Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Normalnie jak

Świetny nóż  👍

Mam prostego sentinela z gładkim ostrzem i dużo mu brakuje do twojego

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tu moje Shamany:

P_20231022_140623_1_1.thumb.jpg.92a6084e7f80034419089bad3b11a3a6.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Czujnik napisał(-a):

Świetny nóż  👍

Mam prostego sentinela z gładkim ostrzem i dużo mu brakuje do twojego

tapatalked

Dzięki 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Osmo, groźby rodem z czasów piaskownicy, kiedy jeden dzieciak zdeptał drugiemu długo budowany zamek z piasku. Bądźmy poważni, to jest wątek +18. Serio, chcesz kopać po mordzie każdego oponenta? 😬

Jesteś starszym Panem, więc postaram się być uprzejmy. To że tworzycie sobie kółeczko szyderców na tym forum, i obrażacie bezkarnie użytkowników praktycznie w każdym temacie - pomijam.

Ale jeśli zauważyłeś w moim wpisie groźby karalne, to jesteś zobowiązany do powiadomienia o tym fakcie prokuraturę 😉

Masz mnie za takiego głupka 😄 nikt tu nie jest anonimowy, każdego można namierzyć - myślisz że podjął bym takie ryzyko?

Mam uzasadnione prawo przypuszczać, że twój kolega Burns, zmoczył by spodnie jedynie na widok mojej „wrednej gęby”😄 - i tak jak prosiłem wcześniej, wszelkie uwagi w moim kierunku proszę na PW, jeśli uważasz się za poważnego człowieka 

✋🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

Jesteś starszym Panem, więc postaram się być uprzejmy. To że tworzycie sobie kółeczko szyderców na tym forum, i obrażacie bezkarnie użytkowników praktycznie w każdym temacie - pomijam.

Ale jeśli zauważyłeś w moim wpisie groźby karalne, to jesteś zobowiązany do powiadomienia o tym fakcie prokuraturę 😉

Masz mnie za takiego głupka 😄 nikt tu nie jest anonimowy, każdego można namierzyć - myślisz że podjął bym takie ryzyko?

Mam uzasadnione prawo przypuszczać, że twój kolega Burns, zmoczył by spodnie jedynie na widok mojej „wrednej gęby”😄 - i tak jak prosiłem wcześniej, wszelkie uwagi w moim kierunku proszę na PW, jeśli uważasz się za poważnego człowieka 

✋🏻

Osmo, powtórzę się raz jeszcze, więcej powagi! To nie wątek z memami. 🙏

A tak bardziej merytorycznie - mój ulubiony PM2. 

20250128_102909.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle noszę jeden z tych dwóch.

scyzorykii.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Widoczny na zdjęciu powyżej Col Moschin to jego skrócona wersja C (zapewne od "corto"), służąca być może do dłubania w zębach (może jednak nie do dłubania, na walce nożem bojowym mało się znam, ale mnie też ta krótka rękojeść wydaje się dziwna). W każdym razie wersja zdecydowanie kompaktowa w porównaniu z oryginalną. Tego małego nigdy nie miałem w ręce.

Projekt oryginalny wygląda następująco:

col-moschin-extrema-ratio.jpg

A to zwracam honor 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, goral_ napisał(-a):

Zwykle noszę jeden z tych dwóch.

scyzorykii.jpg

Ooo Ganzo 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że też żaden z tutejszych „trolli” nie wypowiedział się na temat mojej małej Sebenzy, folderka praktycznie krytykowanego na wszystkich forach, czy to za wygórowaną cenę (to jakieś 2 x Shaman 😉), czy za totalną prostotę nic nie wartą.

IMG_6257.thumb.jpeg.3e8a3c4b536a4e8617a907ada2888a08.jpeg

Jedyny folder który od ok. 15 lat (to jeszcze wersja bez „IDAHO MADE”), jeździł ze mną praktycznie na wszystkie wyprawy nurkowe, tyrany w błocie, piasku, czy słonej wodzie. Tnąc linki, neopren, taśmy Halcyona (kto używa tych uprzęży wie, że to nie jest cieniutki i słaby „pasek”), czy też prozaicznie ostrząc patyki na ognisko, czy porcjować „kiełbe”.

I co ciekawe, legendarny folder Chrisa Reeve - się zużywa, niezniszczalny tytan użyty w tych nożach - rysuje się i zwyczajnie „dziadzieje”, ba nawet na klindze są ogniska rdzy, a podkładki z fosforobrązu się zużywają 🤗

Tylko, że przez te lata nóż nie był konserwowany, jedyne co płukany pod bieżącą wodą czy wycierany o portki, czy inną szmatę. Czas na emeryturę mojej Sebci, gruntowną konserwację którą należy się za lata tyrania, a jej miejsce zastąpi już pełnowymiarowa wersja, bo mimo małego uznania jakie mam do nożyków składanych, ten maluch nigdy mnie nie zawiódł mimo tego, że wolę ostrza typu full

i jedyne noże składane które posiadam (przepraszam Microtech „łomżonki”)

IMG_6259.thumb.jpeg.eabb172a73b4b4998cb677a38adc4aa3.jpeg

reszta to fixedy, ale jedna „królowa” - Small Sebenza od Chris Reeve

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250128_132942.JPG

20250128_132954.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu pisałem, że moje zainteresowanie tym hobby lekko osłabło. Zacząłem redukować swoją kolekcję. Te dwa maluchy poszły w dobre ręce kolegów z tego Forum.

432746670f3a467b47846097d4bb72c6.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zimne stale 

20250128_220938 (1).JPG

20250128_221112 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle zapominam: mam jeszcze taką Ekstremę, mocno już złachmanioną przeze mnie w terenie, ale totalnie pancerną, czyli Nemesis:

Nemesis.jpg

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, i niedawno pozyskałem takie cóś, Gerber, nawet fajne chyba, ale nie sam sobie to wybrałem, tylko moja firma mi zafundowała. Wygląda porządnie, dobrze leży w ręce, ale mam już parę noży. Może ktoś chciałby kupić ten sprzęt, bo leży teraz na biurku i zaraz się zakurzy.

gerber.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sharg nowość 

pol_pm_Noz-skladany-Spyderco-Shaman-Cobalt-Blue-G10-Satin-CPM-SPY27-by-Sal-Glesser-C229GPCBL-123262_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez wyrozumiałości

20250129_230626.JPG

20250129_230752.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezdechy 

20250131_231239 (1).JPG

20250131_231323 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie dotarł Cold Steel Tanto Recon SK5. 

20250201_095020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na wycieczkę do lasu zabrałem TB Comandeur ...

IMG_5343.jpeg

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi