Rikimaru75 7636 #248601 Napisano 9 Czerwca 2022 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 51481 #248602 Napisano 9 Czerwca 2022 Pozdrawiam 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nix 7874 #248603 Napisano 9 Czerwca 2022 Do mnie właśnie też przybył kurier 😉 Jedna kostka więcej nie zaszkodzi 😉 dzięki @Mikas! 16 nawrót choroby.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 163595 #248604 Napisano 9 Czerwca 2022 13 minut temu, nix napisał(-a): Do mnie właśnie też przybył kurier 😉 Jedna kostka więcej nie zaszkodzi 😉 dzięki @Mikas! Gratulacje. Ja nadal bezkostkowy, ale coraz bliżej ten dzień. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 93994 #248605 Napisano 9 Czerwca 2022 17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12233 #248606 Napisano 9 Czerwca 2022 Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): Dzięki. Podobają mi się te ostatnie reedycje Bulovy. Ten wydaje się wizualnie większy od Lunara, ale oba cieszą. Dziś jak ten zegarkowy świr noszę oba naraz. Czyli jaka to średnica, jeśli to nie tajemnica? 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 163595 #248607 Napisano 9 Czerwca 2022 1 godzinę temu, agremi napisał(-a): Czyli jaka to średnica, jeśli to nie tajemnica? 46 mm, czyli o 3 mm więcej, niż pierwowzór. No i nie automat, ale kwarc, ale z tych lepszych . 8 tiknięć na sekundę a 2 na subtarczce sekundowej. Na pocieszenie dodam, że jego koperta jest w okrągłym kształcie a więc l2l taki sam a to już zwiększa jego akceptowalność, nawet dla mniejszych nadgarstków (ja mam 18 cm). 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 9705 #248608 Napisano 9 Czerwca 2022 A taki dzisiaj przybył, powiem szczerze, ze mimo, iż to nasza rodzima marka jestem zawiedziony wykonaniem, chyba już SD za polowe ceny lepiej zrobiony, ale chciałem spróbować to mam 😁 Ale jeden plus, gdyż jako nie lubię kwarcy, to ten mimo , ze na baterie to nie ma sekundnika i nie widać jak przeskakuje hahaha👍 22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emiel 1652 #248609 Napisano 9 Czerwca 2022 24 Ball, Casio, Citizen, Grand Seiko, Longines, Muhle, Orient, Orient Star, Oris, Seiko, Squale, Tissot, Vostok, Zodiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 7131 #248610 Napisano 9 Czerwca 2022 Dziś - i pewnie na długo - ten nowoodebrany, na ładne zdjęcia nie mam dziś cierpliwości 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emiel 1652 #248611 Napisano 9 Czerwca 2022 1 godzinę temu, rafalmosty napisał(-a): 😉 Jak juz Ci się znudzi, to napisz pm, wezmę go bez zastanowienia, u mnie będzie miał dożywocie. 0 Ball, Casio, Citizen, Grand Seiko, Longines, Muhle, Orient, Orient Star, Oris, Seiko, Squale, Tissot, Vostok, Zodiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7678 #248612 Napisano 9 Czerwca 2022 byle do weekendu... z Eterna KONTIKI FH:) 20 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12233 #248613 Napisano 9 Czerwca 2022 19 minut temu, Paulus57 napisał(-a): 46 mm, czyli o 3 mm więcej, niż pierwowzór. No i nie automat, ale kwarc, ale z tych lepszych . 8 tiknięć na sekundę a 2 na subtarczce sekundowej. Na pocieszenie podam, że jego koperta jest okrągłym kształcie a więc l2l taki sam a to już zwiększa jego akceptowalność, nawet dla mniejszych nadgarstków (ja mam 18 cm). No to jestem pocieszony. 😜 Dzięki. 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 163595 #248614 Napisano 9 Czerwca 2022 3 minuty temu, agremi napisał(-a): No to jestem pocieszony. 😜 Dzięki. A jaki masz nadgarstek? 18 minut temu, KobyS0 napisał(-a): A taki dzisiaj przybył, powiem szczerze, ze mimo, iż to nasza rodzima marka jestem zawiedziony wykonaniem, chyba już SD za polowe ceny lepiej zrobiony, ale chciałem spróbować to mam 😁 Ale jeden plus, gdyż jako nie lubię kwarcy, to ten mimo , ze na baterie to nie ma sekundnika i nie widać jak przeskakuje hahaha👍 Fajny, ale brak sekundnika to dla mnie akceptowalny jest tylko w bardzo cienkich garniturowcach. A na chrono kwarcowe jest metoda - meca-quartz. 4 tiknięcia na sekundę wyglądają dobrze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 167924 #248615 Napisano 9 Czerwca 2022 16 minut temu, emiel napisał(-a): Jak juz Ci się znudzi, to napisz pm, wezmę go bez zastanowienia, u mnie będzie miał dożywocie. Będę pamiętał, chociaż przykro mi, ale szanse na wyzbycie się go, są nikłe😉 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16071 #248616 Napisano 9 Czerwca 2022 Casio z żelaza 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zakrzutek 978 #248617 Napisano 9 Czerwca 2022 z nową bransoletą 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12233 #248618 Napisano 9 Czerwca 2022 36 minut temu, Paulus57 napisał(-a): A jaki masz nadgarstek? 17,5… i lubię małe zegarki. Dla mnie górna granica to 40mm średnicy, jak coś ma więcej to nawet nie oglądam. Mój komfort to 34-37, czasem 38, a ideał 35-36mm bk. Dlatego tak sobie zażartowałem z Twojego sformułowania „na pocieszenie”… 😉✌️ 2 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikas 8510 #248619 Napisano 9 Czerwca 2022 46 mm, czyli o 3 mm więcej, niż pierwowzór. No i nie automat, ale kwarc, ale z tych lepszych . 8 tiknięć na sekundę a 2 na subtarczce sekundowej. Na pocieszenie podam, że jego koperta jest okrągłym kształcie a więc l2l taki sam a to już zwiększa jego akceptowalność, nawet dla mniejszych nadgarstków (ja mam 18 cm). Czy tam jest ten sam mechanizm co w Lunarze? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 163595 #248620 Napisano 9 Czerwca 2022 11 minut temu, agremi napisał(-a): 17,5… i lubię małe zegarki. Dla mnie górna granica to 40mm średnicy, jak coś ma więcej to nawet nie oglądam. Mój komfort to 34-37, czasem 38, a ideał 35-36mm bk. Dlatego tak sobie zażartowałem z Twojego sformułowania „na pocieszenie”… 😉✌️ Ja lubię zegarki, które mi się podobają . Byle nie przekraczać l2l max. 52 mm, ale ostatnio faktycznie częściej zwracam uwagę na mniejsze. Weź jednak pod uwagę, że średnica bywa mocno myląca. Np w Nomosach są tak odstające uszy, że np. 38 mm średnicy nie oznacza "przyjazności" małym przegubom. 46 mm l2l, to raczej średni rozmiar i to właśnie l2l decyduje o tym jak zegarek leży. 9 minut temu, Mikas napisał(-a): Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): 46 mm, czyli o 3 mm więcej, niż pierwowzór. No i nie automat, ale kwarc, ale z tych lepszych . 8 tiknięć na sekundę a 2 na subtarczce sekundowej. Na pocieszenie podam, że jego koperta jest okrągłym kształcie a więc l2l taki sam a to już zwiększa jego akceptowalność, nawet dla mniejszych nadgarstków (ja mam 18 cm). Pokaż więcej Czy tam jest ten sam mechanizm co w Lunarze? Tak. Na szczęście wygląda inaczej i mogę z czystym sumieniem (i portfelem) zachować oba . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GTB 21497 #248621 Napisano 9 Czerwca 2022 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12233 #248622 Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) 28 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Ja lubię zegarki, które mi się podobają . Byle nie przekraczać l2l max. 52 mm, ale ostatnio faktycznie częściej zwracam uwagę na mniejsze. Weź jednak pod uwagę, że średnica bywa mocno myląca. Np w Nomosach są tak odstające uszy, że np. 38 mm średnicy nie oznacza "przyjazności" małym przegubom. 46 mm l2l, to raczej średni rozmiar i to właśnie l2l decyduje o tym jak zegarek leży. Wiele czynników składa się na to jaki rozmiar zegarka jak się prezentuje na nadgarstku. Kiedyś kolega @cordi7 wrzucił link do ciekawego artykułu na ten temat - zapisałem sobie 😄: https://theslenderwrist.com/watch-size-guide/ Na podstawie mojego indywidualnego doświadczenia nie zgadzam się wprawdzie z zaprezentowaną w artykule tabelą rozmiarów zegarków dla danej wielkości nadgarstka, ale same informacje na temat tego co wpływa na postrzeganie wielkości zegarka są, jak to mówią brexitowcy, „spot on”. edit: Ja też lubię te zegarki które mi się podobają, ale za dużych staram się mimo to nie nosić, tak jak i butów, czapek itp. 😉 Edytowane 9 Czerwca 2022 przez agremi 5 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zedu 1586 #248623 Napisano 9 Czerwca 2022 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahij 5745 #248624 Napisano 9 Czerwca 2022 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 163595 #248625 Napisano 9 Czerwca 2022 18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach