Astarloa12 529 #2451 Napisano 30 Marca 2020 Pod prąd. Arkady Fiedler. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21803 #2452 Napisano 30 Marca 2020 Odmóżdżająca lektura na czas zarazy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 757 #2453 Napisano 5 Kwietnia 2020 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koorchuck 1495 #2454 Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Skończyłem Teraz przeskok w trochę inne czasy Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez koorchuck 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1324 #2455 Napisano 12 Kwietnia 2020 Nie wiem czy kwalifikuje się jako książka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CarlosPL 9 #2456 Napisano 12 Kwietnia 2020 Czarnobyl to opowieść o strażakach, naukowcach i żołnierzach, którzy gasili pożar i likwidowali następstwa nuklearnego piekła, choć wiedzieli, że ceną za heroizm może być ich życie. Serhii Plokhy dotyka samego jądra katastrofy, pisząc z perspektywy ludzi, którzy byli najbliżej eksplozji. Ustalając przyczyny awarii, obnaża mankamenty radzieckiej energetyki jądrowej. Uznaje tragedię w Czarnobylu za symbol upadku nie tylko sowieckiego przemysłu jądrowego. Twierdzi, że była ona początkiem upadku całego Związku Radzieckiego Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1324 #2457 Napisano 30 Kwietnia 2020 Zdobyłem dzisiejsze wydanie... wiem nie książka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #2458 Napisano 8 Maja 2020 Czy polecicie jakąś dobrą książkę, atlas o mięśniach? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymar 63 #2459 Napisano 8 Maja 2020 34 minuty temu, pływak_wodnik napisał: Czy polecicie jakąś dobrą książkę, atlas o mięśniach? ale chcesz się uczyć anatomii czy np poczytać o rozciąganiu/rolowaniu/mobilizacji? jak to drugie to ja mam książkę "gotowy do biegu" i ostatnio wygrałem w konkursie "autoterapia mięśniowo-powięziowa". Gruba książka i całkiem ciekawie wygląda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
etz 37 #2460 Napisano 8 Maja 2020 James Clavell Król szczurów - literatura obozowa ale jakże inna niż chociażby Inny świat G.H-G 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #2461 Napisano 8 Maja 2020 ale chcesz się uczyć anatomii czy np poczytać o rozciąganiu/rolowaniu/mobilizacji? jak to drugie to ja mam książkę "gotowy do biegu" i ostatnio wygrałem w konkursie "autoterapia mięśniowo-powięziowa". Gruba książka i całkiem ciekawie wygląda. Chodzi mi o szczegółowe poznanie mięśni. Bez treningu.Wysłane z mojego Nokia 2.2 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmaniek 2622 #2462 Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) Zbiór opowiadań kryminalnych różnych, polskich autorów, polecam. Edytowane 8 Maja 2020 przez mmaniek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CarlosPL 9 #2463 Napisano 8 Maja 2020 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #2464 Napisano 9 Maja 2020 Kolejny po Kukuczce i Bieleckim himalaista na tapecie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymar 63 #2465 Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) 23 godziny temu, fidelio napisał: Kolejny po Kukuczce i Bieleckim himalaista na tapecie. Jak temat Cię i interesuje to polecam jeszcze: Sztuka wolność Wojtek Kurtyka Droga Słonia biografia Artura Hajzera Ja, Pustelnik Wanda 4 osoby i cztery różne podejścia do gór i wspinania. a na mnie w kolejce czekają jeszcze w tej tematyce: Kazdemu jego Everest Komin pokutników TOPR GórFanka Mój Wybór Wielickiego pozdrawiam! Edytowane 10 Maja 2020 przez szymar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #2466 Napisano 10 Maja 2020 Dzięki za ciekawe propozycje ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5332 #2467 Napisano 10 Maja 2020 TOPR bardzo polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 757 #2468 Napisano 14 Maja 2020 Chińszczyzny ciąg dalszy.Polecam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
selphy 347 #2469 Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) W dniu 8.05.2020 o 22:11, etz napisał: James Clavell Król szczurów - literatura obozowa ale jakże inna niż chociażby Inny świat G.H-G Bardzo ciekawa książka, aż sięgnę do niej drugi raz Obecnie, Edytowane 14 Maja 2020 przez selphy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #2470 Napisano 18 Maja 2020 (edytowane) A ja wlasnie przeczytalem...caly ten temat od pierwszej strony az do 90 w poszukiwaniu nowych pozycji. Nie uwazam tego za stracony czas bo znalazlem az 19 ksiazek ktore musze otworzyc. No i mam wrazenie ze poznalem kolegow od nowa - oczywiscie w pozytywnym znaczeniu Mam tez dwie propozycje 1) Panowie,piszmy chociaz dwa zdania na teamt prezentowanej ksiazki - bo oceniac ksiazke po wklejonym zdjeciu okladki jest ciezko..i nawet slowo 'polecam' jest malo przekonywujace. Milo by bylo czytac mini recenzje nawet wtedy gdy prezentowana ksiazka sie juz powtarza ktorys raz z kolei - im wiecej roznych opini - od roznych ludzi - tym latwiej wyciagnac jakies informacje o zawartej tresci. 2) By pisane tytuly zamieszczac w cudzyslowiach lub pisac je duzymi literami.Chodzi oto by nie zlewaly sie w poscie z innymi wyrazami. Bez nerwow prosze..bo te same propozycje tycza sie takze moich postow Zeby nie bylo spamu z mojej strony to chcialbym zaproponowac wszystkim milosnikom Orwell'a pewna ksiazke. '' NA DNIE W PARYZU I LONDYNIE'' Proponuje ja dlatego ze jako jedyna ksiazka Orwell'a nie jest fikcja i opisuje prawdziwe zdarzenia z zycia autora. Pokazuje swiat Paryskiej ulicy z calym jej ludzkim brudem i wyraznie mowi, ze juz w tamtych czasch,gdyby nie emigranici zarobkowi,swiat wygladalby zupelnie inaczej. Ukazuje poczatki francuskich restauracji zupelnie z innej strony.Tej ktorej nie widzimy i ktorej nawet bysmy sie nie spodziewali.Nawet ja,ktory poznal osobiscie skrawek tej branzy,zupelnie inaczej sobie to wyobrazalem.Tyle o Paryzu. W Londynie opisuje swoje zycie jako bezdomnego. Pokazuje w niej ze dla czlowieka bezdomnego system warrtosci ma zupelnie inny wymiar,niz dla kogos z dachem nad glowa..i nie koniecznie musi sie to wiazac z 'nieszczesliwoscia' Pisze w niej, ze dla bezdomnego nic nie jest tak okrutne jak uczucie glodu..i ze prowadzenie domu opieki dla bezdomnych lub noclegowni moga byc calkiem intratnym zajeciem na emeryturze,juz nawet w tamtych czasach Nie czytalem ksiazki ''FOLRWARK ZWIERZECY'' ,wiec nie wiem jakim stylem jest napisana Co prawdaz, bedac dzieckiem ogladalem rysunkowa jej wersje,ale jak wiadomo - to nie jest to samo Moge porownac ja tylko do ksiazki ''1984'' - i jak z calym szacunkiem odnosze sie do ''1984'' - to napewno szybciej wroce do tej biografi bo jest napisana jezykiem przystepnym dla kazdego i o wiele latwiej sie ja czytalo Edytowane 18 Maja 2020 przez mrovka literowki :P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bonusdg 48 #2471 Napisano 19 Maja 2020 Od siebie polecę książkę "Znamię na potylicy. Opowieść o rotmistrzu Pileckim", której autorem jest Roman Konik. Polecam ją osobom, które chcą zgłębić wiedzę na temat polskiego bohatera, ochotnika do Auschwitz. Nie jest to książka historyczna, więc nie należy bać się dużej ilości dat, miejsc nazwisk czy suchych faktów. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scaut 7813 #2472 Napisano 19 Maja 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #2473 Napisano 19 Maja 2020 A ja wlasnie przeczytalem...caly ten temat od pierwszej strony az do 90 w poszukiwaniu nowych pozycji. Nie uwazam tego za stracony czas bo znalazlem az 19 ksiazek ktore musze otworzyc. No i mam wrazenie ze poznalem kolegow od nowa - oczywiscie w pozytywnym znaczeniu Mam tez dwie propozycje 1) Panowie,piszmy chociaz dwa zdania na teamt prezentowanej ksiazki - bo oceniac ksiazke po wklejonym zdjeciu okladki jest ciezko..i nawet slowo 'polecam' jest malo przekonywujace. Milo by bylo czytac mini recenzje nawet wtedy gdy prezentowana ksiazka sie juz powtarza ktorys raz z kolei - im wiecej roznych opini - od roznych ludzi - tym latwiej wyciagnac jakies informacje o zawartej tresci. 2) By pisane tytuly zamieszczac w cudzyslowiach lub pisac je duzymi literami.Chodzi oto by nie zlewaly sie w poscie z innymi wyrazami. Bez nerwow prosze..bo te same propozycje tycza sie takze moich postow Zeby nie bylo spamu z mojej strony to chcialbym zaproponowac wszystkim milosnikom Orwell'a pewna ksiazke. '' NA DNIE W PARYZU I LONDYNIE'' Proponuje ja dlatego ze jako jedyna ksiazka Orwell'a nie jest fikcja i opisuje prawdziwe zdarzenia z zycia autora. Pokazuje swiat Paryskiej ulicy z calym jej ludzkim brudem i wyraznie mowi, ze juz w tamtych czasch,gdyby nie emigranici zarobkowi,swiat wygladalby zupelnie inaczej. Ukazuje poczatki francuskich restauracji zupelnie z innej strony.Tej ktorej nie widzimy i ktorej nawet bysmy sie nie spodziewali.Nawet ja,ktory poznal osobiscie skrawek tej branzy,zupelnie inaczej sobie to wyobrazalem.Tyle o Paryzu. W Londynie opisuje swoje zycie jako bezdomnego. Pokazuje w niej ze dla czlowieka bezdomnego system warrtosci ma zupelnie inny wymiar,niz dla kogos z dachem nad glowa..i nie koniecznie musi sie to wiazac z 'nieszczesliwoscia' Pisze w niej, ze dla bezdomnego nic nie jest tak okrutne jak uczucie glodu..i ze prowadzenie domu opieki dla bezdomnych lub noclegowni moga byc calkiem intratnym zajeciem na emeryturze,juz nawet w tamtych czasach Nie czytalem ksiazki ''FOLRWARK ZWIERZECY'' ,wiec nie wiem jakim stylem jest napisana Co prawdaz, bedac dzieckiem ogladalem rysunkowa jej wersje,ale jak wiadomo - to nie jest to samo Moge porownac ja tylko do ksiazki ''1984'' - i jak z calym szacunkiem odnosze sie do ''1984'' - to napewno szybciej wroce do tej biografi bo jest napisana jezykiem przystepnym dla kazdego i o wiele latwiej sie ja czytalo Folwark zwierzęcy. Polecam z całego serca. Czytałem kiedyś chyba w ogólniaku. I ostatnio jak córka miała lekturę w szkole, to w niedzielę przeczytałem po obiedzie bo tak leżała bezpańsko. Przeczytasz w 2 godziny. Dobrze napisana, fajnie się czyta. Nie ma jakichś dłużyzn. Co więcej o nie .... Będziesz miał okazję porównać z historią i współczesnością ....Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drow 1 #2474 Napisano 20 Maja 2020 Wczoraj skończone "Więzy krwi. Hajmdal" tom 4 autorstwa Dariusza Domagalskiego, książka z gatunku SF, przyjemna w czytaniu i pomimo,że to już kolejny tom to akcja pod koniec się rozkręca. Szkoda, że trzeba czekać na 5 tom. Wczoraj też odniosłem "Virion. Szermierz." Andrzeja Ziemkiewicza, książka z gatunku fantasy, kolejny tom i powoli da się odczuć zmęczenie tematem u autora, ale też przyjemnie się czyta. Obie pozycje przeczytane w tydzień. Ciągle czytam, chociaż chwilowo odłożony na bok jest "Upadek Hyperiona" Dana Simmonsa, jest to kontynuacja "Hiperiona" i trochę mało tutaj akcji. Książka z gatunku SF. Wczoraj przyniesione "Odyssey One. Rozgrywka w ciemno" Evan Currie, kilka tomów, gatunek SF, polecana, ma mieć sporo akcji. Zobaczymy na razie pierwsze strony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 802 #2475 Napisano 21 Maja 2020 18 godzin temu, Drow napisał: Wczoraj skończone "Więzy krwi. Hajmdal" tom 4 autorstwa Dariusza Domagalskiego, książka z gatunku SF, przyjemna w czytaniu i pomimo,że to już kolejny tom to akcja pod koniec się rozkręca. Szkoda, że trzeba czekać na 5 tom. Wczoraj też odniosłem "Virion. Szermierz." Andrzeja Ziemkiewicza, książka z gatunku fantasy, kolejny tom i powoli da się odczuć zmęczenie tematem u autora, ale też przyjemnie się czyta. Obie pozycje przeczytane w tydzień. Ciągle czytam, chociaż chwilowo odłożony na bok jest "Upadek Hyperiona" Dana Simmonsa, jest to kontynuacja "Hiperiona" i trochę mało tutaj akcji. Książka z gatunku SF. Wczoraj przyniesione "Odyssey One. Rozgrywka w ciemno" Evan Currie, kilka tomów, gatunek SF, polecana, ma mieć sporo akcji. Zobaczymy na razie pierwsze strony. Virion Szermierz napisał Andrzej Ziemiański . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach