Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, nonsens11 napisał(-a):

To inna półka cenowa... 

2.5 tys to mój budżet, idzie kupić sensowną kolbę? 

Tylko używaną. W tamtym roku Victorię można było kupić w promocji za 2800.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Tylko używaną. W tamtym roku Victorię można było kupić w promocji za 2800.

Podasz model. Może i w tym wskoczy na ten pułap cenowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lelit Victoria 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz ja mam inną wersję delonghi z mlynkiem i jestem zadowolony ale nie jestem takim ekspertem jak koledzy. Strojenie chwilę mi zajęło (a przede wszystkim zależności wplywajacych na smak) ale goście kawę chwalą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To inna półka cenowa... 

Ja kupowałem w niemiwckim Media Markt, bo mieli przeceny i bez vatu właśnie jakiś w listopadzie. Tylko miał mi kto kupić i przywieźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To inna półka cenowa... 

Sage impress expres, polecam

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem popijam kawę u mojej mamy z ekspresu ciśnieniowego KRUPS EA895E Evidence One. Polecam ten express, jest świetny w użytkowaniu i nie sprawia problemów w czyszczeniu. Tylko ja mam akurat taki problem, że muszę kawę spożywać czystą (bez dodatku mleka, śmietanki i cukru)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

🤔🤔

Screenshot_20251125_181202_Instagram.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze uzupełnienie kaw na Black Friday z konesso. Oprócz kaw z Hayba data sierpień i wrzesień to pozostałe z października i listopada. Wszystkie sprawdzone. A te co po dwie imo warto i smakowo i cenowo. Kolejne wrzutki jak dotrą. A czekam czy Wysocki wrzuci coś na Black Friday bo kupiłbym More mieszankę robusty i arabiki najlepsze na Espresso. 

Befmj7r.jpeg

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to uzupełnienie o najbardziej sprawdzone kawy. Nowa tylko Cuba Guama. Wszystkie świeżutkie z 24.11.25 czyli póki co dopiero za kilka dni do otwarcia jak od gazują 😀

rC4R4uZ.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kornel91 co to za sklep gdzie kupiłeś te kawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dobra nie zauważyłem, że wcześniej to napisałeś, ale łeb ze mnie... Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowalismy jednak kupic maszyne z wieksza iloscia opcji. Ktora z tych trzech polecacie:
Philips 5500
De'Longhi Eletta Explore ECAM452.67.G
De'Longhi Rivelia EXAM440.55.G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Matti napisał(-a):

@kornel91 co to za sklep gdzie kupiłeś te kawy?

Tak jak Przemek napisał Konesso.pl

Drugie zdjęcie jest z palarni Ingagi. Dzisiaj trzecie obydwie to dla mnie nowości. 

JTGkpxe.jpeg

I dzisiaj już można zamawiać wziąłem dwa kilogramy More. 

https://wysocki.coffee/kawa-ziarnista-more-robusta-kick-1kg

Na miejscu w Zbuczynie sprzedają tylko podstawowe kawy i to nie u siebie a w tapazie szwagier mi bierze ale More nie mają a w tej cenie żal nie skorzystać. Więc mam zapas kawy do wiosny 😀 A może i nie bo widzę, że wszystkiego około 6kg to do końca lutego 😀

3 godziny temu, Trojin napisał(-a):

Zdecydowalismy jednak kupic maszyne z wieksza iloscia opcji. Ktora z tych trzech polecacie:
Philips 5500

Żaden. Ja bym wziął Nivone. 

https://www.konesso.pl/product-pol-17591--Ekspres-do-kawy-Nivona-792-3-lata-gwarancji.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5

@GostRadomam rację?? 

Gdyby nie to, że moje Saeco jeszcze chodzi to bym wziął bo trochę cena kusi. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy było, jeśli tak to przepraszam za dubla. 

Ja na zbyt twardą wodę mam rozwiązanie w postaci stacji RO.

Demineralizowaną wodę mieszam z wodą kranową przepuszczoną przez karafkę Brita w proporcji takiej by uzyskać około 160-180ppm. U mnie to mniej więcej 1:1. Obecnie używam stacji RO TBros firmy Global Water. Wbudowana pompa pozwala ograniczyć odrzut i stosunek wody jest 1:2.

Do tego mega wydajność na poziomie 2l/min pozwala obyć się bez zbiornika na wodę demineralizowaną.

Bardzo łatwa, szybka i wygodna jest wymiana filtrów.

Po kilkudniowym rozruchu poziom czystości osiągnął poniżej 10ppm.

Super funkcją jest automatyczne codzienne płukanie membrany oraz automatyczne odpowietrzanie układu.

20250923_190707.thumb.jpg.4154265a257540f1f7e8cfe49e7c9376.jpg

Edytowane przez adiblue2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Trojin napisał(-a):

Philips 5500

@kornel91 masz rację po części.  Młynek pod względem jakości przemiału lepszy ma De'Longhi, ale spieniacz praktyczniejszy jest w Nivonie, więc jakbym pił kawy z mlekiem to ją bym kupił.  @Trojin pamiętaj, że za te wszystkie bajery,  to płacisz niewspółmierną kasę. Nie rozumiem, jak można pić kawę na zimno, co jest samo w sobie zaprzeczeniem istoty parzenia kawy. Do Philipsa to się nawet nie zbliżaj. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

@kornel91 masz rację po części.  Młynek pod względem jakości przemiału lepszy ma De'Longhi, ale spieniacz praktyczniejszy jest w Nivonie, więc jakbym pił kawy z mlekiem to ją bym kupił.  @Trojin pamiętaj, że za te wszystkie bajery,  to płacisz niewspółmierną kasę. Nie rozumiem, jak można pić kawę na zimno, co jest samo w sobie zaprzeczeniem istoty parzenia kawy. Do Philipsa to się nawet nie zbliżaj. 

Jakoś kawa z de lonhgi nie smakowała mi tak a dodatkowo ekspres brał dużo kawy. Kilka ekspresów w pracy miałem przerobionych. Szwagra namówiłem na Nivone 791 nie chciał dużo wydać. Kupuje dobre kawy dzięki moim polecajką i kawa jest bardzo dobra nawet nie wiem jaką grubość ma ustawioną na młynku. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, kornel91 napisał(-a):

dodatkowo ekspres brał dużo kawy.

De'Longhi ma większy moduł zaparzający od Nivony, bodajże 14 do 11g, ale to jest bardziej zaleta niż wada, gdyż można wymusić dłuższą ekstrakcję i uzyskamy napar zbliżony do espresso, a tym samym kawa nie będzie miała posmaku nieprzyjemnej kwasowości, coś w rodzaju octu. Generalnie należy szukać swojego smaku, eksperymentować w ustawieniach ekspresu czy ziarnach kawy. Każdy ma inne kubki smakowe czy preferencje. Ja np nie lubię nawet najmniejszej ilości robusty, a inni piją ją 100%. Jak to mówią: jednemu podoba się córka, a drugiemu teściowa. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nivony nie ma Irlandii. Moja "najdrozsza" pija w lecie kawe na zimno ale to nie jest jakas koniecznosc. Bardziej to zeby mogla zrobic sobie sama cappuccino lub latte nawet jesli mniw nie ma w domu. Roznica w cenie miedzy nimi jest 250 euro. Pytanie tylko czy warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzecz jasna mam na mysli Rivelia  vs Eletta  

14 minut temu, Trojin napisał(-a):

Nivona NICR 795 z uk moge kupic za 685 wiec pomiedzy De'Longhi

I znowu 3 do wyboru 😡

Edytowane przez Trojin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Trojin napisał(-a):

Nivona NICR 795 z uk moge kupic za 685 wiec pomiedzy De'Longhi

I znowu 3 do wyboru 😡

Nikt, kto nie użytkował tych ekspresów, nie odpowie Ci na Twoje pytania. Z mojej strony mogę się wypowiedzieć, który zrobi lepsze espresso tzw automatowe. Co fo funkcjonalności czy awaryjności konkretnych modeli pozostaje jedyne wyjście, aby posiłkować się opiniami w necie, które w dużej mierze są płatne. Filmiki na YouTubie też albo swojego nazwiska użycza znana osoba, celebryta do reklamy automatu (Brad Pitt), tudzież z branży, jak nasza kawowa mistrzyni świata Agnieszka Rojewska. Myślisz, że poleciłaby znajomym automat z żarnami ceramicznymi? Pytanie retoryczne. Kasę od Philipsa wzięła (👍👍) i tyle ją tam widzieli. Przynajmniej spożytkowała ją na otwarcie własnej palarni. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Ja finalnie zdecydowalem sie na WMF 860l. Za wszystkie podpowiedzi jeszcze raz bardzo Wam dziekuje.

Kilka kaw wypitych i z perspektywy uzytkownika jestem bardzo zadowolony.

Kawa jest bardzo dobra, system mleczny prosty i latwy do czyszczenia, a to bylo dla mnie bardzo wazne. Oczywiscie blok zaparzajacy nie jest wyjmowany ale licze na to, ze zostalo to w taki sposob rozwiazane ze bedzie czysty. Czas pokaze.

Na plus duzy pojemnik na wode. Ekspres z uwzglednieniem znizki kosztowal troche mniej niz jura s8. Czy robi lepsza kawe od jura, ciezko powiedziec. Na pewno design podoba mi sie bardziej ale to oczywiscie kwestia gustu.

Ja z czystym sumieniem polecam i nikt mi za ta opinie oczywiscie nie placi... chociaz #wmf gdyby chcialo to zapraszam do kontaktu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Michal911 napisał(-a):

Kawa jest bardzo dobra

Wyjmij krążek z pojemnika na fusy, zrób zdjęcie, to zobaczymy, czy pijesz bardzo dobrą?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Tak jak Przemek napisał Konesso.pl

Drugie zdjęcie jest z palarni Ingagi. Dzisiaj trzecie obydwie to dla mnie nowości. 

JTGkpxe.jpeg

I dzisiaj już można zamawiać wziąłem dwa kilogramy More. 

https://wysocki.coffee/kawa-ziarnista-more-robusta-kick-1kg

Na miejscu w Zbuczynie sprzedają tylko podstawowe kawy i to nie u siebie a w tapazie szwagier mi bierze ale More nie mają a w tej cenie żal nie skorzystać. Więc mam zapas kawy do wiosny 😀 A może i nie bo widzę, że wszystkiego około 6kg to do końca lutego 😀

Żaden. Ja bym wziął Nivone. 

https://www.konesso.pl/product-pol-17591--Ekspres-do-kawy-Nivona-792-3-lata-gwarancji.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5

@GostRadomam rację?? 

Gdyby nie to, że moje Saeco jeszcze chodzi to bym wziął bo trochę cena kusi. 

Teraz to wrzucasz ... nie można było na początku listopada :D 

Pewnie bym dołożył i kupił tą 792, ale z Beco też jestem mega zadowolony, cały czas korzystam i próbuję kombinacji z różnymi mixami.

Teraz 2 kawki dziennie to podstawa.

Marcin mówisz, że ten More jest OK? Chyba spróbuję. Na razie przerobiłem tylko sieciowego Movenpicka i Lavazze Crema e Aroma, a czeka jeszcze Tchibo i Dallmayr z promek.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi