Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

na co Ci ostrze typu Tanto?, na co dzień jest to mało praktyczne

Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na co Ci ostrze typu Tanto?, na co dzień jest to mało praktyczne

Rzecz w tym, że nie chcę go na codzień, EDC już mam. :-)

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam nad prezentem dla Taty na 50 i pomyślałem o multitool'u.

Ktoś użytkuje, któryś z tych dwóch modeli:

http://www.militaria.pl/leatherman/multitool_leatherman_sidekick_%28831439%29_p6492.xml

http://www.militaria.pl/leatherman/multitool_leatherman_wingman_%28831436%29_p6493.xml

A może jakieś alternatywy w cenie do powiedzmy 150 zł?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie jeszcze można Leatherman Blast, lub Kick znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien dylemat,

czy "daje się" nóż jako prezent ?

Myślałem na zakupem czegoś ciekawego na prezent, ale nie wiem czy nóż wypada komuś dawać w prezencie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są przesądy, że nie powinno się dawać ostrych rzeczy w prezencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby jeszcze ktoś napisać, jak to z tym jest ? :)

Chciałem ojcu kupić na gwiazdke fajny nóż uniwersalny, przyda mu się na bank, i teraz nie wiem czy to ok..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ucieszy się ojciec? Jak się ucieszy to kupuj i się nie przejmuj. Zegarka niby też się nie powinno kupować w prezencie, ale wątpię, żeby ktokolwiek tutaj to odradzał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mógłby jeszcze ktoś napisać, jak to z tym jest ? :)

Chciałem ojcu kupić na gwiazdke fajny nóż uniwersalny, przyda mu się na bank, i teraz nie wiem czy to ok..

Żeby przesądom stało się zadość, poproś od ojca na końcu o 1zł, nie będzie to wtedy do końca prezent ale sprzedaż :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby przesądom stało się zadość, poproś od ojca na końcu o 1zł, nie będzie to wtedy do końca prezent ale sprzedaż :)

hehehe super pomysł, dzieki , tak właśnie zrobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze takie pytanie, gdzie w W-wie można sie udać najlepiej, żeby kupić nóż ?

Gdzie sprzedawca coś doradzi, pokaże i gdzie jest jakiś tam znośny wybór....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat NOZ i ponad 100 stron;) ciekawe, wiecej niz o autach, alkoholach czy nowych nabytkach w szwajcarskich zegarkach :D co takiego w nozach jest nozownicy? :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkasz sobie w tej Szwajcarii i nie wiesz, co się w Polsce dzieje. Niebezpieczeństwo na każdym kroku, bez noża nie ma co z domu wychodzić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkasz sobie w tej Szwajcarii i nie wiesz, co się w Polsce dzieje. Niebezpieczeństwo na każdym kroku, bez noża nie ma co z domu wychodzić :D

;) dzieki, teraz rozumiem. Wezme ze dwa bo na Swieta do kraju jade :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Szwajcarii są jakieś oboszczenia w związku zposiadaniem ostrza dłuższego niż tam ileś, a w Polsce możesz mieć bagażnik maczet i mówisz, że to do obierania ziemniaków :D .

W Krakowie to nawet odprowadzając dziecko do przedszkola przy odrobinie nieszczęścia możesz być świadkiem morderstwa za pomocą noży :( . Styczeń 2011 ok 9:00 na jednym z krakowskich osiedli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Szwajcarii są jakieś oboszczenia w związku zposiadaniem ostrza dłuższego niż tam ileś, a w Polsce możesz mieć bagażnik maczet i mówisz, że to do obierania ziemniaków :D .

Ale chyba prawo do posiadania broni palnej jest dużo mniej rygorystyczne niż w Polsce, o ile się nie mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Szwajcari wychodzac z woja zabierasz pukawke do domu (mobilizacja pod bronia ma byc pelna w ciagu 72h). Znaczy sie ze w prawie każdym domu jest SIG550 albo SIG220,

Szwajcaria 7,8mln obywateli - szacowana ilosc broni 3mln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Szwajcari wychodzac z woja zabierasz pukawke do domu (mobilizacja pod bronia ma byc pelna w ciagu 72h). Znaczy sie ze w prawie każdym domu jest SIG550 albo SIG220,

Szwajcaria 7,8mln obywateli - szacowana ilosc broni 3mln

Jak kolega pisze, kazdy obywatel federacji nalezy do National Guard i ma prawo trzymac w domu bron palna. Obowiazek mobilizacyjny do 3 dni. Kiedys ponoc bylo to mega restrykcyjne, teraz mozna zaplacic (w sensie placic wyzsze podatki) i sie wylgac z tego. Do tego w kazdym wiekszym wielorodzinnym domu sa schrony, my mieszkamy w 10- rodzinnym powiedzmy domu (3 pietrowy blok, dwie klatki) i pierwsza rzeczy przy wynajmie bylo zaprezentowanie nam tego przybytku, tam lozka, koce, tabletki do oczyszczania skazonej wody, radiostacje itp. O specjalnie wzmacnianych scianach i stropach piwinic nie wspomne. Takze zgodnie ze stara prawda...."chcesz miec pokoj? badz gotowy do wojny" Fajnie jak czytam ze Polska zaczyna sie zbroic jednak w miare mozliwosci, jest jakas strategia i plan w koncu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego nash13 z nożami jak z zegarkami - najpierw potrzebujesz jeden potem zaczynasz oglądać inne, jak masz "pecha" to trafisz na forum pozytywnie nakręconych i poszło - stan chorobowy maniakalis maniakalis :D

Edytowane przez bumak

Pozdrawiam,

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałem KOPROMED, po pierwsze bo mi się podobał, a po drugie trzeba wspierać polską gospodarkę ;)

Poręcz trzyma się bardzo przyjemnie. Stal z porożem biednego jelenia komponuje się świetnie! Ilekroć na niego patrzę, to podoba mi się coraz bardziej!

8.jpg

Ps. Z tą jedną różnicą, że mój nie ma napisu Darz Bór i był trochę tańszy te parę lat temu. Ale jestem z niego bardzo zadowolony.. Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P

Edytowane przez kulabambula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając najgłębsze czelusci forum trafiłem tutaj więc wrzucam coś od siebiepost-36857-0-16940700-1388877516_thumb.jpgpost-36857-0-82920900-1388877538_thumb.jpg

Edytowane przez kulabambula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka lat temu, poszukując dobrego, solidnego, scyzoryka lub noża, natknąłem się na klasykę gatunku - Sebenzę(Chris Reeve Knives Sebenza) i stopniowo nasiąkałem nową pasją, która w pewnym stopniu wiąże się z moją pasją z dzieciństwa - bronią palną(szczególnie za sprawa historii II wojny światowej) i białą - byłem nastolatkiem gdy ASG i paintball wkraczały do Polski. Brat jako pasjonat karate(przez kilka lat startował w zawodach) i iaido, przekonał mnie do broni białej, jednak bardziej niż katany, zainteresowały mnie noże.

Serdecznie zapraszam wszystkich pasjonatów i kolekcjonerów do dyskusji, wymiany opinii, zdjęć i zamieszczanie swoich kolekcji w tym temacie ;)

Temat był już poruszany w wątku kolegi chrono-craze -> http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85053-submariner-no-date-na-nato-nylonie/page-3?hl=noże

na tej podstawie dowiedziałem się że na forum jest co najmniej kilku pasjonatów nożowych ;)

Galeria z ciekawymi, tym razem, w 100% customowymi nożami -> http://customknifegallery.com

Oraz, moim zdaniem, jeden z największych mistrzów ręcznej produkcji noży -> http://olszewskiknives.com/products.php

Rozpocznę wątek od mojej niedawnej zdobyczy - William Henry Gentac G30 DPD - damast + masa perłowa + opale + mokume + tytan - w 2007 roku powstało 500 sztuk - w tym samym roku wygrał on nagrodę BladeShow dla Collector's Knife of The Year. 

(Podatek VAT i cło, niestety, mocno przetrzepało mi kieszeń :<)

Link: http://onlyfineknives.com/knife.php?k=586023

Minimalnie lepsze foto + opis.

Galeria William Henry -> https://www.flickr.com/photos/whstudio/

Przepraszam za kiepską jakość zdjęć - na miejscu mam jedynie ajfona 4S, ale w lipcu zrobię mu galeryjkę ;)

1z1u1zq.jpg

2ahttkz.jpg

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi