Diego04 318 #3651 Napisano 19 Grudnia 2015 Od siebie polecę "Everest". http://www.filmweb.pl/film/Everest-2015-695659# Na pewno jeden z fajniejszych filmów 2015 roku. Właśnie obejrzałem po Twojej rekomendacji.Jestem na świeżo więc mam jeszcze trochę przemyśleń, ale film dobry, na pewno wart zobaczenia.Również polecam dalej. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #3652 Napisano 20 Grudnia 2015 Ja na spokojnie na 28 nie wytrzymalem, sprawdzilem wczoraj i poniewaz byly dostepne pojedyncze dobre miejsca to poszedlemtakze star wars obejrzaneszkoda ze takie krotkie, moglbym w kinie siedziec jeszcze ze 2 godziny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10436 #3653 Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Moc właśnie przebudziła się i we mnie, powiem tak moje pokolenie którego nie zachwyciły cześć 1-3 bo wychowało się częściach 4-6 będzie zachwycone ! Szczerze??? Toto ma byc lepsze niż częśc 1-3??? 4-6, wiadomo, genialne. 1-3... cóż, jakby mniej genialne, ale siódemka to dramat!Scenariusz na grę komputerową, a i tak KotOR ma lepszą fabułę! Popłuczyny po poprzednich seriach, zwykły film akcji bazujący na efektach specjalnych, brak klimatu, za szybko, za dynamicznie i bez sensu i logiki. Nie chcę robic za duzego spoilera, ale jak "mroczny lord' nie daje rady dwóm amatorom, to cóż... widac, ze po znajomości się do Akademii Jedi dostał Jedi samouk w dwa dni uczy się tego, czego w dawniej uczyło się zawsze latami i wielce wymiata jak sam mistrz ObiWan...No i ten groteskowy miecz...Owszem - film jest nieźle zrealizowany. Ale nic poza tym Wrażenie deja vu z cz. 4 jeśli chodzi o ogólny zarys scenariusza, ogólnie jakby trochę odgrzany kotlet Liczyłem, że akcja będzie osadzona o wiele później, z ew. nawiązaniami do starych historii. A tu - najważniejsze, żeby wsadzić kilka znajomych twarzy. Reszta - trochę wybuchów, trochę machania mieczem i jakoś pójdzie. Nie poszło Edytowane 20 Grudnia 2015 przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 148 #3654 Napisano 20 Grudnia 2015 Nie zgadzam się !!!! w porównaniu z częściami 1-3 w 7 nie ma wcale efektów specjalnych, film bazuje właśnie na klimacie!!! widać że w latach 80-tych jeszcze nie było Cię na świecie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10436 #3655 Napisano 20 Grudnia 2015 Jak nie ma jak są? Klimat części 4-6 to zupełnie inna bajka niż części 7... Gra komputerowa Knights of the Old Republic jest bardziej klimatyczna niż część 7 Kolega zauważył, że wszystko w tym filmie jest jakby 'deus ex machina', w poprzednich częściach akcja rozwijała się wolniej, poszczególne wydarzenia są uzasadnione, wytłumaczone, a tu... nagle deus ex machina pojawia się potężne zło, z jakimś brzydalem na czele i mrocznym lordem niedojdą, który jest tak straszny, że posikać się ze śmiechu można, deus ex machina pojawia się Jedi samouk, który po paru minutach obycia z Mocą jest potężniejszy niż wyszkolony pan niedojda, a potem łapie za miecz i już wymiata, no i ten szturmowiec zdrajca, który od początku zbyt ostentacyjnie pokazuje, że coś jest z nim nie tak... O "modlitwie" do rozdeptanej maski już ne wspomnę - "żal.pl", jak to mawiają... Bieg wydarzeń jest nadmiernie przewidywalny, scenariusz jest w zasadzie kalką z części 4 i choć ogląda się to całkiem fajnie, do poziomu części 4-6 temu jest bardzo, bardzo... bardzo daleko. Czekam na 8-kę, liczę, że będzie lepsza... BB-8 wymiata, to fakt 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mcfly 5 #3656 Napisano 20 Grudnia 2015 Kylo nie jest mrocznym lordem- sithowie wyginęli. Ten zły to jakaś inna wersja wrażliwego na moc złoczyńcy- i właśnie po braku kontroli emocjonalnej y Kyla widać różnicę w szkoleniu w stosunku do Sithów. Czepianie się różnicy czasowej jest też trochę bez sensu- przecież między pierwszą i drugą trylogią jest także dokładnie różnica pokolenia- po prostu dzieci dorosły- i dla mnie to jest ciągłość historii. Jedi samouk jest chyba po prostu wyraźnie zdolniejszy- kto mu odmówi- Luke w 4. części też używał miecza praktycznie od razu. Mi się podobało- a proste nawiązania scenariuszowe do 4. części- miód malina i orzeszki- w końcu coś dla fanów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 19694 #3657 Napisano 20 Grudnia 2015 Jakimś super fanem GW nie jestem, ale przed wczorajszym seansem odświeżyłem sobie całą sagę. Oczekiwania były duże i niestety wyszedłem lekko rozczarowany. Za dużo humoru, Kylo Ren- śmiech na sali i SPOILER! wręcz skopiowana akcja z rozwaleniem gwiazdy śmierci co zniesmaczyło mnie najbardziej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10436 #3658 Napisano 20 Grudnia 2015 Kylo nie jest mrocznym lordem- sithowie wyginęli. Ten zły to jakaś inna wersja wrażliwego na moc złoczyńcy- i właśnie po braku kontroli emocjonalnej y Kyla widać różnicę w szkoleniu w stosunku do Sithów. Czepianie się różnicy czasowej jest też trochę bez sensu- przecież między pierwszą i drugą trylogią jest także dokładnie różnica pokolenia- po prostu dzieci dorosły- i dla mnie to jest ciągłość historii. Jedi samouk jest chyba po prostu wyraźnie zdolniejszy- kto mu odmówi- Luke w 4. części też używał miecza praktycznie od razu. Mi się podobało- a proste nawiązania scenariuszowe do 4. części- miód malina i orzeszki- w końcu coś dla fanów. Tylko ten niedojda ponoć rozwalił Luke'owi całą akademię I nagle całą jego wielką moc szlag trafił. Chyba, że ich we śnie dorwał, przebiegły drań Ogólnie Kylo to totalna porażka. Scenariusz to zwykła porażka. Jak mówię - byłaby fajna gra komputerowa. Ale nie "wielki" film na miarę pierwszej trylogii. Nie zbliża sie poziomem po prostu. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Solve 218 #3659 Napisano 20 Grudnia 2015 Dla odmiany ja nie byłem na nowych SW ale obejrzałem dwa inne filmy - godne polecenia: Furia - bardzo dobry film, brat pitt w formie - polecam Do utraty sił - świetny film , Gyllenhal świetny - film, bardzo mocny, przykry - ale mimo to polecam 0 Krystian "KriSu" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #3660 Napisano 20 Grudnia 2015 Do utraty sił - świetny film , Gyllenhal świetny - film, bardzo mocny, przykry - ale mimo to polecam Jake'a bardzo lubię, ale film wg mnie bardzo słaby - przewidywalny, oklepany, schematyczny. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 3521 #3661 Napisano 20 Grudnia 2015 Dzisiaj udało mi się obejrzeć z żoną najnowsze Gwiezdne Wojny. Oboje jesteśmy pod wielkim wrażeniem i już nie możemy się doczekać kiedy film zostanie wydany na Blu-Ray. Przyznać trzeba, że VII część jest znacznie lepsza od infantylnych, przesadnie kolorowych i dosłownych epizodów I-III.Odwołanie do starych części dostrzec można bez problemu. Z jednej strony, nacisk położony jest na emocje oraz chemię, jaka jest powstaje między bohaterami. Z drugiej - jak pięknie historia zatacza koło. To tak w dużym skrócie. SPOILER ALERT Rey mogła równie dobrze zabić przeciwnika i nie byłoby nic w tym dziwnego. Luke, prawdopodobnie po kilku godzinach ćwiczeń, był w stanie trafić największego zabójcę w galaktyce. Z żoną obstawiamy, że Rey jest córką Luke'a, który ją zostawił, aby ją chronić. Scena śmierci Hana Solo mogłaby być lepsza i to jedyne, co może być dyskusyjne. Sama zaś postać wykreowana przez Adama Drivera jest w porządku. Kto powiedział, że "bad guyem" nie może być zagubiony, szukający swojej drogi młody człowiek? Kogo wolelibyście pod maską - jakiegoś zakapiora? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pytam 9 #3662 Napisano 21 Grudnia 2015 A 20 lat temu...:http://www.rollingstone.com/movies/news/heat-at-20-michael-mann-on-making-a-crime-drama-classic-20151215?page=5 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #3663 Napisano 21 Grudnia 2015 Zastanówcie się nad "Zupełnie Nowy Testament" Właśnie wszedł do normalnej dystrybucji do kin. Warto się z nim zmierzyć.. Intelektualna zabawa w klimacie religii.Pierwszy akt tego filmu to arcydzieło. Błyskotliwa, brawurowa i intelektualna uczta dla oczu i umysłu. Niezwykła konwencja i pomysł.Bóg spauperyzowany i złośliwy. Ciemne, brudnawe mieszkanie i rodzina wyglądająca jak biedota z przedmieść. Prawa ludzkie i boskie pisane po to by komplikować. I bunt siostry ..Jezusa. A na końcu utopia w psychodelicznych barwach. I jeszcze to łobuzerskie (od strony reżysera) umiejscowienie w ..Brukseli. Film spada natomiast dwie półki niżej w części środkowej gdy akcja powoli przenosi się w doczesność i świat realny. Historie (ewangelie) nowych apostołów nie są równe. Niektóre są wręcz nużące lub nieinteresujące. W dużym stopniu ułatwiają ich wchłanianie rozsiane po całym filmie dobre, ciekawe gagi i żarty. Ale to już poziom normalnego, dobrego kina a nie obietnicy fenomenu, który złożył początek.Reasumując - 8/10 ale to nie jest mocna ósemka. Film pomimo baśniowego charakteru tego komediodramatu, przemyca także szereg ważnych pytań i zjawisk. Groteskowość przemocy i tyranizowania rodziny Boga to jednak nadal przemoc i tyranizowanie (realne i bolesne). Poza tym:sposób konsumpcji wiary we współczesnej cywilizacji. Postawy dorosłych w stosunku do dzieci. Psychozy cywilizacyjne. Samotność.Dodatkowo trzeba podkreślić jeszcze doskonałe tło muzyczne. Oglądanie tego filmu to jak jednoczesna podróż do świata kina, opery i filharmonii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3664 Napisano 21 Grudnia 2015 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #3665 Napisano 21 Grudnia 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #3666 Napisano 22 Grudnia 2015 Dla odmiany ja nie byłem na nowych SW ale obejrzałem dwa inne filmy - godne polecenia: Furia - bardzo dobry film, brat pitt w formie - polecam Furia - Rewelacja! I rzeczywiście Pitt odnalazł się w tej roli - a nawet w jej uczłowieczeniu. Maszyna wojenna ale pełna wewnętrznych, głęboko skrywanych ran.Szkoda , że końcówka była już tylko ..dobra! ale za to wojenna bo większa część filmu to rewelacja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nightdream 61 #3667 Napisano 22 Grudnia 2015 Jak nie ma jak są? Klimat części 4-6 to zupełnie inna bajka niż części 7... Gra komputerowa Knights of the Old Republic jest bardziej klimatyczna niż część 7 Kolega zauważył, że wszystko w tym filmie jest jakby 'deus ex machina', w poprzednich częściach akcja rozwijała się wolniej, poszczególne wydarzenia są uzasadnione, wytłumaczone, a tu... nagle deus ex machina pojawia się potężne zło, z jakimś brzydalem na czele i mrocznym lordem niedojdą, który jest tak straszny, że posikać się ze śmiechu można, deus ex machina pojawia się Jedi samouk, który po paru minutach obycia z Mocą jest potężniejszy niż wyszkolony pan niedojda, a potem łapie za miecz i już wymiata, no i ten szturmowiec zdrajca, który od początku zbyt ostentacyjnie pokazuje, że coś jest z nim nie tak... O "modlitwie" do rozdeptanej maski już ne wspomnę - "żal.pl", jak to mawiają... Bieg wydarzeń jest nadmiernie przewidywalny, scenariusz jest w zasadzie kalką z części 4 i choć ogląda się to całkiem fajnie, do poziomu części 4-6 temu jest bardzo, bardzo... bardzo daleko. Czekam na 8-kę, liczę, że będzie lepsza... BB-8 wymiata, to fakt Zgadzam się z kolegą w 100%. Film mocno mnie rozczarował. Nie stopniował napięcia, był infantylny i momentami wręcz śmieszny. Szkoda. 0 Pobieda "czerwona 12" - 1-47 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 91597 #3668 Napisano 22 Grudnia 2015 Ralph Fiennes, dzisiaj kończy 53 lata. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3669 Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) "Gwiezdne wojny"Na plus, miło zobaczyc po latach księżniczkę,Hana r2d2,c-3po i innych...Ray, i nowy droid ok, reszta to kalka poprzednich części bez ladu i skladu.... No a wnuk Vadera-znerwicowany chłopaczek o wyglądzie irlandzkiego księdza w kasku od WSKi...Ciemna Strona przeszła chyba na ciemną stronę.., takie czasy. Zawiedziony fan. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 13327 #3670 Napisano 23 Grudnia 2015 No proszę, a w necie piejo kury z zachwytu. Po częściach I-III chyba trudno mnie będzie zawieść... Idę na seans po świętach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 19694 #3671 Napisano 23 Grudnia 2015 No niestety Panie Yoda... Ktoś tu wspominał, że ogląda The Knick. Ja wczoraj obejrzałem ostatni odcinek i jestem w lekkim szoku. Czyżby chcieli zakończyć serial? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRWISTY 275 #3672 Napisano 24 Grudnia 2015 "Gwiezdne wojny"Na plus, miło zobaczyc po latach księżniczkę,Hana r2d2,c-3po i innych...Ray, i nowy droid ok, reszta to kalka poprzednich części bez ladu i skladu....No a wnuk Vadera-znerwicowany chłopaczek o wyglądzie irlandzkiego księdza w kasku od WSKi...Ciemna Strona przeszła chyba na ciemną stronę.., takie czasy.Zawiedziony fan.+1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metius 14 #3673 Napisano 26 Grudnia 2015 "Gwiezdne wojny"Na plus, miło zobaczyc po latach księżniczkę,Hana r2d2,c-3po i innych...Ray, i nowy droid ok, reszta to kalka poprzednich części bez ladu i skladu.... No a wnuk Vadera-znerwicowany chłopaczek o wyglądzie irlandzkiego księdza w kasku od WSKi...Ciemna Strona przeszła chyba na ciemną stronę.. , takie czasy. Zawiedziony fan.Fakt - Kylo Ren to największy minus nowych Star Warsów, fabuła rzeczywiście patchworkowa, ale w sumie oglądało się całkiem nieźle. W każdym razie lepiej niż część 1 nowej trylogii. Ja wyszedłem z kina przyjemnie rozczarowany, może dlatego, że tzw. Prawdziwym Fanem nigdy nie byłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 3521 #3674 Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Jestem po seansie i muszę powiedzieć, że przy najnowszych Gwiezdnych Wojnach, tutaj w ogóle nie czuje się kosmosu. Nie ten poziom emocji, ale wykonanie oraz sam zamysł - bardzo dobre. Dla mnie 7/10. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Istvan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pgmaster 1469 #3675 Napisano 28 Grudnia 2015 Zastanówcie się nad "Zupełnie Nowy Testament" Właśnie wszedł do normalnej dystrybucji do kin. Warto się z nim zmierzyć.. Intelektualna zabawa w klimacie religii.Pierwszy akt tego filmu to arcydzieło. Błyskotliwa, brawurowa i intelektualna uczta dla oczu i umysłu. Niezwykła konwencja i pomysł.Bóg spauperyzowany i złośliwy. Ciemne, brudnawe mieszkanie i rodzina wyglądająca jak biedota z przedmieść. Prawa ludzkie i boskie pisane po to by komplikować. I bunt siostry ..Jezusa. A na końcu utopia w psychodelicznych barwach. I jeszcze to łobuzerskie (od strony reżysera) umiejscowienie w ..Brukseli. 30897_43_Das_Brandneue_Testament02____Kris_Dewitte.jpg Film spada natomiast dwie półki niżej w części środkowej gdy akcja powoli przenosi się w doczesność i świat realny. Historie (ewangelie) nowych apostołów nie są równe. Niektóre są wręcz nużące lub nieinteresujące. W dużym stopniu ułatwiają ich wchłanianie rozsiane po całym filmie dobre, ciekawe gagi i żarty. Ale to już poziom normalnego, dobrego kina a nie obietnicy fenomenu, który złożył początek.Reasumując - 8/10 ale to nie jest mocna ósemka. Film pomimo baśniowego charakteru tego komediodramatu, przemyca także szereg ważnych pytań i zjawisk. Groteskowość przemocy i tyranizowania rodziny Boga to jednak nadal przemoc i tyranizowanie (realne i bolesne). Poza tym:sposób konsumpcji wiary we współczesnej cywilizacji. Postawy dorosłych w stosunku do dzieci. Psychozy cywilizacyjne. Samotność.Dodatkowo trzeba podkreślić jeszcze doskonałe tło muzyczne. Oglądanie tego filmu to jak jednoczesna podróż do świata kina, opery i filharmonii. Ogladalem go na "Dwoch brzegach". Ubolewalem po seansie ze nie mozna go nigdzie znalezc, bo obejrzalbym jeszcze raz i nagle niespodzianka. Graja od nowego roku w kinach Polecam ten film Poczatek rzeczywiscie rewelacyjny, pozniej troche slabiej ale tez daje rade 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach