tarant 2972 #501 Napisano 10 Grudnia 2013 Nie rób więcej tego , co zrobiłeś z tym mechanizmem. Olej wazelinowy zmieszany ze starym "mazidłem" w łożyskach nie mógł pomóc. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lenek208 0 #502 Napisano 10 Grudnia 2013 Najpierw zmyłem stary . Co teraz począć? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #503 Napisano 10 Grudnia 2013 Co teraz począć?Ustawić kotwice w odpowiednim (starym) położeniu. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #504 Napisano 10 Grudnia 2013 Najpierw to trzeba rozebrać mechanizm. W gaciach i skarpetach można myć się na obozie harcerskim. Ja w każdym razie tak robiłem 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lenek208 0 #505 Napisano 10 Grudnia 2013 Ustawić kotwice w odpowiednim (starym) położeniu.''Kotwica'' mogła zmienić położenie mimo ,że nie rozbierałem mechanizmu.Jestem amatorem majsterkowiczem ,więc jeśli można proszę o łopatologiczny wykład. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #506 Napisano 10 Grudnia 2013 Wszystko już zostało napisane, tym bardziej nie będzie o tym w temacie o renowacji skrzyń 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #507 Napisano 11 Grudnia 2013 Bardzo serdecznie dziękuję za konkretną poradę która nic nie wnosi a poprawia" samopoczucie kolegów ?" w wielu przypadkach po co ? Dla punktów ? Można i tak.Moja Babcia mawiała, "kto szuka ten znajdzie" Warto zagłebic się w posty i poczytać. Nie dla punktów tu jesteśmy lecz dla pasji , wspólnych zainteresowań i wymiany poglądów. Jeśli tego nie rozumiesz, trudno. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #508 Napisano 11 Grudnia 2013 Dolne sterczyny w Twoim zegarze umieść w jego koronie i na odwrót. Po tym drobnym zabiegu zegar dopiero uzyska stylistyczną harmonię. Co do reszty to zastosuj się do rad doświadczonych kolegów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lenek208 0 #509 Napisano 14 Grudnia 2013 Tak wygląda po.W kwestii werku to chyba zrobi to zegarmistrz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #510 Napisano 14 Grudnia 2013 Dobra robota. Od razu lepiej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #511 Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Piotr, środki wzmacniające stosuje się wewnątrz elementów a faktury drewna to nie zmienia.Ich działanie polega na tym, że próchno staje się dębem, a na zewnątrz jest tak samojak było 100 lat temu. Greg, masz rację,jest to najlepszy sposób.Listwy wykańczane na czarno mają zwykle imitować heban.Roztwór szelaku należy zabarwić na czarno za pomocą czarnej bejcyaby uzyskać roztwór nasycony.Barwiony szelak nakłada się pędzlem8-10 razy.Dobrze jest to wyszlifować sproszkowanym pumeksem z wodą.A ja poproszę Was o pomoc właśnie w kwestii barwienia na czarno. Mam do zrobienia podstawę do budzika i brzegi podstawy są zabawione na czarno, jednak farba się miejscami nieco przetarła i chciałabym to uzupełnić. Nie chcę usuwać tej powłoki, gdyż po pierwsze zupełnie nie wiem co to za fabra, na pewo nie bejca, więc jak zacznę kombinować z rozpuszczalnikami to się rozlezie na resztę deseczki, no i obawiam się, że nie będę jej potrafiłą tak równo jak jest teraz nanieść. Podejrzewam, że w oryginale ten brzeg był faktycznie czarny. Czy to zatem uzupełnić, tak aby później można było nanieść politurę, zmatowić i zawoskować?Postanowiłam nie iść na łatwiznę i jednak zmyć to czarne (Syntilorem), co okazało się być farbą olejną. :wacko:Zrobię tak jak być powinno, w końcu gdyby renowacja była łatwa, wszyscy by to robili Edytowane 3 Stycznia 2014 przez kasiaMF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #512 Napisano 3 Stycznia 2014 Dobry płyn do mycia np silników i karcher Już przewiduje jak mnie zjadą niektórzy ale uwierz, ze nic sie nie stanie a wyczyścisz go pożądnie. Metalowe rzeczy od razy do sucha wyczyść. Podejrzewam, że mechanizm i tak trzeba rozebrać... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #513 Napisano 3 Stycznia 2014 Odnawiam tylko: dzwonki, puszkę i obudowę drewnianią i to ją tylko zmywam. Werk zostawiam dla zegarmistrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llcoolm 3 #514 Napisano 14 Stycznia 2014 Potrzebuję porady co zrobić z tą skrzynią aby wyglądała przyzwoicie. Przód całkiem dobrze się prezentuje oczywiście po za spękaniami. Góra za to ma miejsca (te białe) gdzie lakier bądź politura odpadła. Lakierowano te skrzynie czy politura tam jest ? dzięki z góry 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #515 Napisano 14 Stycznia 2014 Spróbuj delikatnie (by nie uszkodzić forniru) watą stalową 000 i denaturatem zetrzeć resztki starej politury, pozostałości błotka możesz usunąć na koniec przemywając watą bawełnianą nasączoną denaturatem, ale uwaga błotko szybko zasycha. Po wyschnięciu lekko odśwież kolor bejcą (dałabym spirytusową kolory: jasny orzech z odrobiną mahoniu i olchy) Najlepiej wypróbuj kolor na kawałku sklejki albo forniru. Następnie, po wyschnięci bejcy nałóż cienką politurę, ze 4 warstwy (co 10-15 inut każda). Na drugi dzień zmatuj tę powierzchnię watą stalową 000, pył usuń dokładnie odkurzaczem i nałóż warstwę wosku, najlepiej Starwaks. Po ok 2-3 godzin poleruj. Tyle ja bym zrobiła, bo skrzynka jest w całkiem dobrym stanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llcoolm 3 #516 Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) dzięki za pomoc. Dam znać jak wyszło, albo będę męczył dodatkowymi pytaniami. Jedna rzecz mi tylko nie daje spokoju logo Lauffer ? wygląda że nie jest pokryte politurą rozumiem, że normalnie jest pokryć ? Bejca spirytusowa taka zwykła z np Castoramy ? czy watę stalowa tez tam nabyć ? Politura jakiś konkretny kolor ? Edytowane 15 Stycznia 2014 przez llcoolm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #517 Napisano 15 Stycznia 2014 No i tutaj znajdziesz (już było na forum) dużo cennych rad http://www.xk32kdkx2d0d.az.pl/poradnikwp/index.htmlLogo oczywiście zdjąć przed renowacją i nie politurować broń Boże 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llcoolm 3 #518 Napisano 19 Stycznia 2014 poszukałem w necie i zauważyłem że ta skrzynia miała ozdoby gdzieś można dorobić ? jak ten temat ugryźć? mam odciśnięte wymiary tej ozdoby na skrzyni, ale noe wiem czy to w czymś pomoże. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #519 Napisano 19 Stycznia 2014 Na większych giełdach staroci często spotykam sprzedawców elementów drewnianych ,pewnie identycznego wzoru nie znajdziesz ale zbliżone bez problemu, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #520 Napisano 20 Stycznia 2014 Proszę o poradę jak uzupełnić ubytek krawędzi wokół tarczy ? Jeżeli małaby być "wklejka" to jak skutecznie przykleić wstawiany element do tak małych krawędzi ? Czy wyrównać ubytek do równych (liniowych) krawędzi ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #521 Napisano 20 Stycznia 2014 To już najlepiej Kiniol wyjaśni, ale ogólnie trzeba zrobić flekowanie. Wyciąć właściwy kawałek odpowiedniego drewna i wpasować w przygotowany otwór. Należy uzyskać kształt trapezowy (tak, liniowe krawędzie), żeby się wszystko dobrze trzymało i nie miało tendencji do ucieczki . Ten kształt dokładnie wykonany, zapewni dobre połączenie, a miejsce nie jest przecież narażone na jakieś specjalne naprężenia. Jeśli to możliwe- dopasuj układ słojów. Flek starannie wykonany trzyma się nawet bez kleju, więc o powierzchnię klejenia bym się nie martwił.PS. Oczywiście wklejka musi być wykonana ze starego, wysezonowanego drewna, ale to wiesz pewnie.Krzysiek, mam nadzieję, uzupełni, lub poda inną metodę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #522 Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Nic dodać, nic ująć... wkleisz kawałek drewna, potem obrzeźbisz, podbarwisz i gotowe. Wyrównaj krawędzie styku i precyzyjnie wklej kawałek drewna z naddatkiem na obróbkę. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #523 Napisano 20 Stycznia 2014 Widze Kobas ze lyknales to cacko od Mariusza D.Czy sie myle? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #524 Napisano 20 Stycznia 2014 Łyknąlem. Nie wiem czy to był Mariusz - nie znam. Woskowac czy politurowac ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #525 Napisano 20 Stycznia 2014 Politura 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach