PM1122 1790 #1951 Napisano 18 Października 2023 Czyli - jest dobra ta, którą Mkl1 pokazał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 421 #1952 Napisano 18 Października 2023 (edytowane) Znalazłem zegar z tym mechanizmem luknijcie proszę czy wszystko jest prawidłowe, bo mi nie podoba się sposób słoi na tylnej desce, mahoń i słoje w poprzek ? Nie piszę by szukać identycznej bo nie znajdę, ale chodzi mi o tarczę bez wzoru w stosunku do soczewki, do tego wskazówki każda z innej parafii, miłą ciekawostką jest to że mimo że na mechanizmie są cztery mocowania tarczy, tu jest zamocowana na trzech i w moim także jest oryginalny otwór na trzy mocowania tarczy, to cieszy, bo nie spotkałem a właściwie spotkałem ale tylko w ślązakach kapliczkach cztery kołki, podejrzewam że robili mechanizm pod różne wersje i moim zdaniem była też wersja tego mechanizmu na ślązaka kapliczki ponieważ w moim oś trzymająca młotki jest rozdzielna z przetyczką by zastąpić jednym młotkiem. Link: https://www.rolf-dieter-reichert.de/Seiten/Uhren/Gustav Becker.htm Edytowane 18 Października 2023 przez graver 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6305 #1953 Napisano 18 Października 2023 No i tej wersji sie trzymaj...👍 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zegarowy 38 #1954 Napisano 19 Października 2023 (edytowane) GB na niemieckim portalu aukcyjnym. Ładna skrzynia Edytowane 19 Października 2023 przez Zegarowy 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 301 #1955 Napisano 20 Października 2023 Czy na pewno to GB? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3558 #1956 Napisano 20 Października 2023 1 minutę temu, erzlot napisał(-a): Czy na pewno to GB? Tak na 99%. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1957 Napisano 20 Października 2023 na 100% 🙂 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1958 Napisano 20 Października 2023 1863 rok. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1959 Napisano 20 Października 2023 sam środek 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3558 #1960 Napisano 20 Października 2023 Na 99%. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1961 Napisano 21 Października 2023 Tomasz ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zegarowy 38 #1962 Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Taki ładny 😁 Edytowane 16 Listopada 2023 przez Zegarowy 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1826 #1963 Napisano 30 Listopada 2023 W dniu 17.10.2023 o 15:25, graver napisał(-a): Wszystkie blaszane elementy zaoksydowałem na czarno i dużo pracy widzę porobione.. Zdradzisz metodę oksydowania? robiłeś gotową oksydą? oksyda "na zimno" czy "na gorąco" ? czy po postu grzanie i do oleju aż metal zmieni kolor? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1964 Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Ja nie znam oksydowania ,, na zimno " - ( może to jakaś farba ? 🤔... ale wtedy, to już chyba nie jest oksydowanie. PS...,, o oksydowaniu i różnych własnych sposobach by sobie to uprościć, było już parę razy i to w różnych tematach. np ., w ,, Porady potrzebuje " - o ile dobrze pamiętam. Edytowane 30 Listopada 2023 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek796 65 #1965 Napisano 30 Listopada 2023 6 godzin temu, zadra napisał(-a): dużo pracy widzę porobione.. Zdradzisz metodę oksydowania? robiłeś gotową oksydą? oksyda "na zimno" czy "na gorąco" ? czy po postu grzanie i do oleju aż metal zmieni kolor? Hej, to dwie różne obróbki. W oleju się nawęgla (utwardza powierzchnię i też zaczernia), oksydowanie to kontrolowane wytwarzanie warstwy tlenku (czarno-niebieskawego magnetytu). To drugie to traktowanie metalu czymś żrącym - utleniaczem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1966 Napisano 30 Listopada 2023 Dodam, że w ,, Porady potrzebuje " post #423 i inne które są w pobliżu, a nawet wcześniej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 421 #1967 Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) OKSYDA OKSYDOWANIE. Witajcie, oksyda o której pisałem jest gotowym środkiem w płynie dostępnym na alledrogo, występują oksydy na zimno do stali i barwią na czarno, barwią także mosiądz ale trzeba podgrzać przedmiot, występują także oksydy na zimno do mosiądzu i barwią na ciemny brąz a jak się podgrzeje przedmiot np do ok 50C i pędzelkiem nałoży oksydę to przedmiot szybciej i bardziej jednolicie ściemnieje, oczywiście po zabiegu należy opłukać przedmiot w wodzie osuszyć leciutko podgrzać i położyć cienki film z oleju to zabezpieczy oksydę, oksyda do mosiądzu jest bardzo fajna bo można nie rozrzedzać i także zaoksyduje się na ciemny brąz, ale rozrzedzając ją wodą w różnym stosunku na zasadzie prób można dobrać jaśniejszy jednolity kolor np w kolorze zaoksydowanego brązu (metal) Obydwie oks ydy są konsystencji wodnej a nazwy to na priv. Wracając do mojego wpisu jak oksydowałem śróbki, należy mieć oczyszczony i odtłuszczony przedmiot, podgrzać go ale nie do czerwoności! tylko jak dostanie niebieskiego kolorui wtedy wkładamy pęsetą do oleju silnikowego nie jadalnego, wyjąć osuszyć ściereczką i śróbka będzie zaoksydowana na czarno, można także oksydować wskazówki żelazne ale to już więcej trzeba mieć doświadczenia bo należy je równomiernie ogrzać a to ciężko, oczywiście fachowo to się robi w różnych wiórkach metali kolorowych, trzeba mieć korytko stalowe lub mosiężne wsypać wiórki położyć wskazówki i zasypuje się wiórkami i grzeje ogrzewając palnikiem od spodu, wtedy temperatura jest jednakowa a drobne wiórki metali kolorowych barwią na różne odcienie błękitu do granatu stosując dobraną temperaturę na zasadzie prób i dojścia do efektu w jakim kolorze chcemy mieć wskazówki.Można znaleźć filmiki na zachodnich stronach, jak się oksyduje wskazówki. Edytowane 30 Listopada 2023 przez graver 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1826 #1968 Napisano 30 Listopada 2023 3 godziny temu, graver napisał(-a): oksyda o której pisałem jest gotowym środkiem w płynie i właśnie tego uzywałeś (prócz czernienia śrub w oleju) ? Z mojego doświadczenia wynika, że ładna oksyda wymaga dobrego przygotowania powierzchni, czyli szlifowanie, polerowanie, odtluszczanie i dopiero oksyda. Lepsza ale też bardziej wymagajaca jest na gorąco.. Chciałam w zasadzie dowiedzieć się, co stosowałeś bo .mogło to być np tylko czernienie w oleju (tak jak opisałeś). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 421 #1969 Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Godzinę temu, zadra napisał(-a): i właśnie tego uzywałeś (prócz czernienia śrub w oleju) ? Z mojego doświadczenia wynika, że ładna oksyda wymaga dobrego przygotowania powierzchni, czyli szlifowanie, polerowanie, odtluszczanie i dopiero oksyda. Lepsza ale też bardziej wymagajaca jest na gorąco.. Chciałam w zasadzie dowiedzieć się, co stosowałeś bo .mogło to być np tylko czernienie w oleju (tak jak opisałeś). Witaj czepialski 😄no wiadomo że najpierw się przygotowuje czyści śrubki i tak dalej, ale! Spróbuj te swoje dźwigienki blaszane rozgrzać, czy na długo posłużą? No nie bo będą miękkie, mam rację? Dlatego moje dźwignie w niektórych miejscach miały nalot rdzy i je zaoksydowałem na zimno, tak samo sprężynki blaszane wygrzej to zobaczymy jak będą pracowały, nie ażdy mechanizm jest w idealnym stanie po 100 plus latach🤨 Edytowane 30 Listopada 2023 przez graver 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1826 #1970 Napisano 30 Listopada 2023 6 godzin temu, graver napisał(-a): Witaj czepialski już więcej nie pytam.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 421 #1971 Napisano 30 Listopada 2023 1 godzinę temu, zadra napisał(-a): już więcej nie pytam.. A pytaj, po to tu jesteśmy by pomagać sobie na wzajem, jeden wie to, inny tamto, a inny ma katalogi i także pomaga jak ktoś ma problem, nie obrażaj się proszę, każdy ma jakieś doświadczenia i tutaj i wylewając na tekst opisuje, tak ma być🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zegarowy 38 #1972 Napisano 30 Listopada 2023 🤔🤔🤨🤨 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1826 #1973 Napisano 30 Listopada 2023 Godzinę temu, graver napisał(-a): nie obrażaj się proszę, mamy remis - podobnie odpisałem Ci na post w Gustawie z "odzyskanych" 😉 Każdy ma swoje życie i nie zawsze jest czas pisać elaboraty. Czasami trzeba krótko.. Mój Gutek po polerkach chodzi już stabilnie.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaga92 50 #1974 Napisano 1 Grudnia 2023 A ja mam takiego. Czy ta korona może być oryginalna? Śmiem wątpić 🤭😅 Zwłaszcza z tym owocem... Czy ktoś z Szanownego Grona ma możliwość zweryfikowania, jak to powinno wyglądać? 🙄🥺 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3558 #1975 Napisano 1 Grudnia 2023 Zweryfikować pokazując "katalogową" nie bardzo, bo nie ma w obiegu katalogów z roku 1905. "Sepulka" z pewnością nie jest oryginalnym zwieńczeniem tej korony. Dodam jeszcze, że moim zdaniem reszta korony raczej też nie jest oryginalna. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach