Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

Witam wszystkich, otrzymalem jako pamiątke ok 60 kilku letniego Longinesa, niestety moja wiedza na temat zegarków jest jeszcze narazie słaba.. dlatego prosiłbym Was koledy o jakies informacje czy ten zegarek jest cos wart ? mechanizm nakrecany, sprawny. czy mozna gdzies w Polsce wykonac renowacje tarczy ?

post-34428-0-44006900-1468850425_thumb.jpg

Edited by Jurekkiler

Wart "cos" jest ale nie licz na to ,ze ktos ci napisze ile bo tu nikt nie wycenia zegarkow. Ciezko cos napisac bez zdjecia dekla no i mechanizmu...

Koperta jest stalowa - mozna ewentualnie  wypolerowac, tarcza nie jest taka tragiczna. Czyszczenie  i smarowanie mechanizmu u zegarmistrza wraz z myciem tarczy i nowe szkielko to koszt ok. 150 -200zl. Koniecznie nowy skorzany pasek a nie ta wystrzepiona blanzoleta. Renowacja (malowanie tarczy na nowo) jest drogie i moze stanowczo "spaskudzic" ten zegarek. W wielu przypadkach takie renowacje zanizaja wartosc zegarka....

Mam takie pytanie do kolegów. Czy do tego zegarka pasuje jakaś bransoleta, czy to tylko "paskowiec"? Pasuje, to mam na myśli zarówno technikę jak i estetykę, byłbym wdzięczny za pomoc

post-74919-0-88985600-1469163812_thumb.jpeg

Każdy ma indywidualne podejście i to co jednemu pasuje, drugiemu już nie. Nie jest to klasyczny garniturowiec, więc moim zdaniem bransoleta będzie współgrała z tym zegarkiem. W poście 1127 jeden z kolegów wkleił katalogi i jest tam również Lonżin z bransoletą. Może taką? Przejrzyj stare katalogi z okresu kiedy zegarek był produkowany, zdjęcia w internecie i z pewnością coś dopasujesz.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Zegarek swietny. Kolorystycznie to NATO (odcienie brazu) "gryzie" sie troche z tarcza (czern i biale indeksy) - moim skromnym zdaniem.

Dziękuję za opinie, konstruktywna krytyka zawsze mile widziana  :) . Jeśli chodzi o kolor paska to jest on nieco innych barwach, niestety zdjęcie przekłamało barwy, było też robione na szybko przy słabym świetle. Kolory paska to zielenie, i wyblakły brąz, live moim zdaniem wygląda to zaskakująco dobrze, co dziwne  :), mimo że zwolennikiem pasków nato nie jestem.

Zielenie występujące w pasku ładnie komponują się z indeksami, a czarna tarcza stanowi przeciwwagę kolorystyczną i sprawia że nie jest monotonnie.

Tudor-heritage-Ranger-6.jpg

Edited by roberp1

W latach 1951-1955 na antenie CBS wyświetlano program "Longines Chronoscope", którego gośćmi były znamienite postacie lotnictwa, kultury czy polityki. Poniżej odcinek z udziałem Richarda Byrda, lotnika i uczestnika wypraw polarnych:

A tu jeszcze kilka reklam, które udało mi się znaleźć (z "Life", "Flying Magazine" i "Popular Aviation"):

"Life" 1955

post-64635-0-15406900-1469228038_thumb.jpg

"Life" 1958

post-64635-0-11035700-1469228091_thumb.jpg

"Life" 1967

post-64635-0-56518200-1469228120_thumb.jpg

"Popular Aviation" 1937

post-64635-0-11145900-1469228176_thumb.jpg

"Flying Magazine" 1958

post-64635-0-78784200-1469228198_thumb.jpg

"Flying Magazine" 1969

post-64635-0-11568000-1469228223_thumb.jpg

"Flying Magazine" 1988

post-64635-0-25631100-1469228244_thumb.jpg

Wygląda nieźle. Ciekawe jak w odbiorze na żywo. Wygląda na to, że znów wysoki połysk koperta. Źle się to nosi, masakrycznie szybko łapie ryski.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Wygląda nieźle. Ciekawe jak w odbiorze na żywo. Wygląda na to, że znów wysoki połysk koperta. Źle się to nosi, masakrycznie szybko łapie ryski.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Polerka jak polerka, tak jak pisał przedmówca, łatwo się poleruje, a łapie standardowo taki urok. Mam i miałem sporo zegarków w pełnej polerce (Zenith Elite kilka sztuk, Panerai 210, cztery Nomosy, Tissot Heritage) i nigdy nie było to dla mnie problemem, żaden nie wyglądał na zamęczonego przy standardowym użytkowaniu.

Instagram.com/horlobby.watches

@zasadas, to zdjęcie z sesji tego modelu, dostępne m.in. na watchtime.com:

http://www.watchtime.com/watch-to-watch/longines-heritage-1969-the-latest-reissue-from-the-brands-rich-archives/

A kontynuując wpisy na temat historii Longinesa (mam nadzieję, że ciekawe dla miłośników), szczególny gość w "Longines Chronoscope" - senator Joseph McCarthy:

I dwa dodatki - piękny plakat:

post-64635-0-27459600-1469311456.jpg

Oraz dowód na to, że żenujące reklamy zdarzają się nawet Longinesowi:

Poniżej załączam fotki z efektów naprawy i wykrytych defektów mojej Hydry, prosiłbym kolegów którzy się orientują w odczytywaniu wydruku z chronoscope o opinie, jednakże dalej zegarek ani nie trzyma rezerwy po noszeniu/ nakręcaniu jak również rotomat nie ważne pod jakim kątem jest umiejscowiony w nim zegarek nie utrzymuje chodu i zatrzymuje się (właściwy program, inne zegarki z werkami eta2824, 7s26 czy 4r16 nie mają z tym żadnego problemu)

Poniżej fotki:

8d32bb5579f0c46721aacb5c989835e1.jpg

88346a2ecf12af005bd4b97fedcefde8.jpg

4b97ec9b60ed2f17a0337e7fe58edd69.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by fw86

@DLC, ciekawy link.

@Filipeczek, fajny egzemplarz. Który to rok?

@cyryl99 - też fajny, ale czy datownik nie jest zbyt ciasno przy indeksie? Takie wrażenie miałem, jak go kiedyś przymierzałem. Natomiast co do lumy, a właściwie czasu jej świecenia - to chyba jedyna rzecz, na którą mogę narzekać w moim HC:

post-64635-0-69043000-1470134152_thumb.jpg

Zdjęcie zrobione w trakcie Copa 2015. A przy okazji jeszcze jedno, tym razem już sprzed kilku dni:

post-64635-0-98404700-1470134223_thumb.jpg

Edited by Edmund Exley