Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

To nowy nabytek, mam go dopiero drugi dzień  :)

Na razie zrobił -7 sek. na dobę ale może się jeszcze nie dotarł lub za słabo nakręcony jest  ;)

Mój inny automacik musiał się tydzień pobujać aby złapać rytm (rozejście smaru i takie tam  :) ).

Dam Ci znać po tygodniu jak jest  :)

Natomiast 40 sek. to nie ma tragedii, chyba instrukcja mówi, tak mi się wydaję o przedziale odchyłki do minuty na dobę, ale to już sporo  :mellow:

Norma dla większości znanych nam Seiko to -15 do +25

-7 do +7 to często rzeczywistość.

można dać sobie do dwóch miesięcy na przysłowiowe dotarcie się, ale wynik poznamy już po 2 tygodniach

to i tak trochę naciągane teorie bo mało różnią się od fabrycznej regulacji - jednynie uda się znaleźć położenie zwalniające i przyspieszające i wtedy coś można skompensować - a to i tak nie w każdym egzemplarzu.

prawdę powie wibrograf u zegarmistrza - nie trzeba od razu godzić się na rozkręcanie. Zegarmistrz zmierzy nieodpłatnie lub za piątaka. 

jak zegarek dwumiesięczny i robi +/- 40 to już raczej nie ma się co łudzić...

poza tym Seiko przed pomiarem (czyli synchronizacją) trzeba nosić z 10 godzin i ruszać się - tzn. przejść około 7-10km,

inaczej rzeczywiście, może być kiepsko nakręcony....(od momentu synchronizacji ze wzorcem, nieużywany powinien chodzić 40 godzin - wtedy dowiemy się, że mierzyliśmy nakręcony zegarek )

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norma dla większości znanych nam Seiko to -15 do +25

-7 do +7 to często rzeczywistość.

można dać sobie do dwóch miesięcy na przysłowiowe dotarcie się, ale wynik poznamy już po 2 tygodniach

to i tak trochę naciągane teorie bo mało różnią się od fabrycznej regulacji - jednynie uda się znaleźć położenie zwalniające i przyspieszające i wtedy coś można skompensować - a to i tak nie w każdym egzemplarzu.

prawdę powie wibrograf u zegarmistrza - nie trzeba od razu godzić się na rozkręcanie. Zegarmistrz zmierzy nieodpłatnie lub za piątaka. 

jak zegarek dwumiesięczny i robi +/- 40 to już raczej nie ma się co łudzić...

poza tym Seiko przed pomiarem (czyli synchronizacją) trzeba nosić z 10 godzin i ruszać się - tzn. przejść około 7-10km,

inaczej rzeczywiście, może być kiepsko nakręcony....(od momentu synchronizacji ze wzorcem, nieużywany powinien chodzić 40 godzin - wtedy dowiemy się, że mierzyliśmy nakręcony zegarek )

Źle zrozumiałeś. Mój monster ma 8 lat. Kupiłem go pół roku temu. Będąc na ręku u mnie bez przerwy 4 dni,  czwartego dnia ma właśnie rozjazd ok 4 min opóźnienia. Co ciekawe na wibro pokazuje, że jest ok. Dla porównania ten sam mechanizm w moim seiko 5, robo jakieś max 2 sekundy do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nosisz w pierwszym dniu,

synchronizujesz  w drugim dniu ze wzorcem np o godzinie 9

po szkole/pracy odkładasz szkłem do góry i odczytujesz czas trzeciego dnia również o godzinie 9

fajnie jak go nie założysz i 4 dnia zobaczysz czy dociągnął w okolice 38-40h (licząc od ostatniego zdjęcia z nadgarstka np o godzinie 17)

masz dobową odchyłkę wykonaną domowym sposobem.

Jeżeli 8 letni zegarek pokaże -40 w powyższym pomiarze znaczy, że domaga się przeglądu

a to co się tobie wydaje lub jest po 4 dniach nie ma żadnego znaczenia - może odkładasz go na lewy bok i w tej pozycji spowalnia dobowo np -10s

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nosisz w pierwszym dniu,

synchronizujesz  w drugim dniu ze wzorcem np o godzinie 9

po szkole/pracy odkładasz szkłem do góry i odczytujesz czas trzeciego dnia również o godzinie 9

fajnie jak go nie założysz i 4 dnia zobaczysz czy dociągnął w okolice 38-40h (licząc od ostatniego zdjęcia z nadgarstka np o godzinie 17)

masz dobową odchyłkę wykonaną domowym sposobem.

Jeżeli 8 letni zegarek pokaże -40 w powyższym pomiarze znaczy, że domaga się przeglądu

a to co się tobie wydaje lub jest po 4 dniach nie ma żadnego znaczenia - może odkładasz go na lewy bok i w tej pozycji spowalnia dobowo np -10s

Dzięki za poradę. Był otwierany i według zegarmistrza nie wymaga przeglądu, ale jakoś mu nie wierzę. Jade w tygodniu to polecanego dobrego zakładu w Łodzi ha Zamenfoffa. Sorki za OT.

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Primabaleron, super dobrany pasek! Idealnie jak na folderach z "epoki" :)

Ram, kurde, ty mega zdolny jestes. Zakres prac w twoich produkcjach jest wielki, sam to prawie wszystko robisz. Pamietam jeszcze twoj zegar/prezent dla taty rybaka. Super sprawa. Na CW co jakis czas wchodze i z podziwem ogladam ten temat.

Edytowane przez kroll_czarli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed południem w słońcu.

post-57210-0-88991200-1410072948_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dominik1982

Dzięki. Czekam na paski, wczorajsze, ale dziś też na ręku.

y3ybuzyz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3cb614fa5eaf8aa24c6776c02a4c66b0.jpg

Dylemat...

Wymęczone z koparki

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D1045A3F-F3F1-490E-8765-AE68F171FDCC_zps

hmmm malujesz paznokcie? ;):D

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HOY99xJ.jpg

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi