Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krystian

Piłka nożna, football, soccer czy jak kto zwał

Rekomendowane odpowiedzi

Całkowicie się zgadzam z powyższą tezą, że bez silnej ligi to my reprezentacji nie zbudujemy. Przykładem liga żużlowa czy siatkarska. 

Edytowane przez sviety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Ja widziałem, że dzisiaj rozmawiali z Bońkiem o finale (na którym był). Tak tylko odnotowuję.  ;)

Podziwiam konsekwencję, z jaką wmiksowujesz swoją antypisowską krucjątę do najróżniejszych tematów (widziałem już chyba, poza tym tutaj, w Klubie Longinesa, w tematach filmowych bodajże i gdzieś jeszcze - niezły "rozrzut"), ale obawiam się, że gra naszych gwiazd  ;) niewiele ma wspólnego z sympatiami/antypatiami politycznymi.

Nie chodzi o sympatie i antypatie piłkarzy tylko o bezmyślnych polityków którzy w imię PRu  i doraźnych interesów politycznych nie liczą się z konsekwencjami swoich działań. Widzieli tylko siebie jako mecenasów sukcesu kadry a w praktyce tę kadrę podzielili i uśmiercili. Bo problemem tej kadry nie jest brak indywidualnych umiejętności tylko to że nie są drużyną.To najmniej kosztowny dla przeciętnego Polaka przykład ale pokazuje jaka gangrena jest obecnie u koryta. Zaczęli niszowo od narodowych arabów (z  Janowa) a skończyli masowo na narodowych kopaczach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sviety napisał(-a):

Całkowicie się zgadzam z powyższą tezą, że bez silnej ligi to my reprezentacji nie zbudujemy. Przykładem liga żużlowa czy siatkarska. 

Pewnie masz rację. Tylko zobacz jak po wygranej w mistrzostwach Europy zachowywał się Bartosz Kurek, który nie grał a wspierał całą drużynę i zachowywał się jak kapitan. Nie obgadał wszystkich w około. To jest drużyna 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Pewnie masz rację. Tylko zobacz jak po wygranej w mistrzostwach Europy zachowywał się Bartosz Kurek, który nie grał a wspierał całą drużynę i zachowywał się jak kapitan. Nie obgadał wszystkich w około. To jest drużyna 😀

Oczywiście, że ja spłyciłem temat bo uważam, że słaba liga to podstawowy problem ale nie jedyny tej dyscypliny. Amatorskie zarządzanie, zbyt duże pieniądze, szkolenie trenerów i piłkarzy itd. Być może jakieś światełko w tunelu, przynajmniej w piłce młodzieżowej, się pojawiło bo oglądałem mecze U-17/20/21 i widać, że wprowadzany od jakiegoś czasu nacisk na grę ofensywną przynosi efekty. Infrastruktura też już jest, czas na ligę.

Edytowane przez sviety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silnej ligi nie mieliśmy NIGDY. Pewnie, były pewne sukcesy Górnika Zabrze (tysiąc lat temu), Legia parę razy "się otarła", podobnie Widzewowi zdarzyło się wygrać z kilkoma potęgami. Ale regularności żadnej w tym nie było. Raczej okazjonalne "cuda niewidy". Teraz jest wyprzedaż niemal trampkarzy (o powodach, dość oczywistych, pisano już wcześniej), a jednocześnie spory import zagranicznego szrotu (są wyjątki, naturalnie, ale "mainstream" ligowych drużyn to zagraniczna paralitoza). Nawet w moim ultraprowincjonalnym Głogowie w kadrze Chrobrego są np. Łotysz, Brazylijczyk, czy Grek - a było nawet bardziej "internacjonalistycznie". Innymi słowy, przy takiej, a nie innej polityce klubów Ekstraklapy, z tym rozwojem poprzez ligę może być "kłopocik"...

Z zatrzymaniem rodzimych talentów w kraju tym bardziej. Lekarzy nie jesteśmy w stanie często zatrzymać, hydraulików, stolarzy, pielęgniarek, a co dopiero powiedzieć, kiedy zamiast męczyć pięcioletniego Mondeo, juniorek może się przesiąść od razu do wymarzonej beemki w Najbardziej Sympatycznej Demokracji Alp Północnych...  ;)

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cezary Kulesza jednak sensacyjnie wybrał w ostatniej chwili na nowego selekcjonera kolejnego obcokrajowca. Zadecydowały absolutnie niepodważalne umiejętności dydaktyczne.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ zagrał wczoraj Bułka! Dwa rzuty karne obronione w jednym meczu!

Można powiedzieć że dał wygraną Nicei.

Są też pozytywy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem pierwszej jedenastki, ale druga wykonana była fatalnie... Nie zmienia to faktu, że jest to spory wyczyn. Sama Nicea też w formie ;) Przy okazji dziwi mnie fakt, że nikt tu nie cieszył się ze zwycięstwa Legii jakby nie patrzeć zdecydowanie nie z ogórkami, a bardzo solidną drużyną nawet patrząc przez pryzmat Premier League. Do lamentu nt. reprezentacji była kolejka :)

Edytowane przez Krygo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Krygo napisał(-a):

Nie widziałem pierwszej jedenastki, ale druga wykonana była fatalnie... Nie zmienia to faktu, że jest to spory wyczyn. Sama Nicea też w formie ;) Przy okazji dziwi mnie fakt, że nikt tu nie cieszył się ze zwycięstwa Legii jakby nie patrzeć zdecydowanie nie z ogórkami, a bardzo solidną drużyną nawet patrząc przez pryzmat Premier League. Do lamentu nt. reprezentacji była kolejka :)

Tak samo nikt nie skrytykował Rakowa za antyfutbol i tragiczny mecz z Atalantą. Widocznie polska piłka klubowa nie wzbudza tylu emocji co reprezentacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Legię w tym roku dobrze się ogląda ale o jej sile stanowią cudzoziemcy. 
Reprezentacji zamiast „gwiazd” grających na siebie i szukających winy u innych , przydałyby się trójki- czwórki zawodników grających w tym samym klubie . 4 takie ligowe kluby i mamy 16 zawodników do budowania boiskowych automatyzmów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nikt mi nie uwierzy, ale... ja obstawiałem zwycięstwo Legii. I wcale nie chcę przez to powiedzieć, że Aston Villa to jakieś kompletne patałachy.  :)

Podobnie, nie miałem wielkich złudzeń, co do wyniku rywalizacji Atalanty z Rakowem. Cóż, regularnie oglądam mecze Premier League i Serie A. Może to dlatego. A może "fart fuksiarza".  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Pewnie nikt mi nie uwierzy, ale... ja obstawiałem zwycięstwo Legii. I wcale nie chcę przez to powiedzieć, że Aston Villa to jakieś kompletne patałachy.  :)

Podobnie, nie miałem wielkich złudzeń, co do wyniku rywalizacji Atalanty z Rakowem. Cóż, regularnie oglądam mecze Premier League i Serie A. Może to dlatego. A może "fart fuksiarza".  ;)

W meczu  z Legią nie było chyba 6 piłkarzy z wyjściowego składu Aston Villi na ligę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Rebrov napisał(-a):

W meczu  z Legią nie było chyba 6 piłkarzy z wyjściowego składu Aston Villi na ligę.

Jak weszli też nie zmienili obrazu gry. Może było w tym trochę lekceważenia rywala ale Legia jednak zaskoczyła ich sposobem gry. Wysoki intensywny pressing mobilnymi zawodnikami i trzymanie piłki jak najdalej od swojego pola karnego zamiast  angielskich wyrzutek na Pekcharta zadziałały. Pytanie czy można to powtórzyć czy trzeba szukać jeszcze innego wariantu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz reprezentacyjny bramkarz trzyma formę... reprezentacyjną 🙃 

Polecam gole na 1:0 i 4:2. Ten ostatni to gol kuriozum 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, ja podejrzewałem, że Unay Emery zlekceważy Legię. Że będzie na Legię patrzył jako na nawet nie mistrza bardzo słabej ligi, z kadrą, w której (w jego optyce) nie gra NIKT. Że będzie patrzył na Legię z perspektywy typa, który trenował Valencię, Sevillę, PSG, Arsenal, itd., więc "co mu tam jakaś Legia". Nie wykluczam też pewnej dozy Cashyzacji w szatni AV - Matty mógł "zdradzić" kolegom z drużyny, że właściwie to "luzik i bez stresu". Podejrzewałem także, że kosmopolici ;) z Legii zepną się na mecz z AV na maksa swoich możliwości, bo kto wie, kto ten mecz oglądał i jaką ofertą może to kiedyś zaowocować. I żeby nie było - myślenie całkowicie prawidłowe.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długom czekał… 👍

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na szczęście na tej setce koniec. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nastukal 100 meczów bo teraz gra się o wiele więcej niż kiedyś ;) Prawdę mówiąc to uważam, że uprzedził tylko nieuniknione bo Probierz nie korzystał by z jego usług. Dobrze robi i cieszę się, że to jego koniec w reprezentacji, ale trzeba mu uczciwie przyznać, że za czasów jego grania w Sevilli był naprawdę bardzo dobry. Do dzisiaj pamiętam jego sprint za Messim i odbiór piłki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Matti napisał(-a):

A tymczasem Arek :)

Bramkę strzelił, w stylu takim trochę Robertolewan... tj., erm, chciałem powiedzieć, Gerda Mullera  :D ;), ale oglądałem cały mecz i ogólnie to słabiuteńko było. Zresztą, kiedy padała bramka, to Vlahović już czekał na wejście za Milika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi