GostRado 12313 #3901 Napisano 3 Kwietnia 2025 Świetna publikacja. Można sporo dowiedzieć się o sobie oraz ogólnie, o zachowaniach i funkcjonowaniu człowieka obu płci. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zolw 1268 #3902 Napisano 3 Kwietnia 2025 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uhrenfreund 3824 #3903 Napisano 5 Kwietnia 2025 Niektórzy już sezon rowerowy zaczęli, niektórzy niedługo zaczną, a u mnie taka lektura... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 36568 #3904 Napisano 6 Kwietnia 2025 (edytowane) Z. Rokit: Odrzania. Podróż podziemiach odzyskanych. 🎧 6/10 chyba czegoś innego się spodziewałem, dla mnie za dużo tu osobistych przemyśleń autora Edytowane 12 Kwietnia 2025 przez Cologero 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kingcrimson 20033 #3905 Napisano 6 Kwietnia 2025 Filmu nie widziałem ale podobno przeciętny i mocno spłycony w odniesieniu do książki, która jest świetna. Rasowy dramat, kryminał psychologiczny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 160027 #3906 Napisano 8 Kwietnia 2025 Niestety, nie autorstwa Tadeusza Batyra😎 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #3907 Napisano 10 Kwietnia 2025 Podobni z tym Batyrem... Może oni jakąś rodziną są? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek3545 1136 #3908 Napisano 10 Kwietnia 2025 Klasyka sci-fi. Trudno uwierzyć, że książka została napisana w 1972 r. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uhrenfreund 3824 #3909 Napisano 10 Kwietnia 2025 Wznowienie legendarnej serii. Ta akurat książka była dodatkiem do gazety. Kupiłem z ciekawości. Jak byłem mały to pożyczałem "Żółte Tygrysy" od starszego kolegi. Jestem ciekaw. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8066 #3910 Napisano 10 Kwietnia 2025 (edytowane) Uwielbiałem i nadal uwielbiam “tygrysy”. Fajnie, że je wznowili. Edytowane 10 Kwietnia 2025 przez cordi7 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 70631 #3911 Napisano 10 Kwietnia 2025 Miałem w młodości kilkadziesiąt Tygrysów w biblioteczce, ale jak po studiach już nie wróciłem na stare śmieci, to moja mama „posprzątała” i było po Tygrysach . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8278 #3912 Napisano 12 Kwietnia 2025 Ktoś może czytał? Podobno po przeczytaniu człowiek inaczej patrzy na zegarek. 0 KSIĄŻKA - CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 36568 #3913 Napisano 12 Kwietnia 2025 Lektura na weekend 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5350 #3914 Napisano 12 Kwietnia 2025 3 godziny temu, Cologero napisał(-a): Lektura na weekend Napisz proszę jak wrażenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 22962 #3915 Napisano 12 Kwietnia 2025 Będzie czytane. Książki gabarytowo dla kandydata obywatelskiego do ćwiczeń siłowych 😁. Chociaż dla mnie też 🤣. O brytolach prezent od córki. Do dyplomacji przymierzałem się już dość długo, podejrzewam ,że podczas lektury będzie krew, pot i łzy. Ale trudno - to trzeba być twardym nie miętkim😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek3545 1136 #3916 Napisano 14 Kwietnia 2025 Fajnie było wrócić do świata Wiedźmina. Nawet jeśli oczekiwałem trochę więcej:) Wydaje się, że ta króciutka powieść jednak jest trochę słabsza niż główna seria… 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kingcrimson 20033 #3917 Napisano 14 Kwietnia 2025 40 minut temu, radek3545 napisał(-a): Fajnie było wrócić do świata Wiedźmina. Nawet jeśli oczekiwałem trochę więcej:) Wydaje się, że ta króciutka powieść jednak jest trochę słabsza niż główna seria… Mam podobne wrażenia. Sama historyjka prościutka i dosyć przewidywalna ale klimat jak za czasów sagi. Co by nie mówić, Sapkowski potrafi pisać fantasy jak mało kto. Mam nadzieję, że jeszcze mu się zechce i czymś nas uraczy ze świata Wiedźmina. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 27043 #3918 Napisano 15 Kwietnia 2025 (edytowane) "Dzieci czasu" - A. Tchaikovsky. Wywołuje arachnofobię i leczy z arachnofobii. Lekkie SF, przyswajalne dla każdego, oparte na pomyśle starym, ale podanym w sposób oryginalny, z intrygującym "czynnikiem" przewodnim. Edytowane 15 Kwietnia 2025 przez AspirantS 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrzysztofJarzyna 134 #3919 Napisano 15 Kwietnia 2025 Limes Inferior odświeżony. Jedziemy dalej 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uhrenfreund 3824 #3920 Napisano 15 Kwietnia 2025 Próbuję się z historią alternatywną... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krathor 677 #3921 Napisano 17 Kwietnia 2025 W dniu 15.04.2025 o 09:51, AspirantS napisał(-a): "Dzieci czasu" - A. Tchaikovsky. Wywołuje arachnofobię i leczy z arachnofobii. Lekkie SF, przyswajalne dla każdego, oparte na pomyśle starym, ale podanym w sposób oryginalny, z intrygującym "czynnikiem" przewodnim. Ja też jestem w trakcie czytania. Dość ciekawe ale faktycznie jakieś takie wtórne. Nie wiem czemu ale mam takie nieodparte wrażenie. Na dodatek im dalej, tym mniej mnie angażuje.😁 Jednak jest to rasowa hard SF a takiej dzisiaj mało i należy to docenić, bo mało się czegoś takiego dzisiaj pisze. SF chyba umiera wraz z pokoleniami które rozumiały technologię i naukę. Teraz najpopularniejsze są miejskie wiedźmy, wilkołaki (w rezydencjach oczywiście) i duchy na blokowiskach.🤣 W dniu 14.04.2025 o 18:03, radek3545 napisał(-a): Fajnie było wrócić do świata Wiedźmina. Nawet jeśli oczekiwałem trochę więcej:) Wydaje się, że ta króciutka powieść jednak jest trochę słabsza niż główna seria… Generalnie najlepsze co Sapkowski napisał to opowiadania o Geralcie.Cykl powieści o Geralcie i Ciri było już dużo słabszy, głównie dlatego według mnie, że przez zabiegi postmodernistyczne to za bardzo poszło w pastisz niż rasową fantasy. Z trylogii husyckiej znam pierwszy tom który też był przyzwoity. Ale nie uważam Sapkowskiego za dobrego pisarza. Popularnego i spektakularnego - tak, ale nie jest dobry. O wiele lepszy jest np. Piekara. Też potrafi pisać puszczając oko do czytelnika, ale jego proza jest krwista, wciągająca i barwna. Oczywiście są też inni, a Piekarę podaję jako dobry przykład. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 36568 #3922 Napisano 18 Kwietnia 2025 W dniu 12.04.2025 o 12:52, Nocny duch napisał(-a): Napisz proszę jak wrażenia Chiny 5.0 to książka o nowym porządku świata, komunizm w cyfrowym wydaniu. Społeczeństwo poddane permanentnej inwigilacji z wykorzystaniem nowych technologii. Państwo chce wiedzieć i już dzisiaj wie kto, z kim, kiedy i co? Wszyscy zachwycają się postępem jaki poczyniły Chiny nie wiedząc, albo nie chcąc dostrzegać jakim kosztem to wszystko się odbywa. Książka otrzeźwienie dla wszystkich zafascynowanych współczesnym Państwem Środka. Polecam lekturę zwłaszcza, że bardzo ciekawie robi się od rozdziału: Jak partia wykorzystuje sztuczną inteligencję w rządzeniu państwem. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5350 #3923 Napisano 18 Kwietnia 2025 Czytałem już jedną pozycję - Doskonałe państwo policyjne - jak testowali różne rozwiązania na Ujgurach, chętnie więc i tą przeczytam. Widać, że testy przechodzą w kolejną fazę. Dzięki za wrażenia! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 27043 #3924 Napisano 18 Kwietnia 2025 W dniu 17.04.2025 o 12:58, Krathor napisał(-a): Ja też jestem w trakcie czytania. Dość ciekawe ale faktycznie jakieś takie wtórne. Nie wiem czemu ale mam takie nieodparte wrażenie. Na dodatek im dalej, tym mniej mnie angażuje.😁 Jednak jest to rasowa hard SF a takiej dzisiaj mało i należy to docenić, bo mało się czegoś takiego dzisiaj pisze. SF chyba umiera wraz z pokoleniami które rozumiały technologię i naukę. Teraz najpopularniejsze są miejskie wiedźmy, wilkołaki (w rezydencjach oczywiście) i duchy na blokowiskach.🤣 Generalnie najlepsze co Sapkowski napisał to opowiadania o Geralcie.Cykl powieści o Geralcie i Ciri było już dużo słabszy, głównie dlatego według mnie, że przez zabiegi postmodernistyczne to za bardzo poszło w pastisz niż rasową fantasy. Z trylogii husyckiej znam pierwszy tom który też był przyzwoity. Ale nie uważam Sapkowskiego za dobrego pisarza. Popularnego i spektakularnego - tak, ale nie jest dobry. O wiele lepszy jest np. Piekara. Też potrafi pisać puszczając oko do czytelnika, ale jego proza jest krwista, wciągająca i barwna. Oczywiście są też inni, a Piekarę podaję jako dobry przykład. Finał "Dzieci czasu" powinien zrekompensować spadek zainteresowania w 2/3 powieści. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uhrenfreund 3824 #3925 Napisano 20 Kwietnia 2025 Wesołych Świąt! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach