Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, Ceteth napisał(-a):

My na szczęście jeśli chodzi o gusta do zwiedzania jesteśmy kompatybilni, a na zakupy chodzimy zadaniowo - tego potrzebuje/to chcę, po to idę :) Garda i muzeum Ferrari już wypadły z obiegu, Stelvio debatujemy, bo sam wolę miejsca gdzie można przyjemnie pojeździć i mieć widoki, a takie mi tutaj podaliście :) dzisiaj wieczorkiem pewnie siądziemy do planowania trasy, więc jeśli kolega @beniowski może coś jeszcze polecić (bo jak dobrze pamiętam mieszkasz w okolicy), to chętnie posłucham. Jak już zaplanujemy co i jak to się podzielę planem na przejażdżkę :) 

Ja już nie mam samochodu, więc rzadko jeżdżę w tamte strony. Widzę że tu są koledzy którzy mają je rozpracowane o wiele lepiej ode mnie. Ja chętnie pomogę odnośnie Mediolanu i okolic, bo te znam najlepiej. Niezmiennie polecam muzeum Alfy Romeo w Arese. Jeśli chcesz więcej szczegółów, pisz do mnie PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na teraz nam się taka trasa wykrystalizowała :D

1 dzień -> Poznań - Linz

2 dzień -> Linz - Canazei i przełęcze tam

3 dzień -> Canazei - muzeum Alfy - Como

4 dzień -> cały dzień nad Como

5 dzień -> Como - trasa Sankt Moritz do Chur przełęczami i koniec w okolicach zamku Neuschwanstein (oboje lubimy takie klimaty)

6 dzień -> Zamek Neuschwanstein zwiedzanie - Karlowe Wary

7 dzień -> Karlowe Wary - Poznań

https://www.google.com/maps/dir/Poznań/Linz,+Austria/Canazei,+Trydent,+Włochy/Alfa+Romeo+Museum,+Viale+Alfa+Romeo,+Arese,+Mediolan,+Włochy/Como,+Włochy/Sankt+Moritz,+Szwajcaria/Chur,+Szwajcaria/Neuschwanstein+Castle,+Neuschwansteinstraße,+Schwangau,+Niemcy/Karlowe+Wary,+Czechy/Poznań/@48.9527283,6.7976047,6.17z/data=!4m62!4m61!1m5!1m1!1s0x470444d2ece10ab7:0xa4ea31980334bfd1!2m2!1d16.9312766!2d52.4056786!1m5!1m1!1s0x47739595fa99854d:0x7c53292c577975c4!2m2!1d14.285918!2d48.3069096!1m5!1m1!1s0x47786a694ab62bc3:0xcb8e3fb552a4e7e4!2m2!1d11.7705828!2d46.476666!1m5!1m1!1s0x478694eac5e6e8ff:0x9933cefffaadcca4!2m2!1d9.0463154!2d45.5575856!1m5!1m1!1s0x47843d32820b62f7:0x3e40c4eae898e1e0!2m2!1d9.2571676!2d46.0160486!1m5!1m1!1s0x478482076dc01a7b:0x279fdbbd3ec97825!2m2!1d9.8355079!2d46.4907973!1m5!1m1!1s0x4784c7768af75b55:0x2b4f78a6d7011f30!2m2!1d9.5319859!2d46.8507835!1m5!1m1!1s0x479cf7cac44ea35d:0xc8a6866bd39dbba3!2m2!1d10.7498004!2d47.557574!1m5!1m1!1s0x47a099405da94d43:0x284baf8a43d431d0!2m2!1d12.8719616!2d50.2318521!1m5!1m1!1s0x470444d2ece10ab7:0xa4ea31980334bfd1!2m2!1d16.9312766!2d52.4056786!3e0?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDYyOS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

Chcę wymienić olej w nowym A7 2.0 tfsi 265 km. Po 3tys kilometrów przebiegu. Zlać syf. W ASO chcą odsysać , ponoć W tym silniku się odsysa. Pierwsze słyszę, zresztą chciałbym zlać całość a nie zostawić na dnie. Ktoś ma jakieś doświadczenie z takim podejściem? Chyba ich oleję i pojadę tam gdzie zlewają. Żadna sztuka, sam to umiem zrobić ale wiadomo, gwarancja. W sumie jakbym korek nowy kupił oryginał to pewnie by się nawet nie połapali, że ktoś wymieniał.

Wymień poza ASO, dla nich interwał to 30kkm, więc nawet jak masz pakiet serwisowy to za tą pierwszą wymianę musisz sam zapłacić. Przerabiałem parę lat temu przy a4, nie dość, że ciężko się z nimi gadało bo po na co i dlaczego to jeszcze cenę dali trochę zaporową. U swojego mechanika zrobiłem to za połowę. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

Ktoś ma jakieś doświadczenie z takim podejściem?

Dedykowana lanca odsysa olej pod smokiem, przy ciepłym oleju nie ma zauważalnej różnicy między odsysaniem a zlewaniem przez korek w misce

(nie jestem mechanikiem ale pracowałem w serwisach VAG i MB przez ponad 30 lat i coś tam zapamiętałem)

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W innym ASO mi powiedzieli, że korkiem robią. Ceny są jednak zaporowe - 800 za wymianę oleju to jednak sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, mandaryn44 napisał(-a):

W innym ASO mi powiedzieli, że korkiem robią. Ceny są jednak zaporowe - 800 za wymianę oleju to jednak sporo.

Na przykładzie serwisu BMW. Wymiana oleju 950-1000 zł (olej z beczki Castrol), na FV cena za litr oleju 130 zł a serwis i filtr to 300 zł. Olej ori BMW w tym samym ASO w okienku części w 1 litrowych butelkach - 110 zł. Ten sam olej ori BMW w hurtowni - 48 zł. Myślę, że w Audi jest podobnie i jak przyjedziesz z własnym olejem (i ewentualnie filtrem) to wymiana w ASO będzie kosztowała u Ciebie 450-500 zł.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniałem 2 tygodnie temu poza ASO. Olej kupiłem samemu - Eurol Syntence FS 0w-30 6litrów. Cena na allegro prawie 300 złotych. Filtr oleju 50, korek 15, wymiana 350. Czyli razem około 700. (W ramach tej wymiany wymieniali tez filtr powietrza, nie wiem ile odliczyc za to? 50?)
Przepaści cenowej raczej nie ma, jeśli ASO powiedziało 800 i to cena za części i robociznę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jeżdżę z moim olejem itp. Mój brat handluje częściami. Robocizna 800. Dlatego się irytuję, bo mi za odessanie wezmą 8 stów, i zrobią pompką jak z lidla, a złożenie mam takie, że syf spłynie. Umiem sobie olej wymienić sam, ale jakby chcieli 400/450 to przeżyję, 800 to już przegięcie. Wiem, jak kogoś stać na konia to i na bat, ale mi się pieniądze nie rodzą na drzewie, muszę się narobić. Czasami zazdroszczę koledze, który od 20 lat ma zawsze służbowe auto i ma gdzieś takie dylematy jak ja teraz. Nie ma w aucie czujnika, żeby się połapali, że było wymieniane. I tak będę wymieniał co 10 tyś. a nie jak ASO co 30k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wymieniałem 2 tygodnie temu poza ASO. Olej kupiłem samemu - Eurol Syntence FS 0w-30 6litrów. Cena na allegro prawie 300 złotych. Filtr oleju 50, korek 15, wymiana 350. Czyli razem około 700. (W ramach tej wymiany wymieniali tez filtr powietrza, nie wiem ile odliczyc za to? 50?)
Przepaści cenowej raczej nie ma, jeśli ASO powiedziało 800 i to cena za części i robociznę.

Auto na gwarancji? Moje tak i mam zagwozdkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Auto na gwarancji? Moje tak i mam zagwozdkę.
Już nie. Skończyła się na początku roku. Ja bym dodatkowe wymiany oleju robił poza ASO. Kup u nich korek, możesz też filtr oleju i nikt nie dojdzie tego, że sam zmieniałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, mandaryn44 napisał(-a):

Zawsze jeżdżę z moim olejem itp. Mój brat handluje częściami. Robocizna 800. Dlatego się irytuję, bo mi za odessanie wezmą 8 stów, i zrobią pompką jak z lidla, a złożenie mam takie, że syf spłynie. Umiem sobie olej wymienić sam, ale jakby chcieli 400/450 to przeżyję, 800 to już przegięcie. Wiem, jak kogoś stać na konia to i na bat, ale mi się pieniądze nie rodzą na drzewie, muszę się narobić. Czasami zazdroszczę koledze, który od 20 lat ma zawsze służbowe auto i ma gdzieś takie dylematy jak ja teraz. Nie ma w aucie czujnika, żeby się połapali, że było wymieniane. I tak będę wymieniał co 10 tyś. a nie jak ASO co 30k.

To chyba biorą ekstra za bardziej prestiżowe odsysanie w A7 niż za odsysanie tego samego oleju w A3. 😂 Sprawdziłem dokładnie, czy czegoś nie pomyliłem. 2.0 turbo 190-260KM. Na FV z BMW mam 244 zł brutto za sam serwis olejowy. Marzec 2025. Z moim olejem i filtrem to jest łącznie 550 zł. Od nowości w ciągu 3 lat wymieniałem już tak olej 5 razy (w pierwszym roku po 700 km, 2000 km i 6000 km, a później co roku czyli po około 5000 km - mało jeżdżę). Nigdy nie robili problemów. 

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak dojdzie... to może Cię cmoknąć w tyłek. Lejesz olej zgodny z zaleceniami producenta i niczym się nie przejmujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już nie. Skończyła się na początku roku. Ja bym dodatkowe wymiany oleju robił poza ASO. Kup u nich korek, możesz też filtr oleju i nikt nie dojdzie tego, że sam zmieniałeś.
Właśnie taki mam plan. Wymienię teraznpo 3tys. Potem jeszcze po 10k i po 20k. A potem 30 u nich. Przy 20 założę korek ori. Nie lubię być dymany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

800 to sama usługa. W dwóch ASO. Cena chyba rzeczywiście zależy od ceny auta ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Kolegów-Użytkowników hybryd Lexusów. Jak się zachowują akumulatorki 12V? Dotarły do mnie niepokojące pogłoski o ich nietrwałości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W 2020 za wymianę w a4 wołali 1200zł (z olejem itd.) więc nie dziwię się, że teraz sama robocizna 800zł. Też miałem plan, że przyjadę do nich ze swoim olejem ale niewiele to zmieniło po prostu stawka godzinowa w ASO jest zaporowa 

Edytowane przez vvv

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio rozmawiałem w BMW odnośnie wymiany oleju poza interwałem serwisowym i otrzymałem informację, że mogę zrobić w dowolnym warsztacie nie ASO pod warunkiem, że na oryginalnych materiałach (olej spełniający normę BMW)   z wpisem w systemie - nie tracę gwarancji. Mój zaufany mechanik zadeklarował, że taki wpis to żadna filozofia.

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest, gwarancja na samochód nie jest w zaden sposób uzalezniona od serwisowania w ASO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promocje w Volvo. Zniżka brutto do netto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.07.2025 o 23:12, Paulus57 napisał(-a):

Pytanie do Kolegów-Użytkowników hybryd Lexusów. Jak się zachowują akumulatorki 12V? Dotarły do mnie niepokojące pogłoski o ich nietrwałości. 

U mnie póki co nie było problemu. Mój jest w miarę nowy. Jestem jednak na forum Lexusa 300H na Fajsie i tam były jakieś sygnały że padały te aku. Zwłaszcza jak auta długo stały nieużywane i w starszych rocznikach. Te akumulatory mają dość małe pojemności.

Przy zakupie ESa zostałem poinformowany gdzie w razie potrzeby robić rozruch boosterem pod maską (aku jest w bagażniku) i oczywiście zapobiegawczo zaopatrzyłem się w booster (który przydał się najpierw do odpalenia LSa, bo w nim padło aku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, facecik napisał(-a):

U mnie póki co nie było problemu. Mój jest w miarę nowy. Jestem jednak na forum Lexusa 300H na Fajsie i tam były jakieś sygnały że padały te aku. Zwłaszcza jak auta długo stały nieużywane i w starszych rocznikach. Te akumulatory mają dość małe pojemności.

Przy zakupie ESa zostałem poinformowany gdzie w razie potrzeby robić rozruch boosterem pod maską (aku jest w bagażniku) i oczywiście zapobiegawczo zaopatrzyłem się w booster (który przydał się najpierw do odpalenia LSa, bo w nim padło aku).

Dziękuję za opis Twoich doświadczeń. Trochę mnie to jednak zbiło z tropu i perspektywa awaryjnego odpalania raczej skutecznie ostudziła "miłość" do Lexusa. Wiem, że pewnie to jest przesadne, ale wydanie jednak sporej ilości pieniędzy i takie rozwiązanie jakość tworzy dla mnie dysonans. Premium i "dopalacz"? W tej chwili pozostaje w zasadzie Hyundai (Santa Fe, ewentualnie Tucson) i tak by pewnie pozostało, ale letnia promocja Volvo spowodowała zainteresowanie XC60. Cena obniżona o VAT, to spora zachęta. Dziś zajrzałem do salonu i praktycznie "full wypas" z tapicerką ze skóry nappa, wentylacją i masażem a i sporą mocą 250KM w cenie konkurencyjnej do Santa Fe z gorszymi osiągami. Jutro weekendowa jazda SF i jak mnie nie rzuci na kolana, to wygra XC60. Niestety czas oczekiwania to ponad pół roku, ale to i tak nie problem, będzie więcej czasu na spokojną i zapewne korzystniejszą sprzedaż auta, którego używam.

Trochę słabo wygląda centralny tablet, ale za do nagłośnienie Harman Kardon to z nawiązką rekompensuje. :) 

Jak SF nie wygra w przedbiegach, to wtedy jazdy próbne w XC i koniec kombinowania "jak koń pod górę". ;) 

img-3-7.jpg

img-1-10.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tucson IV  powoli  zbliża się do emerytury... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, łowca napisał(-a):

Najlepiej brać modele sprawdzone a nowe czasami okazują się niewypałami. Dłużej na rynku? Mniejsze ryzyko. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, łowca napisał(-a):

Kurna, a ja mam jedynkę jako drugie auto... 19 latek, ale jeszcze dychę powinien pociągnąć.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi