Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.11.2024 o 19:41, adiblue2 napisał(-a):

PSX_20241101_194054.thumb.jpg.2f73a1ab54803ac153bd58209d4a14a0.jpg

Dyskretna elegancja, lubię takie zegarki. Stylistyka vintage ale w dobrym rozmiarze. Co to za referencja?

p.s.

Nie da się również przeoczyć umiejętnego zestawienia wzoru koszuli z klawiaturką 😏

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ireo

To Elegant, ref. L4.810.4.12.2

Edytowane przez adiblue2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, adiblue2 napisał(-a):

@ireo

To Elegant, ref. L4.810.4.12.2

Ach, no tak! 37 mm. Zdaje się, że ostatnio urósł, nowsze wersje mają 39.

Dzięki

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trakcie urlopu natrafiłem na taki vintage'owy sklep Longinesa, w Cervii we Włoszech. W środku nie było już żadnego.

Cervia.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W trakcie urlopu natrafiłem na taki vintage'owy sklep Longinesa, w Cervii we Włoszech. W środku nie było już żadnego.
Cervia.thumb.JPG.7e2c33b71664af8bbfa83f8cff1743ed.JPG

Znaczy sklep Longinesa bez Longinesa. Ale chociaż były tam jakieś zegarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, adiblue2 napisał(-a):

PSX_20241109_101131.thumb.jpg.1e8f35ae95d3a6d2589a05bf24f15960.jpg

Klasyczna klasyka longinesa, której według mnie trochę za mało jest tu na forum w dziale dotyczącym zegarków marki longines. Zdecydowanie przeważają modele sportowe w tym na stalowej bransolecie. Zegarki longines na skórzanym pasku są w mniejszości, a klasyczne, eleganckie zegarki tejże marki pojawiają się niezbyt często. A szkoda. Ten elegant w stali według mnie ma wszystko to co dobry, klasyczny, elegancki automatyczny zegarek winien mieć, czyli: 3  wskazówki w tym duża sekundowa(dla mnie podstawa w zegarku automatycznym), data, nakładane indeksy, czytelna, stonowana tarcza. Pokazany powyżej zegarek cieszy oko. Dla mnie jest to kwintesencja longinesa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, blue7 napisał(-a):

Klasyczna klasyka longinesa, której według mnie trochę za mało jest tu na forum w dziale dotyczącym zegarków marki longines. Zdecydowanie przeważają modele sportowe w tym na stalowej bransolecie. Zegarki longines na skórzanym pasku są w mniejszości, a klasyczne, eleganckie zegarki tejże marki pojawiają się niezbyt często. A szkoda. Ten elegant w stali według mnie ma wszystko to co dobry, klasyczny, elegancki automatyczny zegarek winien mieć, czyli: 3  wskazówki w tym duża sekundowa(dla mnie podstawa w zegarku automatycznym), data, nakładane indeksy, czytelna, stonowana tarcza. Pokazany powyżej zegarek cieszy oko. Dla mnie jest to kwintesencja longinesa.

W przypadku Longinesów jestem jak Laurence Olivier w "Spartakusie": "My taste includes both snails and oysters". ;) Ale rzeczywiście, klasyczne eleganckie modele i dla mnie są esencją marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Edmund Exley napisał(-a):

W przypadku Longinesów jestem jak Laurence Olivier w "Spartakusie": "My taste includes both snails and oysters". ;)

Oyster to już inna marka, nieco droższa.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, ireo napisał(-a):

Oyster to już inna marka, nieco droższa.

W "Spartakusie" chodziło w sumie o coś innego niż zegarki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm z certyfikatem cosc jest oznaczony u longinesa jako 888.4. Jednak oprócz tego zdaje się, że u longinesa występuje również lepsza/bardziej ekskluzywna(?) wersja mechanizmu z certyfikatem cosc i jeśli tak  to oznaczona  jest ona  bodajże jako 888.6. Nie jestem też pewien, ale być może w modelu lld 39mm występuje ten właśnie mechanizm z certyfikatem cosc oznaczony jako 888.6. Czy ktoś z szanownych kolegów może potwierdzić/zaprzeczyć lub wie coś więcej w tym temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, blue7 napisał(-a):

Mechanizm z certyfikatem cosc jest oznaczony u longinesa jako 888.4. Jednak oprócz tego zdaje się, że u longinesa występuje również lepsza/bardziej ekskluzywna(?) wersja mechanizmu z certyfikatem cosc i jeśli tak  to oznaczona  jest ona  bodajże jako 888.6.

L888.6 ma 72h rezerwy chodu w porównaniu z 64h w wersjach .2 / .3 / .4 i .5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, rads napisał(-a):

L888.6 ma 72h rezerwy chodu w porównaniu z 64h w wersjach .2 / .3 / .4 i .5.

wydaje mi się, że wersja 888.2 ma mniejszą niż 64h rezerwę chodu, być może 42h i nie wykluczałbym, że wersja 888.3 również ma mniejszą niż 64h rezerwę chodu. to raz, a dwa, że zarówno mechanizm 888.4 jak i 888.5 aktualnie ma rezerwę chodu około 72h, a w każdym razie tak podaje longines (vide: strona www.longines.com).  tak więc, jeśli istnieje lepsza/bardziej ekskluzywna(?) wersja mechanizmu longinesa z certyfikatem cosc oznaczona jako 888.6,  to jego dystynkcją raczej nie jest rezerwa chodu, która wydaje mi się, że raczej również wynosi ok. 72h. i tak jak pisałem już powyżej, być może w modelu lld 39mm występuje ten właśnie mechanizm z certyfikatem cosc oznaczony jako 888.6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@blue7 Wcześniejsza wersja L888.4 ma certyfikat COSC taki sam jak L888.6, tu nie ma różnicy. L888.2 i późniejsze od początku były z informacją o 64h rezerwie chodu. Ta większa rezerwa wynika m.in z obniżonej z 4 do 3,5 Hz częstotliwości pracy - każdy L888 ma taką samą częstotliwość. Wersja .6 ma prawdopodobnie dłuższą sprężynę naciągową + być może inne uprade'y o których na razie nie wiemy - Longines i ETA bardzo niechętnie dzielą się informacjami o mechanizmach.

1731515522_Zrzutekranu2024-11-10o16_49_32.thumb.png.85e4813d54678c7f1ea20048f04af735.png

2011160362_Zrzutekranu2024-11-10o16_51_08.thumb.png.74ff4616caf89c155aac2fdfb272c650.png

Edytowane przez rads

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi