Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, StaryWilk napisał(-a):

No właśnie wiem, że niedawno był kolejny lifting a w filmie są starsze modele - spodziewam się, że nowy lifting tylko dołożył oszczędności - stąd moje pytanie - czy to lepiej czy gorzej w dzisiejszych czasach kupować polifta. 🤨

Polifta się kupuje, jak chce się nowy a nie używany. Jak modernizacja się nam nie podoba, to jeszcze istnieje konkurencja innych marek. Dziś po zwrocie Santa Fe z użyczenia zajrzałem do wnętrza dwóch Tucsonów w wersji TOP: Anniversary i N-line i niestety rozczarowanie, więcej twardych plastików, niż w kupowanym pół roku temu Hyundaiu i30 N-line. Pół roku wystarczyło, by w tej samej marce "utwardzić" wnętrze. Na szczęście Santa Fe to nie dotyczy, wykończenie komfortowe, choć przydałoby się więcej przycisków fizycznych. Tak więc Tucson raczej na 100% odpadł. 

Santa Fe na plus, ale jeszcze jeden samochód przed testem i będzie trzeba wybierać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Polifta się kupuje, jak chce się nowy a nie używany. Jak modernizacja się nam nie podoba, to jeszcze istnieje konkurencja innych marek. Dziś po zwrocie Santa Fe z użyczenia zajrzałem do wnętrza dwóch Tucsonów w wersji TOP: Anniversary i N-line i niestety rozczarowanie, więcej twardych plastików, niż w kupowanym pół roku temu Hyundaiu i30 N-line. Pół roku wystarczyło, by w tej samej marce "utwardzić" wnętrze. Na szczęście Santa Fe to nie dotyczy, wykończenie komfortowe, choć przydałoby się więcej przycisków fizycznych. Tak więc Tucson raczej na 100% odpadł. 

Santa Fe na plus, ale jeszcze jeden samochód przed testem i będzie trzeba wybierać. 

Spróbuj x-traila... ;-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Spróbuj x-traila... 😉

Staram się raczej zawężać krąg zainteresowania. Ostatnio były 4, teraz po odrzuceniu Tucsona została trójka. Być może rozczaruje mnie XC 60 a wtedy nie wykluczę dokładniejszego przyjrzenia się X-trailowi. Swoją drogą zamówienie XC 60 wymaga cierpliwości u kupujących. Na szczęście mnie nic nie ciśnie i mogę poczekać. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźmiesz Volvo 😎

Już się nawet przekonałeś... tylko jeszcze niedowierzasz 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Staram się raczej zawężać krąg zainteresowania. Ostatnio były 4, teraz po odrzuceniu Tucsona została trójka. Być może rozczaruje mnie XC 60 a wtedy nie wykluczę dokładniejszego przyjrzenia się X-trailowi. Swoją drogą zamówienie XC 60 wymaga cierpliwości u kupujących. Na szczęście mnie nic nie ciśnie i mogę poczekać. ;) 

Jeżeli nie przeszkadza Ci kilka miesięcy czekania na xc60, to pewnie to będzie zwycięzca- ja nie mogłem czekać, więc wybierałem spośród aut dostępnych w ciągu kilku tygodni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, szuwi napisał(-a):

Jeżeli nie przeszkadza Ci kilka miesięcy czekania na xc60, to pewnie to będzie zwycięzca- ja nie mogłem czekać, więc wybierałem spośród aut dostępnych w ciągu kilku tygodni. 

Jakbym bardzo chciał, to mają wersję ultra za 220k na miejscu. Poza tym nie wiem, czy mi się tylko tak wydaje, ale XC 60 i X-trail to podobne samochody. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Weźmiesz Volvo 😎

Już się nawet przekonałeś... tylko jeszcze niedowierzasz 🤭

Przeczucie też tak mi mówi, ale w środę pierwsza jazda próbna, najpierw z handlowcem w asyście, potem dadzą na jeden dzień i wtedy dłuższa trasa z żoną. To powinno wystarczyć do podjęcia decyzji. Jak nie będzie palić więcej jak ProCeed, to szansa na zamówienie wzrośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Jechałeś Macanem? Jeśli nie to polecam się przejechać przed wydawaniem sądów.

Panamera jest ogromna i szczerze mówiąc nie jest konkurencją dla Macana.

A tak w ogóle to 60% sprzedaży Porsche to SUVy, które to finansują fanaberie jak 911 :)

IMG_3833.thumb.jpeg.c217507ad79cc925b79b4de14edc305c.jpeg

PS. Wynik dla Macana (od kwietnia 2024 niedostępnego jako spalinowy w Europie) za 2025 wygląda jeszcze gorzej. Dodatkowo ciężko tąpnęła im sprzedaż w Chinach.

A czy ja pisałem, że tym się źle jeździ? Po prostu moim zdaniem auto mało interesujące jak na cenę zakupu i późniejsze koszty serwisowania, ale to tylko moje zdanie... 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Jakbym bardzo chciał, to mają wersję ultra za 220k na miejscu. Poza tym nie wiem, czy mi się tylko tak wydaje, ale XC 60 i X-trail to podobne samochody. 

Nie są podobne - inny napęd plus xc60 to jednak trochę bardziej premium. No i jednak kilkanaście % drożej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, szuwi napisał(-a):

Nie są podobne - inny napęd plus xc60 to jednak trochę bardziej premium. No i jednak kilkanaście % drożej...

Z SUV-ami tak jak z ludźmi, niby każdy inny, ale jednak SUV-y. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, pmwas napisał(-a):

A czy ja pisałem, że tym się źle jeździ? Po prostu moim zdaniem auto mało interesujące jak na cenę zakupu i późniejsze koszty serwisowania, ale to tylko moje zdanie... 

Aktualne ceny przegladow u mnie, przy zalecanym przegladzie co 2 lata (mozna sobie pomiedzy olej wymienic):

image.thumb.png.12f7d13f38aa46ecc06460a4caec6403.png

Macan jest po Taycanie najtanszym autem w serwisowaniu. Przeglad Panamery kosztuje niemalze 50% wiecej.

Przedluzenie gwarancji:

image.thumb.png.d339f8e5bd0c50af1dbf6eeb1da9f4f1.png

Macan wypada pod wzgledem kosztow calkiem niezle. OK, to nie sa male pieniadze - zwlaszcza jesli patrzysz na podstawowego 2.0 Turbo (ktory nadal jezdzi przyjemnie).

Z drugiej strony jak porownujesz ceny przegladow w ASO np. takiego Mercedesa czy BMW to cennik Porsche wydaje sie dosc uczciwie skalkulowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleżanka ma i narzeka na rachunki z ASO. Wcześniej miała Mercedesa. 

Ale naprawdę. Tyle tego jeździ, że ciężko powiedzieć, że Porsche popełniło błąd ;)

Tylko... Mnie Macan nie zachwyca i tyle :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z innej beczki: nowe CLA, które póki co jest produkowane tylko jako sedan i tylko w wersji elektrycznej, sprzedaje się tak dobrze, że Mercedes uruchamia trzecią zmianę:

https://autokult.pl/nowy-mercedes-bije-rekordy-fabryki-nie-nadazaja-z-produkcja,7175683604810528a

Strach pomyśleć co będzie, jak ruszy shooting brake i wersje spalinowe :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby zrobili elektryczne cle to by było super :)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

U T-roc mojej żony od nowości trzeszczy kierownica przy naciskaniu na elementy plastikowe. W moim Q5 po 45,5k km szykuję się kolejna dolewka oleju. W obu autach co jakiś czas rozłącza się nawigacja android auto. U żony ekran dwa razy zrobił się czarny, w Audi przerywa transmisję w trakcie jazdy, szczególnie przy wyższych budynkach w centrum Warszawy. Średnie spalanie w Q5 za ostatni rok to 7,8l uważam za całkiem przyzwoite. 

U mnie też kierownica trzeszczy,  ale dopiero pod naciskiem,  elektronika niestety słabsza pod względem stabilnosci- jak pisałeś- w porównaniu do np BMW 5er , u mnie spalanie jest 6,4 po 30tys km , to jest pierwszą dolewka oleju po przeglądzie przy 30tys km ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

U mnie też kierownica trzeszczy,  ale dopiero pod naciskiem,  elektronika niestety słabsza pod względem stabilnosci- jak pisałeś- w porównaniu do np BMW 5er , u mnie spalanie jest 6,4 po 30tys km , to jest pierwszą dolewka oleju po przeglądzie przy 30tys km ?

W T-roc identycznie pod naciskiem. W Audi po 30k km już dwa razy po litrze dolewałem. 

Jest lekka poprawa, bo wcześniej musiałem co 5k km dolewać. 😁

O dziwo, w Q5 nic nie skrzypi. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niestety w A6/A7/Q7/Q8 i A8 jest słynna listwa która konstrukcyjnie jest do d.. , i prędzej czy później zaczyna trzeszczeć 👎 

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś w Nissanie 1.8 dolewałem koło 100-200 ml co drugie tankowanie. 😂
Teraz 2.0 hybryda toyoty, 30k km i na razie tylko wymiany. Nawet czasem poziom się podnosi, jak krótkie trasy się robi po mieście, bo silnik nie nagrzewa się na tyle, żeby paliwo zmieszane w oleju odparowało. ;)
Plebejski samochód, ale działa i ma fantastyczny napęd do spokojnej jazdy. IMO e-cvt to idealna opcja obecnie przed erą elektryków, jak już będą uzasadnione ekonomicznie i praktycznie.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

dziś z Lexusem RX , więc testuję hałaśliwości klapy bagażnika 😉

Dość interesujące kryterium wyboru samochodu. ;) 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, machlo napisał(-a):

Może być istotne dla "wożonych w bagażniku".

Wszak nie wiemy jaką profesją para się ten co porównuje😉

Na myśl przychodzą mi gangsterskie filmy... 🙃

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, machlo napisał(-a):

Różne mogą być kryteria wyboru auta 🤣.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, machlo napisał(-a):

może nie aż kryterium wyboru samochodu , ale z pewnością świadczy o poziom dbałości o szczegóły w modelach uważanych jako  - premium- , ja codziennie otwieram bagażnik kilka/kilkanaście razy , i pewnie dlatego zwróciłem uwagę na ten aspekt 🙂

3 godziny temu, Remy napisał(-a):

Może być istotne dla "wożonych w bagażniku".

to nie ten test , tylko ten: 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

może nie aż kryterium wyboru samochodu , ale z pewnością świadczy o poziom dbałości o szczegóły w modelach uważanych jako  - premium- , ja codziennie otwieram bagażnik kilka/kilkanaście razy , i pewnie dlatego zwróciłem uwagę na ten aspekt 🙂

to nie ten test , tylko ten: 😉

No tak, tylko popatrz ile masz z tym swoim "premium" problemów i ile zachodu kosztuje usuwanie tych gówien przez serwis (czas, nerwy). Co ma do tego dbałość, skoro głośniki się psują, kierownica trzeszczy i coś tam jeszcze nie działa jak należy? W sumie co kto lubi. Ja bym wolał święty spokój i na szczęście jest mi to dane. Auta chyba kupowaliśmy w podobnym czasie. Z pewnością mam mniejszy nalot i zdecydowanie gorsze wyposażenie. Ale spokój mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

dziś z Lexusem RX , więc testuję hałaśliwości klapy bagażnika 😉

Porównujesz starszy model Lexusa, w nowym klapa zamyka się znacznie szybciej. No i w sedanie siłowniki mają znacznie mniej do roboty niż w SUVie.

14 minut temu, facecik napisał(-a):

No tak, tylko popatrz ile masz z tym swoim "premium" problemów i ile zachodu kosztuje usuwanie tych gówien przez serwis (czas, nerwy). Co ma do tego dbałość, skoro głośniki się psują, kierownica trzeszczy i coś tam jeszcze nie działa jak należy? W sumie co kto lubi. Ja bym wolał święty spokój i na szczęście jest mi to dane. Auta chyba kupowaliśmy w podobnym czasie. Z pewnością mam mniejszy nalot i zdecydowanie gorsze wyposażenie. Ale spokój mam.

No właśnie. W moim Lexusie RX nie dzieje się kompletnie nic, wszystko działa jak należy, nic nie trzeszczy i zużywa jakieś śladowe ilości paliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi