Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Kurzem się pokryla🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy nóż na początek budżetowy Cold Steel. Kawał noża , stal według ściągi podesłanej przez kolegę S35VN to całkiem dobra chyba jest. 4d1c2ad7d6af3c58052e64a1ceb74bfd.jpg
e211619629f163c7f2976637f768b930.jpg
dd372079df85ebaad1fa20040fafb96f.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przyzwoity nóż od Demko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

316F4E15-5754-4DDD-B554-30A631364728.jpeg

4DCBEA6C-6273-4CE3-B7F7-8EB0ACB5DBB7.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziurawce

DSC_1337.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, loco50 napisał(-a):

Dziurawce

DSC_1337.JPG

Bardzo mi się fajnie te Twoje wrzuty oglądało. Od razu taka refleksja, że jednak jestem mniej walnięty niż myślałem i że może być gorzej 🤔😆👊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kompletu:

dz1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie dziś w dotarł taki nowy kolega

IMG_20220505_164636.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z moich ulubionych marek i chyba mocno niedocenianych

DSC_1358.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, karloss napisał(-a):

Do mnie dziś w dotarł taki nowy kolega

IMG_20220505_164636.jpg

Fajny ten sznaps kolegen

21 minut temu, loco50 napisał(-a):

Jedna z moich ulubionych marek i chyba mocno niedocenianych

DSC_1358.JPG

Miałem pare Sogów i se chwaliłem. W Katowicach w Pentagonie mają chyba jeszcze Sog Bluto taki mały ale byk .Chyba sobie kupie go po raz drugi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już sam niewiem , na co zwracać uwagę kupując nóż ktoś mi powiedział , że od 200$ zaczynaja się dobre noże , którymi warto się interesować. A tu widzę , że dobrą opinie maja dość tanie scyzoryki. Muszę się podszkolić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, piotrek39 napisał(-a):

Ja już sam niewiem , na co zwracać uwagę kupując nóż emoji57.png ktoś mi powiedział , że od 200$ zaczynaja się dobre noże , którymi warto się interesować. A tu widzę , że dobrą opinie maja dość tanie scyzoryki. Muszę się podszkolić emoji848.pngemoji2369.png

A co Tobie się podoba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co Tobie się podoba?

Bardzo dużo z tych tu prezentowanych , ale jak sprawdzam i widzę cenę , to przypominam sobie ( 200$ dobry nóż ) a nie chcę kupować czegoś co tylko z wyglądu fajne , a reszta do bani. Czyli stal , wykonanie itd…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, piotrek39 napisał(-a):

Bardzo dużo z tych tu prezentowanych , ale jak sprawdzam i widzę cenę , to przypominam sobie ( 200$ dobry nóż ) a nie chcę kupować czegoś co tylko z wyglądu fajne , a reszta do bani. Czyli stal , wykonanie itd…

A tak bez sprawdzania ceny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, piotrek39 napisał(-a):

Ja już sam niewiem , na co zwracać uwagę kupując nóż emoji57.png ktoś mi powiedział , że od 200$ zaczynaja się dobre noże , którymi warto się interesować. A tu widzę , że dobrą opinie maja dość tanie scyzoryki. Muszę się podszkolić emoji848.pngemoji2369.png

Filmik: Nie wiem czy najlepszy, pewnie nie, ale gościu pokazuje dużo gotowych podpowiedzi, które jak przerobisz wszystkie to jedyne czego dowiesz się, że nie ma ostatecznego najlepszego noża - psychika zawsze wymyśli nowy do zakupu i ten zakup skutecznie usprawiedliwi, że to na pewno ten jeden jedyny, którego brakowało w kolekcji jako wisienki na torcie, a później jest następna i następna. ;)

Użytkowo jest już prościej, przynajmniej pod względem stali na przykładzie twojego CS AD10, wystarczy wziąć wzmacniany wąż ogrodowy i zacząć go kroić na plasterki. Patrzysz, po którym tępy jest tak, że nic już nie tnie. Wtedy można kupić inny z innej stali np 20CV i powtórzyć test.

Dla zobrazowania powagi sprawy bardzo popularna stal stosowana w milionach noży; naostrzona na żyletki: "8Cr13MoV
( Chińska stal na noże będąca odpowiednikiem japońskiej stali nierdzewnej Aus-8. Stosowana m.in. w tych nożach Spyderco i Benchmade, których produkcję ulokowano w Chinach. Popularnymi nożami na tej stali są Sanremu.)"

podda się wężowi ogrodowemu nawet już po 2-5 cieć.

@loco50 ten SOG, drugi od góry to co to za model, bo chyba przeoczyłem go u  Ciebie, albo na zbiorczym wygląda inaczej. 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość tu pokazywanych.
Fajnie by było , gdyby ktoś sporządził listę firm godnych uwagi. Bo tak naprawdę , z każdej bym znalazł coś interesującego.
Ciężko powiedzieć co się podoba konkretnie , tyle tego jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, piotrek39 napisał(-a):

Większość tu pokazywanych.
Fajnie by było , gdyby ktoś sporządził listę firm godnych uwagi. Bo tak naprawdę , z każdej bym znalazł coś interesującego.
Ciężko powiedzieć co się podoba konkretnie , tyle tego jest emoji57.png

Tapatalk pewnie Ci filmiku nie pokazał, bo tam masz praktycznie gotową listę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tapatalk pewnie Ci filmiku nie pokazał, bo tam masz praktycznie gotową listę.

Odpisywałem w przerwach koledze wyżej. W międzyczasie wrzuciłeś filmik. Obejrzę po pracy.
I pokaże swój kolejny zakupu , powinien czekać w domu
Dzięki

Edit
Bawiłem się tym CS dziś w pracy , tnie super , kawał noża.Ale mam zastrzeżenie , nie jest sztywny po rozłożeniu , delikatnie giba się na boki kwestia odkręcenia śruby ? Czy tak ma być w tych nożach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, piotrek39 napisał(-a):

dobrą opinie maja dość tanie scyzoryki

nie to jest fajne co fajne,  ale to co się komu podoba.

Nie kieruj się modą i tym, co podstawiają na zdjęciach jakieś zboczeńce nożowe.

Musisz być ponad - to,  musisz być silny, musisz być od nich sprytniejszy i pokazać im, że taki twardziel jak Ty może mieć swoje własne zdanie..

Jeśli podobają Ci się okulizaki gerlacha,  to ja nie widzę problemu - kupuj na kosze ziemniaczane,  jeśli lubisz plastikowe noże do warzyw, to głowa do góry - będziesz tu brylował jako jedyny z takim zboczeniem 😁 

Jeśli praktyka używania tasaków do obcinania liści buraczanych jest Ci bliższa niż ciachanie w locie wzdłuż spadającego włosa,  nic to - dla Ciebie stworzono właśnie taki tasak do liści.

Mam kolegę, który od ponad 15lat nosi przy pasku tandetny bazarowy sprężynowiec z latarką - ostrze z plasteliny,  ale jemu to pasuje - nie chce się z nim rozstawać,  bo lubi ten plastik na rękojeści..

Jeśli zatem coś Ci się podoba poniżej magicznej granicy 200$ to tym lepiej dla Twojego portfela  - kupuj i ciesz się zakupem, bo przecież nie kupujesz dla tego kolegi, który chyba nie wie o czym mówi..

Jest wiele noży poniżej 1000zł które są i ładne i dobre a dodatkowo praktyczne.

Dla mnie np ten ostatni aspekt jest najważniejszy..

Noży używam i gdy nie są poręczne, praktyczne,  to dla mnie mogą nie istnieć.

Miałem kiedyś piękny nóż z damascenu skuwanego grubo droższy od tauzena,  szybko się go pozbyłem, bo mi nie pasował do użytkowania. 

teraz ulubionym podręcznym jest np Urban Traper- malutki sympatyczny i bardzo lekki nożyk z VG10. - również w kryterium taniości może być przykładem, chociaż ma linerlocka co mi akurat niezbyt odpowiada..

Bież co Ci się podoba i olej to, czy komuś oczy się zaświecą na widok tego co masz..

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, piotrek39 napisał(-a):

emoji106.png

Edit
Bawiłem się tym CS dziś w pracy , tnie super , kawał noża.Ale mam zastrzeżenie , nie jest sztywny po rozłożeniu , delikatnie giba się na boki emoji57.pngkwestia odkręcenia śruby ? Czy tak ma być w tych nożach ?

W AD10 jest to raczej niedopuszczalne. Więc wyjścia są dwa, kiepsko skręcony co się zdarza, albo źle zrobiony w co bardziej wątpię. Śrubę to się czasem tak delikatnie dokręca, że wystarczy 1/8 obrotu bo więcej będzie za ciasno i nóż nie będzie się chciał otwierać. Spróbuj delikatnie Torxem. Jak znajdę odpowiedni filmik z rozkręcania i skręcania tego noża to podrzucę żebyś mógł wywnioskować siłę skręcenia, ale to najczęściej kompromis między ruchem ostrza na boki a pracy góra dół bez zbytniego tarcia.

Tak od 8-10min filmu.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zero Tolerance , G-10 Tiger Stripe jestem pod wrażeniem. Fajny nóż. 1db72e00fa7053ff7cb2e3fa0294fc28.jpg
9474b2a1987b4eccdbfa37feeebff6fa.jpg
9cca8204ddd5b2e3fc5e7e0fc132fcb6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to mam taką fobie że bałbym sie nóż do góry nogami nosić w kydeksie.Bałbym sie że mi wypadnie .Jak już to musiałbym jakimś karabinkiem łapnąć w razie wu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kydex od PiterM, więc nie ma szans, zresztą to lekki neck. Nie wiem jak jest z fabrycznymi bo nie miałem, może noże z nich wypadają?

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, ten SOG to Pent Arc. 

Piotrek 39, jeśli nóż ma służyć do tyrania a nie "patrzania" i brandzlowania to:

A. Ma Ci się podobac

B. Dobrze leżeć w łapie

C. Ma mieć w miarę przyzwoitą stal. 

Te wszystkie legendarne stale z dużą zawartością wyjebolitu wykute w mordorze 😁 mają przede wszystkim wartość snobistyczno - kolekcjonerską. U mnie do orania na zmianę z RAT em służy Spyderco Tenacious z jakieś stali chromoniewiadomo. Działam nim w ogrodzie, przecinam worki z ziemią, kora, nawozami. Ma kontakt z piachem. Mam go od roku, ostrzyłem go dwa razy i to tylko dlatego, że chciałem a nie musiałem. 

A to jest moja piątka noży użytkowych a nie biżuteryjnych dla mężczyzny, które mężnie walczy z zagrożeniami w miejskiej dżungli 🤣

1.PM 2

2.BM Presidio

3.ZT 640

4.BM Adamas (dorosły) 

5.Ontario RAT w D2 (mój ulubiony bo tani a dobry😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi