kwb3rdu 0 #526 Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) Dzisiaj zabralem sie za mojego Gustawa B. W zwiazku z czym mam dwa pytnia.1. Czy dobrze okreslilem po puncy pochodzenie :Brunau 1910-1926 werk nie posiada zadnego nabitego numeru oprocz dlugosci wahadla i czy jest mozliwosc dokladniejszego sprecyzowawnia roku produkcji .[/img]Uploaded with ImageShack.us2. W drzwiach odspoil sie od ramy ozdobny element . W jaki sposob mam go przykleic do ramy aby pozbyc sie szczeliny ... Ramiaka chyba nie moge ruszac bo zmniejszajac go zmniejszylbym tym samym drzwiczki ,,,, Dodam tylko ze skrzynia jest w b.dobrym satnie i nice chce jej ruszac , tylko czyms przetrzec i natlusicic .[/img]Uploaded with ImageShack.us Edytowane 19 Lipca 2013 przez kwb3rdu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #527 Napisano 19 Lipca 2013 Zostaw to w spokoju i pokochaj... Nic z tym nie rób, bo to nigdy nie będzie nowy zegar. Poprostu drewno się zeschło i już 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #528 Napisano 19 Lipca 2013 1. Czy dobrze okreslilem po puncy pochodzenie :Brunau 1910-1926 werk nie posiada zadnego nabitego numeru oprocz dlugosci wahadla i czy jest mozliwosc dokladniejszego sprecyzowawnia roku produkcji . 2. W drzwiach odspoil sie od ramy ozdobny element . W jaki sposob mam go przykleic do ramy aby pozbyc sie szczeliny ... Ramiaka chyba nie moge ruszac bo zmniejszajac go zmniejszylbym tym samym drzwiczki ,,,, Dodam tylko ze skrzynia jest w b.dobrym satnie i nice chce jej ruszac , tylko czyms przetrzec i natlusicic .Ad. 1.Żle, Braunau to Bohemia, SILESIA to Schlesien. Mechanizmy SILESIA nie posiadały numerów seryjnych i były produkowane (z małymi wyjątkami) w centrali: Freiburg in Schlesien. Datowanie na pierwszą ćwiartkę XX wieku jest wystarczająco dobre. Ad. 2.Żadnym tłuszczem, co najwyżej woskiem. A przetrzeć preparatem do odświeżania mebli zabytkowych. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #529 Napisano 19 Lipca 2013 Dzeikuje za obie odpowiedzi ,Odpowiedz piewrwsza jest po mojej mysli bo tak tez ma wygaldac zegar co ma okolo 100 lat . Skrzynie przeciagne polotura /lub wloskiem do mebli ,i to w zaszadzie mailem na mysliOdpowiedz druga wprowadzila mnie w pewne zaklopotanie poniewaz wedlig tej tabeli punca jest z Braunau .Wprawdzie wedlug drugiej tabeli gdzie jest widoczna dokaldnie taka sama punca wskazywala by to na Freiburg 1909 -1933 stad tez moje pytanie i dokladny rok produkcji[/img]Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #530 Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) A komentarze na temat tej tabelki na naszym forum przeczytałeś ? Zdarzają się werki Silesia z Broumova, z numerami seryjnymi. Ale to były tylko niewielkie serie mechanizmów wyższej klasy, coś jakby „limited edition". Kropla w morzu serii Silesia Edytowane 19 Lipca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #531 Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) Z forum mam tez ta tabelke , gdyby byly nabite numery to mysle ze sam odcyfrowal ten mechanizm , czterocyfrowy numer jest na tyle skrzyni Edytowane 20 Lipca 2013 przez kwb3rdu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość PanRandom #532 Napisano 22 Lipca 2013 Mam nadzieję, że już w tym tygodniu będę mógł wrzucić zdjęcia mechanizmu... No właśnie, to już zostało napisane...Ale, co tam. Odkręć dwie śrubki widoczne na zdjęciu, zdejmij wahadło, wysuń mechanizm z drewnianymi sankami i zamieść jego zdjęcia. "Na oko" produkcję zegara można umiejscowić pomiędzy 1905 a 1925 rokiem, raczej jeszcze przed I WŚ. A co do ofert sprzedaży - jeszcze raz powtórzę - nie ogłaszaj się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atlas4 0 #533 Napisano 30 Lipca 2013 Witam!! Do galerii zegarów Gustawa Beckera. Załączam zdjęcia mojego kominkowego Beckera. Dla zainteresowanych zegarami kominkowymi podaję nr telefonu 601982317. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lik 1 #534 Napisano 1 Sierpnia 2013 Mam prośbę, powie mi ktoś gdzie na forum znajdę katalog z zegarami wiszącymi Gustav Becker? Chodzi o wzory szafek, wahadeł , tarcz itd. Widziałem to kiedyś na forum, próbowałem znaleźć przez wyszukiwarkę forumową ale nie idzie. Kuzyn ma Beckera i chciałem sprawdzić czy to produkt firmowy czy składak. 0 Ex factis non ex dictis amici pensandi sunt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #535 Napisano 1 Sierpnia 2013 Na forum ? Nigdzie czegoś takiego nie było, poza skanami pojedynczych stron. Katalogi GB (1909, 1912, 1924) w formie cyfrowej (pdf) są dostępne tutaj: http://www.any400day.com/ Swoją drogą, na stronie panuje zastój, obietnica o "near future" trwa już od kilku lat. Nieco reprintów dostępnych jest na eBay. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #536 Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Hmm. Są drogie. Każdy katalog na płycie CD kosztuje 15 $. Gdyby ktoś chciał mieć wszystkie dostępne katalogi musi zapłacić 255 $. Miniatury stron z piętnastu katalogów są dostępne na tej stronie:http://www.any400day.com/Catalogue.htm Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Arek_Win 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lik 1 #537 Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki za info Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez lik 0 Ex factis non ex dictis amici pensandi sunt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #538 Napisano 8 Sierpnia 2013 Czy nalezy zamiescic go w galerii? czy to skladak? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #539 Napisano 8 Sierpnia 2013 Dzięki za infoEx factis non ex dictis amici pensandi sunt Bardzo ładna sentencja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #540 Napisano 9 Sierpnia 2013 Czy nalezy zamiescic go w galerii? czy to skladak? W okresie międzywojennym zakłady Beckera produkowały (głównie na rynek skandynawski) zegary ścienne w obudowach typu cartel (carteluhren). Mechanizm z Twojego komodowego (konsolowego?) wraz z tarczą bardzo mi taki kartelowy zegar przypomina. W kartelowym odchylana była ramka ze szkłem, tutaj mamy drzwiczki ładnie skomponowane z resztą. Aby rozstrzygnąć, czy to składak, czy nie, należałoby wyjąć tarczę z mechanizmem i przyjrzeć się w jaki sposób były mocowane wewnątrz skrzyni. Przydałby się też numer seryjny. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #541 Napisano 2 Września 2013 Dorzucę do galerii dość ciekawego (moim zdaniem) Gucia na "wymuszonym kwadransie".Zegarek w stanie oryginalnym, ale ktoś pozbawił go głosu. A przy okazji może u kogoś leży brakujący do mojego Gucia podwójny gong spiralny. Byłbym mocno zainteresowany. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #542 Napisano 27 Września 2013 GB 1945 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #543 Napisano 27 Września 2013 GB 1945 c.d. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #544 Napisano 27 Września 2013 GB 1945 cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #545 Napisano 27 Września 2013 GB 1945 Moe byc starczy niz myslisz, moze...bo trudno wyrokowac po tych zdjeciach. Albo mech. i skrzynka to komplet - i wtedy po numerze mech. mozna okreslic date produkcji. I tylko ktos dodal ozdobe i date 1945. Lub ktos znalazl skrzynie z 1945 roku i wstawil stary mechanizm GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #546 Napisano 27 Września 2013 Moe byc starczy niz myslisz, moze...bo trudno wyrokowac po tych zdjeciach.Albo mech. i skrzynka to komplet - i wtedy po numerze mech. mozna okreslic date produkcji.I tylko ktos dodal ozdobe i date 1945.Lub ktos znalazl skrzynie z 1945 roku i wstawil stary mechanizm GB.Według opisu sprzedającego mechananizm jest zprzełomu 1800/1900 a skrzynia jak na zdjęciu.To może jeszcze jeden nietypowy GB Nie ma więcej zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #547 Napisano 27 Września 2013 (edytowane) GB 1945 cdGB5.jpgGB7.jpg Moim zdaniem mechanizm jako komplet jest z fabryki Beckera, natomiast skrzynka pierwotnie miała zamontowany inny mechanizm. Ktoś kto składał ten zegar, przerobił trochę skrzynkę i zdjął mosiężne aplikacje z tarczy zegarowej. Edit: Przeróbki dokonano nie tak dawno, bo po mosiężnych aplikacjach na tarczy zostały bardzo wyraźne ślady. Edytowane 27 Września 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #548 Napisano 27 Września 2013 Proponuje nie zamieszczac zdjec skladakow i domniemanych GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #549 Napisano 27 Września 2013 A co powiecie o takich Guciach.Mam tylko takie zdjęcia.Czekają na adopcję w Holandii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #550 Napisano 27 Września 2013 Drugi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach