rafalzkrakowa 3 #2176 Napisano 16 Marca 2012 na co Ci ostrze typu Tanto?, na co dzień jest to mało praktyczne 0 Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bobwoj 22 #2177 Napisano 16 Marca 2012 na co Ci ostrze typu Tanto?, na co dzień jest to mało praktyczne Rzecz w tym, że nie chcę go na codzień, EDC już mam. :-) 0 "Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymar 63 #2178 Napisano 17 Marca 2012 Tak się zastanawiam nad prezentem dla Taty na 50 i pomyślałem o multitool'u. Ktoś użytkuje, któryś z tych dwóch modeli:http://www.militaria.pl/leatherman/multitool_leatherman_sidekick_%28831439%29_p6492.xmlhttp://www.militaria.pl/leatherman/multitool_leatherman_wingman_%28831436%29_p6493.xmlA może jakieś alternatywy w cenie do powiedzmy 150 zł? Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalzkrakowa 3 #2179 Napisano 17 Marca 2012 poszukaj tutaj http://www.knives.pl/forum/, z tego co pamiętam oba modele są tam opisane 0 Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalklis 0 #2180 Napisano 18 Marca 2012 W tej cenie jeszcze można Leatherman Blast, lub Kick znaleźć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boogie 246 #2181 Napisano 17 Grudnia 2012 Mam pewien dylemat, czy "daje się" nóż jako prezent ?Myślałem na zakupem czegoś ciekawego na prezent, ale nie wiem czy nóż wypada komuś dawać w prezencie.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej F. 2 #2182 Napisano 17 Grudnia 2012 Są przesądy, że nie powinno się dawać ostrych rzeczy w prezencie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boogie 246 #2183 Napisano 18 Grudnia 2012 Mógłby jeszcze ktoś napisać, jak to z tym jest ? Chciałem ojcu kupić na gwiazdke fajny nóż uniwersalny, przyda mu się na bank, i teraz nie wiem czy to ok.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4466 #2184 Napisano 18 Grudnia 2012 Ucieszy się ojciec? Jak się ucieszy to kupuj i się nie przejmuj. Zegarka niby też się nie powinno kupować w prezencie, ale wątpię, żeby ktokolwiek tutaj to odradzał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uasica 1 #2185 Napisano 18 Grudnia 2012 Mógłby jeszcze ktoś napisać, jak to z tym jest ? Chciałem ojcu kupić na gwiazdke fajny nóż uniwersalny, przyda mu się na bank, i teraz nie wiem czy to ok.. Żeby przesądom stało się zadość, poproś od ojca na końcu o 1zł, nie będzie to wtedy do końca prezent ale sprzedaż 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boogie 246 #2186 Napisano 18 Grudnia 2012 Żeby przesądom stało się zadość, poproś od ojca na końcu o 1zł, nie będzie to wtedy do końca prezent ale sprzedaż hehehe super pomysł, dzieki , tak właśnie zrobie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boogie 246 #2187 Napisano 19 Grudnia 2012 A mam jeszcze takie pytanie, gdzie w W-wie można sie udać najlepiej, żeby kupić nóż ?Gdzie sprzedawca coś doradzi, pokaże i gdzie jest jakiś tam znośny wybór.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laferty 426 #2188 Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Może zajrzyj tutaj http://www.swiatnozy...index.php/sklep Edytowane 19 Grudnia 2012 przez laferty 0 Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nash13 16 #2189 Napisano 19 Grudnia 2012 temat NOZ i ponad 100 stron;) ciekawe, wiecej niz o autach, alkoholach czy nowych nabytkach w szwajcarskich zegarkach co takiego w nozach jest nozownicy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4466 #2190 Napisano 19 Grudnia 2012 Mieszkasz sobie w tej Szwajcarii i nie wiesz, co się w Polsce dzieje. Niebezpieczeństwo na każdym kroku, bez noża nie ma co z domu wychodzić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nash13 16 #2191 Napisano 19 Grudnia 2012 Mieszkasz sobie w tej Szwajcarii i nie wiesz, co się w Polsce dzieje. Niebezpieczeństwo na każdym kroku, bez noża nie ma co z domu wychodzić dzieki, teraz rozumiem. Wezme ze dwa bo na Swieta do kraju jade 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #2192 Napisano 19 Grudnia 2012 W Szwajcarii są jakieś oboszczenia w związku zposiadaniem ostrza dłuższego niż tam ileś, a w Polsce możesz mieć bagażnik maczet i mówisz, że to do obierania ziemniaków .W Krakowie to nawet odprowadzając dziecko do przedszkola przy odrobinie nieszczęścia możesz być świadkiem morderstwa za pomocą noży . Styczeń 2011 ok 9:00 na jednym z krakowskich osiedli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4466 #2193 Napisano 19 Grudnia 2012 W Szwajcarii są jakieś oboszczenia w związku zposiadaniem ostrza dłuższego niż tam ileś, a w Polsce możesz mieć bagażnik maczet i mówisz, że to do obierania ziemniaków .Ale chyba prawo do posiadania broni palnej jest dużo mniej rygorystyczne niż w Polsce, o ile się nie mylę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #2194 Napisano 19 Grudnia 2012 W Szwajcari wychodzac z woja zabierasz pukawke do domu (mobilizacja pod bronia ma byc pelna w ciagu 72h). Znaczy sie ze w prawie każdym domu jest SIG550 albo SIG220,Szwajcaria 7,8mln obywateli - szacowana ilosc broni 3mln 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nash13 16 #2195 Napisano 19 Grudnia 2012 W Szwajcari wychodzac z woja zabierasz pukawke do domu (mobilizacja pod bronia ma byc pelna w ciagu 72h). Znaczy sie ze w prawie każdym domu jest SIG550 albo SIG220,Szwajcaria 7,8mln obywateli - szacowana ilosc broni 3mln Jak kolega pisze, kazdy obywatel federacji nalezy do National Guard i ma prawo trzymac w domu bron palna. Obowiazek mobilizacyjny do 3 dni. Kiedys ponoc bylo to mega restrykcyjne, teraz mozna zaplacic (w sensie placic wyzsze podatki) i sie wylgac z tego. Do tego w kazdym wiekszym wielorodzinnym domu sa schrony, my mieszkamy w 10- rodzinnym powiedzmy domu (3 pietrowy blok, dwie klatki) i pierwsza rzeczy przy wynajmie bylo zaprezentowanie nam tego przybytku, tam lozka, koce, tabletki do oczyszczania skazonej wody, radiostacje itp. O specjalnie wzmacnianych scianach i stropach piwinic nie wspomne. Takze zgodnie ze stara prawda...."chcesz miec pokoj? badz gotowy do wojny" Fajnie jak czytam ze Polska zaczyna sie zbroic jednak w miare mozliwosci, jest jakas strategia i plan w koncu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bumak 1 #2196 Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Kolego nash13 z nożami jak z zegarkami - najpierw potrzebujesz jeden potem zaczynasz oglądać inne, jak masz "pecha" to trafisz na forum pozytywnie nakręconych i poszło - stan chorobowy maniakalis maniakalis Edytowane 19 Grudnia 2012 przez bumak 0 Pozdrawiam,Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bundiq 0 #2197 Napisano 21 Grudnia 2012 Ja wybrałem KOPROMED, po pierwsze bo mi się podobał, a po drugie trzeba wspierać polską gospodarkę Poręcz trzyma się bardzo przyjemnie. Stal z porożem biednego jelenia komponuje się świetnie! Ilekroć na niego patrzę, to podoba mi się coraz bardziej! Ps. Z tą jedną różnicą, że mój nie ma napisu Darz Bór i był trochę tańszy te parę lat temu. Ale jestem z niego bardzo zadowolony.. Polecam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
itor 7 #2198 Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) P Edytowane 4 Stycznia 2014 przez kulabambula 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
itor 7 #2199 Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Przeglądając najgłębsze czelusci forum trafiłem tutaj więc wrzucam coś od siebie Edytowane 4 Stycznia 2014 przez kulabambula 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 16 #2200 Napisano 15 Czerwca 2014 Kilka lat temu, poszukując dobrego, solidnego, scyzoryka lub noża, natknąłem się na klasykę gatunku - Sebenzę(Chris Reeve Knives Sebenza) i stopniowo nasiąkałem nową pasją, która w pewnym stopniu wiąże się z moją pasją z dzieciństwa - bronią palną(szczególnie za sprawa historii II wojny światowej) i białą - byłem nastolatkiem gdy ASG i paintball wkraczały do Polski. Brat jako pasjonat karate(przez kilka lat startował w zawodach) i iaido, przekonał mnie do broni białej, jednak bardziej niż katany, zainteresowały mnie noże. Serdecznie zapraszam wszystkich pasjonatów i kolekcjonerów do dyskusji, wymiany opinii, zdjęć i zamieszczanie swoich kolekcji w tym temacie Temat był już poruszany w wątku kolegi chrono-craze -> http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85053-submariner-no-date-na-nato-nylonie/page-3?hl=nożena tej podstawie dowiedziałem się że na forum jest co najmniej kilku pasjonatów nożowych Galeria z ciekawymi, tym razem, w 100% customowymi nożami -> http://customknifegallery.comOraz, moim zdaniem, jeden z największych mistrzów ręcznej produkcji noży -> http://olszewskiknives.com/products.php Rozpocznę wątek od mojej niedawnej zdobyczy - William Henry Gentac G30 DPD - damast + masa perłowa + opale + mokume + tytan - w 2007 roku powstało 500 sztuk - w tym samym roku wygrał on nagrodę BladeShow dla Collector's Knife of The Year. (Podatek VAT i cło, niestety, mocno przetrzepało mi kieszeń :<)Link: http://onlyfineknives.com/knife.php?k=586023Minimalnie lepsze foto + opis.Galeria William Henry -> https://www.flickr.com/photos/whstudio/ Przepraszam za kiepską jakość zdjęć - na miejscu mam jedynie ajfona 4S, ale w lipcu zrobię mu galeryjkę 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach