loco50 21018 #9051 Napisano 4 Maja 2022 Kurzem się pokryla🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #9052 Napisano 5 Maja 2022 Pierwszy nóż na początek budżetowy Cold Steel. Kawał noża , stal według ściągi podesłanej przez kolegę S35VN to całkiem dobra chyba jest. Sent from my iPhone using Tapatalk 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21018 #9053 Napisano 5 Maja 2022 Bardzo przyzwoity nóż od Demko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7362 #9054 Napisano 5 Maja 2022 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21018 #9055 Napisano 5 Maja 2022 Dziurawce 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
just_nobody07 6289 #9056 Napisano 5 Maja 2022 13 minut temu, loco50 napisał(-a): Dziurawce Bardzo mi się fajnie te Twoje wrzuty oglądało. Od razu taka refleksja, że jednak jestem mniej walnięty niż myślałem i że może być gorzej 🤔😆👊 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1786 #9057 Napisano 5 Maja 2022 Do kompletu: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karloss 19785 #9058 Napisano 5 Maja 2022 Do mnie dziś w dotarł taki nowy kolega 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21018 #9059 Napisano 5 Maja 2022 Jedna z moich ulubionych marek i chyba mocno niedocenianych 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1357 #9060 Napisano 5 Maja 2022 5 godzin temu, karloss napisał(-a): Do mnie dziś w dotarł taki nowy kolega Fajny ten sznaps kolegen 21 minut temu, loco50 napisał(-a): Jedna z moich ulubionych marek i chyba mocno niedocenianych Miałem pare Sogów i se chwaliłem. W Katowicach w Pentagonie mają chyba jeszcze Sog Bluto taki mały ale byk .Chyba sobie kupie go po raz drugi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #9061 Napisano 5 Maja 2022 Ja już sam niewiem , na co zwracać uwagę kupując nóż ktoś mi powiedział , że od 200$ zaczynaja się dobre noże , którymi warto się interesować. A tu widzę , że dobrą opinie maja dość tanie scyzoryki. Muszę się podszkolić Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7362 #9062 Napisano 5 Maja 2022 8 minut temu, piotrek39 napisał(-a): Ja już sam niewiem , na co zwracać uwagę kupując nóż ktoś mi powiedział , że od 200$ zaczynaja się dobre noże , którymi warto się interesować. A tu widzę , że dobrą opinie maja dość tanie scyzoryki. Muszę się podszkolić Sent from my iPhone using Tapatalk A co Tobie się podoba? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #9063 Napisano 5 Maja 2022 A co Tobie się podoba?Bardzo dużo z tych tu prezentowanych , ale jak sprawdzam i widzę cenę , to przypominam sobie ( 200$ dobry nóż ) a nie chcę kupować czegoś co tylko z wyglądu fajne , a reszta do bani. Czyli stal , wykonanie itd…Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7362 #9064 Napisano 5 Maja 2022 29 minut temu, piotrek39 napisał(-a): Bardzo dużo z tych tu prezentowanych , ale jak sprawdzam i widzę cenę , to przypominam sobie ( 200$ dobry nóż ) a nie chcę kupować czegoś co tylko z wyglądu fajne , a reszta do bani. Czyli stal , wykonanie itd… Sent from my iPhone using Tapatalk A tak bez sprawdzania ceny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4524 #9065 Napisano 5 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, piotrek39 napisał(-a): Ja już sam niewiem , na co zwracać uwagę kupując nóż ktoś mi powiedział , że od 200$ zaczynaja się dobre noże , którymi warto się interesować. A tu widzę , że dobrą opinie maja dość tanie scyzoryki. Muszę się podszkolić Sent from my iPhone using Tapatalk Filmik: Nie wiem czy najlepszy, pewnie nie, ale gościu pokazuje dużo gotowych podpowiedzi, które jak przerobisz wszystkie to jedyne czego dowiesz się, że nie ma ostatecznego najlepszego noża - psychika zawsze wymyśli nowy do zakupu i ten zakup skutecznie usprawiedliwi, że to na pewno ten jeden jedyny, którego brakowało w kolekcji jako wisienki na torcie, a później jest następna i następna. Użytkowo jest już prościej, przynajmniej pod względem stali na przykładzie twojego CS AD10, wystarczy wziąć wzmacniany wąż ogrodowy i zacząć go kroić na plasterki. Patrzysz, po którym tępy jest tak, że nic już nie tnie. Wtedy można kupić inny z innej stali np 20CV i powtórzyć test. Dla zobrazowania powagi sprawy bardzo popularna stal stosowana w milionach noży; naostrzona na żyletki: "8Cr13MoV ( Chińska stal na noże będąca odpowiednikiem japońskiej stali nierdzewnej Aus-8. Stosowana m.in. w tych nożach Spyderco i Benchmade, których produkcję ulokowano w Chinach. Popularnymi nożami na tej stali są Sanremu.)" podda się wężowi ogrodowemu nawet już po 2-5 cieć. @loco50 ten SOG, drugi od góry to co to za model, bo chyba przeoczyłem go u Ciebie, albo na zbiorczym wygląda inaczej. Edytowane 5 Maja 2022 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #9066 Napisano 5 Maja 2022 Większość tu pokazywanych. Fajnie by było , gdyby ktoś sporządził listę firm godnych uwagi. Bo tak naprawdę , z każdej bym znalazł coś interesującego.Ciężko powiedzieć co się podoba konkretnie , tyle tego jest Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4524 #9067 Napisano 5 Maja 2022 1 minutę temu, piotrek39 napisał(-a): Większość tu pokazywanych. Fajnie by było , gdyby ktoś sporządził listę firm godnych uwagi. Bo tak naprawdę , z każdej bym znalazł coś interesującego. Ciężko powiedzieć co się podoba konkretnie , tyle tego jest Sent from my iPhone using Tapatalk Tapatalk pewnie Ci filmiku nie pokazał, bo tam masz praktycznie gotową listę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #9068 Napisano 5 Maja 2022 Tapatalk pewnie Ci filmiku nie pokazał, bo tam masz praktycznie gotową listę.Odpisywałem w przerwach koledze wyżej. W międzyczasie wrzuciłeś filmik. Obejrzę po pracy. I pokaże swój kolejny zakupu , powinien czekać w domu Dzięki Edit Bawiłem się tym CS dziś w pracy , tnie super , kawał noża.Ale mam zastrzeżenie , nie jest sztywny po rozłożeniu , delikatnie giba się na boki kwestia odkręcenia śruby ? Czy tak ma być w tych nożach ?Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1825 #9069 Napisano 5 Maja 2022 (edytowane) 8 godzin temu, piotrek39 napisał(-a): dobrą opinie maja dość tanie scyzoryki nie to jest fajne co fajne, ale to co się komu podoba. Nie kieruj się modą i tym, co podstawiają na zdjęciach jakieś zboczeńce nożowe. Musisz być ponad - to, musisz być silny, musisz być od nich sprytniejszy i pokazać im, że taki twardziel jak Ty może mieć swoje własne zdanie.. Jeśli podobają Ci się okulizaki gerlacha, to ja nie widzę problemu - kupuj na kosze ziemniaczane, jeśli lubisz plastikowe noże do warzyw, to głowa do góry - będziesz tu brylował jako jedyny z takim zboczeniem 😁 Jeśli praktyka używania tasaków do obcinania liści buraczanych jest Ci bliższa niż ciachanie w locie wzdłuż spadającego włosa, nic to - dla Ciebie stworzono właśnie taki tasak do liści. Mam kolegę, który od ponad 15lat nosi przy pasku tandetny bazarowy sprężynowiec z latarką - ostrze z plasteliny, ale jemu to pasuje - nie chce się z nim rozstawać, bo lubi ten plastik na rękojeści.. Jeśli zatem coś Ci się podoba poniżej magicznej granicy 200$ to tym lepiej dla Twojego portfela - kupuj i ciesz się zakupem, bo przecież nie kupujesz dla tego kolegi, który chyba nie wie o czym mówi.. Jest wiele noży poniżej 1000zł które są i ładne i dobre a dodatkowo praktyczne. Dla mnie np ten ostatni aspekt jest najważniejszy.. Noży używam i gdy nie są poręczne, praktyczne, to dla mnie mogą nie istnieć. Miałem kiedyś piękny nóż z damascenu skuwanego grubo droższy od tauzena, szybko się go pozbyłem, bo mi nie pasował do użytkowania. teraz ulubionym podręcznym jest np Urban Traper- malutki sympatyczny i bardzo lekki nożyk z VG10. - również w kryterium taniości może być przykładem, chociaż ma linerlocka co mi akurat niezbyt odpowiada.. Bież co Ci się podoba i olej to, czy komuś oczy się zaświecą na widok tego co masz.. Edytowane 6 Maja 2022 przez zadra 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4524 #9070 Napisano 5 Maja 2022 (edytowane) 24 minuty temu, piotrek39 napisał(-a): Edit Bawiłem się tym CS dziś w pracy , tnie super , kawał noża.Ale mam zastrzeżenie , nie jest sztywny po rozłożeniu , delikatnie giba się na boki kwestia odkręcenia śruby ? Czy tak ma być w tych nożach ? Sent from my iPhone using Tapatalk W AD10 jest to raczej niedopuszczalne. Więc wyjścia są dwa, kiepsko skręcony co się zdarza, albo źle zrobiony w co bardziej wątpię. Śrubę to się czasem tak delikatnie dokręca, że wystarczy 1/8 obrotu bo więcej będzie za ciasno i nóż nie będzie się chciał otwierać. Spróbuj delikatnie Torxem. Jak znajdę odpowiedni filmik z rozkręcania i skręcania tego noża to podrzucę żebyś mógł wywnioskować siłę skręcenia, ale to najczęściej kompromis między ruchem ostrza na boki a pracy góra dół bez zbytniego tarcia. Tak od 8-10min filmu. Edytowane 5 Maja 2022 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #9071 Napisano 6 Maja 2022 Zero Tolerance , G-10 Tiger Stripe jestem pod wrażeniem. Fajny nóż. Sent from my iPhone using Tapatalk 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8385 #9072 Napisano 6 Maja 2022 2 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1357 #9073 Napisano 6 Maja 2022 Ja to mam taką fobie że bałbym sie nóż do góry nogami nosić w kydeksie.Bałbym sie że mi wypadnie .Jak już to musiałbym jakimś karabinkiem łapnąć w razie wu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8385 #9074 Napisano 6 Maja 2022 Kydex od PiterM, więc nie ma szans, zresztą to lekki neck. Nie wiem jak jest z fabrycznymi bo nie miałem, może noże z nich wypadają? 0 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21018 #9075 Napisano 6 Maja 2022 Burns, ten SOG to Pent Arc. Piotrek 39, jeśli nóż ma służyć do tyrania a nie "patrzania" i brandzlowania to: A. Ma Ci się podobac B. Dobrze leżeć w łapie C. Ma mieć w miarę przyzwoitą stal. Te wszystkie legendarne stale z dużą zawartością wyjebolitu wykute w mordorze 😁 mają przede wszystkim wartość snobistyczno - kolekcjonerską. U mnie do orania na zmianę z RAT em służy Spyderco Tenacious z jakieś stali chromoniewiadomo. Działam nim w ogrodzie, przecinam worki z ziemią, kora, nawozami. Ma kontakt z piachem. Mam go od roku, ostrzyłem go dwa razy i to tylko dlatego, że chciałem a nie musiałem. A to jest moja piątka noży użytkowych a nie biżuteryjnych dla mężczyzny, które mężnie walczy z zagrożeniami w miejskiej dżungli 🤣 1.PM 2 2.BM Presidio 3.ZT 640 4.BM Adamas (dorosły) 5.Ontario RAT w D2 (mój ulubiony bo tani a dobry😁) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach