Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków ETERNA

Rekomendowane odpowiedzi

No to jeszcze jedno:

2lc4lc6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie jej na tym pasku.

Jesienią, swoją srebrną FH też wrzucam na pasior :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po krótkiej przerwie Kontiki spowrotem wróciła na nadgarstek , tym razem w wersji z większym pazurem :)

07404280438423989694.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo, bardzo ładnie :).

Mnie ostatnio również korci odsprzedaż srebrnej i wymiana np. na niebieską Date. Może za parę miesięcy wrzucę ją na bazarek. A Tobie gratuluję nabytku, bo wszystko w tym zegarku ładnie "gra" :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio nie schodzi z ręki.  Nie miałem jeszcze okazji więc czynie to teraz - dzieki ecipeci   :)

post-4190-0-46745600-1440785193_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)   tylko na moim zdjęciu.  Chyba musze się zapisac do klubu Doriana  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi-No zwłaszcza Twoja na tym pasku :D  :P

Edytowane przez KRWISTY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontiki Date na pasku mi się nie podoba bo przez dosyć długie uszy jest b. duża szczelina pomiędzy paskiem a kopertą. A ta guma, tak jak bransoleta , przylega do koperty i fajnie to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zauważyłeś, że ecia ma dwie dziurki na uszkach? i te bliżej koperty - niwelują odstęp i bardzo dobrze to wygląda ;)

A Sebastian to się nie zna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są dwa otwory w uszach. Jeden do paska drugi do bransolety. Jak włożysz pasek w odpowiednie to jest blisko koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dziś zmieniłem bransoletę na pasek w mojej Kontiki i pomyśl z dwoma otworami jest naprawdę świetny i udany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niw widziałem bobw moim jest guma przylegająca do koperty i nic nie widać od wewnętrznej strony uszu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wersji bez czwartej wskazówki ale "na bogato"  ;)

20150906_175155_zpsvyt4mnqo.jpg

Edytowane przez PistolPete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Jako, że jestem nowy wśród szacownego grona i moja wiedza jest prawie zerowa, z góry przepraszam za pytania, na które odpowiedzi dla większości są oczywiste;) Jako, że coraz bardziej myślę o Eternie Four Hands, zwracam się z pomocą do Was.

Przechodzę do meritum, szukam zegarka, który mógłbym założyć do garniaka ale i spokojnie nosić na co dzień.

Moje dotychczasowe rozważania i propozycje forumowiczów są w tym wątku http://zegarkiclub.pl/forum/topic/124687-chronograph-automatic-do-garnituru-i-nie-tylko/ 

Bardzo klasyczne "dziadki" garniturowce odrzucam. Lubię, jak na tarczy coś się dzieje, oczywiście bez przesady. Początkowo myślałem o jakimś chrono, ale ostatecznie sam nie wiem. Pozostałe warunki brzegowe:

1) Czarna/ciemna tarcza

2) Na pasku

3) Średnica między 42 a 44 mm (mój nadgarstek 17,5 cm)

4) Budżet 7000 zł

5) Zegarek ma być nowy

Proszę Was o rozwianie moich wątpliwości.

1) Czy wersja XXL będzie odpowiednia na mój nadgrstek 17,5 cm?

2) Czy brać wersję na pasku czy kupić na bransie i później dokupić jakiś pasek? Szczerze mówiąc chcę na pasku, ale skoro ceny danego modelu na pasku i bransie są bardzo zbliżone lub wręcz takie same, to może kupić na bransie i później ją ewentualnie odsprzedać. Bo z tego, co czytałem ceny oryginalnej bransolety do Eterny sa bardzo wysokie.

3) Czy kształt i długość uszu do bransolety i paska dla tego samego modelu są takie same? Czy niekoniecznie?

4) Ktoś tu wcześniej pisał, że teraz jest ostatnia szansa kupienia "starej" Eterny Four Hands? Co to właściwie znaczy i jak odróżnić nową wersję od starej?

Na tą chwilę najbardziej podchodzi mi Eterna KonTiki Four-Hands w wersji XXL 1595.41.41.1172.

Ma ona gładką tarczę, nie wiem czy to dobrze czy źle, czy to nowy model czy stary?

post-78285-0-29494000-1444052398.jpg

Z kolei na bransolecie jest dostępna taka Eterna KonTiki Four-Hands w wersji 42 mm 1592.41.41.0217

Ma ona inna tarczę niż wersja XXL, czy ma to znaczenie oprócz walorów wizualnych?

post-78285-0-26190900-1444052782.jpg

Poza tym w necie widziałem jeszcze inne wersje tarczy Four Hands, z motywem jakby fali w środkowej części tarczy, zresztą ktoś już takie zdjęcie pokazał wczesniej w tym wątku. Zresztą ten motyw jest też widoczny na zdjęciu Eterny Date w poprzednim poście wysłanym przez Adi.

Z góry dzięki za wszelkie rady i sugestie.

Edytowane przez tomek11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje nowe Kontiki FH sa wg mnie zdecydowanie brzydsze i mniej charakterne przez to, że indeksy w kształcie trójką na 12,3,6 i 9 sa mniejsze. To są nowe

Eterna-Kontiki-Date-122241410217.jpg?t=1

Ze starszych modeli, tych, ktore pokazałeś , to wrsje XXl mają gładkie tarcze, w Date sa te jak to określiłeś fale, a w FH ten bardziej  "skomplikowany" wzór. Zresztą przecież wszystko widać oglądając poszczególne wersje

https://dolinski.pl/zegarki-eterna/kontiki.html

Ma to tylko znaczenie wizualne a poza tym różnica pomiędzy XXL a Date/FH jest w wielkości koperty 44 vs 42mm.  Tu juz wybór należy do Ciebie, co kto lubi.

Tak samo kwestia wyboru pasek/bransoleta. Owszem, zawsze lepiej kupić na bransie i w razie czego łatwiej i taniej dokupić czy zamówić fajny pasiorek niz odwrotnie.  Jeżeli jednak z góry zakładasz, że będziesz nosił tylko na pasku, to brałbym na oryginalnym pasku Eterny bo fajny jest a nie bawił się w jakąs sprzedaż bransolety.  No ale to tez musisz sobie sam pokalkulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi