Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Do fanów moonwatcha - czy czuć na nadgarstku wyraźną różnicę między nową ref. z żeńskimi endlinkami, a starą z męskimi? Na zdjęciach ta druga wydaje się trochę większa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do fanów moonwatcha - czy czuć na nadgarstku wyraźną różnicę między nową ref. z żeńskimi endlinkami, a starą z męskimi? Na zdjęciach ta druga wydaje się trochę większa. 

Bransa jest delikatniejsza, zwężająca się w nowej i jak dla mnie to powoduje, że jest ciutkę wygodniej.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PKS nigdy nie nosiłem poprzedniego speediego na tyle zeby moc porównać wygodę, natomiast obiektywnie w nowej bransolecie nie ma efektu powiększenia wymiaru od ucha do ucha. Dodatkowo dochodzi mniejsza waga i większe cieniowanie (z 20mm na 15mm). Stara bransoleta z kolei daje wiekszy efekt solidności przez wage, szerokość i mniejszy ruch na boki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, logann said:

Ale mierzyłeś, że wiesz że nie ogarnia?

Tak, mierzony, tak samo jak Bumblebee. Był też plan na HB-SIA, bo mniejszy ale po przymiarce musiałem spasować. Niestety, tu porównianie tego Speedmastera z PO nie działa. Mimo, że PO ok milimetr wyższa i ze dwa milimetry mniejsza w L2L, to siedzi bardziej kompaktowo. Żeby nie było, nie mówię kategorycznego nie. Może układ gwiazd w przyszłości sprawi, że nadgarstek zacznie ogarniać. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.03.2026 o 22:16, logann napisał(-a):

Mam tylko problem jaki pasek z czasem do niego wymyślić, poza oryginalnym czarno-pomarańczowym chyba niewiele można tu zaproponować.

Zielony.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, ireo said:

Zielony.

1622544995_Screenshot2026-03-26at10_04_49.thumb.png.112be6e00f9b7bd92dbcd7c38caddc9b.png261338581_Screenshot2026-03-26at10_04_59.thumb.png.080048458af822bbbbb50244643f6079.png

758242296_Screenshot2026-03-26at10_05_47.thumb.png.76b41050f3b744372ed5c878546c5315.png

Screenshot 2026-03-26 at 10.05.13.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy
(„na dudka” nie, po prostu ciemnozielony dobrze wygląda z tym zegarkiem).

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

2139745777_Screenshot2026-03-26at13_04_06.thumb.png.7014dff9160cc26b7a3cd1fe9b64287b.png

Chore ceny, prawie 50k za podstawową wersje w stali. Ale ładny skubaniec, oby więcej takich wypustów.

Większy BOOM jest taki, że Omega tym wypustem wykosiła ze swojej strony całą, caluteńką kolekcję Globemaster. Zatem kolekcja Observatory pewnie się jeszcze rozrośnie o kolejne modele, ciekawe czy rzucą coś z datą lub innymi ciekawymi komplikacjami.

1985115374_Screenshot2026-03-26at13_09_07.thumb.png.bd05eece83eb0a5f7645836a04b50e49.png

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

BOOM

https://www.omegawatches.com/en-us/watches/constellation/observatory/catalog

ustawiam sie w kolejke po czarna - ex36 idzie pod młotek

o.png

No przepiękny ale dlaczego bez sekundnika i bez daty i tak drogo? Czemó?

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny jest to prawda, Jak dla mnie brak sekundnika i daty w tego rodzaju zegarku jest na plus. Gorzej, że mnie najbardziej podoba się ta werja:

image.png.769d39301f3df781811b70eb792bba0f.png

A tutaj powiedzieć drogo to jak nic nie powiedzieć ;) Cena to kosmos :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Bugs napisał(-a):

ale dlaczego bez sekundnika i bez daty i tak drogo?

Bo tylko bez sekundnika i daty co-axial Omegi może mieć grubość zredukowaną o jakieś 0,7 mm, co w praktyce zbliża grubość koperty do pierwotnych Constellation Pie-Pan z lat '50.

A taniej już było. Omega czyli Swatch Group ucieka do przodu z cenami, bo inaczej grozi im spadek do rynkowej drugiej ligi, a na to nie mogą sobie pozwolić. Związane z tym ryzyko to oczywiście stagnacja sprzedaży, która być może i tak nastąpi. Pozostaje czekać i liczyć na znaczną utratę wartości w odsprzedaży. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zupełnie nie rozumiem tej kalkulacji cenowej, zwłaszcza przy obecnym mocnym tąpnięciu na rynku. Przecież to powinno kosztować między 25-30k (mówię o metce, przed rabatami) i pozycjonować się gdzieś między DeVille Prestige a Seamaster AT. No może max 35k, oczywiście mowa o stalowych modelach. Złoto/platyna niech sobie kosztuje nawet i 500. 

@ireo nawet jakby zrobili z tego manual to i tak nie zeszliby poniżej 12mm..

edit: cofam co powiedziałem. Wspomniany Prestige z mechanizmem 8800 ma mniej niż 10mm

122181281_Screenshot2026-03-26at16_48_04.thumb.png.e47f17ab242f7298fd832e29e67f5abf.png

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, logann napisał(-a):

Większy BOOM jest taki, że Omega tym wypustem wykosiła ze swojej strony całą, caluteńką kolekcję Globemaster.

To ma sens, bo Globemastery słabo się sprzedawały. Myślę, że grubość kopert nie była tu bez znaczenia, nie bardzo pasowała do eleganckiego charakteru tych zegarków.

Mam też wrażenie, że nowe Constellation Observatory, z wyjątkiem czarnej, nawiązują prążkami na tarczy do pierwszych Hour Vision, które zawsze mi się podobały, a w kolejnej odsłonie kompletnie straciły charakter. 

Seria Observatory łączy zalety Globemasterów, wcześniejszych Hour Vision i poszukiwanych, vintage'owych Pie-Pan. To mnie cieszy, bo Globemaster był dla mnie za gruby, pierwsza Hour Vision za duża, a Constellation Pie-Pan za mała (vintage'owe 34 mm to nie jest dla mnie rozmiar do noszenia, w przeciwieństwie do idealnego 39,5). Czyli wszystko pięknie, poza ceną.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, ireo said:

Myślę, że grubość kopert nie była tu bez znaczenia, nie bardzo pasowała do eleganckiego charakteru tych zegarków.

A poza tym Globemastery na metce były wycenione wyżej niż AT. Wiem, bo grubo nad wyborem między Globe a AT myślałem swego czasu. Tym bardziej dziwi mnie ten wystrzał z cenami nowego Observatory. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek piękny, reedycja klasyki zrobiona z gustem i unowocześniona. Ale cena to już kompletna aberracja, za stalowy, dwuskazowkowy zegarek na pasku. Za co konkretnie oczekują 55k? Grubość ponad 12mm, standardowa jak na dziesiejsze czasy rezerwa. Ten nowy stop stali wygląda obiecująco, ale nie uzasadnia ceny. 

Na plus, że Omega wraca do starych projektow , mają kilka modeli, które chętnie bym widział w nowej odsłonie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kiedy zobaczyłem dziś na fb fan page Omegi te grafiki zacząłem się zastanawiać dlaczego na forum jest jeszcze cisza. 

Ta seria wygląda świetnie. Jak przy ostatniej Pandzie zastanawiałem się czy iść i zobaczyć, tak teraz już wiem, że to konieczność z dużym prawdopodobieństwem nabawienia się mętliku w głowie. 

Ja tu widzę nawiązanie do pierwszych Constellation i ich "dog legs": 

image.png

Edytowane przez Mateusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dużo mi się w tym zegarku podoba. A co się nie podoba to już wyartykułowano w powyższych postach😐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi