Sisqo 7028 #6826 Napisano 27 Sierpnia 2024 (edytowane) On 8/26/2024 at 10:06 AM, Marcin C said: Ostatnie przymiarki delikatnie namieszały w głowie, ale po kolei. 1. LLD 39 mm- leżał nieźle, ale nie porwał mnie w ogóle. Brak daty w moim wypadku to również minus. 2. LLD 36 mm- piękna tarcza, zegarek na mój nadgarstek może odrobinę za mały, ale chyba mi to ostatecznie nie przeszkadza i może się na niego zdecyduję w przyszłości. 3. Nowy ZULU w tytanie- zegarek który w moim odczuciu jest pozbawiony wad, po za ceną. Leży świetnie, wygląda doskonale i czuje, że będę go w przyszłości szukał z rynku wtórnego. Genialny zegar. Zulu w tytanie ma 39 mm? Edytowane 27 Sierpnia 2024 przez Sisqo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christ0ff 2628 #6827 Napisano 27 Sierpnia 2024 (edytowane) W dniu 26.08.2024 o 10:06, Marcin C napisał(-a): Ostatnie przymiarki delikatnie namieszały w głowie, ale po kolei. 1. LLD 39 mm- leżał nieźle, ale nie porwał mnie w ogóle. Brak daty w moim wypadku to również minus. 2. LLD 36 mm- piękna tarcza, zegarek na mój nadgarstek może odrobinę za mały, ale chyba mi to ostatecznie nie przeszkadza i może się na niego zdecyduję w przyszłości. 3. Nowy ZULU w tytanie- zegarek który w moim odczuciu jest pozbawiony wad, po za ceną. Leży świetnie, wygląda doskonale i czuje, że będę go w przyszłości szukał z rynku wtórnego. Genialny zegar. Zulu świetny. Przez jakiś czas edycja Hodinkee (w stylu Tudora BB Pro) chodziła mi po głowie, ale dostępność i jego cena stonowały moje zakusy... Edytowane 27 Sierpnia 2024 przez christ0ff 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin C 4702 #6828 Napisano 27 Sierpnia 2024 2 godziny temu, Sisqo napisał(-a): Zulu w tytanie ma 39 mm? Tak 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin C 4702 #6829 Napisano 28 Sierpnia 2024 23 godziny temu, christ0ff napisał(-a): Zulu świetny. Przez jakiś czas edycja Hodinkee (w stylu Tudora BB Pro) chodziła mi po głowie, ale dostępność i jego cena stonowały moje zakusy... Kojarzę model o którym mówisz. Również mi się bardzo podoba Longines od jakiegoś czasu, oczywiście w mojej opinii, wypuszcza genialne zegarki. W efekcie- mam już dwa czasomierze tej marki i poluje na dwa kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MacSen 234 #6830 Napisano 29 Sierpnia 2024 Przy okazji wizyty w LA i Berlinie miałem okazję przymierzyć kilka mniej popularnych modeli. Na lotnisku w LA była limitowana edycja Seamaster z kuszącym upustem 20% (4023 $). Cena dobra, ale sam zegarek nie zachwyca (z wyjątkiem mechanizmu, oczywiście). Miałem nadzieję, że w Berlinie uda mi się przymierzyć Nomos Minimatik, bo od dłuższego czasu rozglądam się za tym modelem. Ekspedient w WEMPE szybko wyjaśnił mi, że zegarek nie jest już dostępny w dystrybucji. Na stronie Nomos jeszcze jest, więc nie wiem za bardzo, co o tym myśleć. W każdym razie skorzystałem z okazji i przymierzyłem kilka innych: 1) Tangente Blue Gold 39 mm 2) Tangente Lekarze bez Granic (38 mm) 3) Tangente Ahoi Neomatik Atlantic (36 mm) 4) Tangente z limitowanej edycji (38,5 mm) Moje ogólne wrażenie było takie, że o ile tarcza w tym pierwszym była doprawdy zachwycająca, o tyle cała reszta była raczej przeciętna. Może to kwestia moich rozbuchanych oczekiwań wobec Nomos, które zostały dobrze nawożone informacjami z recenzji. Cenę można do pewnego stopnia tłumaczyć obecnością autorskich mechanizmów. Z drugiej jednak strony, nie słynną one ani z dokładności ani z niezawodności. Przy okazji przekonałem się, że 1) materiałowe paski Nomos są szalenie wygodne, 2) uszy w tych zegarkach są naprawdę duże. Rozumiem, że wielu osobom może się to podobać i że dobrze, że zegarki są różne, bo każdy znajdzie coś dla siebie, ale na koniec okazuje się, że zegarek o średnicy 38 mm i grubości poniżej 10 mm za nic nie może się ułożyć na nadgarstku 16,5 cm. W tym sensie, jest to chyba najlepszy przykład, gdzie stylistyka odbija się na użyteczności. Mam wrażenie, że nawet na niektórych zdjęciach reklamowych na stronie Nomos, jasno widać, że zegarek jest za duży na modela. Tym niemniej, nie poddaję się. Spróbuję znaleźć gdzieś do przymiarki Blue Gold 35 mm (albo inny Tangente w tym rozmiarze, bo do koloru jestem dosyć przekonany i pozostaje jedynie kwestia ułożenia mniejszego modelu) i Minimatik. Gdyby ktoś z okolic Warszawy mógłby pomóc, to będę wdzięczny. 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 15959 #6831 Napisano 31 Sierpnia 2024 A ja dzisiaj w końcu przymierzyłem klasyczne Reverso w dwóch rozmiarach. Już wiem, że dla mnie ten mniejszy (M). Ale to jeszcze chwila. Zmierzyłem też Santosa Medium. Świetny jest. Mega leży, bardzo wygodna bransa. Niewykluczone, że trafi do pudła wcześniej niż Reverso. Tylko w przeciwieństwie do JLC, jeśli w ogóle trafi, to kosztem paru innych. 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
logann 3885 #6832 Napisano 31 Sierpnia 2024 On 8/29/2024 at 5:20 PM, MacSen said: . Na lotnisku w LA była limitowana edycja Seamaster z kuszącym upustem 20% (4023 $). To chyba mało chodliwy model, jakiś czas temu widziałem go w polskiej dystrybucji na minus 25% albo nawet 30%. Jak dla mnie, to jest nawet fajny, taki nietypowy - gdyby tylko usunąć to nawiązanie olimpijskie na dole tarczy, to za taką cenę możnaby brać 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19063 #6833 Napisano 31 Sierpnia 2024 51 minut temu, rafi napisał(-a): dla mnie ten mniejszy Bo L'ka jest taka że trzeba mieć nadgarstek zawodnika Futbolu amerykańskiego 😅 A Reverso wspaniałe choc ostatnimi laty trochę z cenami podskoczyli 1 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 15959 #6834 Napisano 31 Sierpnia 2024 Bo L'ka jest taka że trzeba mieć nadgarstek zawodnika Futbolu amerykańskiego A Reverso wspaniałe choc ostatnimi laty trochę z cenami podskoczyliTak, Lka jest bardzo duża. M-ka na tym zdjęciu też zresztą wygląda na spory, ale na żywo naprawdę ok. Tu jeszcze zdjęcie z profiluCo do cen… Mka monoface 52k na półce. Dużo. Z jednej strony planuje go kupić jako prezent od siebie dla siebie, więc fajnie by było od AD… ale jednak będę się mocno zastanawiał. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19063 #6835 Napisano 31 Sierpnia 2024 @rafiJak od siebie dla siebie to (chyba) łatwiej się przekonać do takiego z 2 ręki tym bardziej że w tym budżecie można i duoface i koperty inne niz stalowe. Ale oczywiście rozumiem chęć nowego od AD szczególnie na ważną rocznicę/okazję 1 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 15959 #6836 Napisano 31 Sierpnia 2024 [mention=26014]rafi[/mention]Jak od siebie dla siebie to (chyba) łatwiej się przekonać do takiego z 2 ręki tym bardziej że w tym budżecie można i duoface i koperty inne niz stalowe. Ale oczywiście rozumiem chęć nowego od AD szczególnie na ważną rocznicę/okazję Ta chęć nie jest chyba aż tak duża, żeby przekraczała granicę racjonalności. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 72545 #6837 Napisano 2 Września 2024 19 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9777 #6838 Napisano 2 Września 2024 7 minut temu, mario1971 napisał(-a): I jak? Podszedł tym razem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 72545 #6839 Napisano 2 Września 2024 Zamiast zwykłej klamerki dali taki pół motylek (nie wiem jak to się fachowo nazywa) grubości 1 centymetra. Sam zegarek super, ale zapięcie do bani. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5053 #6840 Napisano 3 Września 2024 18 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Zamiast zwykłej klamerki dali taki pół motylek (nie wiem jak to się fachowo nazywa) grubości 1 centymetra. Sam zegarek super, ale zapięcie do bani. Też tak sądzę, za grube te zapięcia. W moim SBGK007 zmieniłem pasek na taki ze zwykłą klamerką, komfort noszenia od razu się poprawił. 1 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19063 #6841 Napisano 3 Września 2024 Skipper w fajnym rozmiarze i ciekawe sie prezentuje na ręce ale coś mi nie do końca pasuje. Czytelność średnia i proporcje chyba są lepsze w większej wersji nowych chrono od Taga. 14 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5053 #6842 Napisano 6 Września 2024 W dniu 29.08.2024 o 17:20, MacSen napisał(-a): Przy okazji wizyty w LA i Berlinie miałem okazję przymierzyć kilka mniej popularnych modeli. Na lotnisku w LA była limitowana edycja Seamaster z kuszącym upustem 20% (4023 $). Cena dobra, ale sam zegarek nie zachwyca (z wyjątkiem mechanizmu, oczywiście). Ta olimpijska Omega spodobała mi się właśnie pod wpływem Twoich zdjęć, bo na zwykłych "renderach" wygląda mało ciekawie. Tymczasem na ręce prezentuje się jako bardzo zrównoważony projekt. Nawet data jest ładnie wkomponowana w tarczę, co nieczęsto się zdarza. Bardzo fajny model, myślę że niedoceniany. Za to Nomosy nie za bardzo do mnie przemawiają, pomimo internetowego hype'u na tę markę. Język graficzny szkoły Bauhaus w zastosowaniu do zegarków trochę się już wyczerpał. Nomos tak mocno tę stylistykę wyeksploatował, że teraz trudno im zaproponować coś świeżego. Radą na to mogłoby być rzadsze wprowadzanie na rynek kolejnych modeli, ale Nomos to nie Patek i pewnie ich na to nie stać. 2 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barop 649 #6843 Napisano 7 Września 2024 Witam. Ostatnie przymiarki. Bardzo fajne Tagi Glassbox I Skipper. W rzeczywistości odrobinę za małe, ale myślę że to kwestia przyzwyczajenia. Pomimo 14mm grubości profil koperty zaskakująco smukły. Tudor Pelagos jednak nie dla mnie. Wolę bezele aluminiowe. Niebieski BB58 jest świetny. Tudor Ranger całkiem przyjemny zegar jeśli komuś stylistycznie pasuje. Omega SMP300 na gumie całkiem nieźle leżała, ale do ideału daleko. Na bransolecie już nieakceptowalnie. Zielona AT na gumie zrobiła na mnie wrażenie. Świetny, bardzo wygodny pasek, idealny wręcz rozmiar i kolor na ogromny plus. Speedy świetny, ta bransa jest wykonana tak, że nie czuć jej kompletnie. Mógłby być nieco mniejszy, ale jest dobrze. Choć chemii nie poczuliśmy, ale pewnie dlatego że się polubiliśmy z AT. 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sisqo 7028 #6844 Napisano 8 Września 2024 Skorzystałem póki jeszcze mogłem w okolicy 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TimeWaitsForNoOne 1409 #6845 Napisano 11 Września 2024 Zupełnie nieplanowane przymiarki. Zenith Elite Ultrathin - być może taki lub inny Elite będzie kiedyś w planie, ale raczej z białą tarczą. S.U.F. Helsinki Kaaos - niestety to zdjęcie zupełnie nie oddaje jego koloru. Jeśli bym zdecydował, że w optymalnym zestawie jest miejsce dla czwartego zegarka, będzie to bardzo mocny kandydat. 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9777 #6846 Napisano 12 Września 2024 Kolega dostał takiego Breitlinga w prezencie od żony. Jakiś dziwny ten zegarek, do tego bardzo lekki, w ogóle go na ręce nie czuć. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 74832 #6847 Napisano 12 Września 2024 5 minut temu, beniowski napisał(-a): Kolega dostał takiego Breitlinga w prezencie od żony. Jakiś dziwny ten zegarek, do tego bardzo lekki, w ogóle go na ręce nie czuć. Koperta z włókna węglowego dlatego lekki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sisqo 7028 #6848 Napisano 13 Września 2024 20 hours ago, TomcioMiki said: Koperta z włókna węglowego dlatego lekki. plus kwarcyk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 74157 #6849 Napisano 13 Września 2024 Z wizytą w salonie Kruka, zapytać jak tam mój nowy zapis kiedy odbiór 🤭 przy okazji dali pomierzyć 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43897 #6850 Napisano 13 Września 2024 YM i GMT super. 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach