Pamiko 8719 #328876 Napisano 9 Stycznia 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 64111 #328877 Napisano 9 Stycznia 39 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michas 864 #328878 Napisano 9 Stycznia Udanego weekendu 35 pozdrawiam Darek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 32332 #328879 Napisano 9 Stycznia Chciałem zrobić zdjęcie na tle śniegu, ale za zimnoWysłane z mojego 23127PN0CG przy użyciu Tapatalka 31 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 24137 #328880 Napisano 9 Stycznia 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qbapiasek 31689 #328881 Napisano 9 Stycznia Zabieganie swiateczno-noworoczne spowodowało że nie dość że nie wchodziłem na forum to jeszcze nosiłem Garmina 🤦🏻♂️ Czas wrócić do analoga… 37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal Jankowski 165 #328882 Napisano 9 Stycznia 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Saint 91 #328883 Napisano 9 Stycznia 5 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a): Piękny ten Nomosik, elegancki, bez flexu i krzyczenia marką, świetny mechanizm, jednym słowem klasa, rozbudziłeś nim we mnie impuls zakupowy;) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1337 #328884 Napisano 9 Stycznia 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan57 56528 #328885 Napisano 9 Stycznia 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 42764 #328886 Napisano 9 Stycznia 9 minut temu, Saint napisał(-a): Piękny ten Nomosik, elegancki, bez flexu i krzyczenia marką, świetny mechanizm, jednym słowem klasa, rozbudziłeś nim we mnie impuls zakupowy;) Z przyjemnością się zgadzam. Dużo zegarka w zegarku i świetna relacja jakości do ceny. 22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5461 #328887 Napisano 9 Stycznia 31 minut temu, Saint napisał(-a): Piękny ten Nomosik, elegancki, bez flexu i krzyczenia marką, świetny mechanizm, jednym słowem klasa, rozbudziłeś nim we mnie impuls zakupowy;) 17 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): Z przyjemnością się zgadzam. Dużo zegarka w zegarku i świetna relacja jakości do ceny. I te dwójeczki ma takie optymistyczne. 0 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 17186 #328888 Napisano 9 Stycznia 50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pierce34 12082 #328889 Napisano 9 Stycznia 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 91527 #328890 Napisano 9 Stycznia 3 godziny temu, ireo napisał(-a): Chyba mnie przeceniasz, bo zgubiłem się już w pierwszym zdaniu. Najpierw piszesz "zostawmy wątki personalne w spokoju" a potem o "czytelnym zabiegu wygodnego przenesienia", którego jakoby miałem dokonać. Albo jedno, albo drugie. Z przyjaźnią się nie narzucam a zajęcy nie jem. Tak jest, masz rację (bezapelacyjnie). Ale mogłeś uprzedzić, że wolno mi pisać wyłącznie o "stanie rynku" a nie o "preferencjach", tym bardziej własnych. Wtedy może napisałbym o preferencjach kogoś innego. O, dziękuję. W sprawie werku OISA uprzedziłem, że jeszcze go nie widziałem. Naprawdę uważasz, że ktoś (np. ja) mógłby twierdzić, że "wtórność projektowa" polega na "używaniu popularnych kalibrów"? I że bez haute horlogerie istnienie jakiejś marki nie ma sensu? Hm. Zwróciłeś mi uwagę na istotną rzecz. Wielu producentów lubi się przedstawiać jako microbrand, podczas gdy w rzeczywistości są to dobrze rozwinięte firmy z dużymi zasobami własnymi, dającymi m.in. możliwość stosowania własnych mechanizmów. Pod tym względem, Venazianico wypada już na granicy segmentu mikrobandów. Poza tym obszarem znajduje się np. Ch. Ward, niesłusznie uważany za mikrobrand. Nie ma tu sprzeczności. Można jednocześnie powiedzieć „zostawmy personalia” i nazwać fakt przesunięcia dyskusji z tematu na osobę - właśnie po to, żeby do nich nie wracać. Co do „preferencji” - jasne, że wolno o nich pisać. Zwróciłem tylko uwagę, że nie są one argumentem o kondycji rynku jako takiego, a o tym konkretnie była moja teza. To dwie różne płaszczyzny i tyle. W kwestii faktów: skoro przyjmujesz korektę dotyczącą RZE i OISA, to sprawa jest zamknięta. Nie chodziło o przypisywanie Ci poglądów w rodzaju „bez haute horlogerie marka nie ma sensu”, tylko o oddzielenie tego, czym mikrobrandy są, od tego, czym nie aspirują być. Zgadzam się, że pojęcie „mikrobrand” bywa dziś nadużywane. Są marki, które z mikrobrandowego etapu wyrosły (Venezianico jest tu dobrym przykładem pogranicza), i takie, które nigdy mikrobrandami w ścisłym sensie nie były. Dla mnie to dowód na pozytywną ewolucję segmentu. Ale pewnie i tu jest tak, jak w np. w muzyce. Jedni uważają, że kiedy kapela undegroundowa osiąga masową popularność, to "zdradza", a inni, że poszerza "pole rażenia". 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokeszka 10193 #328891 Napisano 9 Stycznia 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 91527 #328892 Napisano 9 Stycznia 29 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Avardi #328893 Napisano 9 Stycznia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 81251 #328894 Napisano 9 Stycznia 🤗🤗🤗 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio7 12642 #328895 Napisano 9 Stycznia 38 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 161943 #328896 Napisano 9 Stycznia 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 165420 #328897 Napisano 9 Stycznia 🫡 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rrr 8935 #328898 Napisano 9 Stycznia 37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 28587 #328899 Napisano 9 Stycznia 36 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beard 1874 #328900 Napisano 9 Stycznia 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach