lusyk 7 #401 Napisano 10 Stycznia 2013 Witaj, kalka czy malowane, co za różnica, zegar w całości wygląda bardzo ładnie. Najbardziej podoba mi się skrzynka tego zegara. Pozdrawiam .....miło mi, dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #402 Napisano 11 Stycznia 2013 Bardzo piękny okaz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #403 Napisano 12 Stycznia 2013 Piekny - powtarzam sie!? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #404 Napisano 12 Stycznia 2013 Zegary GB z Broumowa bez dwóch zdań mają swoją specyfikę i styl. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #405 Napisano 13 Stycznia 2013 …..następny do galerii GB, mechanizm z dość niskim nr, zegar o tyle ciekawy, że jest w stanie dziewiczym, przez te wszystkie lata musiał być w dobrych rekach, dwie sterczyny były złamane, korona w czterech miejscach złamana, wszystko było naprawiane na bieżąco, stąd stan zachowania prawie 100-tu % 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #406 Napisano 15 Stycznia 2013 …..następny do galerii GB, mechanizm z dość niskim nr, zegar o tyle ciekawy, że jest w stanie dziewiczym, przez te wszystkie lata musiał być w dobrych rekach, dwie sterczyny były złamane, korona w czterech miejscach złamana, wszystko było naprawiane na bieżąco, stąd stan zachowania prawie 100-tu % Cudowny !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #407 Napisano 21 Stycznia 2013 …..następny GB ze Świebodzic, nieco młodszy od poprzedniego, bardzo lubię ten zegar. Skrzynia wykonana bardzo starannie z dbałością o każdy detal, pióro wpusty na bocznych ściankach zegara, które chowają się w drzwiczkach, przez co nie są z deformowane, zegar w 100% oryginalny, bez ingerencji, piękna kolorystyka i rysunek słoi. Ostatnia adnotacja zegarmistrza 2006 Bratysława. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #408 Napisano 22 Stycznia 2013 Lusyk !!! No naprawdę Twoja kolekcja jest godna uwagi - i to chyba jest za mało powiedziane. Po prostu brakuje słów ! Wszystkie zegary, które do tej pory zaprezentowałeś są najwyższych lotów. W tym ostatnim rzeczywiście okleina jest niezwykle pięknie ułożona w kapitalne wzory, i do tego ta kolorystyka. Szczere gratulacje !!!!!! Przy takim medyku od czsomierzy jak Ty, niech Twoje zegary cierpliwie czekają w poczekalni na swoją kolejkę, no chyba ze wynegocjujesz z NFZ jakiś korzystny kontrakt na ich szybszy powrót do zdrowia.Pozdrowienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #409 Napisano 25 Stycznia 2013 Jeszcze jeden zegar z Braunau o tyle ciekawy, że przedstawia inną wersję rokoko, skrzynia jak jedna z wielu była pomalowana lakobejcą i tu się muszę pochwalić, że nie użyłem grama bejcy ani politury, żeby doprowadzić wszystkie rzeźbione elementy do stanu pierwotnego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #410 Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) dr Frankenstein Edytowane 25 Stycznia 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #411 Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Czesc,Zmienmy rodzaj zegara GB na mniejszy - budzik jakie znamy ale z oryginalnym pudelkiem.Niestety tylko link, poniewaz nie moge tego skopiowac w postacji zdjec:http://www.ebay.pl/i...#ht_1930wt_1271 Leń....: Edytowane 26 Stycznia 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #412 Napisano 26 Stycznia 2013 Ulan jakby to byl lenz to bym go napewno kupil.Przypomniales mi,ze mam pokazac takiego Lenza razem z pudelkiem w temacie "Podziwiajmy zegary Lenzkirch.Dzisiaj to zrobie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #413 Napisano 26 Stycznia 2013 …..następny GB ze Świebodzic, nieco młodszy od poprzedniego, bardzo lubię ten zegar. Skrzynia wykonana bardzo starannie z dbałością o każdy detal, pióro wpusty na bocznych ściankach zegara, które chowają się w drzwiczkach, przez co nie są z deformowane, zegar w 100% oryginalny, bez ingerencji, piękna kolorystyka i rysunek słoi. Ostatnia adnotacja zegarmistrza 2006 Bratysława. Proszę, nie, no może ja jestem idiotą ale takie pieczątki to chyba w Bratysławie robią. Bracia Słowacy mogli się troszkę postarać i chociaż wilgotny tamponik przyłożyć i odrobine papieroskiem zapalonym posmyrać, wyglądałyby na bardziej oryginalne. Pozdrawiam 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #414 Napisano 26 Stycznia 2013 Ten np nie jest ze Słowacji: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #415 Napisano 26 Stycznia 2013 To ja już nie wiem, przecież nie możemy zakładać, że wszystkie zegary to "fejki". Może Becker miał jakiś sekretny tusz do stempli, a może:"ja jestem idiotaaa...-od razu mówilem" (cyt. R. Dziewoński) 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #416 Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) a u mnie się ostało tylko tak: numer mechanizmu 1188956 (z medalem po lewej, GB po prawej), "krzywy" numerator.Z UK, na bank nie grzebany. Różnice w kroju stempla, mogły się zmieniać przez lata chyba. Chociaż, po namyśle... może i taki sam...Z drugiej strony, wykonanie takiej pieczęci to sekund pięć, no dobra, godzina. Kiedyś robiłem exlibrisy...Ale wszystko możliwe, mój z wilgotnego kraju , się zdefasonował przez sto lat z dużym okładem. W suchym domu, zadbany, mógł przetrwać jakby wczoraj nabity. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #417 Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Proszę, nie, no może ja jestem idiotą ale takie pieczątki to chyba w Bratysławie robią. Bracia Słowacy mogli się troszkę postarać i chociaż wilgotny tamponik przyłożyć i odrobine papieroskiem zapalonym posmyrać, wyglądałyby na bardziej oryginalne. Pozdrawiam ....to moja wina, zapomniałem mułem ze stawu wymazać Edytowane 27 Stycznia 2013 przez lusyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #418 Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) To są rożne pieczątki, był już taki wątek: http://zegarkiclub.p...ker#entry745998 Może warto wrócić do tematu w świetle nowych faktów. Załączę kilka zdjęć stemplowanych pleców. Tutaj numer 199-tys. wypisany ołówkiem na lewym boku (1879). Stempel nie budzi wątpliwości. Numer zapewne 792-tys. (1890) Stempel wiarygodny, tusz fioletowy. Zgadzam się z tezą, że to ta sama ręka co w poście poniżej. Ewidentny fake. Cienka ramka, krótki łącznik w wyrazach Uhren-Fabrik i smuklejsza czcionka w FREIBURG i. SCHLES. Tusz czarny Skrzynia wykonana bardzo starannie z dbałością o każdy detal, pióro wpusty na bocznych ściankach zegara, które chowają się w drzwiczkach, przez co nie są z deformowane, zegar w 100% oryginalny, bez ingerencji, piękna kolorystyka i rysunek słoi. Ostatnia adnotacja zegarmistrza 2006 Bratysława. Pozwoliłem sobie wypreparować stempel z pleców. Wygląda dobrze, ale w połączeniu z 429-tys. numerem mechanizmu wydaje się zbyt wczesny. Do tego pióro i wpusty w kaście - dziwne, bo fabryczne skrzynie zwykle były robione byle jak. Możliwym byłoby wykonanie współcześnie wspaniałej (postarzonej) obudowy do oryginalnych i stemplowanych pleców. Może warto rozpoznać, na ile było regułą wpisywanie numerów seryjnych na stemplowanych skrzyniach. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez WueM 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #419 Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) WueM .Kiedys mialem GB z taka pieczecia i napisanym na plecach numerem mechanizmu.Nie jestem grafologiem lecz uwazam na .ze cyfry napisala ta sama osoba co na pokazanych plecach skrzyni w poscie powyzej. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #420 Napisano 28 Stycznia 2013 …..pieczęć i skrzynia jest ok. to, że GB miał własna stolarnię, nie wyklucza tego, że mógł się posiłkować skrzyniami z zewnątrz. Na pewno zegar był droższy jak inne z taśmy, zegary droższe miały innych odbiorców, bardziej sytuowanych, stąd od razu był skazany na lepsze warunki, w jakich się znajdowały, (ogrzewanie, wilgotność), nie musiał zmieniać miejsca pobytu wraz z właścicielami z suteryny do suteryny. Wspomnę jeszcze o II wojnie, nie muszę pisać, dlaczego w Francji, Austrii, Czechach czy Słowacji zachowały się zegary, meble itp.Dlatego stan zachowania mojego zegara jest taki a nie inny, dodam jeszcze, że większość zegarów w takim stanie, które posiadam, jest właśnie stamtąd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #421 Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) ....jeszcze dwa zdjęcia. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez lusyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #422 Napisano 28 Stycznia 2013 Tak, wygląda dobrze. Ale mechanizm jest z przekładki, bo numery ze skrzyni nie zgadzają się z tymi z mechanizmu. "Czcionka" za to wygląda znajomo: 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #423 Napisano 28 Stycznia 2013 Tak, wygląda dobrze. Ale mechanizm jest z przekładki, bo numery ze skrzyni nie zgadzają się z tymi z mechanizmu. "Czcionka" za to wygląda znajomo: ……wiem, miałem napisać, ale ciekawy byłem, czy ktoś zauważy, powiedz jeszcze, czy w górnym prawym rogu to cena? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #424 Napisano 13 Lutego 2013 Tak jak go zrobili, tak przetrwał do dzisiaj, stan naturalny GB z nr 2 151 897 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #425 Napisano 13 Lutego 2013 Prosty ale bardzo ładny Zresztą każdy zegar pokazany przez ciebie jest nie samowity ) Gratuluję tak pięknych zegarów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach