedną dam swoją a dwie ze z internetu :).

Kolor tak średnio mi pasuje, ale jak bym chciał złożyć ( denim blue, lub zielony sa za***iste) to było 5miesiecy czekania, na hujdaja🥴

A ja potrzebowalem na od zaraz.... 

Bardzo dobry samochód, chciałem żeby niemieckie były lepsze albo chociaż Lexus ( mam GS jednego, dostaly go dzieciaki do jezdzenia) bo sie nie psują, myśle że  jest szansa że na tym GSie, mogły by sie jeszcze moje wnuki uczyc jeździć, a okazalo sie ze Korea pozamiatała segment. 

Ino ja mam taką drobną wadę że nie zwracam uwagi na znaczek 🤷..... 

09-2022-genesis-gv70-yearlong-review-update-4-road-trip-1.jpg

genesis-kr-design-ev-gv70-feature-02-desktop-mo-800x400-ko.jpg

20240217_090339.jpg

20240114_131722.jpg

Beware the fury of a patient man.

7 godzin temu, irekm napisał(-a):

Kolor tak średnio mi pasuje, ale jak bym chciał złożyć ( denim blue, lub zielony sa za***iste) to było 5miesiecy czekania, na hujdaja🥴

Bardzo dobry samochód, chciałem żeby niemieckie były lepsze albo chociaż Lexus ( mam GS jednego, dostaly go dzieciaki do jezdzenia) bo sie nie psują, myśle że  jest szansa że na tym GSie, mogły by sie jeszcze moje wnuki uczyc jeździć, a okazalo sie ze Korea pozamiatała segment. 

20240217_090339.jpg

20240114_131722.jpg

Kurcze, czyste Infiniti QX70 ;)  

O Genesisach napisaliśmy w tym wątku tomy, onanizując się za każdym razem nad ich wykonaniem. Fakt jest taki, że 90% z nas nawet nie miała okazji w nim zasiąść. I to jest kurna smutne... Bardzo chciałbym mieć możliwość chociażby zajrzeć do środka.

Świetne auto. Gratuluję!

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

20 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

jeszcze byla jedna marka ktorą chciałem testować przed ostateczną decyzją  , ale nie miałem okazji , Jaguar model odpowiednik 5er czy A6 , co myślicie o tych hinduskich autach ?

Mam znajomego, ktory przepracowal kilka lat w RR i Jaguarze odpowiadajac za process development. Zapytalem sie go raz dlaczego nie jezdzi zadna z tych marek. Odpowiedzial, ze nigdy tego syfu nie kupi, bo nie chce miec samochodu w serwisie 😂 Serio, nigdy nie slaszalem, zeby ktos sie tak zle wyrazal o bylym pracodawcy 😱

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Kurcze, czyste Infiniti QX70 ;)  

O Genesisach napisaliśmy w tym wątku tomy, onanizując się za każdym razem nad ich wykonaniem. Fakt jest taki, że 90% z nas nawet nie miała okazji w nim zasiąść. I to jest kurna smutne... Bardzo chciałbym mieć możliwość chociażby zajrzeć do środka.

Świetne auto. Gratuluję!

Spokojnie, bedziesz mial okazje niedlugo...
Tak sie nawet przypadkowo zlozylo, ze wczoraj bylem w ich salonie 😅🤭

8 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

No i to jest wiadomość dnia.

Teraz, Autor1984 napisał(-a):

No i to jest wiadomość dnia.

Odpowiadam - nie, nie mam zamiaru kupic Genesisa 🙈 Bylem tam sluzbowo.

1 minutę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Odpowiadam - nie, nie mam zamiaru kupic Genesisa 🙈 Bylem tam sluzbowo.

A miało być tak pięknie ;) Ale chyba rozumiem co sugerujesz i to też wiadomość dnia.

23 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Mam znajomego, ktory przepracowal kilka lat w RR i Jaguarze odpowiadajac za process development. Zapytalem sie go raz dlaczego nie jezdzi zadna z tych marek. Odpowiedzial, ze nigdy tego syfu nie kupi, bo nie chce miec samochodu w serwisie 😂 Serio, nigdy nie slaszalem, zeby ktos sie tak zle wyrazal o bylym pracodawcy 😱

Ja już tu kiedyś pisałem, też mam przyjaciela, który przepracował parę lat w JLR, na ostatecznej kontroli jakości i "poprawianiu" niedoróbek i też ma identyczne zdanie - nigdy auta od nich. A wcześniej pracował w VW i w Audi, więc ma porównanie

A z Genesisem to mnie ucieszyłeś, chciałbym zobaczyć te auta w Polsce, bo Lexusy wreszcie miałyby konkurencję wśród azjatyckich aut premium i to byłby świetny wybór dla kogoś, kto nie chce auta niemieckiego, ale wyjącą skrzynia w Lexusach go odrzuca.

10 godzin temu, irekm napisał(-a):

20240217_090339.jpg

20240114_131722.jpg

Gratulacje auta.

Na prawdę dasz radę przyczepić tę rejestrację gdzie indziej.

@SzefSzefow Plichta będzie dystrybutorem?

Edited by Autor1984

Co do Genesis, w północnej Ameryce mają najlepszą gwarancję 5lat/100k km i bezpłatny  valet serwis. Przyjeżdżają do domu daja zastepczy i odbierają ten na wymiany oleju etc. 

Biorąc ppd uwagę ze interwały serwisowe są co 10kkm to wydaje mi się że chociaż tam decyzję podejmowali inzynierowie a nie księgowi. 

Jest szansa że jezeli odrobili lekcje po Leksusie to bedzie to dobra alternatywa dla ustawionych juz marek premium. Tzn unas będzie u Was i tak 99% bedsie kupowała germanskie samochody.. 

Dla mnie initial build quality jest lepsze niz to co oferuja niemcy i lexus, kwestia jest tylko taka, jak będzie się "starzeć". 

3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

@SzefSzefow Plichta będzie dystrybutorem?

Nie mam zielonego pojecia

53 minuty temu, irekm napisał(-a):

Co do Genesis, w północnej Ameryce mają najlepszą gwarancję 5lat/100k km i bezpłatny  valet serwis. Przyjeżdżają do domu daja zastepczy i odbierają ten na wymiany oleju etc. 

Biorąc ppd uwagę ze interwały serwisowe są co 10kkm to wydaje mi się że chociaż tam decyzję podejmowali inzynierowie a nie księgowi. 

Jest szansa że jezeli odrobili lekcje po Leksusie to bedzie to dobra alternatywa dla ustawionych juz marek premium. Tzn unas będzie u Was i tak 99% bedsie kupowała germanskie samochody.. 

Dla mnie initial build quality jest lepsze niz to co oferuja niemcy i lexus, kwestia jest tylko taka, jak będzie się "starzeć". 

To samo jest w Europie. Polityka jest teoretycznie taka, ze salony beda / sa umiejscowione w miejscach gdzie sa luksusowe butiki (w Szwajcarii np na Banhofstrasse w Zurichu - maja 3 pietra - nie chce nawet myslec ile ich kosztuje wynajem, ale stawiam na ponad 50kCHF). Natomiast serwis umiejscowiony jest gdzie indziej. Ta separacja ma na celu stworzenie nowego doswiadczenia, ekskluzywnosci i tego, ze klient nie musi sie o nic martwic. Jesli trzeba wymienic opony to przyjezdzaja z samochodem zastepczym do domu. Czowiek nie jezdzi, nie traci czasu nie ma problemow.

Business plan maja, kwestia tego czy w Europie uda im się przekonać konserwstywnych klientów do zdjęcia klapek z oczu. 

Ja jestem bardzo pro Lexus, ale nawet mi zabrakło argumentów żeby wziąść leksusa a nie hujdaja. 

Tego sie na poczatku poszukiwań nie spodziewałem.

To jest taki samochod do jeżdżenia wokół komina, wiec pierwszy chyba raz od kilkunastu lat bylem otwarty na "może R4" wystarczy, a ogolnie wychodze z założenia że nie ma za dużych silników.

Po jezdzie próbnej stwierdziłem że do moich potrzeb ten R4 jest wiecej niz dobry. 

Do G70 / G80 wziąłbym v6tt bez zastanowienia. 

Ale do tego suva v6 jest zbyteczny, nie wierzę że to piszę lol. 

5 minut temu, irekm napisał(-a):

Ale do tego suva v6 jest zbyteczny, nie wierzę że to piszę lol. 

No ja też nie wierzę 😁

51 minut temu, irekm napisał(-a):

Business plan maja, kwestia tego czy w Europie uda im się przekonać konserwstywnych klientów do zdjęcia klapek z oczu. 

Trzeba na to patrzeć raczej w ten sposób, czy mogą i czy chcą sprostać unijnym wymogom co do samochodów, aby w ogóle wejść na rynek w UE... a klientów pewnie by znaleźli, szczególnie przy konkurencyjnej cenie. 

18 minut temu, XoneX napisał(-a):

Trzeba na to patrzeć raczej w ten sposób, czy mogą i czy chcą sprostać unijnym wymogom co do samochodów, aby w ogóle wejść na rynek w UE... a klientów pewnie by znaleźli, szczególnie przy konkurencyjnej cenie. 

Czyli jakie te wymogo muszą spełnić? Malutkie silniczki np? 

7 godzin temu, pechagto napisał(-a):

Gratulacje auta.

Na prawdę dasz radę przyczepić tę rejestrację gdzie indziej.

U dilera tak je zakładają, mi to nie robi różnicy gdzie se wisi 😜

A przy okazji zasłania kawałek tego paskudnie ogromnego wlotu powietrza 😁

Godzinę temu, irekm napisał(-a):

Czyli jakie te wymogo muszą spełnić? Malutkie silniczki np? 

szeroko rozumiane normy ekonomiczne i systemy bezpieczeństwa, które nie są wymagane poza EU.