Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, Remy napisał(-a):

No żeby nie było tak różowo o Lexusie:

Niektóre nowe modele Lexusa NX — szczególnie wersje hybrydowe jak NX 350h — zgłaszają problemy z rozładowującym się akumulatorem 12 V, mimo że są fabrycznie nowe. Oto kilka kluczowych informacji:

🔋 Problemy z akumulatorem w Lexus NX

• Słabe parametry fabrycznego akumulatora: W modelu NX 350h montowany jest akumulator Yuasa o pojemności 60Ah i prądzie rozruchowym 345A, co jest uznawane za niewystarczające dla auta z dużą ilością elektroniki.

• Niskie ładowanie podczas krótkich tras: Użytkownicy zauważają, że jazda na dystansie poniżej 30 km nie wystarcza do pełnego naładowania akumulatora, co może prowadzić do jego rozładowania.

• Typowe objawy: Słaby rozruch, migające światła, problemy z uruchomieniem po dłuższym postoju — nawet jeśli auto jest nowe.

• Czynniki ryzyka: Pozostawienie auta na kilka dni bez jazdy, szczególnie w chłodniejszych warunkach, może skutkować rozładowaniem akumulatora.

To może zamontować ekran i dodać głośniki w wersji co ma słaby wydech.

I wtedy można raz mieć tył ala Ferrari innym Aston 😉

Wierz mi albo nie, ale moje dłuższe milczenie w wątku, nie oznacza zaprzestania penetracji tematu. Wręcz przeciwnie. Wiem o dolegliwościach Lexusa, Toyoty, chyba prawie wszystko, ale to i tak marki najmniej kłopotliwe w użytkowaniu. Nadal mam czas na zbieranie informacji i doświadczeń. Liderują dwa modele, ale 3 inne w rezerwie też nie są skreślone. Oczywiście jak złożę zamówienie powiadomię. :) Pewnie wtedy się nasłucham, jaki to zły wybór, ale cóż ryzyko zawsze jest. ;) 

Lexusa NX 350h nie biorę pod uwagę. Preferuję, ze względu na moc, pluginy. Choć jednego HEV-a nie wykluczam, ale pewnie ciężko będzie z dostępnością, bo to model schodzący, wchodzi w grę głównie ze względu na Marka Levinsona. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Remy napisał(-a):

Niektóre nowe modele Lexusa NX — szczególnie wersje hybrydowe jak NX 350h — zgłaszają problemy z rozładowującym się akumulatorem 12 V, mimo że są fabrycznie nowe. Oto kilka kluczowych informacji:

• Słabe parametry fabrycznego akumulatora: W modelu NX 350h montowany jest akumulator Yuasa o pojemności 60Ah i prądzie rozruchowym 345A, co jest uznawane za niewystarczające dla auta z dużą ilością elektroniki.

• Niskie ładowanie podczas krótkich tras: Użytkownicy zauważają, że jazda na dystansie poniżej 30 km nie wystarcza do pełnego naładowania akumulatora, co może prowadzić do jego rozładowania.

• Typowe objawy: Słaby rozruch, migające światła, problemy z uruchomieniem po dłuższym postoju — nawet jeśli auto jest nowe.

• Czynniki ryzyka: Pozostawienie auta na kilka dni bez jazdy, szczególnie w chłodniejszych warunkach, może skutkować rozładowaniem akumulatora.

To może zamontować ekran i dodać głośniki w wersji co ma słaby wydech.

I wtedy można raz mieć tył ala Ferrari innym Aston 😉

Ah te porady AI'a. ;)
Problem z akumulatorami najwidoczniej dotyczył wielu modeli hybrydowych Toyoty i Lexusa. W okolicach 2022 roku czytałem o takich sytuacjach na grupie fb Toyoty, że po tygodniu postoju się rozładowywał i nieco się martwiłem, że u mnie będzie to samo. Okazało się, że dość krótko montowali wadliwe akumulatory i moja Corolla 2.0 (rok produkcji 2022) nie miała z tym problemów - rozładowała się raz, jak stała z 2 miesiące bez ruchu. Poza tym typowo jeżdżę po mieście tylko w weekendy i raczej nie więcej niż 30 km łącznie na dzień. Kilkanaście razy w roku trasy po kilkaset km i pojedyncze wyjazdy po kilka tysięcy km --> zero problemów. Różne bzdury ludzie piszą w internetach.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Remy napisał(-a):

Eeee, brałbym na to dużą poprawkę… Jak wspomniał @machlo, w internecie można znaleźć mnóstwo bzdur i nieaktualnych treści.

Kiedyś zadałem pytanie Chatowi GPT, a on "wyrecytował” mi bzdurną odpowiedź. Gdy napisałem, że to nie jest zgodne z rzeczywistością, po chwili przyznał: "tak, masz rację”.

Dlatego takie wsparcie traktowałbym raczej jako narzędzie do sprawdzania interpunkcji niż rzetelne źródło informacji.

AI.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Eeee, brałbym na to dużą poprawkę… Jak wspomniał @machlo, w internecie można znaleźć mnóstwo bzdur i nieaktualnych treści.

Kiedyś zadałem pytanie Chatowi GPT, a on "wyrecytował” mi bzdurną odpowiedź. Gdy napisałem, że to nie jest zgodne z rzeczywistością, po chwili przyznał: "tak, masz rację”.

Dlatego takie wsparcie traktowałbym raczej jako narzędzie do sprawdzania interpunkcji niż rzetelne źródło informacji.

AI.jpg

Rozmowy z Chatem GPT czasami bardziej "jego" ubogacają, niż nas. Co nie zmienia faktów, że pewne zjawiska ocenia statystycznie poprawnie. Raz go próbowałem sprowokować do jakiejś wymyślonej nazwy klubu piłkarskiego, ale się nie dał.  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym pojeździł Lexem 450 i 350 jeden po drugim. Plug-in wcale nie jest wiele szybszy w realu, spalanie mniejsze ale to i tak zajmie długie lata i wiele, wiele km żeby się zwróciło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, machlo napisał(-a):

Ah te porady AI'a. ;)
Problem z akumulatorami najwidoczniej dotyczył wielu modeli hybrydowych Toyoty i Lexusa. W okolicach 2022 roku czytałem o takich sytuacjach na grupie fb Toyoty, że po tygodniu postoju się rozładowywał i nieco się martwiłem, że u mnie będzie to samo. Okazało się, że dość krótko montowali wadliwe akumulatory i moja Corolla 2.0 (rok produkcji 2022) nie miała z tym problemów - rozładowała się raz, jak stała z 2 miesiące bez ruchu. Poza tym typowo jeżdżę po mieście tylko w weekendy i raczej nie więcej niż 30 km łącznie na dzień. Kilkanaście razy w roku trasy po kilkaset km i pojedyncze wyjazdy po kilka tysięcy km --> zero problemów. Różne bzdury ludzie piszą w internetach.

Znajomi tak mieli.
Zostawili na tydzień i nie było jak się dostać. 
Dodałem info z chat-a bo nie miałem czasu się rozpisywać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

@Krakus1Jerzy nie masz pomysłu na tuning? 😆 

Oto i on!

A6L2.0TDI V8.jpg

jestem za , a nawet przeciw 😅

jedyny tuning którego przewiduję,  to ponowna naprawa trzeszczącej listwy dekoracyjnej,  ASO sie uparł że nie słyszy nic, więc problemu nie ma  , pomimo nagranych filmików, więc pozostaje mi wizyta u Panów od car audio 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Keniutek napisał(-a):

Ja bym pojeździł Lexem 450 i 350 jeden po drugim. Plug-in wcale nie jest wiele szybszy w realu, spalanie mniejsze ale to i tak zajmie długie lata i wiele, wiele km żeby się zwróciło.

Lexus NX 450h+ będzie miał moc 290 KM (2026) i 6,4 s do 100, NX 350 e-Four o 90 KM mniej a czas do setki 8,1s. To da się odczuć. Samochodu nie wybieram przez pryzmat "czy mi się zwróci", lubię jak samochód, ma moc. Najkorzystniej prezentuje się tu nowy RAV4, w którym o dziwo, mimo zredukowania mocy z 306 KM do 302 KM (w USA ma wzrosnąć do 320 - dzięki "zielona" Unio!), czas do setki ma spaść z 6,0 s do 5,5 s. 

Jak już jestem przy porównaniach dynamiki, to ciekawie tu wygląda Santa Fe Hyundaia. Miałem na weekend ten samochód w wersji PHEV, moc 253 KM i zbierał się całkiem fajnie, mimo sporych rozmiarów, bliskich np. XC 90. Deklarowany czas od 0 do 100 km/h wynosi 9,3 s, tymczasem na YT widziałem wynik 7,7 s. I tak też to czułem podczas jazdy. Jego dynamika nie wydawała mi się gorsza, niż w ProCeedzie GT, którego używam (deklarowane 7,5 s, w testach nawet 7,0 s). Wersja Santa Fe PHEV na 2026 rok ma mieć zwiększoną (Unio bądź czujna ;)) moc do 288 KM. Na razie nie deklarują czasu 0-100, ale wydaje się, że może zejść poniżej 7 s. 

W kolorze zielonym wygląda fajnie, tak land-roverowo. :) 

07db3cd14904085a8f27188b73e572f1.jpg

74a084351789407da1dd8c33e47a653d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Remy napisał(-a):

Znajomi tak mieli.
Zostawili na tydzień i nie było jak się dostać. 
Dodałem info z chat-a bo nie miałem czasu się rozpisywać. 

Pytanie jaki rok produkcji?
Ten problem występował dość krótko, przynajmniej w przypadku Corolli - jak się zaczęły pojawiać problemy, to zmienili dostawcę i skończyły się problemy.
Nawet jak się rozładuje, to byle booster ogarnie sprawę, bo prąd jest potrzebny do zasilenia komputerków, a potem do rozruszania silnika i tak jest wykorzystywany akumulator trakcyjny.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Paulus57, tak sobie czytam te twoje dylematy dotyczące wyboru auta i widząc jak to się rozwija, proponuję spokojnie czekać do 2030, wtedy pewnie wyjdą kolejne generacje aut które obecnie rozważasz. I one będą lepsze i fajniejsze 😁. Za chwilę możemy mieć nowy wątek jak z UAZem innego kolegi, którego przygody śledzimy już któryś sezon. 

A tak na serio, powodzenia w wyborze nowego auta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, beniowski napisał(-a):

@Paulus57, tak sobie czytam te twoje dylematy dotyczące wyboru auta i widząc jak to się rozwija, proponuję spokojnie czekać do 2030, wtedy pewnie wyjdą kolejne generacje aut które obecnie rozważasz. I one będą lepsze i fajniejsze 😁. Za chwilę możemy mieć nowy wątek jak z UAZem innego kolegi, którego przygody śledzimy już któryś sezon. 

A tak na serio, powodzenia w wyborze nowego auta. 

Uspokoję Cię, zamówienie będzie jeszcze w tym roku a odbiór pewnie na początku 2026. 

Postaram się tu nie udzielać. Po co pisać, skoro jest tyle innych ciekawszych tematów. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Uspokoję Cię, zamówienie będzie jeszcze w tym roku a odbiór pewnie na początku 2026. 

Postaram się tu nie udzielać. Po co pisać, skoro jest tyle innych ciekawszych tematów. :) 

Ależ pisz, to ciekawe jest, człowiek się dowie wielu rzeczy. Miałem tylko wrażenie że dwa lub trzy  tygodnie temu już dokonałeś wyboru (Volvo), definitywnie odrzuciłeś Hyundaia, a tu się zaczyna od nowa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ale dlaczego miałbyś się nie udzielać? Wątek dotyczy samochodów – to nie wybór skarpet. Fora tematyczne są właśnie po to, by poruszać tematy związane z pasjami, dylematami i doświadczeniami użytkowników. Masz sporo opcji do rozważenia, więc nic dziwnego, że pojawia się wiele pytań i rozterek, to normalne.

Dzięki takim dyskusjom temat żyje, a zarówno „petrolheadzi”, jak i zwykli użytkownicy mogą czerpać z nich aktualne i wartościowe informacje, np. z jazd testowych.

Przypomnę tylko, że w w temacie Rolexowym przez kilka stron poruszony został wątek dotyczący psiej karmy.... I nikt nie protestował 

Waldek, rozumiem że chciałeś wprowadzić trochę żartu, ale wyszło to delikatnie mówiąc, trochę złośliwie.

13 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ależ pisz, to ciekawe jest, człowiek się dowie wielu rzeczy. Miałem tylko wrażenie że dwa lub trzy  tygodnie temu już dokonałeś wyboru (Volvo), definitywnie odrzuciłeś Hyundaia, a tu się zaczyna od nowa. 

Wielu wprowadziło trochę złowieszczych informacji dotyczących Volvo.

Mnie to nie zniechęciło, ale obawy mogą się pojawiać dlatego warto wymieniać się informacjami.

A, że w przyrodzie nic nie ginie, to ja złożyłem kolejne zamówienie w Volvo ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Waldek, rozumiem że chciałeś wprowadzić trochę żartu, ale wyszło to delikatnie mówiąc, trochę złośliwie.

No chciałem, chciałem. Widzę tylko że ludzie trochę wrażliwi są. Będę sobie czytać o tych dylematach kolegi bez komentowania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie brał plugina gdybym nie planował go regularnie i tanio ładować. Zwykły HEV, jeśli tylko tankowanie benzyny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie Volvo, to od 2012 przerobiłem 4 modele: XC 60, XC 90 i kolejne dwa XC 60. Raz, w przedostatnim, jakoś dziwnie blokowała się kierownica. Byłem wtedy akurat w Polsce, w serwisie ogarnęli to w jeden dzień. A poza tym, w żadnym nic się nie stało. Żadnej innej usterki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, beniowski napisał(-a):

A odnośnie Volvo, to od 2012 przerobiłem 4 modele: XC 60, XC 90 i kolejne dwa XC 60. Raz, w przedostatnim, jakoś dziwnie blokowała się kierownica. Byłem wtedy akurat w Polsce, w serwisie ogarnęli to w jeden dzień. A poza tym, w żadnym nic się nie stało. Żadnej innej usterki.

Bo to w gruncie rzeczy bardzo dobre samochody. W moim przekonaniu lepiej brać z tradycyjnym przeniesieniem napędu, a nie cudować ;) 

Wszystkie pojazdy, które mają rozdzielony napęd spalinowy od elektrycznego, są w mojej opinii narażone na znacznie większą liczbę usterek, a co za tym idzie częstsze wizyty w serwisach.

Dziś coraz bardziej te systemy są dopracowane, ale ja zawsze mam obawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak, z drugiej strony wielu udzielających się tu bierze w leasing/najem nowe auta, oddaje prawie nowe, będące ciągle na gwarancji. Więc usterkowość to co najwyżej niewygodna związana z koniecznością oddania auta do serwisu, niż strach przed awariami w dłuższym okresie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla miłośników car audio , wstyd i hańba w wydaniu RR 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fejk, fejkiem... ale nie poskładają tego już tak jak fabryka 🤪

Tam coś zatrzeszczy, tam zastuka, no chyba że mam za mało wiary w rodzimych magików?
Tak czy siak, nie dałbym do rozbebeszenia nowiutkiego, ultra-luksusowego auta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, XoneX napisał(-a):

Pewnie tak, z drugiej strony wielu udzielających się tu bierze w leasing/najem nowe auta, oddaje prawie nowe, będące ciągle na gwarancji. Więc usterkowość to co najwyżej niewygodna związana z koniecznością oddania auta do serwisu, niż strach przed awariami w dłuższym okresie. 

No właśnie. Pamiętam jak wybierałem pierwsze auto w leasingu dla żony. Naszukałem się, zestawiłem różne opcje, a ledwie chwilę pojeździłem (3 lata) to już nowe dali. Ja jednak nie potrafię tego zrozumieć, że praktycznie nowe auto, niezajeżdżone, normalnie traktowane się oddaje tak szybko. Ja wiem że firmom się to opłaca, bo rata taka sama praktycznie, ale jaka to jest strata, bo przecież to auto spokojnie by jeszcze kilka lat pojeździło. Ale teraz tak ze wszystkim: ludzie się jarają nowym telefonem lub komputerem, a ledwie kupią, to za moment już wymieniają na nowy. I tak w kółko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholerna konsumpcja, potrzeba nowych bodźców. Zupełnie jak z zegarkami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 hours ago, Paulus57 said:

W kolorze zielonym wygląda fajnie, tak land-roverowo. :) 

Nope… tutaj nawet złote płatki w lakierze nie pomogą. Ależ to auto paskudnie wygląda, najgorsze jest to że na żywo wygląda jeszcze gorzej 😖

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale te auta zwracane leasingowi idą dalej. One nie są złomowane, tylko sprzedawane albo leasingowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Londek napisał(-a):

Nope… tutaj nawet złote płatki w lakierze nie pomogą. Ależ to auto paskudnie wygląda, najgorsze jest to że na żywo wygląda jeszcze gorzej 😖

Widzę, że nie jestem sam. Przypomina mi stare SsangYongi, czy jak to się tam pisze :D Paskudny jest z zewnątrz.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi