janekp 516 #76 Napisano 4 Sierpnia 2017 Wiecej informacji o fabryce Eppner,również o handlu francuskimi kominkowcami przez oddzial we Wroclawiu... http://hans-weil.faszination-uhrwerk.de/eppner-berlin.pdf 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #77 Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Pozwoliłem sobie wykorzystać istniejący już temat o zegarach wiszących i przedstawić praktycznie zalokowanego w skrzyni Eppnera Krzyżowego z numerem 2208 . Szukam miejsca na ścianie bo chciałbym je zgrupować. na razie uruchomiony wisi na miejscu testowym, pięknie sobie chodzi i tyka .Pozostała tylko drobna kosmetyka skrzyni ...ale tak za dwa dni. ps kiepskie warunki oświetleniowe ... Filmik z chodu : Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #78 Napisano 17 Kwietnia 2019 Szyk, prosta forma, elegancja. Świetny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3728 #79 Napisano 17 Kwietnia 2019 Niemniej wskazówki to moim zdaniem pochodzą z przełomu XVIII wieku. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1801 #80 Napisano 17 Kwietnia 2019 Mmmmmm ! .... brak słów , Bardzo ładny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #81 Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Niemniej wskazówki to moim zdaniem pochodzą z przełomu XVIII wieku.Nie będę się sprzeczał , być może, ale znalazłem w necie na jednej ze stron b. podobne właśnie w Eppnerowskim zegarze, a kilka w podobnym stylu. Wskazówki są złocone, podobnie jak i ramka zewnętrzna tarczy zegara . Muszę powiedzieć że zegar w naturze robi dużo bardziej korzystne wrażenie niż na zdjęciu. Przy przemeblowaniu na miejsce docelowe wstawię kilka fotek mechanizmu. Ciekawostką np jest, że każdy niezależny element mosiężny wahadła ma wybity numer 123, kolumny między płytami są numerowane (jak na podium) i praktycznie nie tylko nie da się ich zamienić , a także niewłaściwe ich obrócenie (o 180 stopni wokół pionowej osi walca kolumny) powoduje, że nie da się zamknąć płyt krzyża i mocowania tarczy (może na siłę). Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #82 Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Musiałem już naprawdę nieźle pogłówkować co i jak zrobić żeby zmieścić obok siebie dwa Eppnery .Trzeci na razie w innym pokoju. Ale jakoś wyszło, jeszcze muszę je lekko zmatowić ... Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1801 #83 Napisano 18 Kwietnia 2019 Musiałem już naprawdę nieźle pogłówkować co i jak zrobić żeby zmieścić obok siebie dwa Eppnery .Trzeci na razie w innym pokoju. Ale jakoś wyszło, jeszcze muszę je lekko zmatowić ... Ładnie ! Ps . czym zmatowisz ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #84 Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Delikatnie woskiem na terpentynie, ale tak za dwa dni. Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1801 #85 Napisano 18 Kwietnia 2019 Też muszę i myślałem o wosku .Dobrze wiedzieć , że z terpentyną .... renowacje skrzynek , to muszę się jeszcze duuużo uczyć ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #86 Napisano 19 Kwietnia 2019 Parka rasowa jak cholera.Nie potrafię wyjść z zachwytu.I jeszcze te płyty krzyżowe... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #87 Napisano 20 Kwietnia 2019 REWELACJA 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #88 Napisano 21 Kwietnia 2019 Siedzę i oglądam , swoje zegary przy okazji czyszczenia z kurzu . I tak dla przypomnienia wstawię do tematu - trzeci , a zarazem pierwszy mój, odrestaurowany zegar z mechanizmem krzyżowym Eppnera. Mechanizm w zegarze Josepha Natiyowskiego, zegarmistrza z Nysy.Zakochałem się w zegarach z mechanizmem krzyżowym Eppnera ... Następny czeka na odrestaurowanie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 302 #89 Napisano 21 Kwietnia 2019 To powinien wisieć w Nysie :P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1801 #90 Napisano 21 Kwietnia 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #91 Napisano 21 Kwietnia 2019 Siedzę i oglądam , swoje zegary przy okazji czyszczenia z kurzu . I tak dla przypomnienia wstawię do tematu - trzeci , a zarazem pierwszy mój, odrestaurowany zegar z mechanizmem krzyżowym Eppnera. Mechanizm w zegarze Josepha Natiyowskiego, zegarmistrza z Nysy.Zakochałem się w zegarach z mechanizmem krzyżowym Eppnera ... Następny czeka na odrestaurowanie ... Tylko, że Leszek, gdy zostanie wytrawnym kolekcjonerem, zrobi coś z tym egzemplarzem... Bo mnie zęby bolą... Ale nie przejmujcie się broń Boże moją opinią... Tak sobie gadam po kilku wiśnióweczkach z zeszłorocznego udoju... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #92 Napisano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) Może i zrobię ... , ale najpierw trzeba trafić dobrą skrzynię , a to nie jest proste . Panie Wiśniowiecki , załatw skrzynię , choćby złomek to zrobimy z niej cudo, bez tego doo.a Jaśnie Panie...Nie takie proste ... nadmiar werków krzyżowych jest bolączką naszych czasów ... Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3728 #93 Napisano 21 Kwietnia 2019 Mam kolegę, który ten problem rozwiązywał inaczej. Zamiast szukać im skrzyń, woził je w bagażniku 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #94 Napisano 21 Kwietnia 2019 Ja trzymam werki w pudełkach po butach , ale znajdziemy skrzynie , znajdziemy ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3728 #95 Napisano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) Clou bagażnika jest w tym, że mogły odwiedzić nawet tych niezbyt chętnie opuszczających swoje nory P.S.No i luzem tam się nie walały. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez Anansi 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #96 Napisano 28 Października 2019 Dawno nic nie było o Eppnerach ... , a trochę nawet ich się pokazało i przyjechało do nas , prawda koledzy ?Ja tam trafiłem bijącego , trochę numer wysoki , ale za to stan całkiem, całkiem ...Troszkę drobnych poprawek i muszę powtórnie skleić koronę (powinno się sklejania uczyć w szkole podstawowej , obok matematyki ) i będzie pięknie ... wisiał na ścianie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #97 Napisano 28 Października 2019 jest w kolorze czarnym tak jak lubię ale chyba nie będzie pasował do reszty zegarów dużo nie ma do poprawy to sobie odpoczniesz też mam problem z klejeniem nigdy nie wychodzi prosto bo listwy zazwyczaj cięte pod nieco innym kątem a ten wychwyt był lutowany bo tak wygląda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #98 Napisano 28 Października 2019 (edytowane) Też lubię trumienki, a żadnej jeszcze nie trafiłam Bardzo ładna skrzynia, a taki i system wieszania pierwszy raz widzę Odwrotnie niż zazwyczaj Edytowane 28 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #99 Napisano 28 Października 2019 (edytowane) No nie jest czarna , to taka głęboki brąz z odcieniem wiśni . W mocnym świetle to dobrze widać. Nie jest lutowane, to jakieś początki korozji po myciu w gronalu. Z drugiej strony nie ma śladu ...Ps. O pasowanie nie trzeba się martwić - będzie pasował do dwóch krzyżowych ... miejsce się znajdzie Gosia,Eppnery tak miały i krzyżowe i bijące . Edytowane 28 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #100 Napisano 11 Listopada 2019 (edytowane) Szło jak "krew z nosa" ale w reszcie w miarę wszystko ok ... Przy okazji mechanizm ma pełno notatek na płytach od wewnętrznej strony i trochę na podkładzie tarczy... widać, nie tylko ja się z nim męczyłem. Muszę jeszcze przesunąć bicie i 1 minutę. Ale nie dziś ... Edytowane 11 Listopada 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach