Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

przez głupote Japończyków,  kto wsadza do więzienia takiego geniusza i stratega jak Carlos Ghosn ?! który doprowadził Nissana do niewyobrażalnych sukcesów przez ponad 20 lat .

skoro o Nissan mowa , nie można nie wspomnąć o pewnie marzenie każdego z nas w pewnym okresie ... Nissan GT-R 💔 

marzenie nawet teraz...lecz produkcja zakończona...tylko wtórny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze kilka lat i europejskie firmy samochodowe mogą się zwijać. W ogóle Europa może się zwijać.

W miejsce tych europejskich fabryk trzeba posadzić las i zrobić "Europejski Park Narodów" i ludzi ekologicznie się w nim odżywiających z zachowaniem pierwotnego stylu życia. :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

Do takich tekstów bym podchodził z ostrożnością, to że ktoś sobie tak napisał o niczym nie świadczy, teoria a praktyka często mocno się rozjeżdża.

W testach praktycznych nissan nie wypada dobrze, mówił o tym np minimarek w swoim teście qashqaia , ale wspominało też sporo innych osób, szczególnie źle nissan wypada podczas jazdy na krótkich dystansach.

Niemniej jak dla kogoś spalanie nie jest najistotniejsze to pod względem kultury pracy to chyba najlepszy napęd hybrydowy bez klasycznej zmiany biegów na rynku.

Ciekawe tylko jak będzie wyglądało serwisowanie tych aut jeśli Nissan zbankrutuje, a to wydaje się bardzo prawdopodobne.

Miałem okazję jeździć wszystkimi trzema, Honda i Nissanem krótko.

Przy napędzie elektrycznym, a takim de facto jest Nissan (silnik spalinowy jest tylko generatorem i ładuje baterię a koła napędza zawsze tylko wyłącznie silnik elektryczny), nie ma szans na niskie zużycie przy dużych prędkościach. Na krótkim dystansie zimny silnik spalinowy też będzie „brał” więcej.

4 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

przez głupote Japończyków,  kto wsadza do więzienia takiego geniusza i stratega jak Carlos Ghosn ?! który doprowadził Nissana do niewyobrażalnych sukcesów przez ponad 20 lat .

skoro o Nissan mowa , nie można nie wspomnąć o pewnie marzenie każdego z nas w pewnym okresie ... Nissan GT-R 💔 

Czyli że jak jesteś geniuszem i strategiem to prawo cię nie obowiązuje? Ciekawa teza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pawel007 napisał(-a):

marzenie nawet teraz...lecz produkcja zakończona...tylko wtórny

wielka szkoda , to auto dla mnie było bliżej Ferrari i Lambo , niż AMG , M czy RS 

1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Czyli że jak jesteś geniuszem i strategiem to prawo cię nie obowiązuje? Ciekawa teza.

w jego przypadku mogło być inne prawo , prawo korporacyjne , firmowe,  nawet klaps w gabinecie właściciela Nissan za zaniżanie dochodów i kombinacje księgowe żeby płacić mniejsze podatki, ale już za późno .

teraz zobaczą co znaczy prawdziwe kombinowanie jak chińczycy ich kupią 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem info od dealera, że moje auto już jedzie. W przyszłym tygodniu odbiór. Nie wiem jak to zrobię, bo jestem zawalony robotą. Na razie urabiam sprzedawcę na sobotę🤪. Jak nie to może piątek ok 18🙏

W sumie szybko. Zamawiałem 5 kwietnia.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, piteks napisał(-a):

Dostałem info od dealera, że moje auto już jedzie. W przyszłym tygodniu odbiór. Nie wiem jak to zrobię, bo jestem zawalony robotą. Na razie urabiam sprzedawcę na sobotę🤪. Jak nie to może piątek ok 18🙏

Super! Czekamy na foty!

Mój miał być w tym tygodniu, ale będzie w przyszłym :-( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Super! Czekamy na foty!

Mój miał być w tym tygodniu, ale będzie w przyszłym 😞

Dłużej będziesz miał nowe auto😉

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, piteks napisał(-a):

Dłużej będziesz miał nowe auto😉

... i voucher na pierwszy przegląd ;-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Już pływa, 9200 aut na pokładzie, największy na świecie 🤔🤔🤔

12141982.jpg

GpnJRQna4AAPqnL.jpeg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dostałem info od dealera, że moje auto już jedzie. W przyszłym tygodniu odbiór. Nie wiem jak to zrobię, bo jestem zawalony robotą. Na razie urabiam sprzedawcę na sobotę. Jak nie to może piątek ok 18
A co jedzie bo szukam i znaleźć nie mogę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mario1971 z przykrością dorzucę świeży kamyczek do Q5 ogródka.
Generalnie nadal pozytywnie oceniam to auto, bo na 105 tys. przebiegu zasadniczo był raz większy problem z pneumatyką (akcja ASO) oraz po pewnym czasie zaczął brać olej (co się nadal dzieje, ale w mniejszym stopniu).

Natomiast tydzień temu po tankowaniu pojawił się żółty chceck engine. Instrukcja przewidywała dwie przyczyny - złe zamknięcie zbiornika lub "coś" z kontrolą spalin. Ponieważ stało się to tuż po tankowaniu obstawiałem opcję 1. Ale nie, 2 też nie żeby było śmiesznie.

Nie byłam z autem osobiście, ale ASO skasował błąd i powiedziało, że to nie opcja 1 ani 2 ale raczej trzy czyli coś.... ze świecami żarowymi 😳 Rekomendacja "jeździć-obserwować" działała przez kilka dni. Dziś ponownie lampeczka pyk 🤦🏻‍♂️ No to wracamy do ASO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeca mówię, że Q5 to gówno. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):
W dniu 21.05.2025 o 14:12, piteks napisał(-a):
Dostałem info od dealera, że moje auto już jedzie. W przyszłym tygodniu odbiór. Nie wiem jak to zrobię, bo jestem zawalony robotą. Na razie urabiam sprzedawcę na sobotęemoji2957.png. Jak nie to może piątek ok 18emoji120.png

Pokaż więcej  

A co jedzie bo szukam i znaleźć nie mogę?

BMW M135😊

51 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Ja bym poszedł dalej Audi to gówno 

Ja obecnie użytkuję już trzecie auto tej marki i złego słowa nie mogę powiedzieć. Jak wszędzie zawsze jakaś "śliwka robaczywka" się trafi.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No właśnie nam się trafiła , na dwadzieścia kilka aut różnych marek w firmie głównie Toyoty i  Skody mamy jedno Audi i tylko to auto się psuje 😆

Wiem że nie powinienem tak generalizować ale mi Audi kojarzy się z problemem 😁

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE ws. Q5: dzisiejsza diagnostyka pokazał coś innego niż poprzednio. Zakładali, że to może być znów świeca (okazuje się, że błąd dawała ta z czujnikiem ciśnienia) i planowali wymianę. Ale jednak inny błąd, który ponoć w korelacji z tamtym jednoznacznie wskazał na.... fakap softu 🤦🏻‍♂️ Wgrali nowy, 30 min i zobaczymy. 

Wpisałbym wyjaśnienia serwisu na pytanie "dlaczego od razu nie zrobiliście półgodzinnego update'u softu, wiedząc że jest stary i może powodować dalsze błędy, a sama pierwotna "diagnostyka" zajęła wam prawie 2h i zmarnowaliście kupę czyjegoś czasu" ale tego nie zrobię. Przy nich bowiem wyjaśnienia Nawrockiego ws. kawalerki są wzorem klarowności, zrozumiałości, przystępności, logiki i szczerości...🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Valygaar napisał(-a):

UPDATE ws. Q5: dzisiejsza diagnostyka pokazał coś innego niż poprzednio. Zakładali, że to może być znów świeca (okazuje się, że błąd dawała ta z czujnikiem ciśnienia) i planowali wymianę. Ale jednak inny błąd, który ponoć w korelacji z tamtym jednoznacznie wskazał na.... fakap softu 🤦🏻‍♂️ Wgrali nowy, 30 min i zobaczymy. 

Wpisałbym wyjaśnienia serwisu na pytanie "dlaczego od razu nie zrobiliście półgodzinnego update'u softu, wiedząc że jest stary i może powodować dalsze błędy, a sama pierwotna "diagnostyka" zajęła wam prawie 2h i zmarnowaliście kupę czyjegoś czasu" ale tego nie zrobię. Przy nich bowiem wyjaśnienia Nawrockiego ws. kawalerki są wzorem klarowności, zrozumiałości, przystępności, logiki i szczerości...🫣

Przecież nie powiedzą, że nowy może zawierać błędy.
I zapytać: czy chce pan testować?

A może nie byli pewni co się dzieje.

Cóż, przewaga dzięki technice. 
I wychodzi na to że technika jest łakoma na olej.

A może to zaplanowana akcja, co by serwis odwiedzać częściej na dolewki🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Remy napisał(-a):

Przecież nie powiedzą, że nowy może zawierać błędy.
I zapytać: czy chce pan testować?

A może nie byli pewni co się dzieje.

Cóż, przewaga dzięki technice. 
I wychodzi na to że technika jest łakoma na olej.

A może to zaplanowana akcja, co by serwis odwiedzać częściej na dolewki🤔

Myślę, że to jednak wykorzystanie szansy na wyciągniecie kasy od importera za kolejną wizytę gwarancyjną 🤷‍♂️ 

Dolewka oleju nie jest akurat darmowa. Niemniej poziom trudności zbieżny z dolaniem płynu do spryskiwaczy nie jest największym problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.05.2025 o 09:44, TomcioMiki napisał(-a):

Już pływa, 9200 aut na pokładzie, największy na świecie 🤔🤔🤔

A jak się zapali to ruski rok będzie się palić a nie ugaszą.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, souls_hunter napisał(-a):

A jak się zapali to ruski rok będzie się palić a nie ugaszą.

No to fakt, tyle elektryków 🔥🔥🔥🔥

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby kogoś interesowały zimówki bridgestone blizzak 225/45/R17 (2 sezony, 9 tys. km) z felgami audi, to zapraszam na priv.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piteks gratulacje to była szybka akcja ;)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Myślę, że to jednak wykorzystanie szansy na wyciągniecie kasy od importera za kolejną wizytę gwarancyjną 🤷‍♂️ 

chyba coś w tym jest , wczoraj do mnie dzwonili z ASO Audi ,że muszą zmienić termin na inny dzień. bo naprawa będzie trwała 6 godzin jednak,  a nie 3- mówimy o wymianę małego głośniczka w podsufitce- 😬

1 godzinę temu, piteks napisał(-a):

Już jest😊

20250524_114725.jpg

20250524_114740.jpg

ale piękny sportowy wydech 👍🏼, oby żeby brzmiał tak dobrze jak wygląda...bez fotki wnętrza się nie liczy 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi