Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

a ja z kolej po raz kolejny uczę się od Was , i zacząłem myśleć biznesowo odnośnie nowego auta , i doszedłem do wniosku że US nie zaprosi mnie na romantyczny weekend do Paryża , ale żona - TEORETYCZNIE- może to zrobić , więc zmieniłem umowę leasingu auta na Nia , gdyż jestem na ryczałcie i ani złotówki nie odliczę z tego auta , a Ona ma taki rodzaj podatku że odliczy.

czy któregoś dnia powie : mężu , organizuj nam romantyczny weekend w Paryżu , ja płacę !

czas pokaże , nadzieja umiera ostatnia 😇 miłego długiego , bezpiecznego i bez mandatów weekendu życzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i bardzo dobra decyzja, trzeba korzystać z odliczenia jak jest taka mozliwosc

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

a ja z kolej po raz kolejny uczę się od Was , i zacząłem myśleć biznesowo odnośnie nowego auta , i doszedłem do wniosku że US nie zaprosi mnie na romantyczny weekend do Paryża , ale żona - TEORETYCZNIE- może to zrobić , więc zmieniłem umowę leasingu auta na Nia , gdyż jestem na ryczałcie i ani złotówki nie odliczę z tego auta , a Ona ma taki rodzaj podatku że odliczy.

czy któregoś dnia powie : mężu , organizuj nam romantyczny weekend w Paryżu , ja płacę !

czas pokaże , nadzieja umiera ostatnia 😇 miłego długiego , bezpiecznego i bez mandatów weekendu życzę

Ostatni zakup jako "prezent" na okrągłe urodziny, wziąłem właśnie na 3 firmę na ryczałcie, nie odliczę ani grosza. Ktoś zapyta jaki to sens. Ano jakiś tam jest...

Łykend zacząłem wybornie, dziś od rana w warsztacie i naprawa szyby w aucie z przebiegiem 1800km. Ma się to "szczęście". Dostałem w mieście przy 45 - 50 km/h; pojazd poprzedzający jechał z podobną prędkością 😕 

Ostastnio pokazywałem zdjęcie przetartego boku(w zasadzie ćwiary), a ostatnio prawdopodobnie w galerii wulwiacz otrzymał nowe cechy. Wygląda jakby nim jeździła niewidoma alkoholiczka.

Za taki numer z ucieczką... Oj dałbym wiele, by dorwać gnidę.

20240502_094614.jpg

20240320_110601.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ruszaj, pomalujesz niedługo już całe naraz przy takim szczęściu.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie pech przy takim przebiegu,  rozumiem że chodzi o mojego ulubionego 7er? dobrze ze udało się naprawić,  niestety nie zawsze tak się kończy :( u mnie pech zaczyna się od drugiej szyby do wymiany w roku ubezpieczeniowym 😅

IMG20230606175454.jpg

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaleta leasingu na ryczałcie jest to że może i od podatku nie odliczysz, ale przy sprzedaży placi się tylko 3% i nie wpływa na składkę zdrowotna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Zaleta leasingu na ryczałcie jest to że może i od podatku nie odliczysz, ale przy sprzedaży placi się tylko 3% i nie wpływa na składkę zdrowotna emoji16.png

Między innymi :)

32 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

Faktycznie pech przy takim przebiegu,  rozumiem że chodzi o mojego ulubionego 7er? dobrze ze udało się naprawić,  niestety nie zawsze tak się kończy :( u mnie pech zaczyna się od drugiej szyby do wymiany w roku ubezpieczeniowym 😅

IMG20230606175454.jpg

Tak 7mka dostała kamlotem lub metalowym elementem, bo prędkość miałem niską i samochód przede mną też więc sądzę, że mogła to być jakaś nakrętka.

Podobnie miałem w Mustangu. Wymieniłem całą szybę, ale nie w ASO bo za szkiełko krzyknęli 5000zł, a zrobiłem to w renomowanej firmie z zamiennikiem za 900 lub 1000zł( około 5lat temu).
Widać od środka, zaczęło się niewinnie a poszło po całości.

Stang1.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż. Parę miesięcy temu też wymieniałem szybę po „kamyczku" spod poprzedzającego samochodu. Tylko szyba wyglądała wtedy tak:

af7ba5f662a2279454761bd04660a805.jpg

a fotel pasażera tak:

e3787aa0b9cf42e0acc0f9e3a908aa56.jpg

Szczęście, że jechałem sam, bo pasażer mógłby zarobić parę szklanych okruchów w oku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cóż. Parę miesięcy temu też wymieniałem szybę po „kamyczku" spod poprzedzającego samochodu. Tylko szyba wyglądała wtedy tak:

af7ba5f662a2279454761bd04660a805.jpg&key=c127565c2c2f9f7f83c34e00df7b7fa7181a9b4fd7644f1d2b1931daa93456d7

a fotel pasażera tak:

e3787aa0b9cf42e0acc0f9e3a908aa56.jpg&key=782ad215d10391d5e2a3e8715d67fa485d5a5166fc0cba935d812cab8b9b9b38

Szczęście, że jechałem sam, bo pasażer mógłby zarobić parę szklanych okruchów w oku.

Słabo… mnie też czeka wymiana, choć u mnie nie jest tak spektakularnie. No ale widoczna skaza jest i koledzy orzekli, że trzeba wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy komuś się udało złapać sprawcę uszkodzonej szyby I wymienić ją z OC sprawcy ? mi nigdy 😔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Krakus1 napisał(-a):

czy komuś się udało złapać sprawcę uszkodzonej szyby I wymienić ją z OC sprawcy ? mi nigdy 😔

To chyba tak nie działa.

Miałem rację, że ta "orka" to RS3 i chyba trafiłem nawet w wersję ;)

2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

af7ba5f662a2279454761bd04660a805.jpg

a fotel pasażera tak:

e3787aa0b9cf42e0acc0f9e3a908aa56.jpg

No dużo szczęścia!

Raz, że nie było nikogo na fotelu pasażera, dwa, że nie poleciało w Twoją stronę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Między innymi :)

Tak 7mka dostała kamlotem lub metalowym elementem, bo prędkość miałem niską i samochód przede mną też więc sądzę, że mogła to być jakaś nakrętka.

Podobnie miałem w Mustangu. Wymieniłem całą szybę, ale nie w ASO bo za szkiełko krzyknęli 5000zł, a zrobiłem to w renomowanej firmie z zamiennikiem za 900 lub 1000zł( około 5lat temu).
Widać od środka, zaczęło się niewinnie a poszło po całości.

Stang1.jpg

Co to ma być😳? Przeniosłeś się w czasie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, facecik napisał(-a):

Co to ma być😳? Przeniosłeś się w czasie?

Zgadza się, warunki środowiskowe zmusiły mnie do wykonania zdjęcia podczas jazdy. Niespotykana sytuacja ;)

To zaiste model 356B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Zgadza się, warunki środowiskowe zmusiły mnie do wykonania zdjęcia podczas jazdy. Niespotykana sytuacja ;)

Auto z lat 50, tramwaj z 70😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.04.2024 o 21:59, mario1971 napisał(-a):

P Zero nigdy do cichych nie należały. Lubią sobie poszumieć, szczególnie przy wyższych temperaturach. 

Wracając do opon założyłem miesiąc temu Dunlop sport bluresponse takie były od początku a że auto służbowe to myślę niech mi kolega zamówi takie bo się dobrze spisują i powiem wam tragedia. Głośne, huczą nie wiem czy to się da reklamować. Tamte były zupełnie inne. Produkcja świeża 8 tydzień 2024 czy to przez to, że w Polsce i taka słaba jakość. Na wulkanizacji mówią, że opona ząbkuje ale nowe sztuki. Szybko nie jeżdżę ale przy 100km naprawdę czuję różnice do zimowek czy poprzednich letnich. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, facecik napisał(-a):

Auto z lat 50, tramwaj z 70😉

Precyzyjniej Porsche z lat 60tych :)\

Choć początek produkcji datuje się na końcówkę lat 40tych dla mod. 356 No.1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Precyzyjniej Porsche z lat 60tych :)\

Choć początek produkcji datuje się na końcówkę lat 40tych.

Mogłem trafić...😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Ostatni zakup jako "prezent" na okrągłe urodziny, wziąłem właśnie na 3 firmę na ryczałcie, nie odliczę ani grosza. Ktoś zapyta jaki to sens. Ano jakiś tam jest...

Łykend zacząłem wybornie, dziś od rana w warsztacie i naprawa szyby w aucie z przebiegiem 1800km. Ma się to "szczęście". Dostałem w mieście przy 45 - 50 km/h; pojazd poprzedzający jechał z podobną prędkością 😕 

Ostastnio pokazywałem zdjęcie przetartego boku(w zasadzie ćwiary), a ostatnio prawdopodobnie w galerii wulwiacz otrzymał nowe cechy. Wygląda jakby nim jeździła niewidoma alkoholiczka.

20240502_094614.jpg

20240320_110601.jpg

No słabo...

Kupiłem rejestrator, polskiej firmy Xblitz Tango 4k, miał mieć tryb parkingowy.

W opisie na stronie jednego z marketów ładny opis.

Zostawiłem na dwa dni i mi akumulator rozładował.

Napisałem maila do producenta jak włączyć tryb parkingowy i okazało się że takiego trybu nie ma...

Muszę pomyśleć o jakimś profesjonalnym- przód - tył. Ostatnio pisałem, że ktoś mi mówił, iż wraz z montażem zapłacił 900zł.

Mi ktoś zderzak z tyłu wgniótł...

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Remy napisał(-a):

No słabo...

Kupiłem rejestrator, polskiej firmy Xblitz Tango 4k, miał mieć tryb parkingowy.

W opisie na stronie jednego z marketów ładny opis.

Zostawiłem na dwa dni i mi akumulator rozładował.

Napisałem maila do producenta jak włączyć tryb parkingowy i okazało się że takiego trybu nie ma...

Muszę pomyśleć o jakimś profesjonalnym- przód - tył. Ostatnio pisałem, że ktoś mi mówił, iż wraz z montażem zapłacił 900zł.

Mi ktoś zderzak z tyłu wgniótł...

Chyba nawet o tym wspominałeś. Ja ogólnie rejestrator mam, ale nie używam. Kable mnie irytują.

W nowym aucie mam możliwość nagrywania kamerami pokładowymi, ale nie mam pojęcia czy to dziala w trybie parkingowym.

Ogólnie zacząłem poważnie się zastanawiać na Golfem III/IV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jeszcze w temacie leasing, kredyt czy gotówka.

Najdłużej autem jeżdżę 3 lata. Lubię coś zmienić w swoim życiu, a że jak to mawia mój kolega, łatwiej i taniej zmienić auto niż żonę😂, to zmieniam samochody. Na początku kupowałem za gotówkę. Zawsze nowe prosto z salonu. Pierwsze kupiłem w 1998. Obecnie mam jedenasty w życiu, za własne pieniądze, samochód. Najpierw bawiłem się w auto prywatne, w firmie. Później doszła amortyzacja, a teraz mam czwarty samochód, w wynajmie. Dla mnie to najlepsza opcja. Nie martwię się na jakiego Janusza biznesu trafię przy odsprzedaży. Tylko raz ktoś z rodziny był zainteresowany odkupem. Spokojnie wrzucam w koszty działalności i o nic się nie martwię (moja działalność jest zwolniona z VAT). Obecnie mam A3 w APL'u (to już trzecie audi w ten sposób). Raz że Audi ma bardzo dobre warunki takiej formy zakupu, a dwa wreszcie trafiłem na markę, w której nie mam "świerszczy" w środku, co mnie doprowadzało do szału. Wiem, ktoś powie, że można włączyć radio i po sprawie. Jednak ja w trakcie jazdy zupełnie nie korzystam z radia ani innych grajków. Nie lubię słuchać niczego ani w pracy, ani podczas jazdy. Obecnie system inforozrywki u mnie służy do podłączenia android auto gdy potrzebuję skorzystać z nawigacji.

Generalnie samemu trzeba dojść do tego co mi pasuje. Każda z tych form ma swoje wady i zalety.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

To chyba tak nie działa.

w jakim sensie ? jeśli dogonię gościa,  a on zgadza się że spod opony jego auta wystrzelił się kamień który uszkodził moją szybę,  to jego OC nie będzie pokrywało szkody ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

IMG20230606175454.jpg

Ta szyba pękła od kamienia, czy sama? Rok temu wszedłem do garażu i w nieużywanym chyba od dwóch tygodni rocznym V60 szyba wyglądała podobnie j.w. W ASO nie dyskutowali, zamówili nową, dali auto zastępcze i wymienili na swój koszt. Potem półgębkiem przyznali się, że była jakaś partia wadliwych szyb. Nie wiem czy byłoby tak prosto, gdyby auto nie było na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety kamień,  właśnie im bliżej krawędzi szyby ,tym gorzej 😔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

20240502_094614.jpg

20240320_110601.jpg

Wspolczuje "szczescia" ale...
...masz fajny zegarek! 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Chyba nawet o tym wspominałeś. Ja ogólnie rejestrator mam, ale nie używam. Kable mnie irytują.

W nowym aucie mam możliwość nagrywania kamerami pokładowymi, ale nie mam pojęcia czy to dziala w trybie parkingowym.

Ogólnie zacząłem poważnie się zastanawiać na Golfem III/IV :)

Pisałem o tym 21 marca:

Rejestrator można zamontować profesjonalnie, bez konieczności włączania itd. Z zabezpieczeniem akumulatora przed rozładowaniem. 

Gdyby szkody parkingowe były częściej dokumentowane za pomocą rejestratorów i takie filmiki wraz z opisem konsekwencji, trafiałby do prasy, społeczeństwo zostałoby lepiej wyedukowane.

Podobnie jak obecnie zwiększyła się obawa przed nagraniem ewentualnych wykroczeń kamerką...

Co do jazdy jakimś słabym samochodem to przypomina mi się historia sprzed wielu lat.

Facet miał dwa samochody - duże Volvo na jakieś wyjazdy zawodowe (aby w razie wypadku mieć lepszą ochronę) i mniejszy samochód właśnie do jazdy po mieście.

No i zdarzył mu się dzwon, oczywiście w tym mniejszym i doznał obrażeń, jakich nie doznałby w tym dużym.

Nie mówię że Golf III/IV jest zły...

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi