Autor1984 15750 #328776 Napisano 7 Stycznia 11 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Wracamy z kosmosu do przyziemnych tematów - czyli co mamy na ręce (zegarki). Skoro nalegasz 25 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 81869 #328777 Napisano 7 Stycznia Żeby nie było, to średnio tęczowy on jest 😁😁😁 I żeby było w temacie 🤗🤗🤗 18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek1654 4658 #328778 Napisano 7 Stycznia Nowy 🎁 w 2026 roku MM300 36 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8883 #328779 Napisano 7 Stycznia 38 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Avardi #328780 Napisano 7 Stycznia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michas 865 #328781 Napisano 7 Stycznia Dziś tan sam 32 pozdrawiam Darek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 16450 #328782 Napisano 7 Stycznia 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 43370 #328783 Napisano 7 Stycznia 26 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Saint 91 #328784 Napisano 7 Stycznia (edytowane) Nie macie wrażenia, że przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki typu Rolex Submariner i Omega Seamaster/ Aquaterra, bo wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu, i wszyscy jak lemingi/jeden mąż rzucili się na te modele wiele nie myśląc i podbijając ich ceny, a coraz mniej jakiś alternatyw, microbrandów, „zegarka w zegarku”, itp.? Edytowane 7 Stycznia przez Saint 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 9703 #328785 Napisano 7 Stycznia W dniu 4.01.2026 o 20:52, kornel91 napisał(-a): Kto co lubi. Może jakiś tool by fajnie wyglądał z taką patyną. Uważam, że ten Pointer wygląda tak bardzo źle. Dokładnie, kto co lubi a jak się znudzi, wówczas wskoczy do cytrynki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15750 #328786 Napisano 7 Stycznia 15 minut temu, Saint napisał(-a): Nie macie wrażenia, że przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki typu Rolex Submariner i Omega Seamaster/ Aquaterra, bo wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu, i wszyscy jak lemingi/jeden mąż rzuci się na te modele wiele nie myśląc i podbijając ceny tych modeli, a coraz mniej jakiś alternatyw, microbrandów itp.? Możesz sie wykazać. Pięknie uzupełnisz ten nudny wątek. 8 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reborn 7203 #328787 Napisano 7 Stycznia 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 17229 #328788 Napisano 7 Stycznia 35 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 16450 #328789 Napisano 7 Stycznia 28 minut temu, Saint napisał(-a): Nie macie wrażenia, że przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki typu Rolex Submariner i Omega Seamaster/ Aquaterra, bo wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu, i wszyscy jak lemingi/jeden mąż rzuci się na te modele wiele nie myśląc i podbijając ceny tych modeli, a coraz mniej jakiś alternatyw, microbrandów itp.? Nie odnoszę takiego wrażenia. Nad swoim postem masz klasyka- SKX'a, jest fajny Edifice, wyżej piękny Lange und Sohne, są zegarki chińskie, są zegarki innych szwajcarskich marek. Sam nawet wrzuciłem zdjęcie zegarka reaktywowanej francuskiej firmy. Myślę, że "towarzystwo" jest urozmaicone. 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 76052 #328790 Napisano 7 Stycznia 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pierce34 12574 #328791 Napisano 7 Stycznia 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 97142 #328792 Napisano 7 Stycznia Godzinę temu, KobyS0 napisał(-a): Dokładnie, kto co lubi a jak się znudzi, wówczas wskoczy do cytrynki Za to z lekka naturalną patyną chętnie bym ponosił 😀 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5461 #328793 Napisano 7 Stycznia 27 minut temu, Saint napisał(-a): Nie macie wrażenia, że przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki typu Rolex Submariner i Omega Seamaster/ Aquaterra, bo wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu, i wszyscy jak lemingi/jeden mąż rzuci się na te modele wiele nie myśląc i podbijając ceny tych modeli, a coraz mniej jakiś alternatyw, microbrandów itp.? Całkiem niezła wypowiedź, jak na nowego. Z pierwszą częścią się zgadzam, rzeczywiście dość często przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki. Ale proponowany powód tego stanu rzeczy niekoniecznie jest taki, że "wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu". Przejdę do tego za chwilę. Co do alternatyw, microbrandów, etc., wydaje mi się czasem, że jest tego aż za dużo w stosunku do istotnej wartości czy zmiany, którą te "alternatywy" miałyby wnieść. Podstawowymi zarzutami, które mam wobec microbrandów, są: wtórność projektów, brak własnego dorobku w dziedzinie zegarmistrzostwa lub designu (a najczęściej obydwu tych rzeczy na raz) i brak "zegarkowej historii", na której te projekty mogłyby się oprzeć. Wracając do przyczyn popularności zegarkowych samograjów, takich jak Omega Speedmaster albo sportowe Roleksy z kolorowymi lunetami, to raczej nie trzeba nikomu wmawiać, że to dobre zegarki. Ludzie nie dlatego wydają na nie ciężką kasę, że dali sobie coś wmówić (znaczy, nie tylko, bo może niektórzy faktycznie zostali klasycznymi ofiarami marketingu, przynajmniej na jakiś czas) tylko dlatego, że rynek dóbr luksusowych polega na handlu marzeniami. Kupując produkt np. Casio, Ch.Warda czy Studio Underdog, kupuje się zazwyczaj niezawodny zegarek, przyzwoicie wykonany jak na swoją cenę i często ciekawy wzorniczo, ale w tym przypadku wiadomo, że nie chodzi o "marzenie", "małe dzieło sztuki", "kawałek historii pokoleń" i takie tam, tylko o fajny zegarek do założenia na rękę, nie gorszy niż Omega czy Rolex pod względem wygody noszenia czy pomiaru czasu. Pytanie, za co w takim razie płaci się tę ogromną różnicę między ceną Casio a ceną nowej Omegi czy Roleksa. Odpowiedź jest jednocześnie trudna i prosta, za "coś więcej" niż tylko zegarek. Wyższą cenę uzyskuje ten producent, który lepiej potrafi zrobić i sprzedać nie tylko sam zegarek, lecz przede wszystkim swoje "coś więcej". 11 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Możesz sie wykazać. Pięknie uzupełnisz ten nudny wątek. To, że w tym wątku trafiają się "nudne" zegarki nie znaczy, że opowieść o nich również musi być nudna. 10 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pierce34 12574 #328794 Napisano 7 Stycznia 20 godzin temu, Dnlaie napisał(-a): Im częściej widzę zdjęcia tego datejusta, tym większe robi na mnie wrażenie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5461 #328795 Napisano 7 Stycznia 5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): 4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Miecz z niewłaściwej strony. Epos oczywiście rycerski? 1 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8883 #328796 Napisano 7 Stycznia 25 minut temu, ireo napisał(-a): Całkiem niezła wypowiedź, jak na nowego. Z pierwszą częścią się zgadzam, rzeczywiście dość często przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki. Ale proponowany powód tego stanu rzeczy niekoniecznie jest taki, że "wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu". Przejdę do tego za chwilę. Co do alternatyw, microbrandów, etc., wydaje mi się czasem, że jest tego aż za dużo w stosunku do istotnej wartości czy zmiany, którą te "alternatywy" miałyby wnieść. Podstawowymi zarzutami, które mam wobec microbrandów, są: wtórność projektów, brak własnego dorobku w dziedzinie zegarmistrzostwa lub designu (a najczęściej obydwu tych rzeczy na raz) i brak "zegarkowej historii", na której te projekty mogłyby się oprzeć. Wracając do przyczyn popularności zegarkowych samograjów, takich jak Omega Speedmaster albo sportowe Roleksy z kolorowymi lunetami, to raczej nie trzeba nikomu wmawiać, że to dobre zegarki. Ludzie nie dlatego wydają na nie ciężką kasę, że dali sobie coś wmówić (znaczy, nie tylko, bo może niektórzy faktycznie zostali klasycznymi ofiarami marketingu, przynajmniej na jakiś czas) tylko dlatego, że rynek dóbr luksusowych polega na handlu marzeniami. Kupując produkt np. Casio, Ch.Warda czy Studio Underdog, kupuje się zazwyczaj niezawodny zegarek, przyzwoicie wykonany jak na swoją cenę i często ciekawy wzorniczo, ale w tym przypadku wiadomo, że nie chodzi o "marzenie", "małe dzieło sztuki", "kawałek historii pokoleń" i takie tam, tylko o fajny zegarek do założenia na rękę, nie gorszy niż Omega czy Rolex pod względem wygody noszenia czy pomiaru czasu. Pytanie, za co w takim razie płaci się tę ogromną różnicę między ceną Casio a ceną nowej Omegi czy Roleksa. Odpowiedź jest jednocześnie trudna i prosta, za "coś więcej" niż tylko zegarek. Wyższą cenę uzyskuje ten producent, który lepiej potrafi zrobić i sprzedać nie tylko sam zegarek, lecz przede wszystkim swoje "coś więcej". To, że w tym wątku trafiają się "nudne" zegarki nie znaczy, że opowieść o nich również musi być nudna. Zauważyłem, że Ty lubisz bardzo dużo pisać 😉 z całym szacunkiem ale Ty już tak po prostu masz czy jesteś może polonistą? 😃 ja uwielbiam chodzić na skróty a w szkole dużo ściągałem i nie chciałoby mi się tak rozpisywać 😃 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15750 #328797 Napisano 7 Stycznia 46 minut temu, ireo napisał(-a): Epos oczywiście rycerski? - oto jest pytanie. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Premy 3160 #328798 Napisano 7 Stycznia 3 hours ago, Saint said: Nie macie wrażenia, że przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki typu Rolex Submariner i Omega Seamaster/ Aquaterra, bo wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu, i wszyscy jak lemingi/jeden mąż rzucili się na te modele wiele nie myśląc i podbijając ich ceny, a coraz mniej jakiś alternatyw, microbrandów, „zegarka w zegarku”, itp.? Tak, a o co chodzi? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5461 #328799 Napisano 7 Stycznia 1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a): Zauważyłem, że Ty lubisz bardzo dużo pisać Jesteś bardzo spostrzegawczy, ale moje wpisy nie są adresowane do Ciebie osobiście, więc możesz je pomijać bez wyrzutów sumienia. 1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a): w szkole dużo ściągałem i nie chciałoby mi się tak rozpisywać Wiem. 2 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 162809 #328800 Napisano 7 Stycznia 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach