Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, arthirius napisał(-a):

Może i bieda, ale imho wcale nie wygląda gorzej niż BB, szczególnie na tym odlotowym pasku :). Jak oceniasz wykonanie całości i mechanizm (niezawodność, dokładność chodu)?

Ogólnie jakość wykonania oceniam bardzo wysoko - zegarek kupiłem niemal równo 6 lat temu (nowy w sklepie), użytkowałem bardzo dużo (ostatnio trochę mniej) i w zasadzie poza jednym miejscu na boku koperty, gdzie jest taka "obcierkowa smuga" (ale na szczęście w tym miejscu jest polerka, więc capecod mam nadzieję da radę ;)), to nie widać na nim żadnych śladów użytkowania. No jeszcze jedną drobnostką jest mikro paproch w okolicach godziny 2 (który prawdopodobnie był tam od początku, ale zbyt późno go zauważyłem by reklamować), ale nie rzuca się to jakoś mocno w oczy (a gdy się o nim nie wie, to już w ogóle nie idzie zauważyć :D).

Co do mechanizmu to długo było świetnie - miewał dobowe odchyłki rzędu 4-5 sekund. Ostatnio coś mu odwaliło (fakt, nie nosiłem go chwilę, ale wcześniej takie przerwy też się zdarzały) i robi między 30 a 70 sekund na dobę 😕 Muszę go zamieść chyba do regulacji.

Lorus RT313CX9, Orient Big Mako FEM75002D6, Tissot PRS 516 T044.430.21.051.00Seiko SRP767, Seiko SKX007Vostok Amphibia 120512 + batman bezel mod, Orient Sea King lata 70., EPOS Passion 3401.132.20.15.30, Orient Mako III RA-AA0011B19B, Glycine Combat Sub 42 Golden Eye GL0093, Orient Star WZ0071DJ, Zodiak Sea Dragon ZO9911, Eterne Soleure 8310.41.13.1225, Seiko Sumo SZSC004, Revue Thommen Diver Professional 17030.2137, Edox les Vauberts Moonphase 80505-3M-AIBU, Hamilton Khaki Air Race GMT H776650, Lorus RL449AX9G, Vratislavia Conceptum Klingert 1797 SZ,  Vratislavia Conceptum Klingert 1797 BR, Tag Heuer Aquaracer WAY201B.BA0927, Vratislavia Conceptum Formmeister 39 Automatic VC.F39.1.N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Domingo66i6 napisał(-a):

Gdyby wybór należał do Was to, na którego byście postawili?

Orisa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, elimerin napisał(-a):

Ogólnie jakość wykonania oceniam bardzo wysoko - zegarek kupiłem niemal równo 6 lat temu (nowy w sklepie), użytkowałem bardzo dużo (ostatnio trochę mniej) i w zasadzie poza jednym miejscu na boku koperty, gdzie jest taka "obcierkowa smuga" (ale na szczęście w tym miejscu jest polerka, więc capecod mam nadzieję da radę ;)), to nie widać na nim żadnych śladów użytkowania. No jeszcze jedną drobnostką jest mikro paproch w okolicach godziny 2 (który prawdopodobnie był tam od początku, ale zbyt późno go zauważyłem by reklamować), ale nie rzuca się to jakoś mocno w oczy (a gdy się o nim nie wie, to już w ogóle nie idzie zauważyć :D).

Co do mechanizmu to długo było świetnie - miewał dobowe odchyłki rzędu 4-5 sekund. Ostatnio coś mu odwaliło (fakt, nie nosiłem go chwilę, ale wcześniej takie przerwy też się zdarzały) i robi między 30 a 70 sekund na dobę 😕 Muszę go zamieść chyba do regulacji.

@elimerin Dzieki za info :). Myślę, że po 6 latach, mechanizmowi przyda się oczyszczenie, smarowanie i regulacja, a po tym zabiegu odzyska dawny, dobry chód i będzie dalej cieszył, czego życzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

cdd371874325672d5180ed05080463cf.jpg

I ja się zgodzę z Kubą. Piękny zegarek i chyba go polubiłeś bo widzę, że często ma nadgarstku 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Domingo66i6 napisał(-a):

Gdyby wybór należał do Was to, na którego byście postawili?

Obydwa to porządne zegarki i z każdego będziesz pewnie zadowolony. Wybór zależy od tego, jak miałyby służyć.

Nieco bardziej elegancko, trochę retro i na mniejszy nadgarstek to Oris.

Na codzienne cioranie bez przejmowania się otarciami i framugami i na większy nadgarstek - Seiko.

No i wieść gminna niesie, że łatwiej osiągniesz lepszą dokładność chodu z mechanizmem w Orisie niż w Seiko.

Ale generalnie to sam musisz zdecydować, czy wolisz brunetki czy blondynki 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi