Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Dascola

Galeria Gustava Beckera

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem zegar z tym mechanizmem luknijcie proszę czy wszystko jest prawidłowe, bo mi nie podoba się sposób słoi na tylnej desce, mahoń i słoje w poprzek ? Nie piszę by szukać identycznej bo nie znajdę, ale chodzi mi o tarczę bez wzoru w stosunku do soczewki, do tego wskazówki każda z innej parafii, miłą ciekawostką jest to że mimo że na mechanizmie są cztery mocowania tarczy, tu jest zamocowana na trzech i w moim także jest oryginalny otwór na trzy mocowania tarczy, to cieszy, bo nie spotkałem a właściwie spotkałem ale tylko w ślązakach kapliczkach cztery kołki, podejrzewam że robili mechanizm pod różne wersje i moim zdaniem była też wersja tego mechanizmu na ślązaka kapliczki ponieważ w moim oś trzymająca młotki jest rozdzielna z przetyczką by zastąpić jednym młotkiem.  Link: https://www.rolf-dieter-reichert.de/Seiten/Uhren/Gustav Becker.htm

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, erzlot napisał(-a):

Czy na pewno to GB?

Tak na 99%. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 100% 🙂

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam środek 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Tomasz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.10.2023 o 15:25, graver napisał(-a):

Wszystkie blaszane elementy zaoksydowałem na czarno i

dużo pracy widzę porobione.. 

Zdradzisz metodę oksydowania?

robiłeś gotową oksydą?

oksyda "na zimno" czy "na gorąco" ?

czy po postu grzanie i do oleju aż metal zmieni kolor? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie znam oksydowania ,, na zimno " - ( może to jakaś farba ? 🤔... ale wtedy, to już chyba nie jest oksydowanie. 

PS...,, o oksydowaniu i różnych własnych sposobach by sobie to uprościć, było już parę razy i to w różnych tematach. 

np ., w ,, Porady potrzebuje " - o ile dobrze pamiętam. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, zadra napisał(-a):

dużo pracy widzę porobione.. 

Zdradzisz metodę oksydowania?

robiłeś gotową oksydą?

oksyda "na zimno" czy "na gorąco" ?

czy po postu grzanie i do oleju aż metal zmieni kolor? 

Hej,

to dwie różne obróbki. W oleju się nawęgla (utwardza powierzchnię i też zaczernia), oksydowanie to kontrolowane wytwarzanie warstwy tlenku (czarno-niebieskawego magnetytu). To drugie  to traktowanie metalu czymś żrącym - utleniaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że w ,, Porady potrzebuje " post #423 i inne które są w pobliżu, a nawet wcześniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKSYDA OKSYDOWANIE.  Witajcie, oksyda o której pisałem jest gotowym środkiem w płynie dostępnym na alledrogo, występują oksydy na zimno do stali i barwią na czarno, barwią także mosiądz ale trzeba podgrzać przedmiot, występują także oksydy na zimno do mosiądzu i barwią na ciemny brąz a jak się podgrzeje przedmiot np do ok 50C i pędzelkiem nałoży oksydę to przedmiot szybciej i bardziej jednolicie ściemnieje, oczywiście po zabiegu należy opłukać przedmiot w wodzie osuszyć leciutko podgrzać i położyć cienki film z oleju to zabezpieczy oksydę, oksyda do mosiądzu jest bardzo fajna bo można nie rozrzedzać i także zaoksyduje się na ciemny brąz, ale rozrzedzając ją wodą w różnym stosunku na zasadzie prób można dobrać jaśniejszy jednolity kolor np w kolorze zaoksydowanego brązu (metal) Obydwie oks ydy są konsystencji wodnej a nazwy to na priv. Wracając do mojego wpisu jak oksydowałem śróbki, należy mieć oczyszczony i odtłuszczony przedmiot, podgrzać go ale nie do czerwoności! tylko jak dostanie niebieskiego kolorui wtedy wkładamy pęsetą do oleju silnikowego nie jadalnego, wyjąć osuszyć ściereczką i śróbka będzie zaoksydowana na czarno, można także oksydować wskazówki żelazne ale to już więcej trzeba mieć doświadczenia bo należy je równomiernie ogrzać a to ciężko, oczywiście fachowo to się robi w różnych wiórkach metali kolorowych, trzeba mieć korytko stalowe lub mosiężne wsypać wiórki położyć wskazówki  i zasypuje się  wiórkami i grzeje ogrzewając palnikiem od spodu, wtedy temperatura jest jednakowa a drobne wiórki metali kolorowych barwią na różne odcienie błękitu do granatu stosując dobraną temperaturę na zasadzie prób i dojścia do efektu w jakim kolorze chcemy mieć wskazówki.Można znaleźć filmiki na zachodnich stronach, jak się oksyduje wskazówki.

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, graver napisał(-a):

oksyda o której pisałem jest gotowym środkiem w płynie

i właśnie tego uzywałeś (prócz czernienia śrub w oleju) ? 

Z mojego doświadczenia wynika, że ładna oksyda wymaga dobrego przygotowania powierzchni,  czyli szlifowanie, polerowanie,  odtluszczanie i dopiero oksyda.  Lepsza ale też bardziej wymagajaca jest na gorąco.. 

Chciałam w zasadzie dowiedzieć się, co stosowałeś bo .mogło to być np tylko czernienie w oleju (tak jak opisałeś). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

i właśnie tego uzywałeś (prócz czernienia śrub w oleju) ? 

Z mojego doświadczenia wynika, że ładna oksyda wymaga dobrego przygotowania powierzchni,  czyli szlifowanie, polerowanie,  odtluszczanie i dopiero oksyda.  Lepsza ale też bardziej wymagajaca jest na gorąco.. 

Chciałam w zasadzie dowiedzieć się, co stosowałeś bo .mogło to być np tylko czernienie w oleju (tak jak opisałeś). 

Witaj czepialski 😄no wiadomo że najpierw się przygotowuje czyści śrubki i tak dalej, ale! Spróbuj te swoje dźwigienki blaszane rozgrzać, czy na długo posłużą? No nie bo będą miękkie, mam rację? Dlatego moje dźwignie w niektórych miejscach miały nalot rdzy i je zaoksydowałem na zimno, tak samo sprężynki blaszane wygrzej to zobaczymy jak będą pracowały, nie ażdy mechanizm jest w idealnym stanie po 100 plus latach🤨

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, graver napisał(-a):

Witaj czepialski

już więcej nie pytam.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zadra napisał(-a):

już więcej nie pytam.. 

A pytaj, po to tu jesteśmy by pomagać sobie na wzajem, jeden wie to, inny tamto, a inny ma katalogi i także pomaga jak ktoś ma problem, nie obrażaj się proszę, każdy ma jakieś doświadczenia i tutaj i wylewając na tekst opisuje, tak ma być🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, graver napisał(-a):

nie obrażaj się proszę,

mamy remis - podobnie odpisałem Ci na post w Gustawie z "odzyskanych" 😉

Każdy ma swoje życie i nie zawsze jest czas pisać elaboraty. 

Czasami trzeba krótko..  

Mój Gutek po polerkach chodzi już stabilnie.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takiego. Czy ta korona może być oryginalna? Śmiem wątpić 🤭😅 Zwłaszcza z tym owocem...

Czy ktoś z Szanownego Grona ma możliwość zweryfikowania, jak to powinno wyglądać? 🙄🥺

17014685871677051685894178005522.jpg

17014685871677051685894178005522.jpg

20231201_230021.jpg

20231125_230558.jpg

20231121_191732_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zweryfikować pokazując "katalogową" nie bardzo, bo nie ma w obiegu katalogów z roku 1905. "Sepulka" z pewnością nie jest oryginalnym zwieńczeniem tej korony. Dodam jeszcze, że moim zdaniem reszta korony raczej też nie jest oryginalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi