Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma to jak Speede!

post-22413-0-70040800-1537025674_thumb.jpeg

post-22413-0-82262200-1537025693_thumb.jpeg

post-22413-0-91243500-1537025738_thumb.jpeg

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Jak to napisał kolega gustaw, kondon .Ale jaki kondon. ;) Mnie się ustabilizował gust i tylko zegarki bez daty. Może kiedyś zrobią SMP no date, bez tych fal durnych. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam do 9904 :)

Powinienes go wystawic na bazarek - po co Ci takie cos do kompletu z VC? :rolleyes:       :P;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem test długości chodu Foisa. 51h06m. I jeszcze jeden, ile ruchów koronki, limitowanych przyciskami stopera, potrzeba aby nakręcić od zera do maksimum. 50,5 ruchu, więc w przybliżeniu 1 ruch- 1 h chodu. Przydatne, gdy się zakłada zegarek na dzień lub parę godzin tylko.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednio miałem taką, może mniej praktyczna, ale rozjaśnia wnętrze samochodu. Zegarek bardzo ładny i też rzadszy, niż czarne.

Ja mam problem bo tak jak Ty doceniam jasne wnętrze i lepiej się w takim czuję ale nie lubię skóry, która jako tako byłaby jako jasna znośna do utrzymania w czystości. A jasna tapicerka tekstylna brudzi się niesamowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który powinien zostać?

post-68982-0-88890800-1537224984_thumb.jpg

post-68982-0-80956900-1537224996_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43d67f9b44cb153b7c66b8e4548397b6.jpg

Nie wiedziałem w którym wątku ale chyba tutaj najbardziej pasuje :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Chyba aż takiej różnicy nie ma, perspektywa ją trochę robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na żywo jakby 3mm nawet:(

Odczuwalnie wydaje się identyczny w odbiorze do PO 43,5... ale jednak trochę cieńszy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos mnie nie przekonuje, nie wiem czy przez to ze wspomnieliscie wczesniej o zaworze helowym i teraz na niego tak zwracam uwage. Czy rzeczywiscie tak bardzo mi przeszkadza, ze tylko na niego zwracam uwage.

Dostaliscie juz swoje ultramany? Na chrono24 calkiem dobre przebicie w cenach.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem w którym wątku ale chyba tutaj najbardziej pasuje :)

Różnica jest rozmiaru jest spora, ale ręka na foto jest chyba pod kątem i omega jest bliżej obiektywu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest rozmiaru jest spora, ale ręka na foto jest chyba pod kątem i omega jest bliżej obiektywu.

Trochę tak niestety ale nie jest to duży kąt... starałem się prosto...:)

f5be63203ed20dadeee20f0bcff805ec.jpg

To może tutaj mi powiecie gdzie jest te 1,5mm :) tak tak po prawej 43,5 PO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy zadam Wam kilka pytań i mam nadzieję, że nie zostanę rozstrzelany przez konserwatystów :P

Jeszcze nie teraz ale kiedyś, będę chciał upolować klasycznego speediego - jestem zdecydowanym zwolennikiem hesalitu i nikt/nic mnie nie przekona do innej wersji:)

Przewaliło mi się sporo zegarków przez pudło i wyleczyłem się też z tego, że preferuję przeszklony dekiel - nie ukrywam jednak, że w tym przypadku fajnie byłoby co jakiś czas sobie popatrzeć na taki manualny mechanizm (ktoś powie - nic wielkiego i specjalnego, ale dla mnie ciekawszy widok niż eta..)

W związku z tym już się zorientowałem, że taka wersja szyta na moje potrzeby to byłoby 3572.50 - ale tutaj skazany byłbym na używki, które wcale tańsze od nowej wersji na hesalicie nie są.. w dodatku często z tego co widzę są wybrakowane z papierów/pudeł.

To tyle słowem wstępu, a teraz trochę pytań:

1. Czy jak kupie wersję z szafirem, to da się tam oryginalne szkiełko hesalitowe wsadzić? czy wpłynie to jakoś na parametry (szczelność) zegarka??

2. Nie orientowałem się co do bransolety i zapięcia (stare refy kontra nowe) - czy w nowszych referencjach są lepsze/dużo lepsze rozwiązania i dlaczego??

3. Informacyjnie tylko dodam, że ze względu na mniej zdobiony mechanizm 1861 i plastikowy hamulec, nie biorę pod uwagę zakup wersji z hesalitem+ pełnym deklem i opcją podmianki na szklony dekiel (słyszałem, że można i w takie coś się bawić).

4. Obawiałbyś się wersji bez papierów i pudła, gdybyś miał pewny (oryginalny - niekradziony) egzemplarz? - ile z ceny rwać za taką sztukę? tak tylko orientacyjnie pytam..

Odpowiedź na powyższe pozwoli mi wyluzować w temacie, bądź rozpocząć poszukiwania już teraz (jeżeli jedynym wyjściem na moje zachcianki był tylko 3572.50..)

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kiedys o to pytalem w serwisie i powiedziano mi ze sie nie da(wg mnie sciema). Tak samo jak sie nie da przelozyc szkla z Suba ND do Suba Date...

Musisz pytac w mniejszych serwisach(Dolinski np) bo w Wawie pewnie procedury im nakaza mowic jedynie slusznie.

2. Stara bransa imo byla lepsza. Mialem nowa i stara, stara miala delikatnie inne ogniwa i bardziej zaokraglone brzegi. Byla tez nieco lzejsza. Na minus piny. Zapiecie w starszej mniejsze. Bardziej podobaja mi sie tez starsze tarcze vs nowe. Maja delikatniejsza czcionke a tarcza jest matowa, w nowych wpada w czern.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi