Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

No zgoda. Sprawdziłem w " katałogu czasow 1960" i wszystkie Kirowy miały takie wskazówki, jak Twój. Chyba, że w innych latach były inne. A takie , jak Twoje Nightdream, to ja w Błoniu widziałem ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zgoda. Sprawdziłem w " katałogu czasow 1960" i wszystkie Kirowy miały takie wskazówki, jak Twój. Chyba, że w innych latach były inne. A takie , jak Twoje Nightdream, to ja w Błoniu widziałem ;) .

Na rynku (i to od wielu lat) pojawia się też sporo egzemplarzy z "liściami" zamiast typowych "strzałek", jak na focie poniżej. Zbyt wiele żeby to był przypadek.

DSCF1324b.jpg

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rynku (i to od wielu lat) pojawia się też sporo egzemplarzy z "liściami" zamiast typowych "strzałek", jak na focie poniżej. Zbyt wiele żeby to był przypadek.

DSCF1324b.jpg

pozdrawiam

Narfas

Te z kolei przypominają mi wskazówki z Doxy :)

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te z kolei przypominają mi wskazówki z Doxy :)

To prawda, czasem nazywam te wskazówki "doxowymi", chociaż nie są dokładnie takie same.

Podpowiem że egzemplarze z takimi wskazówkami pochodzą często-gęsto ze Śląska i równie często mają grawery "25 lat w PW". Mam parę takich, a na aukcjach widziałem chyba kilkadziesiąt. Na tarczach w takich Kirowskich pojawiają się też niewielkie różnice.

Pod ręką mam tylko 2 swoje fotki, porównajcie te egzemplarze:

DSCF1320b.jpg

DSCF1324b.jpg

Grubości nadruku absolutnie bym się nie czepiał w tym przypadku, wyjaśniałem już parę razy jak to bywa z tampodrukiem (szczególnie masowym), specyfiką farby, temperaturą, zużyciem matrycy i tampona.

"Nacinane" indeksy były robione ręcznie i pojawiają się podobne różnice jak w błoniakach - robotnicy różnie je nacinali i tyle.

Ciekawa jest za to różnica w zapisie nazwy fabryki u dołu.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z najrzadziej występujących wersji poljota 29j de luxe:

http://allegro.pl/poljot-de-luxe-automat-i5148306511.html

Zegarek rzadki ze względu na tarczę ale koperta raczej będzie do wymiany - uszko na godzinie 11 jest mocno zgięte i sama końcówka dziwnie zaoblona lub wykręcona może być problem z zamontowaniem teleskopika 

Paru naszych licytuje więc warto mieć to na uwadze 

A to co to ?????? http://allegro.pl/slava-21-jewels-i5152509798.html

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony rzadkość, więc okazja: SLAVA 32 kamenie

http://allegro.pl/slawa-32kamienie-ladna-tarcza-rarytas-i5135965431.html

szkoda tylko, że datownik podmieniony na wersję eksportową lub tarcza na wersję radziecką (do wyboru) ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i rzecz najważniejsza - w środku niestety nie ma werku 32 kamieniowego :(

Oczywiście jest zwykły werk  2427 zamiast właściwego 2427K5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i rzecz najważniejsza - w środku niestety nie ma werku 32 kamieniowego :(

A tego nie zuważyłem, po czym poznać, na Slavie z TOP 10 jest oznaczenie na wahniku 2427-K5 tutaj tylko 2427, czy coś jeszcze jest charakterystycznego?

ED: MAYOR uprzedziłeś mnie podczas pisania posta.

Sekundnik też jakiś taki krótszy troszkę, czyli składak do potęgi n-tej ;)

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie to proste...i przyjemnie się uczyć przez całe życie.

i też sobie tak pomyślałem, że K5 to ta brakująca piątka :D

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi instynkt podpowiada że to Kchrapek ale nie wiem czy dobrze pamiętam xd Kto wie, doplacę :D

Edytowane przez Daniel*Komandir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz być szybszy od Krzysztofa to musisz na dwa monitory jechać z odświeżaniem co 2 sekundy  :D

Współczuje ale takie czasy niestety - wygrywa ten z maczugą a nie honorowy rycerz w lśniącej zbroi  :P

Dzisiaj trza siłą wszystko - męczyć , molestować , korumpować i pchać się łokciami bo tym co stoją grzecznie w kolejce dane nie będzie  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie kchrapek go kupił, chociaż faktycznie kolega z forum.

Jak Nie jak Tak 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Nie jak Tak 

No jak nie jak tak :D  Ale może i pójdzie dalej w świat, kto wie. Jeśli mnie tak do końca nie zachwyci to nawet na pewno. Taka sytuacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi