fox 207 #101 Napisano 29 Kwietnia 2018 Poniekąd o zegarach:Jerzy Bespałko: HISTORIA ZAKŁADÓW MECHANICZNO-PRECYZYJNYCH „MERA-BŁONIE w pdf: http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/Content/60622/00063950%20-%20Historia%20Zak%C5%82ad%C3%B3w%20Mechaniczno-Precyzyjnych%20Mera-B%C5%82onie.pdf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #102 Napisano 8 Maja 2018 Kupiłem ostatnio ciekawostkę ...Teraz muszę podjechać po autograf ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #103 Napisano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Ot, ostatnio trafił mi się egzemplarz autora Josepha Rabushki " Repair and Restore your 400-Day Clock ". Wiedza w książce raczej dla początkujących,ale przypadek sprawił,że z autografem . Zegarów prawie już nie mam,ale książki mogą być. Pozdrawiam Edytowane 25 Czerwca 2018 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #104 Napisano 17 Października 2019 Dawno tu nikt nie zaglądał.Trafiłem w necie na taką książkęCzy ktoś może ma, albo spotkał się z taką, zaciekawił mnie autor John Vernon.Próbowałem znaleźć coś o Nim, ale wyskakuje mi tylko aktor John Vernon, czyżby On był autorem? 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #105 Napisano 17 Października 2019 John Vernon (*1904 ?) był zegarmistrzem, przez wiele lat dyrektorem technicznym w firmie Thwaites & Reed. Założonej, bagatela, w roku 1740.Tu przy naprawie werku Big Bena, 1976: 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #106 Napisano 17 Października 2019 Dziękuję bardzo Drogi Piotrze, na Ciebie zawsze można liczyć.Czyli jednak tak jak podejrzewałem, autor książki był zegarmistrzem, a nie aktorem. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #107 Napisano 17 Października 2019 Dla obawiających się spadających wag. 5 sierpnia 1976 roku, podczas wybijania 3:30 wskutek pęknięcia osi "wiatraczka" w Big Benie opadła 40 metrów w dół 1250-kilogramowa waga od kwadransów Po prawej bęben. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #108 Napisano 17 Października 2019 To bałaganu narobiła . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #109 Napisano 17 Października 2019 (edytowane) Dla obawiających się spadających wag. 5 sierpnia 1976 roku, podczas wybijania 3:30 wskutek pęknięcia osi "wiatraczka" w Big Benie opadła 40 metrów w dół 1250-kilogramowa waga od kwadransów Po prawej bęben.Image 1.jpgMam fotkę w książce, gdzie zdjęcie zniszczeń jest dość lakonicznie opisane: "Big Ben seriously damaged by the malfunction of the fly"... Wtedy rozpadło się pół mechanizmu... Edytowane 17 Października 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #110 Napisano 17 Października 2019 Mam fotkę w książce, gdzie zdjęcie zniszczeń jest dość lakonicznie opisane: "Big Ben seriously damaged by the malfunction of the fly"... Wtedy rozpadło się pół mechanizmu... Przypomnę ->pdf w poście #11http://zegarkiclub.pl/forum/topic/172669-taki-mechanizm/ 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #111 Napisano 18 Października 2019 Nie chcę zaśmiecać tego tematu, bo jest o książkach, ale czytając różne ciekawostki o tym zegarze natrafiłem, że ma wychwyt Denisona z podwójnym kołem. Nie natrafiłem na zdjęcie pokazujące ten wychwyt w tym zegarze. Ciekawy jestem działania tego wychwytu, bo z rysunku trudno mi to zrozumieć. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #112 Napisano 18 Października 2019 Nie chcę zaśmiecać tego tematu, bo jest o książkach, ale czytając różne ciekawostki o tym zegarze natrafiłem, że ma wychwyt Denisona z podwójnym kołem. Nie natrafiłem na zdjęcie pokazujące ten wychwyt w tym zegarze. Ciekawy jestem działania tego wychwytu, bo z rysunku trudno mi to zrozumieć.https://youtu.be/Yike2DfOqh0 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #113 Napisano 18 Października 2019 https://youtu.be/Yike2DfOqh0Dzięki bardzo, świetny filmik... Wszystko jasne. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 296 #114 Napisano 30 Listopada 2019 Czy wiecie coś o tych książkach:"Historia Fabryki Zegarów Junghans""Historia Fabryki Zegarów Kienzle"??? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #115 Napisano 30 Listopada 2019 Książek z "widzenia" nie znam. Znam Autora z fb. Ma się wkrótce ukazać Jego książka o fabryce Gustava Beckera, oparta o dysertację doktorską. Można zatem powiedzieć, że Autor ma już pewien dorobek. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr - kornik 66 #116 Napisano 2 Grudnia 2019 Czy wiecie coś o tych książkach:"Historia Fabryki Zegarów Junghans""Historia Fabryki Zegarów Kienzle"???Znam i gorąco polecam, dobrze i merytorycznie opisane historie firm, plus reprinty katalogów.Po lekturze zmieniłem na plus moje podejście do firmy Junghans. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #117 Napisano 21 Stycznia 2020 Przygotowując się do zakupu pierwszego roczniaka zaopatrzyłem się w dwie książki ... Mam nadzieję że roczniak będzie adekwatny do zawartej wiedzy którą będę powolutku starał się ogarnąć ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #118 Napisano 21 Stycznia 2020 No to masz Leszku podstawy tej "tajemnej" wiedzy. W Terwilligerze jest trochę błędów - np w miejsce firmy Haas wpisz wszędzie Hauck (Haas nie robił roczniaków w ogóle). może w wydaniu 11-tym to poprawią. Wiedzę już nabyłeś, teraz czas na zegary. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 296 #119 Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Książki o Junghansie i Kienzle mamy już w sprzedaży u nas w sklepie.Zainteresowanych zapraszam.Napisałem też kilka słów o książce o firmie Junghans:Zapraszam do lektury "Historia Fabryki Junghans" - informacja Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Władek Meller 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elrutko 35 #120 Napisano 15 Lutego 2020 Książki popularnonaukowe w języku polskim od czasu do czasu dodaję do serwisu lubimyczytac.pl z tagiem #kmziz. Ich listę można znaleźć pod linkiem:https://lubimyczytac.pl/ksiazki/t/kmzizPostaram się uzupełnić listę o te dwie pozycje, tj. Junghans i Kienzle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #121 Napisano 17 Lutego 2020 Pojawił się katalog zegarów znajdujących się w zbiorach Muzeum Historycznego Kraków (Kamienica Hipolitów)W związku z tym 25.02.2020 w Kamienicy Hipolitów odbędzie się spotkanie i promocja Katalogu. https://www.muzeumkrakowa.pl/aktualnosci/spotkanie-wokol-katalogu-zbiorow-mhk-nr-7-mechaniczne-zegary-domowe-w-zbiorach-muzeum-historycznego-miasta-krakowa-autorstwa-elzbiety-blazewskiej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #122 Napisano 17 Lutego 2020 Więcej o katalogu:https://www.muzeumkrakowa.pl/sklep/mechaniczne-zegary-domowe-w-zbiorach-muzeum-historycznego-miasta-krakowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #123 Napisano 27 Lutego 2020 Polecam każdemu miłośnikowi starych zegarów! Rewelacyjne zdjęcia zegarów i ich mechanizmów Szczegółowe opisy nie są ograniczone jedynie do epoki i stylistyki historycznej, ale zawierają informacje dotyczące konstrukcji mechanizmów. Jednym z recenzentów katalogu, jest dr. inż. G. Szychliński, który bardzo wysoko ocenił pracę autorki,,E Błażewskiej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #124 Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) Chciałbym polecić książkę autorstwa - znanego zapewne większości Kolegów - Rafała Wietrzyńskiego.W książce, oprócz historii, zabytków i tajemnic Świebodzic, jest rozdział 5 - Śląskie Miasto Zegarów, w którym opisane są firmy działające kiedyś w tym mieście. Większość materiału zawartego w tym rozdziale, było publikowane przez Autora na stronie Świdnica Moje Miasto.Książka jest jeszcze dostępna w Redakcji Wydawnictwa. Polecam serdecznie Jacek. PSTutaj też o książce i kontakt do Wydawnictwa :http://historia-swidnica.pl/swiebodzice-miasto-ludzie-wydarzenia/ Edytowane 13 Marca 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #125 Napisano 25 Września 2020 Pojawiła się w sprzedaży książka - FENOMEN FIRMY GUSTAV BECKER ... na aledrogo ... Jest kilka egzemplarzy . Kupiłem ... zobaczymy co tam ciekawego ... ktoś ma ? 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach