Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

....

W dniu 1.07.2024 o 18:54, beniowski napisał(-a):

Wracam do tematu, bo są wyniki: Bartosiak stracił tytuł doktora. Polecam świetny wywiad z dr. Piegzikiem w wyborczej.biz na ten temat. Jeśli ktoś nie ma dostępu mogę wysłać pdf-a. 

https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,31101828,doprowadzil-do-odebrania-doktoratu-bartosiakowi-dzwonily-do.html 

Trochę spóźniona, ale warta odnotowania wiadomość - 30.06.2025 Rada Doskonałości Naukowej uchyliła decyzję o odebraniu Bartosiakowi doktoratu, także ten...

Edytowane przez Matti
ooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucam dwie zaległe lektury: 

1. Józef Mackiewicz - "Sprawa pułkownika Miasojedowa". Powieść na podstawie rzeczywistych wydarzeń, określanych, jako "rosyjski odpowiednik sprawy Dreyfusa". Bardzo dobrze się to czyta, jednostka w zderzeniu z "walcem historii", do tego arcyciekawe czasy. Dla mnie równie ciekawe, jak sama historia Miasojedowa, były późniejsze losy jego żony Klary.

mackiewicz.jpg.7db3c2144630cef5aeffc9151a5a5d4d.jpg

2. Jacqueline Harpman - "Ja, która nie poznałam mężczyzn". Poruszająca i skłaniająca do refleksji nad istotą człowieczeństwa. Dystopia / sci-fi która miejscami przywodzi na myśl literaturę obozową. 

282122667_jaktora.thumb.jpg.44cc39517584613e6a1ea42fb5986b18.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, rmak napisał(-a):

Murakami ma swój specyficzny styl, którym może trudno mi się było zachwycić, niemniej przeczytałem wszystkie trzy i w sumie nie żałowałem.

Właśnie ten styl pisarski i charakterstyczny klimat jego twórczości mnie zainteresował, zaintrygował i ostatecznie wciągnął.  U mnie zaczęło się od "Śmierci Komandora" i tę pozycję mogę Tobie śmiało polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opowiadania Bizarne p.Olgi Tokarczuk to dla mnie dobra lektura, oderwane od siebie historie zaciekawiają tematem i dobrze, choć  nie bez pewnej zadumy relaksują głowę.

unnamed.jpg

pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem czytać ''KONKLAWE'' autorstwa Robert Harris.

Filmu nie oglądałem i nie wiem jak ma się do książki, ale książka była naprawdę świetną rozrywką.

To zadziwiające, jak można napisać książkę która wciąga od pierwszych stron i jednocześnie porusza temat, który nie wydaje się być ekscytujący. 

Co ciekawe, miałem kilka scenariuszy zakończenia podczas czytania, ale mimo to końcówka tak mnie zaskoczyła, że nawet nie brałem takiej pod uwagę. 

Jedno jest pewne, zostaje na półce obok książki ''Pierścień Rybaka'' i ''Sodoma''

Pozostaje mi teraz oglądnąć film. Bo po przeczytaniu książki, doszedłem do bardzo odważnego wniosku : jeżeli film trzyma się treści, to na pewno nie można było go zepsuć.

20251016_235342.jpg

Edytowane przez -mrovka-
literówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, -mrovka- napisał(-a):

Skończyłem czytać ''KONKLAWE'' autorstwa Robert Harris.

Filmu nie oglądałem i nie wiem jak ma się do książki, ale książka była naprawdę świetną rozrywką.

To zadziwiające, jak można napisać książkę która wciąga od pierwszych stron i jednocześnie porusza temat, który nie wydaje się być ekscytujący. 

Co ciekawe, miałem kilka scenariuszy zakończenia podczas czytania, ale mimo to końcówka tak mnie zaskoczyła, że nawet nie brałem takiej pod uwagę. 

Jedno jest pewne, zostaje na półce obok książki ''Pierścień Rybaka'' i ''Sodoma''

Pozostaje mi teraz oglądnąć film. Bo po przeczytaniu książki, doszedłem do bardzo odważnego wniosku : jeżeli film trzyma się treści, to na pewno nie można było go zepsuć.

20251016_235342.jpg

Książki nie czytałem, ale na filmie byłem z Żoną, świetnie się oglądało polecam 👍 👍 👍 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi