zasadas 5498 #1726 Napisano 18 Lipca 2015 Ale dla tych 5% których nie da się przewidzieć, warto się dobrze (bezpiecznie) ubrać. Też jestem stary , też jeździłem kiedyś w koszulce, ale dzisiaj nawet jak wsiadam na AWO (by go obudzić) do którego pasuje koszulka i orzeszek, to zakładam kurtkę, bo jakoś pewniej się czuję. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisu2 2221 #1727 Napisano 18 Lipca 2015 Ja natomiast nie jestem ortodoksem ani w jedną, ani w drugą stronę. Jak jadę w trasę też się ubieram bo czuję się bezpieczniej, natomiast wkoło komina orzeszek, okulary, podkoszulka, dżinsy i trampki. Wtedy jednak nie zaprzeczam że komfort psychiczny mniejszy, a i jazda o wiele bardziej zachowawcza. I tak, zdaję sobie sprawę że wszystkiego się przewidzieć nie da, i że nie ma żadnej reguły a wypadki zazwyczaj zdążają się najbliżej domu, jednak jakbym myślał kategoriami że każda przejażdżka może skończyć się glebą wogóle bym na motocykl nie wsiadał.Widziałem też już masę zdjęć i filmików z rożnych wypadków, widziałem też na żywo jak kolega asfalt i przydrożne krzaki szlifował własnym tyłkiem, sam też niejednokrotnie miałem już serce w gardle i już się z asfaltem witałem, jednak nadal mnie to nie przekonuje. Całe nasze życie ponosimy ryzyko, jedni je starają się zminimalizować, inni idą na żywioł. Ja chyba ten drugi typ jestem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #1728 Napisano 19 Lipca 2015 (edytowane) Dla wątpiących: http://motormania.com.pl/newsy/swiat/gleba-przy-110-kmh-jedynie-w-koszulce-zdjecia-ku-przestrodze/ Aleś odkopał... ;-) Już gadaliśmy o ciuchach i tej samej relacji ze szlifu miesiąc temu http://zegarkiclub.pl/forum/topic/4487-motocykle/page-82 Fakt temat z racji upałów ciągle daje do przemyśleń...Polecam na nieznośne upały (taki już ekstremalne jak teraz) posiedzenie w domku w chłodzie i poczytanie Davida L.Hougha. Jego "Motocyklista doskonały" i "Strategie uliczne" wlewają do głowy trochę przydatnej teorii (nie jest to ględzenie, ale opisy historii jakie spotkać mogą nas na drodze)... potem już tylko jeździć i jeździć, bo tylko trening czyni mistrza. Miałem iść dzisiaj polatać, ale 36 stopni na blacie nie nastraja do przemieszczania się na moto... Edytowane 19 Lipca 2015 przez D@dik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #1729 Napisano 19 Lipca 2015 A ja dziś jeszcze muszę wrócić od rodziców, czyli mam jakieś 120km do przejechania. Dobrze że mam nieźle wentylowana kurtke to może się nie utopie w niej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #1730 Napisano 19 Lipca 2015 A ja teraz leżakuję nad basenikiem, wieczorkiem jak się ochłodzi zrobię parę kilometrów A jutro chyba pojadę moto do pracy... wymęczone z fona.... 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hogg 891 #1731 Napisano 19 Lipca 2015 Malkontenci.... Ja właśnie zrobiłem moim mtb ok 80 km 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klik Klak 14 #1732 Napisano 23 Lipca 2015 A ja pamiętam czasy gdy jeździło się na WSK-ach, MZ-kach, Jawach, WFM-kach, Panoniach, Junakach i ogólnie wszystkim co w ręce wpadło, miało dwa koła i silnik. Te sprzęty też setkę przekraczały a nikt wtedy o żadnych ciuchach na motocykl nie słyszał. I też się dało a w szpitalach jakoś nie było tłoku. Więc nie popadajmy w paranoję. Ja rozumiem na tor gdzie jeździ się na krawędzi możliwości swoich i sprzętu, ale do normalnego poruszania się ubierać pełne profesjonalne kombi?A ja pamiętam jak zjeżdżałem z ulicy przelotowej Warszawa-Ciechanów mojego rodzinnego miasta na deskorolce. Dziś tam głównie korek stoi. Inny był ruch, inne jednak były prędkości a kaski były całkiem powszechne choć inne ochraniacze nie. KJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisu2 2221 #1733 Napisano 23 Lipca 2015 Bella była takim polskim high-endem jeśli chodzi o kaski. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #1734 Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Pewnie już widzieliście, ale jednak "zdolne" bestie po drogach się poruszają ;-) Szczegóły tutaj http://www.rmf24.pl/foto/zdjecie,iId,1887434,iAId,167527#ad-image-0 Mimo całej swej głupoty sławę motonita i kierownik radiowozu mają dozgonną... Edytowane 24 Lipca 2015 przez D@dik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo #1735 Napisano 24 Lipca 2015 Na Africę czekamAz przeszly mnie dreszcze po tych slowach dopadla mnie 1 sekundowa zazdrosc... do nastepnego zdania wbrew pozorom lubie motocykle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5498 #1736 Napisano 24 Lipca 2015 Motocykl to wspaniała sprawa, rozum też, warto je mieć. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #1737 Napisano 2 Sierpnia 2015 Jako następca varadero 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wulfgar 526 #1738 Napisano 2 Sierpnia 2015 Pewnie już widzieliście, ale jednak "zdolne" bestie po drogach się poruszają ;-) Szczegóły tutaj http://www.rmf24.pl/foto/zdjecie,iId,1887434,iAId,167527#ad-image-0 Mimo całej swej głupoty sławę motonita i kierownik radiowozu mają dozgonną...kolego z nieba mi spadles 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #1739 Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) kolego z nieba mi spadles ...ja myślę, że desperat pomyślał w końcu: "a pi.......lę weźcie sobie to moto" ;-) A ty Cezar co? Kupiłeś już czy się dalej jarasz przesiadką w przyszłości? Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez D@dik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #1740 Napisano 2 Sierpnia 2015 Kupiłem Teraz kurs, potem egzamin i ćwiczyć, ćwiczyć...i dużo pokory 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #1741 Napisano 2 Sierpnia 2015 Kupiłem Teraz kurs, potem egzamin i ćwiczyć, ćwiczyć...i dużo pokory To szerokości na tym nowym nabytku i ilości wyjazdów = ilości przyjazdów ;-)A trening ważna rzecz... Sam że tak powiem dopiero się "rozjeżdżam w tym sezonie", bo mimo wypadek miałem nie na moto, to jednak przed "winklami" wspomnienia pogruchotanych kości po prawej mojej stronie skutecznie studzą temperament ;-). Jeszcze się tak żwawo nie poruszam i stąd pomalutku sobie dozuję - dziś np. w koło komina niecałe 70 km w ramach rehabilitacji ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekm 1 #1742 Napisano 9 Sierpnia 2015 U mnie Tygrysek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #1743 Napisano 9 Sierpnia 2015 U mnie Tygrysek No ładne cacko! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 412 #1744 Napisano 18 Września 2015 Nie odpalił mi dzisiaj - padł akumulator. Nie mogłem czekać więć pobiegłem szybciutko do serwisu. Skasowali mnie 173 eur za akumulator. Postanowiłem że kupię na przyszłość drugi , nie OEM i będę trzymał na wszelki wypadek. 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 781 #1745 Napisano 18 Września 2015 nieużywane aku psuje się, nowe żelowe może nie tak jak stare z elektrolitem ale kupowanie aku żeby stało w koncie jest po prostu wywalaniem kasy masz teraz nowe aku, kupisz drugie, za 3 lata (może) ten w moto odmówi posłuszeństwa i okaże się że masz nie jeden a już 2 trupki w domu a moto i tak nie odpali 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 412 #1746 Napisano 18 Września 2015 Co ciekawe mam ładowarkę do akumulatora - podłączana przez gniazdo zapalniczki. To jest ładowarka producenta i tez nie pomogła zbytnio. Ale zgodzę się - ten który miałem wytrzymał 6 lat. Co nie zmienia faktu że cena nowego aku wyrywa z kapci :-) 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #1747 Napisano 18 Września 2015 (edytowane) To u nas gorzej...aku do moto to około 150-200 zł. Jak tu żyć A to mój brudasek, odpala bez problemu wymęczone z fona.... Edytowane 18 Września 2015 przez Cezar. 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #1748 Napisano 19 Września 2015 U mnie Tygrysek Extra!A ja swojego vstroma sprzedałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #1749 Napisano 20 Września 2015 O żesz....czy jest jakaś prognoza pogody która potrafi określić ryzyko opadów przez 24 godziny na obszarze o promieniu 150 km. Miało kropić po 14 a zaczęło lać o 12.00 :-( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #1750 Napisano 20 Września 2015 A co, z cukru jesteś, czy Harleyowiec? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach