Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Projekt tarczy dla zegarka klubowego

Rekomendowane odpowiedzi

Koncepcja Sphinxa z pierwszej fotki jest bombowa!. Jak dla mnie narazie prowadzi. Odnośnie wzorowania się starszą Omegą to nie jestem zwolennikiem kopiowania. Nie róbmy Stowy z tarczą Omegi

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywiad

To może tak. Numerki zasprejowałem w paincie :)

Stowa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne. Ja bym jeszcze widział dwa razy dłuższe indeksy godzinowe.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholerka, Panowie powiem szczerze, że proponowane projekty tarcz nie bardzo do mnie przemawiają.

Odnosząc się z całym szacunkiem dla talentu kolegów i przede wszystkim pracy włożonej w projekty obawiam się, że na siłę próbujemy stworzyć coś oryginalnego i wyróżniającego się i oddalamy się coraz bardziej od klasycznej, pięknej, prostej tarczy jaką ma Antea a która to tarcza tworzy klimat tego zegarka. Rozumiem argument że zegarek z seryjną tarczą to może sobie kupić każdy i zgadzam się, że nasz klubowy musi mieć jakiś akcent wyróżniający i podkreślający wyjątkowość. Ale może nie koniecznie musi nawiązywać do stylu starej omegi.

Osobiście jestem za niedużą ingerencją w wygląd tarczy. Jakiś dyskretny napis że jest to edycja limitowana, owszem a nawet jak najbardziej ale tarcza naszego projektu to już tworzenie zupełnie nowego zegarka. Ale czy o to nam chodzi? Bo idąc ekstremalnie w tym kierunku, po co się bawić w Stowę, można na bazie jakiegoś ruska czy chińczyka stworzyć zupełnie odjechany projekt, jedyny i niepowtarzalny i niepodobny do niczego albo nawiązujący do wszystkiego.

Jeśli zwykła Antea jest dla nas za bardzo pospolita, to może Jorg zgodzi się na tarczę z edycji limitowanej? Równie wysmakowana a niepospolita.

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z sugestiami kilku kolegów prezentuje projekt nr.1 z czarnymi wskazówkami bazowymi i niebieską sekundową (poprawiłem jej odcień).

Cieszę się, że pomysł z 10 się podoba. Moim zdaniem to podkreśli charakter zegarka, zaznaczy jego wyjątkowość, jednoczenie eliminując problem umieszczania na tarczy napisu o limitacji czy logo klubu (to zdecydowanie powinno się znaleźć na srebrnym wahniku).

stowakmz10.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, coś mi tak jakoś oko ucieka na tą dziesiątkę. Może poczekajmy dwa lata i 12 sobie walniemy - będzie symetrycznie :):):P

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sphinks, baaardzo ładna ostatnia propozycja, z niebieskim sekundnikiem i czarnymi wskazówkami. Myślę że najładniejsza propozycja. No i ta dziesiątka oczywiście.)

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SphinX po poprawieniu wskazówek coś mi nie gra.... Może wskazówki powinny być cienkie jak indeksy minutowe lub jeszcze grupsze niż na projekcie.:) Chyba drażni mnie, że są grubości indeksów godzinowych :) Takie mam prywatne odczucia :P

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SphinX po poprawieniu wskazówek coś mi nie gra.... Może wskazówki powinny być cienkie jak indeksy minutowe lub jeszcze grupsze niż na projekcie.:) Chyba drażni mnie, że są grubości indeksów godzinowych :) Takie mam prywatne odczucia :P

Wskazówki na moim projekcie są takiej grubości jak w oryginale :)...wiec chyba nie da rady zrobić grubszych.

Podobnie jest z indeksami godzinowymi.

Choć podkreślam, że na zdjęciu czy grafice zegarek może wyglądać inaczej, niż wykonany na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

DOKŁADNIE o taki projekt chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w projekcie zaprezentowanym przez Klaudiusza w tarczy czegoś brakuje, chyba wyrazu... Mam wrażenie że ten stylista nie czuje tematu :). Czarne wskazówki plus niebieska sekunda jest ok.

W projekcie Sphinksa "10"tka nadaje niezwykłej oryginalności i to bym zostawił. Z oryginalnej tarczy usunałbym wszystkie godziny, wydłużył indeksy godzinowe i wstawił "10"tkę. Takie rozwiązanie gwarantuje unikatowość ale i pozostawia styl Atei. To taka moja mała sugestia.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SphinX, absolutnie sie nie obraze :)

Ostatni projekt bardzo fajny... moze przekonam sie do tej 10 :P

Dziekuje za pozytywny odzew (choc projekt powstawal "na wenie twórczej")

i pragnę dodać że mój projekt ma BIAŁĄ tarczę i na taką też głosowałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ostatni z projektow SphinXa jest bardzo ok (łączy w sobie klasykę z nutką ekstrawagancji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto moja wersja finalna, w dwóch minimalnie różniących się od Siebie propozycjach.

Inspiracja oczywista, dodatkowo wykorzystałem pomysł TomASH'a (mam nadzieję, że się nie obrazi).

Postawiłem na styl retro, niebieskie wskazówki (dodają elegancji), datę oraz indeks 10 jako wskazanie edycji na 2010 rok.

stowakmz8.jpg

stowakmz9.jpg

nr 1 to mój faworyt jak na razie. Tylko wskazówki czarne z niebieską sekundą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W projekcie Sphinx bardzo nie podoba mi się zmniejszenie indeksów sekundowych żeby zmieścił się napis "Made in Germany".

Nie przez przypadek takie rozwiązanie nie jest stosowane. Jak dla mnie lepiej by napis był albo bliżej środka tarczy (już na białym) albo wręcz "wstrzeliwał" się pomiędzy indeksy.

Numer z 10 jest super - chociaż nie wiem, czy nie powinna to być dwójka (drugi klubowy) - ale nie ma co zmieniać czegoś co jest dobre.

W sumie to i tak czekam na projekt Kłapoucha :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne zdanie jak Pinus. Nie bardzo mi się widzi wycięcie na "Made in Germany". Podoba mi się jednak koncepcja 1 cyfry na tarczy. Z drugiej strony propozycje Kłapoucha, również są bardzo dobre - problem jednak w tym, że na niektórych nie ma napisu na dole a na innych napis jest przecięty przez linie na tarczy i tak bardzo trudno określić jak to będzie w rzeczywistości wyglądać.

Także koncepcja z najmniej zmieniająca oryginalną tarczę, kolorująca wybrane cyfry jest ok - przemawia do mnie szczególnie ta z kolorem ciemnoczerwonym, jednak bez niebieskich wskazówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Im mniej ingerencji, tym lepiej. W sumie bardzo przyjemna wersja na drugiej fotce, pokazana przez Klaudiusza. Jakoś im bardziej zastanawiam się, tym mniej podobają mi się wersje z kołami, okręgami w odcieniu szarość. Jeszcze na monitorze jakoś to wygląda, ale w rzeczywistości...

Żeby przypadkiem nie wyszedł nam taki cudak jak Fortis Skarżyński.

Co do tej "10"... Na pierwszy rzut oka wygląda nawet nieźle, ale jak bardziej się nad tym zastanowić, nie jest to chyba najlepszy pomysł, szczególnie z tymi dodatkowymi wycięciami na datę i właśnie indeks "10". Zamiast skojarzenia z latami 20-30, robią się lata 50-60. Nie wiem dlaczego, ale taka tarcza kojarzy mi się z tarczami prędkościomierzy samochodów z lat 50-60. Pomysły typu Made by KMZiZ i podobne pominę milczeniem. Mogę oczywiście zostać odebrany jako malkontent, ale zależy mi na tym, żeby ten zegarek wyglądał wspaniale i zachwycał ponadczasowo, dlatego trochę marudzę. A, że mi Bozia poskąpiła talentu graficznego, niestety jestem zmuszony poprzestać na narzekaniu (chociaż pozytywnie o niektórych projektach też pisałem). :)

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak skłaniałbym się do pozostawienia Stowy w świętym spokoju, co do wzornictwa tarczy. Pozostawiłbym jasną tarczę z sekundnikiem i niebieskimi wskazówkami. Pomysły z naszym logo na tarczy są moim zdaniem chybione ? psują graficznie tarczę. Wszelkie napisy lądują oczywiście na deklu. Przerzuciłem kilka katalogów różnych firm / nie tylko zegarkowych / i wyszło na to, że jedynie klasyka jest ponadczasowa! Wszelkie modne wtrącenia okazują się w dłuższym czasie tylko sezonową modą, a ten zegarek ma być na długie lata i jego proste wręcz ascetyczne wzornictwo daje gwarancję dobrego wyglądu i za 3 i za 7 i za 25 lat! Przy wyborze zastosowałbym zasadę ? nie poprawiać dobrego!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak , to byłbym za białą tarczą , będzie większy kontrast z niebieskimi wskazówkami..

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne, ale te cyfry wydają mi siejakieśtakie.. śmiechowe :P

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.