Genovese_ 14834 #19101 Napisano Niedziela o 12:01 Taka sytuacja od dziś czyli Strider Smf : 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CezarChrzestny 121 #19102 Napisano Niedziela o 12:46 (edytowane) Sztylet Gerlach-wz 98- nóż szturmowy-oryginał Edytowane Niedziela o 12:48 przez CezarChrzestny 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4934 #19103 Napisano Wtorek o 12:31 (edytowane) Pierwszy Socom Ram-Lock i pierwsze wrażenia są takie, że to nie jest już ten sam Socom. Nie czuć Ameryki, stał się bardziej pizdrykiem, tak jakoś bardziej pachnie nożem jakich wiele z Chin niż amerykańskimi hamburgerami. Muszę się z tym przespać, ale bliższy jestem do zwrotu niż zostawienia. Edytowane Wtorek o 12:51 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 202 #19104 Napisano Wtorek o 13:33 Jak oceniasz pracę blokady? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4934 #19105 Napisano Wtorek o 14:21 (edytowane) 4 godziny temu, herbee napisał(-a): Jak oceniasz pracę blokady? Jeżeli pytasz o sam suwak to jest taki sam w działaniu jak w innych MT Ram-Lock czyli nic nie haczy, działa płynnie. Oparta jest na sprężynie jak w długopisie czy Spyderco Manix a nie jak w BM na omedze. Są natomiast inne znane z nią problemy. Da się ją zarwać uderzając klingę w grzbiet. To już druga, poprawiona wersja. Pierwszą, która przeszła lifting była ta w nożu Amphibian. Ja natomiast nie będę tego czynił więc jest to dla mnie bez znaczenia. Kolejną sprawą jest Choil. To nie jest udogodnienie tylko następstwo Ram-lock. Producent musiał tak zeszlifować klingę, żeby nóż zamknął się. W tak smukłej rękojeści zabrakło miejsca i blokada mieści się w tym wycięciu. Koniec Choil i tak styka się z tą blokadą. Noże są z 03/2026 i nikt jeszcze nie wie czy jest to punkt podparcia, czy tylko punkt styku wynikający z tak niskiej tolerancji. Ostrze powinna utrzymywać w zamknięciu blokada a nie mocowanie sprężyny. Natomiast jeżeli mocowanie sprężyny okaże się również stop-pinem to jest tylko 2mm od krawędzi tnącej. Wtedy 10 ostrzeń noża spowoduj, że punkt podparcia zniknie, klinga zacznie uderzać w obudowę i będzie niszczyć się krawędź tnąca oraz wnętrze. Mam nadzieję, że producent wie co zrobił a to na co zwracają uwagę internauci to tylko ich bezpodstawny lament. Ten film wyjaśnia w czym jest prognozowany problem. Wydaje mi się, że recenzent nie pomyślał bo gdyby to był stop-pin a ostrze nie byłoby utrzymywane przez blokadę, to ostrze zapadłaby się w MSI Mini, który przywołuje za wzór a tam nic się nie styka i nic się nie zapada! Podtrzymuję swoje zdanie, że Socom Elite Manual to kwintesencja noża od MT. Grubsza rękojeść lepiej leży w mojej grabie a masywne (grube) ostrze radzi sobie nawet z pomidorem na cienkie plastry. Wersja Ram-lock pozostaje zachciewajaką i bez przekonania czy zostanie. Edytowane Wtorek o 18:11 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 202 #19106 Napisano Wtorek o 14:29 Dzięki za rzeczową ocenę, poczekam i poobserwuję, póki co. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 14834 #19107 Napisano 23 godziny temu Żaden OTF nie dawał mi tyle frajdy co ten MT Nemesis... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1652 #19108 Napisano 23 godziny temu Żaden OTF nie dawał mi tyle frajdy co ten MT Nemesis... Piękny. Nie dziwię się że daje frajdę.U mnie jako codzienne edc robi bardziej pospolity UT ZBPWysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 202 #19109 Napisano 22 godziny temu Dzisiaj taki, lubię skurczybyka 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 23680 #19110 Napisano 16 godzin temu W dniu 28.04.2026 o 14:31, Burns napisał(-a): Pierwszy Socom Ram-Lock i pierwsze wrażenia są takie, że to nie jest już ten sam Socom. Nie czuć Ameryki, stał się bardziej pizdrykiem, tak jakoś bardziej pachnie nożem jakich wiele z Chin niż amerykańskimi hamburgerami. Muszę się z tym przespać, ale bliższy jestem do zwrotu niż zostawienia. Burns, nie jest zły. Zostaw. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4934 #19111 Napisano 16 godzin temu 3 minuty temu, loco50 napisał(-a): Burns, nie jest zły. Zostaw. Rozumiem, że już też masz ? 😉 Która wersja ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 23680 #19112 Napisano 5 godzin temu 10 godzin temu, Burns napisał(-a): Rozumiem, że już też masz ? 😉 Która wersja ? Nie mam,ale podoba mi się też z Twojego zdjęcia. Na razie mam abstynencję nożową😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach